ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 10 Νοέμβρη 2006
Σελ. /28
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΚΤΙΡΙΟ ΓΕΝΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
Τοποθέτησαν σύστημα παρακολούθησης

Αντιδρούν οι εργαζόμενοι καλύπτοντας τις κάμερες. Επόμενο βήμα το ξήλωμά τους

Εργαζόμενοι στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού κάλυψαν τις κάμερες
Εργαζόμενοι στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού κάλυψαν τις κάμερες
Με κάμερες και άλλα «μεταρρυθμιστικά» μέτρα, (και η παρούσα) η κυβέρνηση - με την επίφαση της ασφάλειας - εφαρμόζει μεθόδους που «νομιμοποιούν» στη συνείδηση και ενισχύουν στην πράξη, τον αυταρχισμό, την αστυνομοκρατία και τη δημιουργία κλίματος τρομοκρατίας των εργαζομένων. Μετά από μια σειρά άλλες δημόσιες υπηρεσίες, και στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, θα χρησιμοποιηθούν ηλεκτρονικοί καμεροχαφιέδες.

Η διοίκηση της ΓΓΑ προχωρά στον εκσυγχρονισμό του ηλεκτρονικού συστήματος παρακολούθησης, αδιαφορώντας για τις αντιδράσεις των εργαζομένων, το σωματείο των οποίων, σε σχετική ανακοίνωσή του επισημαίνει ότι «με τέτοιες μεθόδους ο εργαζόμενος βιώνει τον εργασιακό χώρο σαν χώρο Γερμανικού Στρατοπέδου Συγκέντρωσης, που τη θέση των σκοπών έχουν πάρει οι κάμερες των πολλαπλών δυνατοτήτων. Ενα τέτοιο σύστημα διαμορφώνει ένα περιβάλλον τρομοκρατίας, που μέσω καταγραφής των κινήσεών μας, συνθλίβει και εκμηδενίζει την ανθρώπινη προσωπικότητα και αξιοπρέπεια, σηματοδοτώντας το τέλος της ανθρώπινης ελευθερίας». Επιπλέον «έρχεται σε αντίθεση με το άρθρο 14 του νόμου 2472/1997».

Η διοίκηση της ΓΓΑ (αποφεύγοντας την «ταμπακέρα»), σε μια προσπάθεια αποπροσανατολισμού, ισχυρίζεται πως θα λειτουργούν σε μη εργάσιμες ώρες (17.00 - 7.00). Ομως δε συναντιέται με τον σύλλογο εργαζομένων, ούτε απαντά (τι άραγε;) στην επισήμανση ότι «τα ζητήματα ασφάλειας λύνονται δημοκρατικά μόνο με τρόπο που σέβεται την αξιοπρέπεια και την προσωπικότητα των εργαζομένων». Η «ασφάλεια», εκτός των παραπάνω, αξιοποιείται και για έναν ακόμα προφανή σκοπό. Ενώ έχει συναφθεί σύμβαση με ιδιωτική εταιρεία ασφαλείας, δημιουργήθηκε και μια επιτροπή 22 ατόμων, τα 21 εκ των οποίων δεν είναι υπάλληλοι της ΓΓΑ, με σκοπό «την ασφάλεια του κτιρίου της ΓΓΑ». Φυσικά τα μέλη της, είναι αμειβόμενα. Σύμφωνα με τους εργαζόμενους, ιθύνων νους όλης της επιχείρησης «ασφαλείας» είναι ο «εξωυπηρεσιακός συνεργάτης του υφυπουργού, Παναγιώτης Οπλοποιός».

Ομως η λογική του φακελώματος δε σταματά στις κάμερες. Η κυβέρνηση της ΝΔ, εφαρμόζει προηγούμενους αντεργατικούς νόμους του ΠΑΣΟΚ, προγράμματα και ντιρεκτίβες της Ευρωπαϊκής Ενωσης (π.χ. «Πολιτεία») με σκοπό τον απόλυτο έλεγχο και τη χειραγώγηση των εργαζομένων (και) στο δημόσιο, ανεξάρτητα από τη σχέση εργασίας τους. Με πρόσχημα την αξιολόγηση, η διοίκηση προχωρά ακόμα παραπέρα. Καλεί τους εργαζόμενους να συμπληρώσουν «βιογραφικό σημείωμα», όπου - μεταξύ άλλων - θα αναφέρουν και «συμπληρωματικές πληροφορίες». Οπως «συμμετοχή σε ομάδες κοινωνικού έργου, μη κυβερνητικές οργανώσεις κλπ.»!...

ΚΥΠΕΛΛΟ ΕΛΛΑΔΑΣ
Διπλή έκπληξη

ΑΕΚ και Ατρόμητος - δικαίως - αποκλείστηκαν από Χαϊδάρι και Ηλυσιακό, αντίστοιχα

Χαϊδάρι και Ηλυσιακός χάλασαν την... παρέα των ομάδων της Σούπερ Λίγκα, που προκρίθηκαν στην επόμενη φάση του κυπέλλου. Απέκλεισαν ΑΕΚ και Ατρόμητο αντίστοιχα και δικαίωσαν τον τίτλο που έχει αποδοθεί (η διοργάνωση των εκπλήξεων) στο θεσμό.

Φαίνεται πως το Χαϊδάρι, έχει... πάρει τον αέρα της ΑΕΚ. Μετά τις δύο ήττες στα φιλικά, ήρθε και η ώρα του επίσημου. Χτες, στο γήπεδο του Αιγάλεω, οι τυπικά γηπεδούχοι πέτυχαν μια νίκη - πρόκριση, από ψυχής. Σε αντίθεση με τους πολυδιαφημισμένους αντιπάλους τους, οι Χαϊδαριώτες απέδειξαν - εντός παιδιάς - ότι μπορούσαν αλλά κυρίως ήθελαν. Οι «κιτρινόμαυροι» δε δικαιούνται να τα βάζουν με την ατυχία τους (δύο δοκάρια) αλλά μάλλον με την κάκιστη απόδοσή τους. Φαίνονταν σαν να έκαναν αγγαρεία. Είναι ενδεικτικό ότι δεν κατάφεραν να πετύχουν γκολ, ούτε όταν οι γηπεδούχοι έμειναν (σωστά) με 9 παίχτες, λόγω αποβολής με 2η κίτρινη των Τουρνά (93΄), Λαμπρόπουλου (103΄). Απευθείας κόκκινη (σωστά) αντίκρισε - για εξύβριση του επόπτη - ο Κυριακίδης (113΄). Το 0 - 0 στην κανονική διάρκεια έστειλε την αναμέτρηση στα πέναλτι. Οπου μεγάλος πρωταγωνιστής (όπως και στα 120΄) ήταν ο τερματοφύλακας Κοτταράς. Απέκρουσε τα καθοριστικά χτυπήματα των Σαπάνη, Μόρα, ενώ ο Χιώτης τα κατάφερε με τον Τσιρογιάννη. Το τελικό 5 - 4 έστειλε τους Χαϊδαριώτες στην επόμενη φάση και τους «κιτρινόμαυρους» να ξανασκεφτούν ότι δεν αρκούν μόνο οι φανέλες, για να πετύχεις.

Η πρώτη έκπληξη είχε γίνει νωρίτερα και πάλι στα πέναλτι. Ο, σαφέστατα καλύτερος Ηλυσιακός, δεν αξιοποίησε την υπεροχή του, στην κανονική διάρκεια του αγώνα. Προηγήθηκε (103΄ Καμπάς) στην παράταση αλλά ισοφαρίστηκε (111΄ Ρότσα). Ομως στα πέναλτι δικαιώθηκε, αφού επικράτησε του Ατρομήτου με 5-3 και πανηγύρισε την πρόκρισή του. Αντίθετα, Πανιώνιος, Καλαμαριά και Ιωνικός - παρ' ότι δυσκολεύτηκαν - τα κατάφεραν. Οι Νεοσμυρνιώτες κέρδισαν, στις καθυστερήσεις, τον Πανηλειακό (66΄ Ιορλάντο - 19΄ Φερναντέζ, 90+ Σιαλμάς). Το γκολ του Ουέλιγκτον (45΄) ήταν αρκετό στην Καλαμαριά, για να περάσει από τη Λιβαδειά. Ενώ ο Ιωνικός χρειάστηκε την παράταση για να αποκλείσει τον Αγροτικό Αστέρα με 3 - 2 (56΄ Μπεκιάρης, 77΄ Μωυσιάδης - 10΄ Τριανταφύλλου, 70΄ Ντα Κόστα, 107΄ Γκούτμαν).

ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ

Ο Γιώργος Κασναφέρης θα είναι ο διαιτητής της σημαντικότερης αναμέτρησης ανάμεσα στον Ηρακλή και στον Αρη για τη 10η αγωνιστική της Σούπερ Λίγκα. Στα υπόλοιπα παιχνίδια οι διαιτητές είναι: ΑΕΚ - Λάρισα (Σταυρίδης), Εργοτέλης -Παναθηναϊκός (Καλόπουλος), Ολυμπιακός - Καλαμαριά (Κοντογιαννίδης), Αιγάλεω - ΠΑΟΚ (Τεροβίτσας), Ιωνικός -Πανιώνιος (Κουκουλάκης), Κέρκυρα - ΟΦΗ (Γκαϊτατζής), Ξάνθη -Ατρόμητος (Πολατιάν).

ΒΟΛΕΪ

Με συγκρατημένη αισιοδοξία και κρυφά όνειρα αναμένεται να αναχωρήσει σήμερα το πρωί η Εθνική ανδρών για την Ιαπωνία όπου θα μετέχει στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα που ξεκινάει σε μια βδομάδα. Ο Κώστας Χαριτωνίδης και οι διεθνείς κρατούν χαμηλούς τόνους, ωστόσο οι εμφανίσεις στα φιλικά με τη Σερβία παρά τις ήττες ανέβασαν την αυτοπεποίθηση κατακόρυφα. Η Εθνική παίζοντας απέναντι σ' έναν σπουδαίο αντίπαλο έδειξε καλά στοιχεία και ότι είναι έτοιμη για την πρόκληση του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος.

Ποινές σε χούλιγκαν

Σε φυλάκιση 10 μηνών και 10 ημερών, καθώς και χρηματικό πρόστιμο 300 ευρώ ο καθένας, καταδικάστηκαν δύο από τους συλληφθέντες ως πρωταίτιοι για τα επεισόδια κατά τη διάρκεια του ποδοσφαιρικού αγώνα Παναθηναϊκού - ΑΕΚ στις 23 του περασμένου Οκτώβρη. Η ποινή τους δε μετατρέπεται και η έφεση δεν έχει ανασταλτικό χαρακτήρα.

ΑΓΓΛΙΑ
Νέο σκάνδαλο ενόψει;

Πριν ακόμα καλά καλά κοπάσει ο καπνός από το σκάνδαλο στην Πρέμιερ Σιπ, για τις μίζες προπονητών από μεταγραφές παικτών, ένα ακόμη σκάνδαλο, που αφορά τους τεχνικούς ηγέτες των ομάδων, δείχνει να είναι... στη φωτιά. Σύμφωνα με πρώην υπάλληλο γνωστής εταιρείας στοιχημάτων, υπάρχουν προπονητές που τζογάρουν σε παιχνίδια του πρωταθλήματος, κάτι που ο νόμος απαγορεύει ρητά και κατηγορηματικά. Η αγγλική ομοσπονδία ποδοσφαίρου εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία γνωστοποιεί την έναρξη ερευνών γύρω από το θέμα, ενώ, όπως ήταν λογικό, το δικαστήριο απαγόρευσε τη δημοσιοποίηση του ονόματος του υπάλληλου που έκανε την αποκάλυψη, αλλά και των ονομάτων που έχει στα χέρια του.

Αξίζει να σημειωθεί, πως ο άνθρωπος της γνωστής εταιρείας στοιχημάτων που κατήγγειλε την υπόθεση, κάνει λόγο για τέσσερις προπονητές της Πρέμιερ Σιπ οι οποίοι πόνταραν συνολικά 12 εκατομμύρια λίρες μέσα σε ένα χρόνο!

ΜΠΑΣΚΕΤ - ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ
Βήμα πρόκρισης

Ο Ολυμπιακός, αποδίδοντας εξαιρετικό μπάσκετ, συνέτριψε με 97-74 την Πρόκομ και έκανε το 3/3, παίρνοντας προβάδισμα για την πρόκριση. Κορυφαίος για τους ερυθρόλευκους ήταν ο Ακερ.

  • Επίσης αήττητος παραμένει ο Παναθηναϊκός, που πέρασε αλώβητος και από τη Λουμπλιάνα, νικώντας την Ολύμπια με 86-65. Αντίθετα, ο Αρης δεν τα κατάφερε στη Νάπολη, όπου έχασε από την ομώνυμη ομάδα με 71-69.
  • Το κλειστό των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων θα φιλοξενήσει τον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας ανδρών στο μπάσκετ, που θα γίνει στις 25 Μάρτη 2007, όπως ανακοινώθηκε από την ΕΟΚ. Υπενθυμίζεται ότι την πρόκρισή του στον τελικό έχει ήδη εξασφαλίσει ο Παναθηναϊκός, ο οποίος (θεωρείται φαβορί για την κατάκτησή του) θα αντιμετωπίσει το νικητή του ζευγαριού ανάμεσα στον Κολοσσό Ρόδου και το Ρέθυμνο, οι αγώνες των οποίων θα γίνουν το Δεκέμβρη.
Επιτροπή για βία στα γήπεδα

Σειρά κατασταλτικών μέτρων αποφάσισαν αργά χτες το βράδυ τα μέλη της Επιτροπής για την αντιμετώπιση της βίας στους αθλητικούς χώρους. Μεταξύ άλλων, οι παράγοντες της αστυνομίας, των ΠΑΕ, των αθλητών (σε ποδόσφαιρο και μπάσκετ), της ΕΠΟ και των διαιτητών συμφώνησαν στην εφαρμογή του Αθλητικού Αστυνομικού Συνδέσμου, στην ίδρυση γραφείων πρόληψης οργανωμένης αθλητικής βίας, στην αναβάθμιση του Εθνικού Γραφείου Πληροφοριών ποδοσφαίρου, στην εγκατάσταση καμερών στα γήπεδα. Ακόμη, αποφάσισαν να γίνει διακίνηση ονομαστικών και αριθμημένων εισιτηρίων μέσω ηλεκτρονικού συστήματος και κάρτας φιλάθλου, βελτίωση των αθλητικών εγκαταστάσεων και συσκέψεις πριν τους αγώνες με τη συμμετοχή των αρμόδιων φορέων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ