ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 29 Νοέμβρη 2006
Σελ. /28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΕΣ ΑΞΙΕΣ
Ερχονται και νέες ανατιμήσεις

Ψάχνουν και τα τέλη κυκλοφορίας παρελθόντων ετών

Νέα φορολογικά βάρη ετοιμάζεται να ρίξει στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων η κυβέρνηση της ΝΔ, καθώς - μετά τις εκρηκτικές ανατιμήσεις των ειδικών φόρων κατανάλωσης και της άμεσης φορολογίας στα προσωπικά εισοδήματα - έπεται συνέχεια με τις νέες αυξημένες αντικειμενικές αξίες των κατοικιών, που θα μπουν σε εφαρμογή από το νέο έτος.

Οι προθέσεις της κυβέρνησης επιβεβαιώθηκαν χτες και από τον υφυπουργό Αντ. Μπέζα, ο οποίος - σε συνέντευξή του στην κρατική τηλεόραση - προϊδέασε για τα περαιτέρω, ισχυριζόμενος πως οι ανατιμήσεις αυτές θα είναι «ηπιότερες» από τις περσινές, οι οποίες να σημειωθεί σε μεσοσταθμική βάση έφτασαν στο 30%. Σύμφωνα με τον υφυπουργό, θα υπάρξει και παράλληλη αύξηση του ελάχιστου κόστους οικοδομής. Είναι φανερό πως οι μεγαλοεργολάβοι θα επιχειρήσουν να αξιοποιήσουν το κυβερνητικό μέτρο, μετακυλίοντας το «κόστος» και επιβαρύνοντας ακόμη περισσότερο την αγορά κατοικίας.

Στο στόχαστρο της Εφορίας μπαίνουν και οι ιδιοκτήτες αυτοκινήτων που φέρονται να μην πληρώνουν τα τέλη κυκλοφορίας οχημάτων. Η έλλειψη σχετικής ηλεκτρονικής υποδομής και συνεργασίας ανάμεσα στην Εφορία και το υπουργείο Μεταφορών δεν επιτρέπει την ηλεκτρονική διασταύρωση και αντιπαραβολή των οχημάτων που κυκλοφορούν και της προμήθειας του ειδικού σήματος.

Με υπουργική απόφαση που δημοσιοποιήθηκε χτες, η κυβέρνηση επιχειρεί να ελέγξει την πληρωμή του «τελόσημου» από το έτος 2001 και μετέπειτα. Σε αυτό το πλαίσιο, καλεί τις ΔΟΥ να διενεργήσουν ελέγχους και, παράλληλα, να αποστέλλουν τα στοιχεία και στο ηλεκτρονικό σύστημα Tαxis. Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση, το ποσό μαζί τα πρόστιμα θα καταβάλλεται σε 6 μηνιαίες δόσεις, τουλάχιστον από 300 ευρώ η κάθε μια, με την εξαίρεση της τελευταίας δόσης.

Γ. ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗΣ
Διαβεβαιώσεις για συνέχιση λιτότητας - αναδιαρθρώσεων

Ανατροπές στα συστήματα Κοινωνικής Ασφάλισης - Υγείας «συνιστά» και ο ΟΟΣΑ...

Τη συνέχιση των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων και των πολιτικών δημοσιονομικής λιτότητας, εξάγγειλε και πάλι από τις Βρυξέλλες ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Γ. Αλογοσκούφης, σε συνέντευξή του, μετά το τέλος των εργασιών του «Γιούρογκρουπ» και του ΕΚΟΦΙΝ. Οπως ανέφερε, στα δύο αυτά όργανα (συμμετέχουν οι υπουργοί Οικονομικών των 15 και 25 χωρών, αντίστοιχα) συζητήθηκαν τα θέματα της ευρωπαϊκής οικονομίας, οι μεταρρυθμίσεις, αλλά και το θέμα των συναλλαγματικών ισοτιμιών. Υπεραμυνόμενος των μεταρρυθμίσεων (αναδιαρθρώσεις που πλήττουν το βιοτικό επίπεδο και τις εργασιακές σχέσεις) ο Γ. Αλογοσκούφης υποστήριξε ότι «όλοι αναγνωρίζουμε ότι σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες πρέπει να προχωρήσουν, διότι οι μεταρρυθμίσεις έχουν παίξει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη και στην ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας...».

Σχετικά με το θέμα της εξόδου της ελληνικής οικονομίας από το καθεστώς της επιτήρησης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ακολουθεί την τακτική του σκοτσέζικου ντουζ. Ερωτώμενος σχετικά ο επίτροπος οικονομικών θεμάτων Χ. Αλμούνια για το συγκεκριμένο θέμα, απάντησε μονολεκτικά... «πιθανόν» αφήνοντας όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά. Από την πλευρά του, ο Ελληνας υπουργός, έσπευσε να δώσει νέες διαβεβαιώσεις στην κοινοτική γραφειοκρατία, ότι τόσο οι αναδιαρθρώσεις (εργασιακές σχέσεις, Ασφαλιστικό, Υγεία, ιδιωτικοποιήσεις), όσο και οι πολιτικές δημοσιονομικής λιτότητας θα συνεχιστούν...

Συστάσεις και από ΟΟΣΑ

Βάζοντας πλάτη στη συνέχιση και εμβάθυνση των εφαρμοζόμενων αντιλαϊκών πολιτικών, ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) με την ετήσια έκθεσή του, αφού διαπιστώνει πως ο ελληνικός καπιταλισμός συνεχίζει να βρίσκεται στην ανοδική φάση του οικονομικού κύκλου και πως αυτή η άνοδος θα συνεχιστεί και τα δύο επόμενα χρόνια απευθύνει εκ νέου «σύσταση» στην ελληνική κυβέρνηση, να προχωρήσει στις ανατροπές των συστημάτων Κοινωνικής Ασφάλισης και Υγείας.

Με την έκθεσή του για την Ελλάδα, ο ΟΟΣΑ προβλέπει:

  • Το ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 4% το 2006 και κατά 3,8% το 2007 και 2008.
  • Ο πληθωρισμός θα αυξηθεί κατά 3,2% το 2006 και 3,1% το 2007 και 2008.
  • Το έλλειμμα του ισοζυγίου πληρωμών θα ανέλθει στο 10,8% του ΑΕΠ το 2006 και στο 10,1% και 9,7% του ΑΕΠ τα δύο επόμενα χρόνια.
  • Η ανεργία θα διαμορφωθεί στο 9,6% το 2006, στο 9,2% το 2007 και στο 8,8% το 2008.
ΒΟΥΛΗ
Νέα φοροπρονόμια για συγχωνεύσεις

Το ΚΚΕ καταψήφισε τη νέα οδηγία της ΕΕ, που προωθήθηκε χτες για ψήφιση στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή

Τελειωμό δεν έχουν οι διάφορες οδηγίες της ΕΕ, που καθιερώνουν νέα προνόμια για το κεφάλαιο με ταυτόχρονο χτύπημα των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Μάλιστα, προωθούνται για κύρωση με συνοπτικές διαδικασίες και με τη μικρότερη δυνατή ενημέρωση. Τέτοια είναι και η οδηγία της ΕΕ για «το κοινό φορολογικό καθεστώς για τις συγχωνεύσεις, διασπάσεις, εισφορές ενεργητικού και ανταλλαγές μετοχών μεταξύ εταιρειών διαφορετικών κρατών - μελών», που δόθηκε στη δημοσιότητα μόλις την περασμένη Παρασκευή και χτες προωθήθηκε για ψήφιση στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή.

Η εισηγήτρια του ΚΚΕ Β. Νικολαΐδου καταψήφισε την οδηγία, υπογραμμίζοντας πως κινείται στη λογική της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας που προωθεί η ΕΕ, με στόχο την αύξηση της κερδοφορίας του κεφαλαίου. Η οδηγία προβλέπει διάφορες διευκολύνσεις για τις εταιρείες που συγχωνεύονται, αλλά δε διασφαλίζει στο παραμικρό τα συμφέροντα των εργαζομένων σε αυτές και όπως έχει δείξει η εμπειρία το πρώτο θύμα των συγχωνεύσεων είναι οι θέσεις εργασίας οι οποίες περικόπτονται. Η βουλευτής κατήγγειλε ότι στις εταιρείες που συγχωνεύονται δίνονται σοβαρές φοροαπαλλαγές και μάλιστα διευρύνεται οι κύκλος των μετόχων που ευνοούνται από αυτές, ενώ οι σοβαρές φοροελαφρύνσεις που δίνονται σε όσους ιδιώτες επενδύσουν στην ενέργεια επεκτείνονται για τρία χρόνια ακόμα.

Υπερασπιζόμενος την Οδηγία ο υφυπουργός Οικονομικών Α. Μπέζας ισχυρίστηκε ότι με την υιοθέτησή της θα ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα της εγχώριας βιομηχανίας και ειδικά στους τομείς του τσιμέντου, του ασβέστη, του γύψου και του γυαλιού, αλλά και των δομικών υλικών.

ΕΠΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Καλείται να δώσει εξηγήσεις

Και στη Θεσσαλονίκη έχει προκύψει πρόβλημα με την κοροϊδία που υφίστανται πελάτες της Επιχείρησης Παροχής Αερίου, οι οποίοι ακόμα περιμένουν να ολοκληρωθούν οι σχετικές εργασίες για τις εγκαταστάσεις παροχής φυσικού αερίου. Η εταιρεία, όπως έγινε και στην Αθήνα, στην προσπάθειά της να εκτελέσει τις παραγγελίες χωρίς πρόσθετα συνεργεία - και άρα πρόσθετο κόστος - έχει αφήσει τον κόσμο, μέσα στο χειμώνα, ...στα κρύα του λουτρού. Τα παραπάνω προκύπτουν από το γεγονός ότι ο «Συνήγορος του Καταναλωτή» ζητά επιπρόσθετες εξηγήσεις από την Επιχείρηση Παροχής Αερίου (ΕΠΑ) Θεσσαλονίκης για τις καταγγελίες πελατών της σχετικά με πολύμηνη αναμονή για συνδέσεις φυσικού αερίου. Επειδή οι εξηγήσεις που έδωσε η εταιρεία δεν κρίθηκαν ικανοποιητικές, η Αρχή κάλεσε τους εκπροσώπους της σε συνάντηση στις 14 του Δεκέμβρη για επιπλέον εξηγήσεις, αλλά και δεσμεύσεις.

Μεταξύ άλλων, η Αρχή ζητά να μάθει:

  • Πώς θα αποζημιωθούν οι καταναλωτές των οποίων οι συνδέσεις καθυστέρησαν με ευθύνη της εταιρείας.
  • Εάν θα ισχύσει αναδρομικά και μελλοντικά στις συμβάσεις ρήτρα αποζημίωσης.
  • Εάν έχει συμμορφωθεί ή αν θα το πράξει με σειρά διατάξεων που έχουν ως σκοπό την προστασία των καταναλωτών και τη ρητή δέσμευση της εταιρείας για τις υποχρεώσεις της.
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΒΙΟΤΕΧΝΩΝ ΚΑΤΕΡΓΑΣΙΑΣ ΞΥΛΟΥ
«Οχι» στα αντιασφαλιστικά μέτρα

Το σύνολο των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα μέλη του κλάδου εξετάστηκαν και συζητήθηκαν στην ετήσια συνέλευση - συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Κατεργασίας Ξύλου, που πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο στη Λαμία. Λαμβάνοντας υπόψη το δυσμενές κλίμα που δημιουργείται από τις αρνητικές εξελίξεις για τους επαγγελματοβιοτέχνες, η γενική συνέλευση τοποθετήθηκε ομόφωνα σε μια σειρά από ζητήματα, όπως το Ασφαλιστικό κ.ά.

Συγκεκριμένα, η Ομοσπονδία:

  • Ζητά την απόσυρση του ΠΔ 258/05 που ρυθμίζει τα της ενοποίησης των ΤΕΒΕ - ΤΣΑ - ΤΑΕ με τρόπο που μειώνει τις συντάξεις και αυξάνει τις εισφορές.
  • Εκφράζει την αντίθεσή της σε κάθε ενδεχόμενο επαναφοράς των ρυθμίσεων του ΜΗΚΙΕ (Μητρώο Κατασκευαστών Ιδιωτικών Εργων), με το οποίο επιχειρήθηκε στο παρελθόν η εισβολή των μεγάλων εταιρειών στα μικρά έργα της οικοδομής.
  • Τάσσεται υπέρ της δωρεάν και δημόσιας Παιδείας.
  • Τέλος, στο ζήτημα της ειρήνης, τάχθηκε υπέρ της αυτοδιάθεσης των λαών και κατά των πολεμοκάπηλων.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ