ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 15 Νοέμβρη 2006
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
Εκδήλωση τιμής στους μαχητές και τις μαχήτριες του ΔΣΕ

Κυριακή, 10 Δεκέμβρη, στις 12 το μεσημέρι, στην αίθουσα της Κεντρικής Επιτροπής στον Περισσό

Στους εν ζωή μαχητές και μαχήτριες του ηρωικού Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, αλλά και στις οικογένειες όσων έδωσαν τη ζωή τους στον αγώνα του, απευθύνεται η ΚΕ του ΚΚΕ, καλώντας τους στην εκδήλωση τιμής και μνήμης, που διοργανώνει την Κυριακή 10 Δεκέμβρη, στις 12 το μεσημέρι, στον Περισσό, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης εξήντα χρόνων φέτος από την ίδρυση του ΔΣΕ, που έγραψε το δικό του έπος και κέρδισε επάξια τη θέση του στις χρυσές σελίδες της ιστορίας του λαϊκού κινήματος της χώρας. Η είσοδος θα γίνεται με προσκλήσεις, που διατίθενται στις κατά τόπους κομματικές οργανώσεις.

Οπως αναφέρει στην πρόσκλησή της η ΚΕ του Κόμματος για τους μαχητές και τις μαχήτριες του ΔΣΕ, «στο πρόσωπό σας θέλει να αναδείξει την ένδοξη και ηρωική αυτή σελίδα της ιστορίας του κόμματός μας, το μεγαλείο και την προσφορά όλων των επώνυμων και ανώνυμων μαχητών του ΔΣΕ, στον αγώνα για μια λαοκρατούμενη και σοσιαλιστική Ελλάδα».

Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
Στυλοβάτης της «επιχειρηματικότητας»

Εγκώμια στην «επιχειρηματικότητα» έπλεξε ο Κ. Καραμανλής, καυχώμενος ταυτόχρονα ότι έχει κάνει τα πάντα προκειμένου να τη στηρίξει και να προκαλέσει «μια άνοιξη επιχειρηματικότητας».

Μιλώντας χθες το βράδυ σε τελετή απονομής βραβείων επιχειρηματικότητας «Κούρος 2006», ο πρωθυπουργός προσπάθησε να δείξει ότι η κυβέρνησή του είναι αυτή που εκφράζει αυθεντικά τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας. Από την πρώτη στιγμή, είπε, η κυβέρνηση προσανατόλισε την πολιτική της στην τόνωση της επιχειρηματικότητας. «Δώσαμε άμεση προτεραιότητα στην εξυγίανση της οικονομίας και τη διαμόρφωση νέου αναπτυξιακού περιβάλλοντος, φιλικού στην επιχειρηματικότητα», τόνισε και για του λόγου το αληθές απαρίθμησε τις «μεταρρυθμίσεις» της κυβέρνησης για την ενίσχυση της κερδοφορίας του κεφαλαίου: Σημαντική μείωση των φορολογικών συντελεστών των επιχειρήσεων, νέος αναπτυξιακός νόμος «έτσι ώστε οι επιδοτήσεις να φτάνουν έως και το 60% της επένδυσης», θέσπιση και εφαρμογή των ΣΔΙΤ, κατάρτιση ειδικών χωροταξικών σχεδίων για τις χρήσεις γης, απλούστευση των διαδικασιών αδειοδότησης, ίδρυσης και λειτουργίας των επιχειρήσεων, κ.ά.

«Βασικός στόχος της νέας οικονομικής και αναπτυξιακής πολιτικής είναι η στήριξη της επιχειρηματικότητας και η συνεχής βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας» επανέλαβε και επισήμανε ότι η κυβέρνηση βρίσκεται ήδη στο δρόμο της υλοποίησης του οράματός της για «μια άνοιξη επιχειρηματικότητας στη σύγχρονη Ελλάδα».

ΠΑΣΟΚ
Ανέξοδη δημαγωγία

Σε ανέξοδη δημαγωγία κατέφυγε για ακόμη μια φορά ο Γ. Παπανδρέου, με αφορμή την κατάθεση του προϋπολογισμού του 2007 από τη ΝΔ, επιχειρώντας πίσω αυτή να συγκαλύψει την πλήρη σύμπλευση του ΠΑΣΟΚ με την κυβέρνηση στην προώθηση κάθε αντιλαϊκής και αντεργατικής μεταρρύθμισης.

Ο Γ. Παπανδρέου «ανακάλυψε» χτες, όπως και τα δυο προηγούμενα χρόνια, ότι ο νέος προϋπολογισμός «προσθέτει βάρη και δημιουργεί αδιέξοδα σε κάθε νοικοκυριό»... ξεχνώντας προφανώς ότι ο συγκεκριμένος προϋπολογισμός κινείται στην κατεύθυνση αυτών των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ που επέβαλαν φόρους στους εργαζομένους και πρόσφεραν φοροελαφρύνσεις στο μεγάλο κεφάλαιο.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, με δηλώσεις του στην αρχή της συνεδρίασης των συντονιστών του κόμματός του, ανέφερε ότι «έχουν αυξηθεί οι φόροι κατά 23% από το 2004» και σημείωσε ότι εξαιτίας αυτής της πολιτικής «η ελληνική οικογένεια καταφεύγει στα καταναλωτικά δάνεια». Βέβαια, ο Γ. Παπανδρέου παρέλειψε επιμελώς να αναφέρει ότι η έκρηξη των καταναλωτικών δανείων έγινε κατά την περίοδο των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και συνεχίζεται και σήμερα. Μάλιστα, μίλησε για «κοινωνική αδικία», αλλά απέφυγε να θίξει το τραπεζικό κεφάλαιο, αφού το τραπεζικό σύστημα λειτουργεί σήμερα με σειρά ρυθμίσεων και νόμων που θεσμοθετήθηκαν επί ΠΑΣΟΚ. Βέβαια, χτες, εντελώς υποκριτικά, στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης παρουσίασαν πρόταση νόμου, που θα καταθέσει η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ, για «την προστασία των καταναλωτών από το τραπεζικό σύστημα». Δηλαδή, το ΠΑΣΟΚ που καθιέρωσε την ασυδοσία και «απελευθέρωσε» την κερδοφορία του τραπεζικού κεφαλαίου, τώρα προτείνει τη θέσπιση «ανώτατου θεμιτού επιτοκίου στην καταναλωτική πίστη»...

Εξάλλου και μετά τις αποκαλύψεις που έκανε ο Μ. Τριανταφυλλόπουλος σε εκπομπή του στον σταθμό «Αλτερ» σχετικά με υποτιμολογήσεις, πλαστά τιμολόγια και συναλλαγές που έγιναν στο ΠΑΣΟΚ, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Ν. Αθανασάκης υποστήριξε ότι «δεν υπάρχουν τέτοια θέματα για το ΠΑΣΟΚ», προσθέτοντας ότι «έχουν δοθεί πλήρεις απαντήσεις» και χαρακτηρίζοντας τα συμπεράσματα που παρουσιάστηκαν στην εκπομπή σαν «αυθαίρετα και απαράδεκτα».

Εξόρμηση της ΝΕ Λέσβου

Πλατιά εξόρμηση στην ύπαιθρο αρχίζει η ΝΕ Λέσβου του ΚΚΕ με τον βουλευτή Σταύρο Σκοπελίτη και άλλα στελέχη της. Αντικείμενο αυτής της εξόρμησης η συζήτηση με τους κατοίκους των χωριών για τα προβλήματα της αγροτικής παραγωγής (γεωργική και κτηνοτροφική) και η ανάλυση των προτάσεων του κόμματος για την αντιμετώπισή τους. Η εξόρμηση αρχίζει το Σάββατο 18 Νοέμβρη με συγκέντρωση στην Κάπη.

Επιχειρησιακή Σύνοδος του ΝΑΤΟ

Η διεύρυνση του επιχειρησιακού ρόλου του ΝΑΤΟ είναι το αντικείμενο της 156ης Συνόδου της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ, που πραγματοποιείται σήμερα και αύριο στις Βρυξέλλες σε επίπεδο αρχηγών ΓΕΕΘΑ. Από ελληνικής πλευράς παίρνει μέρος ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ ναύαρχος Π. Χηνοφώτης. Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε το ΓΕΕΘΑ, «τα θέματα, τα οποία σε γενικές γραμμές θα απασχολήσουν τη Σύνοδο, αφορούν στις τρέχουσες επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ, στις επιχειρησιακές δυνατότητες της δύναμης ταχείας επεμβάσεως (ΝΑΤΟ Response Force - NRF), στο μετασχηματισμό της Συμμαχίας και στην προετοιμασία των στρατιωτικών θεμάτων, που θα απασχολήσουν τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Ρίγα». Θα πραγματοποιηθούν επίσης συναντήσεις της Στρατιωτικής Επιτροπής ΝΑΤΟ σε επίπεδο αρχηγών με αρχηγούς ΓΕΕΔ των χωρών του Μεσογειακού Διαλόγου, του Euro Atlantic Partnership Council (EAPC), της Ρωσίας και της Ουκρανίας και «θα συζητηθούν θέματα τρεχουσών επιχειρήσεων ΝΑΤΟ και η πιθανή συμμετοχή των Χωρών αυτών, καθώς και τα προγράμματα συνεργασίας».

«Φρένο» σε οικονομικές διεκδικήσεις μέσω δικαστηρίων

Τη συνταγματική αναθεώρηση προτίθεται να χρησιμοποιήσει η κυβέρνηση για να βάλει φραγμό σε οικονομικές διεκδικήσεις των εργαζομένων μέσω των δικαστηρίων. Η απόφαση του Μισθοδικείου για τις αυξήσεις των δικαστών αλλά και γενικότερα οι δικαστικές αποφάσεις που «επιβαρύνουν τον οικονομικό προϋπολογισμό» απασχόλησαν τη χτεσινή συνάντηση των υπουργών Δικαιοσύνης Α. Παπαληγούρα και Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφη.

Αν και ο υπουργός Οικονομίας δήλωσε μετά τη χτεσινή συνάντηση με τον Α. Παπαληγούρα ότι η συνταγματική αναθεώρηση δε θα καταργήσει τη δικαστική προστασία των πολιτών, η κυβέρνηση σκοπεύει να μπλοκάρει τις αγωγές και τις δικαστικές αποφάσεις που διαταράσσουν τη δημοσιονομική πολιτική της. Στα σχέδια της κυβέρνησης είναι να περάσει μέτρα που θα της δίνουν τη δυνατότητα να μην εκτελούνται άμεσα οι δικαστικές αποφάσεις, οι οποίες επιδικάζουν μεγάλα ποσά υπέρ των εργαζομένων και των συνταξιούχων, αλλά μόνο μετά την έκδοση νόμου με τον οποίο θα εγκρίνεται η σχετική δαπάνη. Ετσι, η κυβέρνηση σκοπεύει να ακυρώνει ή να «παγώνει» ευνοϊκές δικαστικές αποφάσεις υπέρ των εργαζομένων ή των συνταξιούχων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ