ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 15 Νοέμβρη 2006
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
8η ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ
Συντονισμός δράσης ενάντια στη στρατηγική του ιμπεριαλισμού

Αποσπάσματα από την ανακοίνωση για τον Τύπο, που δόθηκε στη δημοσιότητα από το Πορτογαλικό ΚΚ, σχετικά με τις εργασίες της Συνάντησης

Από την εκδήλωση που διοργάνωσε το Πορτογαλικό ΚΚ στα πλαίσια της Διεθνούς Συνάντησης (αριστερά)
Από την εκδήλωση που διοργάνωσε το Πορτογαλικό ΚΚ στα πλαίσια της Διεθνούς Συνάντησης (αριστερά)
Στις 10, 11 και 12 Νοέμβρη πραγματοποιήθηκε στη Λισαβόνα Διεθνής Συνάντηση Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων, με θέμα «Κίνδυνοι και δυνατότητες από τη διεθνή κατάσταση. Η στρατηγική του ιμπεριαλισμού και το ενεργειακό πρόβλημα. Οι αγώνες των λαών, οι εμπειρίες της Λατινικής Αμερικής, η προοπτική του σοσιαλισμού».

Δημοσιεύουμε αποσπάσματα από την ανακοίνωση που δόθηκε στον Τύπο, από το Πορτογαλικό ΚΚ. Σε αυτή σημειώνεται: «Η Συνάντηση, στην οποία συμμετείχαν 63 κόμματα και απέστειλαν μηνύματα άλλα 17, που για διάφορους λόγους δεν μπόρεσαν να παραβρεθούν, τόνισε τις πιο σημαντικές τάσεις της διεθνούς κατάστασης και, πέρα από την έντονη προειδοποίηση για τις παρούσες μεγάλες απειλές, εκφράστηκε η εμπιστοσύνη στη δυνατότητα των λαών να υποχρεώσουν τον ιμπεριαλισμό σε αναδίπλωση στις ηγεμονικές επιδιώξεις του και να επιτύχουν νέα βήματα στην κατεύθυνση της κοινωνικής προόδου, της ειρήνης και του σοσιαλισμού».

Οι αντιθέσεις για τις ενεργειακές πηγές

Σχετικά με το ενεργειακό ζήτημα αναφέρεται: «Η πάλη για την κυριαρχία πάνω στις ενεργειακές πηγές του πλανήτη και τον έλεγχο των οδών διανομής τους συνιστά ένα σημαντικό παράγοντα στη γεωπολιτική του ιμπεριαλισμού, τόσο στη συμφωνία όσο και στις αντιθέσεις του, όπως είναι έκδηλο στην Ευρώπη, στη Μέση Ανατολή, στην Κεντρική Ασία, στην Αφρική και άλλες περιοχές.

Οι αντιπροσωπείες των Κομμάτων στη Λισαβόνα (πάνω)
Οι αντιπροσωπείες των Κομμάτων στη Λισαβόνα (πάνω)
Εκτιμήθηκε η ανάγκη να ενταθεί ο αγώνας ενάντια στο μιλιταρισμό και τον πόλεμο, για την απόσυρση των δυνάμεων κατοχής από το Αφγανιστάν και το Ιράκ, για τη διάλυση του ΝΑΤΟ και τις άλλες επιθετικές στρατιωτικές συμφωνίες, για τη δραστική μείωση των εξοπλιστικών δαπανών, για την κατάργηση των ξένων στρατιωτικών βάσεων».

Να υπερασπιστούμε τις δημοκρατικές ελευθερίες

«Ξεχωριστή αναφορά έγινε στη γενίκευση των επιθέσεων σε δικαιώματα, ελευθερίες και θεμελιακές διασφαλίσεις των πολιτών, ως ιδιαίτερα ανησυχητική τάση της διεθνούς κατάστασης και καταδικάστηκε η έγκριση από το αμερικάνικο Κογκρέσο των πρακτικών των βασανιστηρίων και της κρατικής τρομοκρατίας.

Οι συμμετέχοντες στη Συνάντηση έκαναν ένα αποφασιστικό κάλεσμα σε αγώνα για την υπεράσπιση των δημοκρατικών ελευθεριών.

Εκφράσανε την αλληλεγγύη τους με τους νεολαίους Τσέχους κομμουνιστές, απαιτώντας την αποκατάσταση των δικαιωμάτων της Τσέχικης Κομμουνιστικής Νεολαίας. Απέρριψαν τις προσπάθειες ποινικοποίησης των δυνάμεων και των λαών που αντιστέκονται στην καπιταλιστική εκμετάλλευση και την ιμπεριαλιστική καταπίεση».

Να δυναμώσει η αλληλεγγύη στους αγωνιζόμενους λαούς

Η αλληλεγγύη στους λαούς που αγωνίζονται ενάντια στον ιμπεριαλισμό, και ιδιαίτερα στην Κούβα και τις άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής αποτέλεσε ένα σημαντικό σημείο της Συνάντησης. «Οι μετέχοντες, τονίζεται, εκτίμησαν θετικά την αυξανόμενη αντίσταση στις πολιτικές της επέμβασης και επίθεσης του ιμπεριαλισμού και υπογράμμισαν τη σημασία να δυναμώσει η αλληλεγγύη σε όλους τους λαούς που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή αυτής της πάλης.

Υπογράμμισαν τη σημασία της ισχυρής αντίστασης που συναντούν οι δυνάμεις κατοχής των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ σε Αφγανιστάν και Ιράκ, καταδίκασαν τις απειλές ενάντια στη Συρία και το Ιράν που τις τελευταίες μέρες πήραν ιδιαίτερη σοβαρότητα, και απαίτησαν τον ολοκληρωτικό σεβασμό της κυριαρχίας του Λιβάνου. Καταδίκασαν τα εγκλήματα που διέπραξε το Ισραήλ στο Λίβανο και την Παλαιστίνη και με τη συνενοχή της Ευρωπαϊκής Ενωσης από κοινού με τις ΗΠΑ, το οποίο είναι υπεύθυνο για την καταπίεση και την ανθρωπιστική καταστροφή στη Γάζα και τη Δυτική Οχθη. Εκφράσανε την υποστήριξή τους στην πάλη για την πλήρη αποχώρηση του Ισραήλ από όλα τα κατεχόμενα αραβικά εδάφη από το 1967, σύμφωνα με τις σχετικές αποφάσεις του ΟΗΕ, και τη δραστήρια αλληλεγγύη τους στον παλαιστινιακό λαό για τη δημιουργία του δικού του ανεξάρτητου και κυρίαρχου κράτους στα εδάφη της Παλαιστίνης.

Χαιρετίστηκαν τα βήματα των λαϊκών και αντιιμπεριαλιστικών αγώνων που διατρέχουν τη Λατινική Αμερική και τις διαδικασίες κυριαρχίας και αλληλέγγυας συνεργασίας που λαμβάνουν χώρα. Εκφράστηκε αλληλεγγύη στη σοσιαλιστική Κούβα και επαναβεβαιώθηκε η απαίτηση να τεθεί τέρμα στον εγκληματικό αποκλεισμό που έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ, με το λαό της Βενεζουέλας, της Βολιβίας και τους υπόλοιπους λαούς της Λατινικής Αμερικής και Καραϊβικής».

Να αναδειχτεί η επικαιρότητα του σοσιαλισμού

«Τονίστηκε γενικά η επικαιρότητα και η επείγουσα ανάγκη του σοσιαλισμού. Η ανταλλαγή απόψεων κατέστησε εμφανή την ανικανότητα του καπιταλισμού να δώσει λύσεις στα πιεστικά προβλήματα των εργατών και των λαών, και τις απειλές που εγκυμονεί για το μέλλον του πλανήτη. Ο σοσιαλισμός προβάλλει κάθε φορά και περισσότερο ως εναλλακτική λύση στον καπιταλισμό και όρος για την επιβίωση της ίδιας της Ανθρωπότητας.

Υπογραμμίστηκε πως η τρέχουσα διεθνής κατάσταση κάνει ιδιαίτερα αναγκαία την ενίσχυση της συνεργασίας όλων των προοδευτικών και αντιιμπεριαλιστικών δυνάμεων και ιδιαίτερα των κομμουνιστικών και εργατικών κομμάτων όλου του κόσμου. Με αυτήν την έννοια, αξιολογήθηκε θετικά η πραγματοποίηση Συναντήσεων αυτού του τύπου ως χώρου ανταλλαγής πληροφοριών, εμπειριών, γνωμών και πιθανής κατάληξης κοινών θέσεων και πρωτοβουλιών, και εκφράστηκε η σημασία να διασφαλιστεί η συνέχισή τους.

Προτάθηκαν στη Συνάντηση διάφορα θέματα, γραμμές παρέμβασης και πρωτοβουλίες για την ανάπτυξη της αλληλεγγύης και της κοινής δράσης των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων, καθώς και με άλλες προοδευτικές και επαναστατικές δυνάμεις, όπως:

- Ενάντια στο μιλιταρισμό και τον πόλεμο και ιδιαίτερα για την απόσυρση των δυνάμεων κατοχής από το Ιράκ.

- Για τη διάλυση του ΝΑΤΟ και την κατάργηση των ξένων στρατιωτικών βάσεων.

- Ενάντια στην ιμπεριαλιστική στρατηγική στη Μέση Ανατολή και για δράσεις επείγουσας αλληλεγγύης στον παλαιστινιακό λαό και την αποστολή αντιπροσωπειών αλληλεγγύης σε Παλαιστίνη και Λίβανο.

- Αλληλεγγύη στη βολιβαριανή Βενεζουέλα, στη Βολιβία και τη Σοσιαλιστική Κούβα, με την προώθηση μιας βδομάδας κοινών δράσεων με αυτή τη χώρα.

- Ενάντια στον ιστορικό αναθεωρητισμό, την απενοχοποίηση και "κάθαρση" του φασισμού και τον αντικομμουνισμό, τονίζοντας σημαντικές ημερομηνίες όπως της 11ης Σεπτέμβρη 1973 στη Χιλή.

- Ενάντια στη νεοφιλελεύθερη επίθεση διάλυσης δικαιωμάτων και κατακτήσεων των εργαζομένων, ενεργώντας για το δυνάμωμα της δράσης των μαζών και του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος και για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των μεταναστών.

- Αξιοποίηση της συμμετοχής σε διεθνή γεγονότα για την πραγματοποίηση συναντήσεων και το συντονισμό της παρέμβασης των κομμουνιστών.

- Ενθάρρυνση της περιφερειακής και θεματικής συνεργασίας των κομμάτων.

Τονίστηκε η σημασία που έχει σήμερα η πάλη των ιδεών. Οι συμμετέχοντες πρόβαλαν ιδιαίτερα τη σημασία να τονιστεί η 90ή επέτειος της Οχτωβριανής Επανάστασης μέσα από διάφορες δράσεις και εκφράσανε την υποστήριξή τους στο σχέδιο πραγματοποίησης μιας διεθνούς πρωτοβουλίας στη Ρωσική Ομοσπονδία.

Το Πορτογαλικό ΚΚ ενημέρωσε για την πρόθεσή του να αναλάβει μια διεθνή πρωτοβουλία σε ευρωπαϊκό επίπεδο σε σύνδεση με την πορτογαλική Προεδρία της ΕΕ που θα λάβει χώρα το δεύτερο εξάμηνο του 2007.

Η ημερομηνία, το μέρος και το θέμα της Διεθνούς Συνάντησης του 2007 θα αποφασιστούν σε συνάντηση της Ομάδας Εργασίας Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων, που θα γίνει σε κατάλληλη στιγμή και θα τα κοινοποιήσει με ανακοίνωση Τύπου».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ