ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 28 Νοέμβρη 2006
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΥ
Νέες ανατιμήσεις αξιώνει η διοίκηση

Κατηγορεί την κυβέρνηση ότι προσελκύει ιδιώτες παραγωγούς με κίνητρα που επιβαρύνουν την επιχείρηση

Παραπέρα αύξηση των τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος απαιτεί ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Δ. Μανιατάκης, παρά την πολύ μεγάλη αύξηση που δόθηκε, ιδίως τα δυο προηγούμενα χρόνια, με τελευταία αυτή του περασμένου Αυγούστου. Με τη λογική μετακύλησης του κόστους, ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ αξιώνει να μεταφερθεί στους καταναλωτές το βάρος που προκύπτει για την επιχείρηση από την κυβερνητική πολιτική «απελευθέρωσης» της αγοράς, την οποία ωστόσο επικροτεί και η διοίκηση της ΔΕΗ. Με απλά λόγια, η ΔΕΗ απαιτεί μεγάλα κέρδη για τους μετόχους της, «υγιή» ανταγωνισμό και να πληρώσει άλλος τη «νύφη».

«Απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας με ρυθμιζόμενα τιμολόγια δεν μπορεί να γίνει», επισήμανε χαρακτηριστικά στο «ΒΗΜΑ της Κυριακής» ο Δ. Μανιατάκης που πιέζεται για αύξηση των κερδών, μιας και στο 9μηνο αυτά διαμορφώθηκαν στα 72 εκατ. ευρώ από 154,8 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο 9μηνο του 2005. Μόνο που ρυθμιζόμενη είναι και η Οριακή Τιμή πώλησης της ηλεκτρικής ενέργειας από τους ιδιώτες παραγωγούς προς το σύστημα και μάλιστα εξαιρετικά υψηλή. Αυτού του είδους τη ρύθμιση την αποδέχεται η ΔΕΗ, που επιδιώκει να τη χρησιμοποιήσει προς όφελός της, ανεξάρτητα εάν αυτό σημάνει μια σκληρή τιμολογιακή πολιτική που θα οδηγήσει σε πολύ δύσκολη θέση τους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους.

Ιδιαίτερα αποκαλυπτικός είναι ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, λέγοντας ότι «υπάρχει μεγάλο άγχος από την πλευρά του ελληνικού δημοσίου για να επιτύχει την απελευθέρωση και να προσελκύσει ιδιώτες και αυτό τα προκαλεί όλα». Πρόκειται για μια δήλωση που επιβεβαιώνει τις καταγγελίες του ΚΚΕ για το χάρισμα δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ στους ιδιώτες μέσω του θεσμικού πλαισίου της «απελευθέρωσης» της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Από την πλευρά του, ο υπουργός Ανάπτυξης Δ. Σιούφας, με επιστολή του προς τον πρόεδρο της ΚΕΔΚΕ (την ένωση των ΟΤΑ) Π. Κουκουλόπουλο, ζητά «αυτοσυγκράτηση στον καθορισμό των δημοτικών τελών», γιατί από τη μία πλήττεται η «ανταγωνιστικότητα» με την επιβάρυνση των επιχειρήσεων και από την άλλη αυξάνονται τα ποσά που εισπράττει η ΔΕΗ και προκαλούνται... συγχύσεις για το πραγματικό ύψος της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος! Ενδεικτικά, το 2005 δίπλα στα 3.780 εκατ. ευρώ της αξίας του ηλεκτρικού ρεύματος προστέθηκαν και 1.100 εκατ. ευρώ υπέρ των ΟΤΑ.

ΣΥΝΟΔΟΙ ΓΙΟΥΡΟΓΚΡΟΥΠ - ΕΚΟΦΙΝ
Στο επίκεντρο οι αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις

Οι ανατροπές στην αγορά εργασίας και μέτρα προσέλκυσης ξένου κεφαλαίου, μέσω της... άρσης των υφιστάμενων εμποδίων, συζητούνται στις Βρυξέλλες

Την επιτάχυνση των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων στα 25 κράτη - μέλη της, ειδικά στην αγορά εργασίας, όπου το τελευταίο διάστημα προωθούνται μια σειρά αντιδραστικές ρυθμίσεις (οδηγία Μπολκεστάιν, διάλυση του καθεστώτος των συλλογικών συμβάσεων, Πράσινη Βίβλος κλπ.) στα πλαίσια της περιβόητης στρατηγικής της Λισαβόνας, ζητά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Οι ρυθμίσεις αυτές περιλαμβάνονται σε σχετική έκθεση της Επιτροπής, η οποία συζητείται στη σύνοδο του ΓΙΟΥΡΟΓΚΡΟΥΠ και του ΕΚΟΦΙΝ, οι εργασίες των οποίων ξεκίνησαν χτες και ολοκληρώνονται σήμερα στις Βρυξέλλες. Αλλα θέματα που θα συζητηθούν στα δύο όργανα, είναι έκθεση με θέμα την οικονομική ανάπτυξη και την προσέλκυση ξένων επενδύσεων στην Ευρωπαϊκή Ενωση, η αύξηση των ειδικών φόρων στα οινοπνευματώδη ποτά, αλλά και η μείωση των φορολογικών βαρών των πολυεθνικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στα κράτη - μέλη.

Για το θέμα των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων, πρόκειται να συζητηθεί έκθεση της Επιτροπής Οικονομικής Πολιτικής (υπάγεται στο ΕΚΟΦΙΝ), στην οποία καταγράφεται... η πρόοδος από την πλευρά των κρατών - μελών. Το γενικό συμπέρασμα είναι ότι τα κράτη - μέλη στο σύνολό τους έχουν προωθήσει τις στρατηγικές επιλογές της Λισαβόνας, αλλά θα πρέπει να εκμεταλλευτούν την τρέχουσα ευνοϊκή οικονομική συγκυρία για να προχωρήσουν σε περαιτέρω μεταρρυθμίσεις, κυρίως σε τομείς όπου η πρόοδος είναι ανεπαρκής... Ειδική αναφορά γίνεται στην αγορά εργασίας, την ενέργεια, την καινοτομία και τη βελτίωση του ρυθμιστικού περιβάλλοντος...

Σε άλλη έκθεση με θέμα «Παγκοσμιοποίηση: παγκόσμιες κινήσεις των συντελεστών παραγωγής», εξετάζονται μια σειρά, ευνοϊκά για τις πολυεθνικές επιχειρήσεις, μέτρα, με στόχο την προσέλκυση ξένων επενδύσεων και ανθρώπινου κεφαλαίου στην Ευρωπαϊκή Ενωση... Μεταξύ άλλων θα συζητηθούν:

  • Η μετατροπή της ΕΕ σε ελκυστικό προορισμό για τις επιχειρήσεις με την άρση των υφιστάμενων εμποδίων...
  • Η αναμόρφωση του νομικού πλαισίου για τις κρατικές ενισχύσεις.
  • Η άσκηση ενός νέου, ισχυρού και περισσότερο συντονισμένου πλαισίου πολιτικής σχετικά με τη μετανάστευση, τόσο από τις τρίτες χώρες, όσο και εντός της ΕΕ...
ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ
Πολύμορφη... ομοιομορφία

Ψευτοαντιπαράθεση πέντε συνδυασμών με κοινές θέσεις και πεποιθήσεις. Την ανάγκη αλλαγής πρόβαλε η «Αγωνιστική Συνεργασία»

Αύξηση ψήφων κατέγραψε η «Αγωνιστική Συνεργασία» (Αυτοαπασχολούμενων Μικρών Εμπόρων) που υποστηρίχτηκε από τη ΔΗΚΕΒΕ, στις προχτεσινές αρχαιρεσίες της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) για την εκλογή νέας διοίκησης. Παρ' όλο που οι εκλογές πραγματοποιήθηκαν σε κλίμα τεχνητής πόλωσης που δημιουργήθηκε κυρίως από την κάθοδο τριών συνδυασμών που ανήκουν στη ΔΑΚΜΜΕ, η «Αγωνιστική Συνεργασία» αύξησε τις ψήφους της κατά 30%, ωστόσο το ποσοστό της παρέμεινε σχεδόν ίδιο, καθώς υπήρξε ανάλογη αύξηση στον αριθμό των αντιπροσώπων (406 συνολικά, 378 ψηφίσαντες).

Η «Αγωνιστική Συνεργασία» έλαβε 37 ψήφους και 2 έδρες στο 21μελές ΔΣ, όσες είχε και πριν. Η «Ενότητα του Εμπορίου» (ΔΑΚΜΜΕ - Λοτσάρης) 132 ψήφους και 7 έδρες. Η «Νέα Εμπορική Πνοή» (ΔΑΚΜΜΕ - Αρμενάκης) 101 ψήφους και 6 έδρες. Η «Πανελλήνια Κίνηση Εμπόρων» (ΠΑΣΚΕΒΕ) 50 ψήφους, 3 έδρες. Η «Ανεξάρτητη Συνεργασία - Ενωτική Κίνηση Εμπόρων» (ΑΣΚΜΜΕ και ΠΑΣΚΕΒΕ) 35 ψήφους και 2 έδρες. Η «Νέα Προοπτική» (ΔΑΚΜΜΕ) 18 ψήφους και μία έδρα. Ο ανεξάρτητος υποψήφιος Ι. Ράπανος 4 ψήφους και καμία έδρα. Συνολικά οι δυνάμεις της ΔΑΚΜΜΕ έχασαν 2,94% και μία έδρα, ενώ η ΑΣΚΜΜΕ με τους συνεργαζόμενους από άλλες παρατάξεις ενισχύθηκε κατά 2,43% κερδίζοντας μία έδρα. Η «Αγωνιστική Συνεργασία» κατέλαβε και μία έδρα στην πενταμελή Ελεγκτική Επιτροπή, με 41 ψήφους.

Οι υποψήφιοι και οι αντιπρόσωποι που στήριξαν την «Αγωνιστική Συνεργασία», στις τοποθετήσεις τους έδωσαν τη μάχη της αποκάλυψης του ρόλου των παρατάξεων της πλειοψηφίας. Εμφαση έδωσαν στην ανάγκη αλλαγών στο συνδικαλιστικό κίνημα και στην ΕΣΕΕ, που θα προέλθουν κατά κύριο λόγο από την ενεργοποίηση της βάσης. Η «Αγωνιστική Συνεργασία» κατήγγειλε ότι τα τελευταία τρία χρόνια η πλειοψηφία της διοίκησης (ΔΑΚΜΜΕ, ΠΑΣΚΕΒΕ, ΑΣΚΜΜΕ) όχι μόνο αποδέχτηκε, αλλά και στήριξε ενεργά την πολιτική αφανισμού των μικρών εμπόρων. Αποκάλυψαν την ψευτοαντιπαράθεση με τις κατευθύνσεις της κυρίαρχης πολιτικής, αφού δεν αμφισβητεί ούτε έρχεται σε ρήξη με αυτή, ενώ κατάγγειλε ότι η πλειοψηφία συμμετείχε στους στημένους «κοινωνικούς διαλόγους», ανοίγοντας το δρόμο στα αντιλαϊκά μέτρα, υπερασπίστηκε τα συμφέροντα των μεγαλεμπόρων κοροϊδεύοντας και εξαπατώντας συνειδητά χιλιάδες μικρούς εμπόρους και απέκρυψε ότι «ελεύθερη αγορά» σημαίνει πλήρη ελευθερία στην ασυδοσία του κεφαλαίου. Παράλληλα επισήμαναν ότι η εμφάνιση 5 συνδυασμών είχε τη σκοπιμότητα «πλυντηρίου ευθυνών», καθώς έχουν κοινά οράματα την ανταγωνιστικότητα, την επιχειρηματικότητα και τη στρατηγική της Λισαβόνας.

Για την «Αγωνιστική Συνεργασία», οι γενικότερες εξελίξεις επιβάλλουν τη δημιουργία ενός ζωντανού, αγωνιστικού συνδικαλιστικού κινήματος, η οργάνωση της αντίστασης των μικρών εμπόρων για την απόρριψη του ευρωμονόδρομου και την προβολή την εναλλακτικής πρότασης.

«ΣΥΜΠΡΑΞΕΙΣ» ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ιδιωτικά σχολεία και παιδιατρικό νοσοκομείο

Επεκτείνεται, με γοργούς ρυθμούς, η ιδιωτικοποίηση της δημόσιας υγείας και άλλων υπηρεσιών που πρόσφερε μέχρι τώρα το κράτος, μέσω των συμπράξεων δημόσιου - ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ) που εφαρμόζει η κυβέρνηση, ανοίγοντας πεδίον δόξης λαμπρό για το κεφάλαιο. Στα πλαίσια αυτά εντάσσονται και τα σχέδια της κυβέρνησης τόσο για την ίδρυση παιδιατρικού νοσοκομείου στη Θεσσαλονίκη όσο και άλλων 6 πιλοτικών προγραμμάτων για διάφορα έργα (σχολικά κτίρια, αθλητικά κέντρα κλπ) στη Βόρεια Ελλάδα.

Οπως ανακοίνωσε, μιλώντας σε ημερίδα στη Θεσσαλονίκη ο Τεχνικός Σύμβουλος στην Ειδική Γραμματεία ΣΔΙΤ του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, Σ. Κοντόπουλος, η Θεσσαλονίκη αναμένεται να αποκτήσει μέσω του θεσμού των ΣΔΙΤ παιδιατρικό νοσοκομείο 450 κλινών. Ο ίδιος, πρόσθεσε ότι βρίσκονται αυτή την περίοδο στο στάδιο συζητήσεων η ένταξη άλλων 6 πιλοτικών έργων ΣΔΙΤ τα οποία αφορούν:

  • περιφερειακά αθλητικά κέντρα
  • δύο κτίρια στέγασης για περιφερειακές αρχές
  • 22 σχολεία στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη
  • συστήματα ασφάλειας λιμένων
  • αστυνομικούς σταθμούς
  • κέντρο διανομής εκπαιδευτικού διδακτικού υλικού.

Σύμφωνα με τον Σ. Κοντόπουλο, τρία πιλοτικά έργα που ήδη εγκρίθηκαν είναι στη Βόρεια Ελλάδα και αφορούν μεταξύ άλλων κατασκευές και συντηρήσεις επτά νέων πυροσβεστικών σταθμών (Αλεξανδρούπολη, Βέροια, Γιαννιτσά και Θεσσαλονίκη) και 31 σχολικών υποδομών.

Επίσης, σύμφωνα με τους ομιλητές στο συνέδριο για τα δημόσια έργα που οργάνωσε ο «Ομιλος Καλοφωλιά», στην ατζέντα των προγραμματιζόμενων συμπράξεων που αναφέρονται στη Βόρεια Ελλάδα θα μπορούσαν να ενταχθούν η δημιουργία Διαμετακομιστικού κέντρου στο Λιμένα της Θεσσαλονίκης, η ανάπτυξη Βιοτεχνικών Πάρκων, Project κεντρικής ύδρευσης και αποχέτευσης και η συντήρησή τους, καθώς και έργα διαχείρισης υγρών και στερεών αποβλήτων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ