ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 29 Νοέμβρη 2006
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Σήμερα οι συστάσεις για την Τουρκία

Σήμερα θα δημοσιοποιήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τις συστάσεις της για τις κυρώσεις που θα επιβληθούν στην Τουρκία, όσον αφορά την ενταξιακή της πορεία, καθώς δεν ανταποκρίθηκε στις υποχρεώσεις της εντός των ορισμένων χρονοδιαγραμμάτων που της είχαν τεθεί.

Μετά και την επίσημη ανακοίνωση από τη Φινλανδική Προεδρία για αποτυχία της προσπάθειας εξεύρεσης μιας συμβιβαστικής λύσης, η Επιτροπή αποφάσισε να ανακοινώσει σήμερα αντί για τις 6 Δεκέμβρη τις προτάσεις της για τις κυρώσεις στην Αγκυρα, οι οποίες δεν αναμένεται να εισηγούνται το πάγωμα των διαπραγματεύσεων.

Συγκεκριμένα, πληροφορίες θέλουν τον επίτροπο Διεύρυνσης, Ολι Ρεν, εμμένοντας στην τακτική της εποικοδομητικής ασάφειας να κάνει λόγο για πάγωμα τριών έως έξι κεφαλαίων, χωρίς χρονοδιάγραμμα, αλλά ούτε περαιτέρω διευκρινίσεις. Οι εισηγήσεις της Κομισιόν θα οριστικοποιηθούν σήμερα στο Κολέγιο των Επιτρόπων, θα δημοσιοποιηθούν και θα συζητηθούν στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων και Εξωτερικών Σχέσεων των Υπουργών Εξωτερικών στις 11 Δεκέμβρη, με στόχο το θέμα να λήξει εκεί και να μην απασχολήσει η Τουρκία τη Σύνοδο Κορυφής, στις 14 και 15 Δεκέμβρη...

Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος

«Δεν μπορούμε να εξαναγκάσουμε τη Φινλανδία να επιρρίψει ευθύνες για την αποτυχία των διαβουλεύσεων στο Τάμπερε», δήλωσε ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Χριστόδουλος Πασιαρδής.

Η φινλανδική προεδρία δε θέλει στο παρόν στάδιο να απονείμει ευθύνες, ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, αλλά, παρατήρησε, γνωρίζει ποια πλευρά συνεργάστηκε πραγματικά και ποια όχι.

«Ούτε οι επίπονες προσπάθειες της φινλανδικής προεδρίας, ούτε η δική μας καλή θέληση μπόρεσαν να κάμψουν την τουρκική αδιαλλαξία», επισήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Εξάλλου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διαφώνησε με τη θέση του Ευρωπαίου Επιτρόπου Ολι Ρεν ότι το Κυπριακό διασυνδέεται με τις ευρωπαϊκές υποχρεώσεις της Τουρκίας.

«Το γεγονός ότι το Κυπριακό παραμένει άλυτο δεν είναι δικαιολογία για την Τουρκία να μην εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της έναντι της Ευρωπαϊκής Ενωσης και έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας», τόνισε ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος. Καταλήγοντας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι, αν η εισήγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι η επιβράδυνση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας, η κυπριακή κυβέρνηση θα τη σχολιάσει την κατάλληλη στιγμή.

Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
Προσπαθεί να προλάβει νέες εσωκομματικές προστριβές

Η ουσιαστική σύμπλευση του ΠΑΣΟΚ με τη ΝΔ σε κάθε αντιλαϊκή επίθεση είχε ως αποτέλεσμα για ακόμη μια φορά - τώρα με αφορμή το πολιτικό μέτωπο της Παιδείας και την αναθεώρηση του άρθρου 16 - να εκδηλωθεί εσωκομματική κρίση στο ΠΑΣΟΚ. Μια «κρίση» βέβαια που έχει τις βάσεις της σε διαδικαστικά ζητήματα, αφού τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ συνηγορούν στο στόχο της αναθεώρησης για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων στη χώρα.

Χτες κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης των συντονιστών της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ, που ασχολήθηκε με τη φορολογική πολιτική της κυβέρνησης και την Παιδεία και με νωπά τα αποτελέσματα της τελευταίας δημοσκόπησης της GPO που έδειξαν άνοιγμα της ψαλίδας υπέρ της ΝΔ στο 3,3%, ο Γ. Παπανδρέου κάλεσε τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τον προϋπολογισμό να «αναδείξουν τις διαφορές ανάμεσα στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ»... Βέβαια, η πολιτική ταύτιση του ΠΑΣΟΚ με τη ΝΔ, σε στρατηγικές επιλογές, δεν αφήνει περιθώρια για «ανάδειξη προγραμματικών διαφορών» και χτες, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Γ. Παπανδρέου στη συνεδρίαση του κοινοβουλευτικού οργάνου, υποστήριξε ότι οι θέσεις του κόμματος δε διατυπώνονται από τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, με την επιχειρηματολογία που αποφασίζεται στα «όργανα του κόμματος»...

Η συγκεκριμένη αιχμή που άφησε χτες για τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ ο Γ. Παπανδρέου, ουσιαστικά διαμορφώνει και τη στάση που θα κρατήσει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης του Πολιτικού Συμβουλίου και της διήμερης συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου την ερχόμενη Παρασκευή και Σάββατο. Ο Γ. Παπανδρέου προσπαθεί να προλάβει νέες εσωκομματικές προστριβές που μπορεί να εκδηλωθούν, ειδικότερα μετά την τελευταία δημοσκόπηση που εμφανίζει το 62% των ερωτηθέντων να έχει αρνητική άποψη για την πορεία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης από τις τελευταίες εθνικές εκλογές και μετά.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ
«Σύμφωνες με το καταστατικό» οι διαγραφές στη Θεσσαλονίκη

Στη χτεσινή της συνεδρίαση η ΠΓ ασχολήθηκε με τη διαγραφή των Ανδ. Κουράκη και Ν. Φωτίου, στελέχη της Οργάνωσης Θεσσαλονίκης που στις δημοτικές εκλογές συμμετείχαν στο ψηφοδέλτιο του Γ. Μπουτάρη. Αφού ενημερώθηκε από το γραμματέα της ΚΠΕ Ν. Χουντή, ο οποίος είχε παραβρεθεί στη συνεδρίαση της Οργάνωσης Α' Θεσσαλονίκης κατά τη συζήτηση του ζητήματος αυτού, αποφάσισε κατά πλειοψηφία (11 υπέρ, 6 κατά και 2 αποχές) ότι δε συμφωνεί με τις ενστάσεις που διατυπώθηκαν για τις κυρώσεις, καθώς όπως αναφέρει αυτές είναι «σε απόλυτη συμφωνία με το Καταστατικό».

Από την πλευρά της η μειοψηφία επανέλαβε τη θέση της ότι «δεν πρέπει να επιλύονται με διοικητικό τρόπο οι πολιτικές διαφορές».

Ακόμα, η ΠΓ ανέθεσε στον πρόεδρο του κόμματος Αλ. Αλαβάνο να συζητήσει με την οργάνωση Θεσσαλονίκης τα πολιτικά προβλήματα που προέκυψαν με στόχο τη συσπείρωση όλων των δυνάμεων του κόμματος και να επανέλθει μετά από 15 μέρες το θέμα για συζήτηση στην ΠΓ.

Επίσης, με ανακοίνωσή της, η ΠΓ εκφράζει την αλληλεγγύη της στον Ν. Κωνσταντόπουλο ως «μια αυτονόητη πολιτική πράξη απέναντι στη συστηματική κατασυκοφάντηση σε όλα τα επίπεδα που επιχειρείται εναντίον του ιδίου και του κόμματός μας», αλλά και ως «οργανικό στοιχείο της πολιτικής μας επιλογής για αντίσταση προς ένα είδος δημοσιογραφίας που ευθέως υπονομεύει τη δημοκρατία, την πολιτική και το ίδιο το λειτούργημα των δημοσιογράφων».

Στο μεταξύ χτες ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΝ συναντήθηκε με μέλη του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ εκθέτοντας και στη συνδικαλιστική οργάνωση των δημοσιογράφων την άποψή του για «τα φαινόμενα που εξαχρειώνουν τη δημοσιογραφία και την πολιτική». Ακολούθησε συνάντησή του με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου.

Γκάλοπ για «μονομάχους»

Επιβεβαίωση των αρνητικών για το λαό συσχετισμών πολιτικών δυνάμεων αποτελούν οι νέες δημοσκοπήσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Η καταγραφή της αυξομείωσης της «ψαλίδας» μεταξύ των δύο μονομάχων έχει ενδιαφέρον μόνο για τους δύο μονομάχους, που καυγαδίζουν αποκλειστικά για τη νομή της εξουσίας.

Η νέα δημοσκόπηση της GPO για λογαριασμό του «Μέγκα», που καταγράφει προβάδισμα 3,3 μονάδων της ΝΔ έναντι του ΠΑΣΟΚ, προκάλεσε κλίμα ευφορίας στο Μέγαρο Μαξίμου και κατήφεια στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Συγκεκριμένα, στην πρόθεση ψήφου τα ποσοστά είναι: ΝΔ 36,5%, ΠΑΣΟΚ 33,2%, ΚΚΕ 7,3%, ΣΥΝ 4% και ΛΑΟΣ 4,3%, ενώ το «λευκό - άκυρο κλπ» είναι στο 14,7%.

Στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία ο Κ. Καραμανλής προηγείται με 48,5% έναντι 28,7% του Γ. Α. Παπανδρέου. Το 55,9% κρίνει αρνητικά το έργο της κυβέρνησης και το 43,3% θετικά, ενώ για το ΠΑΣΟΚ τα αντίστοιχα ποσοστά είναι 69,3% και 29,8%. Επίσης, το 61,9% κρίνει αρνητικά την πορεία του ΠΑΣΟΚ και το 36% θετικά. Οι θετικές γνώμες για τον Κ. Καραμανλή είναι στο 56,8% και οι αρνητικές στο 43,2%, ενώ τα αντίστοιχα ποσοστά για τον Γ. Παπανδρέου είναι 43% και 56,6%. Η έρευνα έγινε στις 23-24 Νοέμβρη, σε δείγμα 1.000 πολιτών, τηλεφωνικά.

Σύσκεψη «Δημοκρατικής Συσπείρωσης»

Η Συντονιστική Επιτροπή της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης για τις Λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη» καλεί σε σύσκεψη - εκδήλωση, την Τρίτη 5 Δεκέμβρη, στις 6.00 μ.μ., στην Ενωση Λογιστών (Κάνιγγος 27, Αθήνα), προκειμένου να συζητηθούν τα φλέγοντα θέματα:

  • Της προώθησης ρυθμίσεων περιστολής του δικαιώματος στη διαδήλωση.
  • Της έντασης της κρατικής καταστολής, της συντεταγμένης επιχείρησης τρομοκράτησης του ελληνικού λαού.

«Να απαντήσουμε συντονισμένα στις προσπάθειες της κυβέρνησης της ΝΔ να συνεχίσει το ξήλωμα των δημοκρατικών κατακτήσεων, να κάνει πράξη το "αντιτρομοκρατικό" νομοθετικό οπλοστάσιο που οικοδομήθηκε και διευρύνεται με τις αποφάσεις της ΕΕ. Να απαντήσουμε προβάλλοντας τα αιτήματα υπεράσπισης και διεύρυνσης των δημοκρατικών κατακτήσεων και ελευθεριών» όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά στη σχετική πρόσκληση.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ενταση σε πορεία νεαρών

Επεισόδια έγιναν χτες το βράδυ στη Θεσσαλονίκη κατά τη διάρκεια πορείας που έκαναν νεαροί, οι οποίοι διαμαρτύρονταν για τον ξυλοδαρμό του Κύπριου φοιτητή από αστυνομικούς. Οταν οι διαδηλωτές έφθασαν κοντά στο Αστυνομικό Τμήμα του Λευκού Πύργου, που βρίσκεται στην οδό Αριστοτέλους, δημιουργήθηκε ένταση και η Αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ