ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 29 Νοέμβρη 2006
Σελ. /28
Πυκνή ομίχλη σκεπάζει τον κάμπο

Του Αντρέα Πετρουλάκη από την «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»
Του Αντρέα Πετρουλάκη από την «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»
Ανάμεσα σ' αυτόν που κυνηγά μια μπεκάτσα και τη στρατιωτική μηχανή που λιώνει λαούς, υπάρχει μια τεράστια διαφορά.

Κάτω από άλλες συνθήκες, θα μιλούσαμε σήμερα για το «χρήσιμο», κατά τον Σωμερίτη, ΝΑΤΟ, τη ραγδαία μετεξέλιξή του σε παγκόσμιο χωροφύλακα, για να διασφαλιστεί η καταλήστευση - ανάμεσα σε άλλα - των ενεργειακών πόρων της Γης από μια χούφτα μονοπώλια. Ελλείψει θέματος, άντε να ασχολούμασταν με τον «αφεδρώνα» της Πανδώρας του ΒΗΜΑτος, έτσι για να ευθυμήσουμε.

Σε κάθε περίπτωση, τα στοιχεία από τη μητρόπολη του καπιταλισμού, που δείχνουν το 0,01% των πλουσίων να αυξάνει το «εισόδημά» του κατά 112% μέσα σε 15 χρόνια, περίοδο κατά την οποία το 90% των νοικοκυριών είδαν το μέσο πραγματικό εισόδημά τους να αυξάνεται μόνο κατά 2%, αυτό θα ήταν ένα θέμα συζήτησης.

Ετσι, δίπλα δίπλα με την ιστορία της 62χρονης, που έκλεψε ένα πορτοφόλι και παρακαλούσε τον δικαστή να τη στείλει φυλακή για να έχει σπίτι και φαΐ!

Τώρα, όμως; Τι κουβέντα να ανοίξεις, έτσι που πλημμυρίζουν εξάστηλα και οθόνες με κυνηγούς κεφαλών;

Πέντε άνθρωποι, που πήγαν να σκοτώσουν μπεκάτσες, σκοτώθηκαν, λέει, από έναν τσοπάνη που ήθελε να προφυλάξει τις προβατίνες του, που έκοβαν το γάλα τους από τους πυροβολισμούς των κυνηγών. Αυτή είναι η επίσημη εκδοχή. Θύτης και θύματα, θύματα όλοι του ίδιου αξιακού μοντέλου. Για το οποίο δε θα μιλήσουμε, καθώς ήδη μετά τους δημοσιογράφους ανέλαβαν οι εγκληματολόγοι.

Ασχετο: Διακρίνατε μια κάποια θλίψη στους Τραγγουνάκηδες, που όχι μόνο πιάστηκε έτσι στα γρήγορα ο τσοπάνης πριν τιναχτεί στα ύψη η ακροαματικότητα, αλλά, ακόμα χειρότερα, δεν πήραν ακόμα τα κουμπούρια οι συγγενείς των θυμάτων; Πάνω που είχαν αρχίσει να διακινούνται ως αξιόπιστες δημοσιογραφικές πληροφορίες και κάτι γαργαλιστικά σενάρια πάνω από τα ανοιχτά μνήματα...


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ;
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


ΚΥΝΗΓΟΙ ΚΕΦΑΛΩΝ

ΠΡΙΝ ΓΙΝΕΙ ΓΝΩΣΤΟΣ Ο «ΤΣΟΠΑΝΗΣ»: «Εχουμε να κάνουμε με "επαγγελματία εκτελεστή". Ο τρόπος που έγινε το περιστατικό δείχνει ψυχραιμία, γνώση, συγχρονισμό και οργάνωση από την πλευρά του δράστη για να πετύχει το στόχο του (...) αν αποκλείσουμε την περίπτωση του οργανωμένου εγκλήματος, οδηγούμαστε στο προφίλ ενός δράστη "υποκουλτούρας της βίας" όπου ο δικός του κώδικας του υπαγορεύει ότι οι όποιες διαφορές λύνονται με αυτόν τον βίαιο τρόπο (...) άνθρωποι που λειτουργούν με βάση τέτοιου είδους κώδικες ακολουθούν τη λογική της αυτοδικίας, ακόμη και για μικρά και ασήμαντα πράγματα» (ο αναπληρωτής καθηγητής Εγκληματολογίας Β. Καρύδης / «ΤΑ ΝΕΑ»).

«ΡΕΣΑΛΤΟ»: «Με υποκλοπές συνομιλιών, καταγγελίες για ρεσάλτο στα σπίτια των πενθούντων συγγενών, εναέρια πλάνα από τον τόπο του εγκλήματος, οι "κυνηγοί" της τηλεθέασης σκηνοθέτησαν το τηλεοπτικό θρίλερ στους αγρούς των Λευκών Αγρινίου, όπου εκτελέστηκαν εν ψυχρώ πέντε νεαροί άνδρες. Το πρωτοφανές για τα ελληνικά χρονικά έγκλημα δοκιμάζει για άλλη μία φορά τα όρια που πρόθυμα ξεπερνούν κανάλια και εκπομπές για άγραν τηλεθεατών» (το ρεπορτάζ στον «ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ»).

ΕΒΑΛΑΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ: «Διαδηλώσεις σε σχηματισμό ...παρέλασης. Ορισαν πλαφόν τα 500 άτομα (...) στη σύσκεψη που έγινε υπό τον Βύρωνα Πολύδωρα, συμμετείχαν μόνο η ΝΔ και ο ΛΑ.ΟΣ. ο νέος δήμαρχος Αθηναίων Νικήτας Κακλαμάνης καθώς και ο απερχόμενος δήμαρχος Θ. Μπεχράκης, ο ΣΕΒ, επαγγελματικοί φορείς της πρωτεύουσας, η ΑΔΕΔΥ και ο ΣΑΤΑ, οι οποίοι συνυπέγραψαν τα του μνημονίου» (η είδηση στα «ΝΕΑ»).

ΤΟ ΧΡΗΣΙΜΟ ΝΑΤΟ: «Το ΝΑΤΟ είναι χρήσιμο και μάλιστα αναγκαίο. Μόνο αόμματοι δεν αντικρίζουν τους κινδύνους που συσσωρεύονται κυρίως στην Ασία, στη Μέση Ανατολή, στην Αφρική. Ισως και αλλού. Οι κίνδυνοι αυτοί είναι υπερεθνικοί, παγκοσμιοποιημένοι και η αντιμετώπισή τους πρέπει να είναι επίσης υπερεθνική και παγκοσμιοποιημένη» (ο Ρ. Σωμερίτης στο «ΒΗΜΑ»).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ΕΞΩ ΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ από τον τομέα της Υγείας

ΤΟ ΒΗΜΑ: Κλειστά τα λιμάνια, στον αέρα η αγορά!

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Ιός δολαρίου στις αγορές

ΑΥΡΙΑΝΗ: Ο ΓΙΩΡΓΑΚΗΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

Η ΑΥΓΗ: Η ΝΔ κερδίζει από τη συναίνεση του ΠΑΣΟΚ

Ο ΛΟΓΟΣ: ΚΤΗΝΟ(Σ)ΤΡΟΦΟΣ προκάλεσε το μακελειό;

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: ΕΝΑΣ ΔΡΑΣΤΗΣ πολλοί οι ύποπτοι

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ σήμερα ή αύριο

ΕΘΝΟΣ: ΕΝ ΨΥΧΡΩ για μια χούφτα τριφύλλι

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Υποπτος για το μακελειό ένας 73χρονος

ΤΑ ΝΕΑ: Φωτογραφίζει δράστες η ΕΛ.ΑΣ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: ΟΛΟΝΥΧΤΙΑ ανάκριση για 7

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ: ΣΥΓΧΩΡΙΑΝΟΣ Ο ΔΡΑΣΤΗΣ της πενταπλής δολοφονίας;

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Βάσανα που έχουν οι πλούσιοι

«Διαρκή διεύρυνση των εισοδηματικών ανισοτήτων στις ΗΠΑ καταγράφουν πρόσφατες έρευνες (...) οι καθηγητές Τ. Πικέτι και Ε. Σάεζ του πανεπιστημίου του Μπέρκλευ υπολόγισαν τη μεταβολή των πραγματικών εισοδημάτων των αμερικανικών νοικοκυριών την περίοδο 1990-2004 (...) βρήκαν ότι το μέσο πραγματικό εισόδημα του φτωχότερου 90% (δηλαδή της συντριπτικής πλειονότητας) αυξήθηκε κατά 2%. Το εισόδημα του πλουσιότερου 1% (πλούσιοι) αυξήθηκε κατά 57%, εκείνο του πλουσιότερου 0,1% (πολύ πλούσιοι) κατά 85%, ενώ του πλουσιότερου 0,01% (πάρα πολύ πλούσιοι) κατά 112% (...) όσον αφορά τις ανισότητες μεταξύ των ίδιων των πλουσίων η έντασή τους συνδέεται με την εμφάνιση νέων δραστηριοτήτων εξαιρετικά ελπιδοφόρων. Για παράδειγμα ένας γιατρός αντί να απασχολείται σε κλινική και να απολαμβάνει έναν ιδιαίτερα υψηλό μισθό, προτιμά να εργάζεται με πολλαπλάσιες απολαβές, για λογαριασμό μεγάλων χρηματοοικονομικών οίκων, αξιολογώντας ποια έρευνα για νέα φάρμακα αξίζει να χρηματοδοτηθεί. Συχνά ακαδημαϊκοί προτιμούν να εγκαταλείψουν το πανεπιστήμιο και να εργαστούν για λογαριασμό μεγάλων χρηματοοικονομικών οίκων, απολαμβάνοντας μεγαλύτερα εισοδήματα» (το ρεπορτάζ στην «ΗΜΕΡΗΣΙΑ»).

και χαρούλες οι απόκληροι

«Επιτέλους βρήκα κι εγώ μια στέγη. Και τροφή, αλλά και παρέα. Κανένας μέσα δε διεκδικεί κάτι από μένα. Μου λένε καλημέρα και το εννοούν. Είναι η πρώτη φορά στη ζωή μου που νιώθω ήρεμη. Ισως και ευτυχισμένη (...) αν θέλετε να με βοηθήσετε στείλτε με πάλι στη φυλακή. Σας παρακαλώ καταδικάστε με (...) το μόνο που θέλω είναι να επιστρέψω στο κελί μου. Θέλω να με καταλάβετε. Αλλιώς, εάν με αφήσετε ελεύθερη, θα φροντίσω να κλέψω κι άλλο πορτοφόλι για να γυρίσω πάλι στο "σπίτι μου". Στις φίλες μου. Και να κλείσω τα μάτια μου εκεί. Στη θαλπωρή της φυλακής!» (η Ελλη Κωνσταντουδάκη καταγράφει την κατάθεση μιας 62χρονης κατηγορούμενης γιατί έκλεψε ένα πορτοφόλι / «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ»).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ