ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 30 Νοέμβρη 2006
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
Μετά την «απελευθέρωση» θέλουν... ανταγωνισμό!

Αυξήσεις στα τιμολόγια του ρεύματος και στους φόρους στα καύσιμα, τεχνητή μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ, παράδοση των λιγνιτωρυχείων σε ιδιώτες και άλλα μέτρα στήριξης του κεφαλαίου ζητά ο Οργανισμός

Την ώρα που οι εργαζόμενοι στη χώρα μας βιώνουν όλο και πιο έντονα τις αρνητικές συνέπειες από την πολιτική «απελευθέρωσης» της αγοράς της Ενέργειας, ο εκτελεστικός διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας Κ. Μαντίλ ζητά, απαιτεί και αξιώνει ακόμα πιο γρήγορους ρυθμούς στη διαδικασία εισβολής του ιδιωτικού κεφαλαίου στον κλάδο της Ενέργειας. Σε μια χρονική συγκυρία, που συμπίπτει με την κατάθεση της Επερώτησης του ΚΚΕ στη Βουλή (ολόκληρο το κείμενο στη διπλανή σελίδα), ο Κ. Μαντίλ δίνει, προς την κυβέρνηση, οδηγίες για αυστηρότερες ρυθμίσεις. Αυτός ο κύριος μαζί με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης παρουσίασαν χτες την έκθεση του Οργανισμού για την ενεργειακή πολιτική στην Ελλάδα το 2006. Μεταξύ άλλων ζήτησε:

  • Αύξηση των τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος, προκειμένου να αντανακλούν το πραγματικό κόστος παραγωγής. Δήλωσε, μάλιστα, ότι η άσκηση «κοινωνικής πολιτικής» μέσω των αποφάσεων για το ύψος των τιμολογίων, ειδικά στα νησιά, στρεβλώνει τον ανταγωνισμό!
  • Τεχνητή μείωση των μεριδίων αγοράς της ΔΕΗ και της ΔΕΠΑ. Ειδικά για τη ΔΕΗ πρότεινε πώληση παλαιών μονάδων σε ιδιώτες, αποκλεισμό της από κάθε μελλοντικό διαγωνισμό για νέες μονάδες και εναλλακτικά «διάταγμα» για τη μείωση του μεριδίου της σε συγκεκριμένο ποσοστό με συγκεκριμένη προθεσμία! Για τη ΔΕΠΑ πρότεινε πλήρη ιδιωτικοποίηση.
  • Ιδιοκτησιακό διαχωρισμό, πέραν του λειτουργικού, για τα δίκτυα μεταφοράς φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας στην προοπτική της ιδιωτικοποίησής τους.
  • Επέκταση της εκμετάλλευσης λιγνίτη από ιδιώτες, με περιορισμό του μεριδίου της ΔΕΗ.
  • Αύξηση των φόρων στα καύσιμα.

Ο Κ. Μαντίλ επισήμανε χαρακτηριστικά ότι «η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να μεριμνήσει ιδιαίτερα για την προώθηση της εισαγωγής του πραγματικού ανταγωνισμού στις εγχώριες αγορές φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας, προκειμένου να διασφαλίσει τα οφέλη που προκύπτουν από την απελευθέρωση της αγοράς, για λογαριασμό των Ελλήνων καταναλωτών». Ουσιαστικά, σκιαγράφησε το μέλλον της αγοράς, το οποίο η κυβέρνηση γνωρίζει, αλλά αποφεύγει να το ομολογήσει για να μην προκαλέσει τη λαϊκή αντίδραση.

Είναι ενδεικτικό ότι μετά από όλα αυτά ο υπουργός Ανάπτυξης Δ. Σιούφας σχολίασε ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να ρυθμίζει τα τιμολόγια για όσα χρόνια η ΔΕΗ διατηρεί τουλάχιστον το 70% του μεριδίου της αγοράς και θα εφαρμόζει... κοινωνικά κριτήρια, ενώ δε θα πουληθούν μονάδες της ΔΕΗ. Ωστόσο, η εμπειρία των μεγάλων, ετήσιων αυξήσεων στα τιμολόγια της ΔΕΗ, οι οποίες ξεπέρασαν τον πληθωρισμό, δεν αφήνει περιθώρια για ψευδαισθήσεις. Η κυβέρνηση αυξάνει ήδη τα τιμολόγια σταδιακά και χωρίς να λαμβάνει υπόψη της την επιβάρυνση στα λαϊκά νοικοκυριά. Από την άλλη, η ΔΕΗ είναι ήδη μια πολυμετοχική επιχείρηση, που λειτουργεί ως ιδιωτική, με γνώμονα την κερδοφορία της, δίνοντας λόγο πρώτα απ' όλα στους μετόχους της. Ταυτόχρονα, βαδίζει και προς την τυπική ιδιωτικοποίηση με τη μείωση της συμμετοχής του δημοσίου. Οπότε, δε χρειάζεται να πουληθούν μονάδες της, αφού θα πουληθεί ολόκληρη. Δεν είναι τυχαίο εξάλλου ότι ο Κ. Μαντίλ εξέφρασε την ικανοποίησή του για την «πρόοδο» που έχει σημειωθεί από την κυβέρνηση.

ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΤΗΣ ΕΕ
Συζητούν την επιβολή νέων φόρων

Την επιβολή νέων φορολογιών, οι οποίες μάλιστα θα αναπροσαρμόζονται με βάση την εξέλιξη του τιμαρίθμου, συζήτησαν οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ στην πρόσφατη σύνοδο του ΕΚΟΦΙΝ και του Γιουρογκρούπ. Αυτά προκύπτουν και από σχετικές δηλώσεις που έκανε χτες ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφης, σε συνέντευξη Τύπου με θέμα τα αποτελέσματα της τελευταίας συνόδου.

Στις συνεδριάσεις του ΕΚΟΦΙΝ και Γιουρογκρούπ, οι υπουργοί εξέτασαν και σενάρια αύξησης των ελαχίστων φορολογικών συντελεστών που επιβάλλονται στα αλκοολούχα ποτά. Κατά τον Γ. Αλογοσκούφη, πολλές χώρες - μεταξύ τους και η Ελλάδα - ζήτησαν την ετήσια τιμαριθμική αναπροσαρμογή των κατώτατων συντελεστών φόρου στα αλκοολούχα ποτά (!), ενώ μια εναλλακτική πρόταση προβλέπει αύξηση των φόρων ανά τρία χρόνια και πάλι με βάση την εξέλιξη του τιμαρίθμου. Το θέμα αυτό «σκάλωσε», προσωρινά, στην άρνηση της Τσεχίας να δεχτεί οποιαδήποτε αύξηση του φόρου στην μπίρα και παραπέμφθηκε για επανεξέταση το α΄ εξάμηνο του 2007.

Αντίθετα, οι υπουργοί Οικονομικών συμφώνησαν να αυξηθεί το αφορολόγητο όριο για εμπορεύματα μικρής αξίας που εισάγονται από ταξιδιώτες τρίτων χωρών σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Η συμφωνία που επήλθε, είναι το αφορολόγητο όριο από τα 175 ευρώ σήμερα να αυξηθεί στα 300 ευρώ για ταξιδιώτες που μετακινούνται με χερσαία μέσα μεταφοράς και στα 430 ευρώ για όσους μετακινούνται μέσω του αέρα και της θάλασσας.

Κατά τα άλλα, ο υπουργός Οικονομίας επιβεβαίωσε για μια ακόμη φορά ότι οι πολιτικές λιτότητας και οι καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις συνεχίζονται... «Σε καμιά περίπτωση δε θα πρέπει να δοθεί η εντύπωση ότι φτάσαμε στο τέλος του δρόμου, ή ότι είναι δεδομένη η έξοδος της Ελλάδας από τη διαδικασία του υπερβολικού ελλείμματος» ανέφερε χαρακτηριστικά.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΥ
Καθυστερεί το πόρισμα για το γάλα

Με μία λακωνική διατύπωση η Επιτροπή Ανταγωνισμού ανακοίνωσε χτες ότι η εισήγηση της Διεύθυνσης Ανταγωνισμού σχετικά με τον κλάδο του γάλακτος - και ειδικότερα με τα όσα είδαν πρόσφατα το φως της δημοσιότητας για την ύπαρξη «καρτέλ» - θα καθυστερήσει δεκαπέντε ημέρες να ολοκληρωθεί.

Με βάση τις αρχικές δηλώσεις του προέδρου της Επιτροπής Σπ. Ζησιμόπουλου, η σχετική εισήγηση αναμενόταν να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του Νοέμβρη. Σύμφωνα, όμως, με τη χτεσινή ανακοίνωση, η εισήγηση θα καθυστερήσει επειδή «προέκυψαν ενδείξεις και περί άλλων στρεβλώσεων που επηρεάζουν τις τιμές καταναλωτή και που πρόσφατοι έλεγχοι ενίσχυσαν». Ετσι, με βάση πάντα την επίσημη ανακοίνωση, το χρονοδιάγραμμα για την υποβολή της εισήγησης ανατρέπεται προκειμένου να αποφευχθεί μια μεταγενέστερη εισήγηση με τα επιπλέον στοιχεία που καταδεικνύουν «στρεβλώσεις» που επηρεάζουν τις τιμές καταναλωτή.

ΟΜΙΛΟΣ ΟΤΕ
Καθαρά κέρδη 445,5 εκατ. ευρώ

Στα 445,5 εκατ. ευρώ ανήλθαν τα καθαρά κέρδη του ομίλου ΟΤΕ στο 9μηνο Γενάρης - Σεπτέμβρης 2006, έναντι ζημιών (λόγω της «εθελούσιας εξόδου» για την οποία δαπανήθηκαν 296,7 εκατ. ευρώ) την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν, ο κύκλος εργασιών του ΟΤΕ στο 9μηνο αυξήθηκε κατά 5,6% (ανήλθε στα 4,30 δισ. ευρώ από 4,07 δισ. ευρώ πέρυσι), γεγονός που αποδίδεται κυρίως στην αύξηση των εσόδων από τις ευρυζωνικές υπηρεσίες και την κινητή τηλεφωνία. Στο ίδιο διάστημα, τα λειτουργικά έξοδα του ομίλου, μειώθηκαν 19% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο της προηγούμενης χρήσης και διαμορφώθηκαν στα 3,43 δισ. ευρώ.

ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ
Κυκλοφορούν 180.000 επικίνδυνοι αναπτήρες

Να μη χρησιμοποιήσουν στο εξής αναπτήρες με την επωνυμία Block House με κωδικό 39017 κινεζικής προέλευσης προτρέπει τους καταναλωτές, που έχουν ήδη στην κατοχή τους το προϊόν, η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή.

Οπως ανακοινώθηκε χτες μετά από καταγγελία καταναλωτή σε καταναλωτική οργάνωση, διαπιστώθηκε ότι ο συγκεκριμένος αναπτήρας που εισήχθη από την εταιρεία «Μινωική Advertising Τ. Μητρακούδη & Σία ΕΕ» και διατίθεται αποκλειστικά για διαφημιστικούς σκοπούς μπορεί να εκραγεί εάν βρεθεί εκτεθειμένος σε υψηλή θερμοκρασία.

Η εταιρεία μετά από ειδοποίηση της Γενικής γραμματείας Καταναλωτή κατάφερε να ανακαλέσει μόνο ποσοστό 10% από τα 200.000 τεμάχια που είχε εισαγάγει και η υπόλοιπη ποσότητα (180.000 αναπτήρες) έχει ήδη διατεθεί σε καταναλωτές.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ