ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 9 Νοέμβρη 2006
Σελ. /32
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΠΑΝΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ
Ξανά στο δρόμο σήμερα

Δίνοντας το μήνυμα της συνέχισης και διάρκειας του αγώνα που ξεκίνησε από την αρχή της σχολικής χρονιάς και έφερε στο επίκεντρο το θέμα της Παιδείας, του περιεχομένου, του προσανατολισμού της, μαθητές, φοιτητές και σπουδαστές, εκπαιδευτικοί και εργαζόμενοι στο Δημόσιο προχωρούν σήμερα σε νέες κινητοποιήσεις. Στην Αθήνα, το συλλαλητήριο πραγματοποιείται στις 12 το μεσημέρι στα Προπύλαια, στη Θεσσαλονίκη στη 1 μ.μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου, ενώ ανάλογες κινητοποιήσεις προγραμματίζονται και σε άλλες πόλεις.

Στη σημερινή κινητοποίηση έχουν δηλώσει συμμετοχή και οι μαθητές, υλοποιώντας και την απόφαση του Πανελλαδικού Συντονιστικού τους για πολύμορφες κινητοποιήσεις. Το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Αθήνας καλεί σήμερα σε προσυγκέντρωση στις 11 το πρωί στην Ομόνοια.

Την απόφασή τους να μην αφήσουν την κυβέρνηση να παραδώσει, μέσα από το νόμο - πλαίσιο και την αναθεώρηση του άρθρου 16, την ανώτατη Παιδεία στις ορέξεις του μεγάλου κεφαλαίου διαδηλώνουν σήμερα φοιτητές και σπουδαστές, διεκδικώντας σπουδές δωρεάν, σε ένα πανεπιστήμιο στην υπηρεσία των αναγκών του λαού. Οι φοιτητές θα συγκεντρωθούν σήμερα στις 11 π.μ. στα Προπύλαια. Αύριο Παρασκευή, μετά από πρωτοβουλία φοιτητικών συλλόγων της Αθήνας πραγματοποιείται Πανελλαδική Συνάντηση Συντονισμού των φοιτητικών συλλόγων.

Στις 11.30 π.μ. στα Χαυτεία πραγματοποιείται η προσυγκέντρωση των ταξικών δυνάμεων στους εκπαιδευτικούς και εργαζόμενους στο Δημόσιο με κάλεσμα του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών και της ΤΑΔΗΣΥ. Οι εκπαιδευτικοί πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης πραγματοποιούν σήμερα 24ωρη απεργία, ενώ οι καθηγητές γυμνασίων και λυκείων προχωρούν σε στάσεις εργασίας και στους τρεις κύκλους λειτουργίας των σχολείων. Σε στάση εργασίας από τις 11.30 μέχρι τη λήξη της βάρδιας προχωρούν οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο.

Συλλαλητήρια για την Παιδεία με τη συμμετοχή φοιτητών, σπουδαστών, μαθητών, εκπαιδευτικών και εργαζόμενων γίνονται σήμερα σε πόλεις της Β. Ελλάδας: Στις 12 μ.μ. στην κεντρική πλατεία της Κοζάνης, στην κεντρική πλατεία της Ξάνθης, στην πλατεία Ελευθερίας στη Δράμα και στις 11 π.μ. στην πλατεία της Φλώρινας, στην κεντρική πλατεία της Κομοτηνής, στο Δημαρχείο της Αλεξανδρούπολης, στον Κήπο στην Καβάλα.

Επίσης, συγκεντρώσεις θα γίνουν στα Γιάννενα στις 12 π.μ στην Ακαδημία, στο Αγρίνιο στις 10 π.μ. πλατεία Δημοκρατίας, στην Κέρκυρα στις 11 π.μ. στα Γενικά Λύκεια και στην Ηγουμενίτσα στις 6.30 μ.μ. στο πεζόδρομο.

ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΠΑΝΤΕΙΟΥ
Εκβιασμοί περί απώλειας του εξαμήνου

«Προειδοποίηση» προς τους φοιτητές για τις μορφές πάλης που θα επιλέξουν και το... κόστος που θα έχουν, επιχειρεί και το Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας (ΠΕΙ) του Παντείου Πανεπιστημίου με την απόφαση της χτεσινής γενικής του συνέλευσης. Η συγκεκριμένη απόφαση καταψηφίστηκε μόνο από τους εκπροσώπους της Πανσπουδαστικής Κ.Σ., ενώ υπερψηφίστηκε από τα παρόντα μέλη του Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού του Τμήματος, αλλά και από τους εκπροσώπους της ΔΑΠ, της ΠΑΣΠ και της φοιτητικής παράταξης του ΣΥΝ.

Αφού υπενθυμίζεται ότι το εξάμηνο άρχισε στις 16 Οκτώβρη και προβλέπεται να λήξει στις 26 Γενάρη 2007, στην απόφαση του Τμήματος ΠΕΙ σημειώνεται: «Οφείλουμε να καλύψουμε τις 13 εβδομάδες μαθησιακής διαδικασίας (παραδόσεις, σεμινάρια, εργαστήρια). Το ελάχιστο νοητό για το κάθε τμήμα και μάθημα είναι 9 εβδομάδες. Η ανελαστικότητα του προγράμματος σπουδών πρέπει να θεωρείται ως δεδομένη(...) η οποιαδήποτε σοβαρή παρεμπόδιση της πραγματοποίησης του προγράμματος σπουδών (αναβολή λήξης του Χειμερινού και έναρξης του Εαρινού) είναι δυνατόν να οδηγήσει σε χάσιμο του Εξαμήνου».

Από την αρχή του εξαμήνου μέχρι τώρα, στο Τμήμα έχουν «χαθεί» μόλις τέσσερις μέρες και προκαλεί έκπληξη η «απειλή» περί απώλειας του εξαμήνου. Πόσο μάλλον όταν η κινδυνολογία για απώλεια του εξαμήνου είναι το βασικό «επιχείρημα» της ΔΑΠ στις φοιτητικές γενικές συνελεύσεις, προκειμένου αυτές να μην καταλήγουν σε αγωνιστικές αποφάσεις.

«Απόφαση κατά των αγώνων» χαρακτηρίζει την απόφαση του Τμήματος ΠΕΙ η Πανσπουδαστική Κ.Σ. με ανακοίνωσή της και τονίζει: «Οι ίδιοι κύριοι που στην τμηματική συνέλευση "φοβήθηκαν" μη χάσουμε το εξάμηνό μας, αδιαφορούν πλήρως για το γεγονός ότι καθημερινά ακυρώνονται μαθήματα, είτε λόγω "κωλύματος" καθηγητή, είτε γιατί δεν υπάρχει παρακολούθηση από τους φοιτητές. Οι ίδιοι αυτοί κύριοι, εξάλλου, έχουν συμβάλει τα μέγιστα προκειμένου να υποβαθμίζεται το τμήμα μας και η επιστημονική γνώση που μας παρέχει, αφού με δική τους θετική ψήφο υπάρχει εξατομικευμένο πρόγραμμα σπουδών(...). Εντέλει, αν τόσο πολύ "νοιάζονται" για τις σπουδές μας, ας κοιτάξουν πώς και πότε θα πάρουμε τα συγγράμματά μας, πώς δε θα κάνουμε μαθήματα μέχρι τις 11 το βράδυ»!

Η ΠΚΣ στηλιτεύει επίσης το ρόλο των ΔΑΠ και ΠΑΣΠ και των αυτοαποκαλούμενων αριστερών που συνυπέγραψαν τον προειδοποιητικό εκβιασμό, ενάντια στις κυοφορούμενες φοιτητικές κινητοποιήσεις.

Εμείς είμαστε εδώ!!

Εμείς είμαστε, λοιπόν! Εμείς οι γονείς, ακούτε παιδιά;

Εμείς, που μεγαλώσαμε δύσκολα, που, ναι, είχαμε ένα παιχνίδι για πολύ καιρό, μια κούκλα ή ένα μικρό σκαραβαίο μπαταρίας, βόλους και πλαστικά στρατιωτάκια.

Εμείς, που φτιάχναμε μόνοι μας χαρταετό με καλάμια και εφημερίδες, που είχαμε ένα ξεχαρβαλωμένο ποδήλατο και χαίρονταν βόλτα όλα τα παιδιά της γειτονιάς, που παίζαμε τα μήλα στη μέση του δρόμου και μας φώναζε η μάνα καθώς γυρνούσε κουρασμένη από τα χωράφια σχεδόν βράδυ.

Εμείς είμαστε, και είμαστε τυχεροί, που διαβάσαμε το «ένα παιδί μετράει τ' άστρα», που αφήσαμε ένα δάκρυ να κυλήσει και ενώθηκε με το δάκρυ του καθηγητή μας, σα μας μιλούσε για κείνο το βράδυ της 17 Νοέμβρη στο Πολυτεχνείο, που ακούσαμε Λοΐζο και Θεοδωράκη, Μαρκόπουλο, Μικρούτσικο, που φτιάχναμε κρυφά ταμπλό μέσα στο ίδιο μας το σπίτι, και τα βλέπαμε την άλλη μέρα το πρωί στη μικρή πλατεία του χωριού, κρυφογελώντας ικανοποιημένοι που η μαθητική ΟΒ έδωσε πάλι το «παρών», που σκαστοί πηγαίναμε στις συνελεύσεις και γυρνούσαμε στο σπίτι λάμποντας, γιατί ήμαστε σίγουροι πως αυτός ο κόσμος μπορεί ν' αλλάξει.

Εμείς, που ερωτευτήκαμε, που γράψαμε ποιήματα και τα κρατάμε ακόμη σα θησαυρό. Εμείς, που έτυχε σε νεαρή ηλικία ν' ακούσουμε τον ποιητή Γ. Ρίτσο ν' απαγγέλλει, τον Μ. Κατράκη να διαβάζει, εξόριστους αγωνιστές να διηγούνται και η πίστη να λάμπει στα μάτια τους.

Ακούς, παιδί μου; Τυχεροί είμαστε και τώρα, που βλέπουμε την πίστη να λάμπει στα δικά σας μάτια, που διαδηλώνετε στους δρόμους για άλλο σχολείο, που να μορφώνει, όχι να εξοντώνει. Για σχολείο, που θα διδάσκει Παλαμά, Βάρναλη, Λειβαδίτη, Καβάφη, Καζαντζάκη και τόσους άλλους.

Τυχεροί είμαστε, που σας βλέπουμε να διαβάζετε το «ένα παιδί μετράει τ' άστρα», να σιγοτραγουδάτε το «Δρόμο» του Λοΐζου, να σκαλίζετε τα ποιήματα του Μπρεχτ και να τα κάνετε σύνθημα στους δικούς σας δρόμους.

Στους δικούς μας δρόμους κι εμείς μέσα στην καθημερινότητα, προλαβαίνουμε να σας δώσουμε ένα φιλί, να σας πούμε «να προσέχεις», να δώσουμε μια συμβουλή, ένα χάδι, να βάλουμε ένα τραγούδι ν' ακούσουμε όλοι μαζί, να σας διαβάσουμε ένα στίχο στα κλεφτά, να κοιτάξουμε απ' τα κάγκελα του σχολείου τους «καταληψίες» να μας λένε με το βλέμμα «ευχαριστούμε, είμαστε περήφανοι για σας, γιατί μας δείχνετε το δρόμο, γιατί είστε δίπλα μας στους δρόμους του αγώνα, γιατί δεν αφήνετε να μας κατασπαράξουν οι Ευαγγελάτοι, γιατί το ξέρουμε πως κι αύριο θα είστε μαζί μας».

Είμαστε εδώ κι είμαστε οι γονείς σας. Οχι, δεν είμαστε ασυνείδητοι! Ανθρωποι του μεροκάματου είμαστε, χωρίς πολυτελή αυτοκίνητα και σπίτια με πισίνες. Ξέρουμε ποιος είναι ο φταίχτης. Δεν είμαστε εγωιστές, ΣΑΣ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ, δίνουμε και την ψυχή μας για σας και το βλέπουμε, πιάνει τόπο.

ΕΙΜΑΣΤΕ ΤΥΧΕΡΟΙ ΠΟΥ ΕΙΣΤΕ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ.


μια μάνα

ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Σύσκεψη για την Παιδεία

Σύσκεψη με θέμα: «Οι εξελίξεις στην Παιδεία» διοργανώνει την ερχόμενη Δευτέρα 13 Νοέμβρη η Ομοσπονδία Ενώσεων Γονέων Νομαρχίας Πειραιά, στις 6.30 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά (Ομηρ. Σκυλίτση 19, 3ος όροφος). Βασική εισηγήτρια στη σύσκεψη θα είναι η Βάνα Τζιαντζή, πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Γονέων Ελλάδας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ