ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 28 Νοέμβρη 2006
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
ΝΑΤΟικό σφαγείο

Οι ΝΑΤΟικοί τα έχουν «βρει σκούρα» στο Αφγανιστάν

Associated Press

Οι ΝΑΤΟικοί τα έχουν «βρει σκούρα» στο Αφγανιστάν
ΚΑΜΠΟΥΛ.--

Ο πόλεμος στο κατεχόμενο Αφγανιστάν συνεχίζεται με όλο και μεγαλύτερη αγριότητα. Χτες, στρατιώτες του ΝΑΤΟ σκότωσαν έναν άμαχο όταν δε σταμάτησε έγκαιρα σε σημείο ελέγχου των κατοχικών δυνάμεων στη Χελμάντ. Στην επαρχία Κουνάρ, μαχητές των Ταλιμπάν σκότωσαν τέσσερις φερόμενους ως «συνεργάτες» των δυνάμεων κατοχής. Στην Κανταχάρ, δύο Καναδοί στρατιώτες σκοτώθηκαν από επίθεση αυτοκτονίας ενός Ταλιμπάν. Την Κυριακή, 15 άνθρωποι, στην πλειοψηφία τους μέλη δοσιλογικών «πολιτοφυλακών», που συναποτελούν το λεγόμενο «στρατό» του Αφγανιστάν, σκοτώθηκαν σε επίθεση αυτοκτονίας στην Πάκτικα. Το Σάββατο, αξιωματούχος του υπουργείου Εσωτερικών υποστήριζε ότι η αστυνομία σκότωσε 40-50 μαχητές των Ταλιμπάν στην Ουρουζγκάν, στην οποία βρήκε το θάνατο και ένας Αμερικανός, και άλλους περίπου επτά σε διάφορες επαρχίες. Αθροιστικά, οι νεκροί πλησίασαν, αν δεν ξεπέρασαν (τα επίσημα στοιχεία συνήθως «υποτιμούν» τις κατοχικές απώλειες) τους 100 μέσα σε τρεις ημέρες -- και το συνεχιζόμενο λουτρό αίματος στη χώρα θορυβεί το ΝΑΤΟ, που συνεχίζει να μετρά απώλειες.

Το Αφγανιστάν βρέθηκε - κατά απολύτως προβλέψιμο τρόπο - στην κορυφή της χτεσινής συνόδου του ΝΑΤΟ, με διάφορες πλευρές να «ρίχνουν» διαμετρικά αντίθετες απόψεις: ο ΓΓ του ΝΑΤΟ, Γιαπ ντε Χοπ Σέφερ, πίεζε, σύμφωνα με την εφημερίδα «Τάιμς» του Λονδίνου, να αλλάξουν άρδην οι κανόνες εμπλοκής όλων των δυνάμεων που εισφέρουν δυνάμεις στην ISAF, ώστε να εμπλέκονται παντού in extremis, σε περιπτώσεις «ανάγκης» δηλαδή, και να καταργηθεί η δυνατότητα των χωρών - μελών της Συμμαχίας να αρνούνται να συμμετέχουν (!) στην αποστολή. Σε εντελώς άλλη κατεύθυνση, ο Φραντς Γιόζεφ Γιουνγκ, υπουργός Αμυνας της Γερμανίας, έλεγε ότι το ΝΑΤΟ «δεν πρέπει να βασίζεται σε μια αποκλειστικά στρατιωτική στρατηγική» στο Αφγανιστάν, που «δεν εγγυάται επιτυχία», αφού δε μεταστρέφει τον πληθυσμό υπέρ της κατοχής.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Ου. Μπους, στο μεταξύ, βεβαίωνε σε τηλεφωνική του επικοινωνία ότι η «δέσμευση» των Αμερικανών και του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν είναι «απαρασάλευτη» (αυτό έλειπε...).

Ωστόσο, η χαρακτηριζόμενη - ειδικά από τον Τύπο της Βρετανίας - ως «εύθραυστη» ενότητα του ΝΑΤΟ, όσον αφορά το Αφγανιστάν, άρχιζε να «ραγίζει» ενόψει της συνόδου στη Ρίγα, που άρχισε χτες, με την «Ιντιπέντεντ» και την «Γκάρντιαν» να φιλοξενούν δηλώσεις ανώτερων Βρετανών, Γερμανών και Γάλλων αξιωματούχων και διπλωματών, που καλούν να υπάρξει «στρατηγική εξόδου» από τη χώρα.

ΤΣΑΝΤ - ΣΟΥΔΑΝ
Πυκνώνουν οι επιθέσεις ανταρτών...

NTZMAMENA - ΧΑΡΤΟΥΜ.--

Συναγερμός έχει σημάνει το τελευταίο 48ωρο στην πρωτεύουσα του κεντροαφρικανικού Τσαντ, Ντζαμένα, όπου οι αντάρτες που μάχονται την κυβέρνηση του Προέδρου Ιντρίς Ντεμπί πυκνώνουν τις επιθέσεις τους όχι μόνον στο ανατολικό τμήμα της χώρας (όπου χτες ανακοινώθηκε πως λεηλάτησαν αποθήκες τροφίμων και ειδών αρωγής από οργανώσεις του ΟΗΕ στη μεθοριακή πόλη Αμπέτσε) αλλά και στο εσωτερικό της χώρας όπου φαίνεται να κατευθύνονται με στόχο την κατάληψη της Ντζαμένα.

Ειδησεογραφικά πρακτορεία μετέδιδαν χτες για τις περιπολίες εκατοντάδων πάνοπλων στρατιωτών σε κεντρικά σημεία της Ντζαμένα, τα κλειστά σχολεία και καταστήματα. Επιπλέον, αναφέρθηκαν οι χαμηλές αναγνωριστικές πτήσεις γαλλικού «Μιράζ» (προφανώς για να καταγράψει τις θέσεις ανταρτών...). Παράλληλα, το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών χαρακτήριζε την κατάσταση «βαριά», ζητώντας «επειγόντως την ανάπτυξη διεθνούς στρατιωτικής παρουσίας» κατά μήκος των συνόρων Τσαντ - Σουδάν.

Επιθέσεις στο Νταρφούρ

Το ίδιο 24ωρο, οι αντάρτες της οργάνωσης «Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο» της δυτικής σουδανικής επαρχίας Νταρφούρ, εξαπέλυσαν επίθεση για πρώτη φορά και στο νότιο τμήμα της επαρχίας σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις στο Κορδοφάρ. Υποστήριξαν πως κατέλαβαν το πεδίο γεωτρήσεων και πως τους παραδόθηκαν δεκάδες στρατιώτες, υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι ακόμη και στρατηγοί. Η σουδανική κυβέρνηση αρνήθηκε πως οι αντάρτες κατέλαβαν την περιοχή.

Στο μεταξύ, υπογράφτηκε την Κυριακή στην έδρα της Αφρικανικής Ενωσης (ΑΕ) στην Αντίς Αμπέμπα μνημόνιο κατανόησης από αξιωματούχο του Οργανισμού και του ΟΗΕ για τη συγκρότηση μεικτής δύναμης στο Νταρφούρ. Οπως αναφέρθηκε, η συγκρότηση της μεικτής δύναμης ΟΗΕ-ΑΕ θα γίνει σε τρία στάδια και θα ξεκινήσει με την παροχή επιμελητειακής και τηλεπικοινωνιακής υποστήριξης από τον ΟΗΕ και θα ολοκληρωθεί με τις μεικτές αποστολές στρατιωτών αμφοτέρων οργανισμών. Ωστόσο, το Σουδάν έχει συμφωνήσει μόνον με τις βασικές αρχές της πρότασης Ανάν, δίχως να αποσαφηνίζει τη στάση του για την αποστολή κυανοκράνων...

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΚΙΝΣΑΣΑ.- Το Ανώτατο Δικαστήριο της ΛΔ Κονγκό αποφάνθηκε χτες βράδυ πως είναι «αβάσιμες» οι κατηγορίες του αντιπολιτευόμενου υποψήφιου για την προεδρία, Ζαν Πιερ Μπέμπα, για εκλογική νοθεία στις προεδρικές εκλογές του Οκτώβρη, επιβεβαιώνοντας έτσι τη νίκη του Τζόζεφ Καμπίλα. Νωρίτερα (το Σαββατοκύριακο) κυανόκρανοι του ΟΗΕ συγκρούστηκαν με ένοπλους λιποτάκτη Κογκολέζου στρατηγού που σχεδίαζε επιθέσεις στο Σάκε της ανατολικής ΛΔ Κονγκό.

ΖΑΓΚΡΕΜΠ.- Σε συμφωνία με την κυβέρνηση του Κροάτη πρωθυπουργού Ιβο Σαναντέρ κατέληξαν το Σάββατο οι πολυήμερες διαπραγματεύσεις με τις οργανώσεις των εκπαιδευτικών βασικής, μέσης και ανώτερης που πραγματοποίησαν απεργία την περασμένη βδομάδα. Αποφασίστηκαν σταδιακές μισθολογικές αυξήσεις ως και 60% μέσα στην επόμενη εξαετία.

ΠΡΙΣΤΙΝΑ.- Αυξημένα μέτρα ασφάλειας έλαβε χτες η αστυνομική δύναμη του ΟΗΕ στο Κοσσυφοπέδιο επικαλούμενη προειδοποίηση για πιθανή τρομοκρατική απειλή.

ΤΟΚΙΟ.- Επιδρομή στα γραφεία οργάνωσης της βορειοκορεατικής παροικίας στο Τόκιο έκανε χτες η ιαπωνική αστυνομία, συλλαμβάνοντας μία γυναίκα μέλος της οργάνωσης, κατηγορώντας την ότι επιχείρησε να μεταφέρει στη ΛΔ Κορέας παράνομα ιατρικές προμήθειες.

ΣΕΟΥΛ.- Μετά την εξακρίβωση νέου κρούσματος γρίπης των πτηνών σε φάρμες νοτίως της κορεατικής πρωτεύουσας, οι αρχές ανακοίνωσαν πως σχεδιάζουν να θανατώσουν (εκτός απ' τα χιλιάδες πουλερικά που ήδη εξόντωσαν) αδέσποτες ή οικόσιτες γάτες και σκύλους...

ΠΑΡΙΣΙ.- Σε πανηγυρική ατμόσφαιρα και με την απουσία μόνο του πρώην πρωθυπουργού Λιονέλ Ζοσπέν, έγινε η επίσημη ανακήρυξη της υποψήφιας του Σοσιαλιστικού Κόμματος για την Προεδρία. Η Σεγκολέν Ρουαγιάλ έθεσε ως βασικούς άξονες της προεκλογικής της εκστρατείας την καταπολέμηση του ρατσισμού, της κοινωνίας των δύο ταχυτήτων, την εκπαίδευση, την αντιμετώπιση της ακρίβειας, της φτώχειας και την ασφάλεια, χρησιμοποιώντας συσπειρωτικό λόγο. Στην εκδήλωση χαιρετισμό απηύθυνε και ο Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς Γ. Παπανδρέου.

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.- Συνετρίβη κατά την απογείωσή του από το αεροδρόμιο της ιρανικής πρωτεύουσας στρατιωτικό αεροσκάφος τύπου «Antonov 74» με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 30 μέλη των επίλεκτων δυνάμεων του σώματος των Φρουρών της Επανάστασης και 6 μέλη του πληρώματος. Δύο στρατιώτες επέζησαν.

ΒΑΡΣΟΒΙΑ.- Τα αποτελέσματα του β΄ γύρου των δημοτικών εκλογών στην Πολωνία έφεραν ένα «πλήγμα» στο κυβερνητικό κόμμα «Νόμος και Δικαιοσύνη», καθώς τη δημαρχία της Βαρσοβίας την κέρδισε το αντιπολιτευόμενο κόμμα «Λαϊκή Πλατφόρμα» με 53,2% έναντι του 46,8%. Συνολικά, το κυβερνητικό κόμμα «Νόμος και Δικαιοσύνη» έχασε αρκετή από την επιρροή του στις μεγάλες πόλεις, ενώ σημείωσε αύξηση σε μικρότερες πόλεις και σε αγροτικές περιοχές.

ΚΙΕΒΟ.- Το 50% των Ουκρανών δηλώνει ενάντια στην ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ, ενώ μόνο το 20,3% τάσσεται υπέρ και το 29,7% εμφανίζεται αναποφάσιστο, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Διοίκησης του Κιέβου, που διενήργησε δημοσκόπηση την περίοδο 23 Οκτώβρη με 6 Νοέμβρη του 2006.

ΜΠΑΝΓΚΟΚ. - Η χούντα της Ταϊλάνδης πρότεινε να αρθεί ο στρατιωτικός νόμος που επέβαλε την 19η Σεπτεμβρίου να αρθεί σε 40 από τις 76 επαρχίες της χώρας. Ο αρχιπραξικοπηματίας στρατηγός Σόντι Μπουνγιαραντγκλίν προέβλεψε ότι η άρση του θα έχει «θετική πολιτική και ψυχολογική απήχηση» στη χώρα. Ωστόσο, η χούντα μετέθεσε την ευθύνη της απόφασης στην κυβέρνηση που έχει διορίσει, ούτως ώστε «αν συμβεί κάτι, υπεύθυνος να θεωρηθεί ο πρωθυπουργός» της.

  • Περίπου 75 άνθρωποι τραυματίστηκαν από τη σύγκρουση δύο τρένων χτες στην Ταϊλάνδη.

ΠΕΚΙΝΟ. - Συνολικά 77 εργαζόμενοι σε ανθρακωρυχεία σκοτώθηκαν σε τρία δυστυχήματα στις επαρχίες Σανσί, Γιουνάν και Χαϊλοτζιάνγκ τις τελευταίες ημέρες, μετέδωσαν κρατικά μέσα ενημέρωσης της Κίνας. Σύμφωνα με κυβερνητικά στατιστικά στοιχεία, συνολικά 3.726 ανθρακωρύχοι σκοτώθηκαν σε πάνω από 2.300 δυστυχήματα σε ανθρακωρυχεία στην Κίνα τους πρώτους 10 μήνες του 2006.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ