ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 30 Νοέμβρη 2006
Σελ. /32
ΠΑΙΔΕΙΑ
«ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ»
Παρέμβαση χειραγώγησης των μαθητικών κοινοτήτων

Η δημοκρατία των μαθητικών αγώνων δεν... αρέσει στο «Συνήγορο του Πολίτη»
Η δημοκρατία των μαθητικών αγώνων δεν... αρέσει στο «Συνήγορο του Πολίτη»
Ενας μήνας καταλήψεων. Με ασφαλίτες να αλωνίζουν έξω από τα σχολεία, «αγανακτισμένους» γονείς να επιδίδονται σε τραμπουκισμούς, μερίδα εκπαιδευτικών να μοιράζει αποβολές και απειλές σε παιδιά που αγωνίζονται για το δικαίωμά τους στη δημόσια και δωρεάν Παιδεία... Κι όμως ο «Συνήγορος του Πολίτη - Ανεξάρτητη Αρχή» (ΣτΠ) δεν άκουσε τίποτα για το «φόνο», κωφεύει στα δίκαια αιτήματα των μαθητών και στις προσπάθειες τρομοκράτησής τους, όπως κάνει εξάλλου κάθε φορά που θίγονται συμφέροντα της εργατικής τάξης.

Ετσι, τη στιγμή που «βγάζουν στο σφυρί» το μέλλον χιλιάδων παιδιών της εργατικής τάξης, η - κατά τ' άλλα - «ανεξάρτητη αρχή» έρχεται με επιστολή προς τους μαθητές να διαστρεβλώσει το ρόλο και τον προσανατολισμό των μαθητικών κοινοτήτων και να δώσει μαθήματα «δημοκρατίας». Και φυσικά, δεν είναι η μόνη που την έπιασε «ξαφνικά» ο πόνος για τη λειτουργία των μαθητικών κοινοτήτων.

«Ακούμε εκπαιδευτικούς να μιλούν για παιδιά που δεν αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους όσον αφορά τη μαθητική ζωή». «Ολοι οι μαθητές έχουν δικαίωμα λόγου και συμμετοχή στη λήψη αποφάσεων!». «Συζητείστε στα συμβούλια και στις συνελεύσεις της κοινότητάς σας με δημοκρατικό τρόπο, θέματα που σας απασχολούν: Το περιβάλλον, τον τεχνολογικό εξοπλισμό του σχολείου, την κατάσταση των αιθουσών και των τουαλετών κλπ». «Ανοικτές συζητήσεις για τα κινητά τηλέφωνα, τη σεξουαλικότητα, τη διοργάνωση εκθέσεων, την έκδοση περιοδικών»... Είναι μερικά απ' όσα προτείνονται προς τις μαθητικές κοινότητες στην επιστολή του ΣτΠ.

Με λίγα λόγια, τη στιγμή που ο πρωταρχικός χαρακτήρας των μαθητικών κοινοτήτων είναι διεκδικητικός και δίνεται μάχη μέσα κι έξω από τα σχολεία για την προάσπιση του δημόσιου χαρακτήρα της παιδείας, ο ΣτΠ προτείνει ανώδυνες κουβεντούλες και δράσεις όπως η αναδάσωση, ενώ αφήνει αιχμές για έλλειψη δημοκρατίας στους κόλπους της μαθητικής κοινότητας και αδιαφορία των μαθητών για τη διεξαγωγή των εκλογών.

Είναι σίγουρο, ότι ο ΣτΠ γνωρίζει πως όλο το προηγούμενο διάστημα οι μαθητικές κοινότητες ζωντάνεψαν μέσα από τους αγώνες, στις Γενικές Συνελεύσεις, εκεί όπου οι μαθητές αποφάσιζαν με ψηφοφορία, για την περαιτέρω δράση τους, και με τον ίδιο τρόπο αναδείκνυαν τους εκπροσώπους τους στο Πανελλαδικό και Τοπικό Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων. Και να υπενθυμίσουμε τις μάχες που δίνονται κάθε χρονιά για την έγκαιρη διεξαγωγή των εκλογών τους.

Σε αυτή τη χρονική συγκυρία είναι πιο ξεκάθαρο από ποτέ, ποιος είναι με ποιον, και ποιους υπηρετούν όσοι πολεμούν τις μαθητικές κοινότητες, όσοι επιδιώκουν το μάντρωμα των μαθητών κάθε φορά που ξεσηκώνονται, κάθε φορά που διεκδικούν και αντιπαρατίθενται επί της ουσίας.

ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ
Στην πρώτη γραμμή για το δικαίωμα στην εργασία

Παράσταση διαμαρτυρίας στο ΑΣΕΠ διοργανώνει ο Σύλλογος Φοιτητών Γεωπονικού και στο Δικηγορικό Σύλλογο Αθήνας ο Σύλλογος Φοιτητών Νομικής

Σε κινητοποίηση διαμαρτυρίας στο ΑΣΕΠ προχωρούν σήμερα στις 12 το μεσημέρι, φοιτητές, καθηγητές και απόφοιτοι του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθήνας (ΓΠΑ). Ο λόγος που ξεσήκωσε την ακαδημαϊκή κοινότητα του Γεωπονικού είναι ότι σε πρόσφατη προκήρυξη του ΑΣΕΠ (12Κ/2006, δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 594) για την πλήρωση 207 θέσεων στα τοπικά κέντρα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αποκλείονται οι απόφοιτοι δυο Τμημάτων του Γεωπονικού Πανεπιστημίου (του Τμήματος Γεωπονικής Βιοτεχνολογίας και του Τμήματος Αξιοποίησης Φυσικών Πόρων και Γεωργικής Μηχανικής). Σύμφωνα με το προεδρικό διάταγμα που καθορίζει τα επαγγελματικά δικαιώματα των γεωτεχνικών (344/2000), θα έπρεπε για την οποιαδήποτε πρόσληψη να ζητούνται «απόφοιτοι του ΓΠΑ» κι όχι συγκεκριμένων Τμημάτων του.

Μάλιστα το ΑΣΕΠ, την ίδια στιγμή που διαχωρίζει και «τσαλαπατά» - όπως λένε οι φοιτητές - τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων του ΓΠΑ, χαρακτηρίζει ως αποφοίτους «πανεπιστημιακής εκπαίδευσης» τους κατόχους πιστοποιητικών αμφιβόλου μεταλυκειακής εκπαίδευσης, αρκεί να έχουν αναγνωριστεί οι τίτλοι σπουδών τους «επαγγελματικά». Αυτό πρακτικά σημαίνει αναγνώριση «από το παράθυρο» των διαφόρων... κολεγίων και ινστιτούτων ως «πανεπιστημίων».

Αντίστοιχη συζήτηση υπάρχει και στον κλάδο των νομικών, αφού ανάμεσα σε φοιτητές και αποφοίτους συζητιέται ότι ο Δικηγορικός Σύλλογος θα εξαναγκάζεται να αναγνωρίζει όλα τα πτυχία δικηγόρων από χώρες της ΕΕ, ακόμα κι αν απονεμήθηκαν μετά από διετείς ή τριετείς σπουδές. Το παραπάνω μαζί με άλλα θέματα που άπτονται των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων Νομικής θα είναι το αντικείμενο της σημερινής παράστασης διαμαρτυρίας των φοιτητών Νομικής στο Δικηγορικό Σύλλογο Αθήνας (ΔΣΑ), στη 1 το μεσημέρι.

Οι φοιτητές απαιτούν ένταξη της 18μηνης «άσκησης» στον προπτυχιακό κύκλο, απαιτούν να γίνεται η άσκηση με ευθύνη του πανεπιστημίου κι όχι ιδιωτών, ενώ εξηγούν ότι σήμερα οι ασκούμενοι «ψήνουν καφέδες στους δικηγόρους και σπανίως αμείβονται με τα 600 ευρώ μηνιαίως που προβλέπονται για τους ασκούμενους, όπως ακριβώς συμβαίνει και με τους απόφοιτους που εργάζονται ως υπάλληλοι στα μεγάλα δικηγορικά γραφεία».

Με τη σημερινή τους κινητοποίηση οι φοιτητές θα απαιτήσουν να καταργηθούν οι εξετάσεις στο ΔΣΑ για απόκτηση άδειας ασκήσεως επαγγέλματος και το πτυχίο να είναι η μόνη απόδειξη της ικανότητας για εργασία στον κλάδο.

Εκδηλώσεις φορέων

Εκδήλωση - συζήτηση με θέμα «Πού πηγαίνει το σχολείο; Αναλυτικά προγράμματα, νέα σχολικά βιβλία, δομή, περιεχόμενο», διοργανώνουν σήμερα Πέμπτη, στο Βόλο, οι εκπαιδευτικοί Μαγνησίας του ΠΑΜΕ και η Πανσπουδαστική Κίνηση Συνεργασίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Η εκδήλωση θα γίνει στις 8 μ.μ., στην αίθουσα εκδηλώσεων «Γ. Κορδάτος» του Πανεπιστημίου. Εισηγητής θα είναι ο Γ. Ηρακλέους, φιλόλογος, μέλος της Πανελλαδικής Γραμματείας Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ και του ΔΣ του ΚΕΜΕΤΕ της ΟΛΜΕ.

Η Επιτροπή Ειρήνης Γαλατσίου διοργανώνει εκδήλωση για την Παιδεία και την επέτειο του Πολυτεχνείου, τη Δευτέρα 4 Δεκέμβρη, στις 7 μ.μ., στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Γαλατσίου (Αρχιμήδους και Ιπποκράτους). Θα μιλήσει η διευθύντρια του 2ου Γυμνασίου της πόλης κ. Βλαχάκη και θα συμμετέχει η χορωδία του σχολείου.


ΠΑΤΡΑ
Προβλήματα στο Μουσικό Σχολείο

Την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει το Μουσικό Σχολείο Πάτρας ζήτησε στη Βουλή με Επίκαιρη Ερώτηση ο βουλευτής του ΚΚΕ Π. Κοσιώνης.

Απαντώντας ο υφυπουργός Παιδείας Γ. Καλός είπε ότι τα όποια κτιριακά προβλήματα του συγκεκριμένου σχολείου δημιουργήθηκαν επειδή η αρχική του υποδομή ήταν για τρεις τάξεις. Τώρα, είπε, λειτουργούν 10 τμήματα στο Γυμνάσιο και το Λύκειο και μέσω του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων και της Νομαρχίας Αχαΐας θα λυθεί σύντομα το πρόβλημα. Ο υφυπουργός ισχυρίστηκε ότι έχουν εγκριθεί οι απαραίτητες πιστώσεις για την πρόσληψη εκπαιδευτικών και για μια τυφλή μαθήτρια που φοιτά στο σχολείο υπάρχει πρόβλεψη για εξειδικευμένους καθηγητές. Επίσης ανέφερε ότι έχει ήδη αφαιρεθεί ο επικίνδυνος αμίαντος που υπήρχε σε διάφορα μέρη του σχολείου.

Ο Π. Κοσιώνης ζήτησε την επίσπευση των όποιων ενεργειών γίνονται και είπε ότι τα προβλήματα του εν λόγω σχολείου είναι μέρος των γενικότερων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα μουσικά σχολεία σε όλη τη χώρα. Υπάρχουν είπε ελλείψεις εκπαιδευτικών και πρόσθεσε ότι δεν έχει ολοκληρωθεί η αφαίρεση του αμιάντου από το σχολείο.

Η ΚΝΕ στο «Συρμό»

Συνεχίζονται και σήμερα οι εκδηλώσεις της ΚΝΕ στο «Συρμό» με ένα νεανικό γλέντι (όπως κάθε Πέμπτη), που θα αρχίσει στις 11 το βράδυ. Οι εκδηλώσεις του Δεκέμβρη αρχίζουν την Κυριακή 3/12, στις 7.30 μ.μ., με συναυλίες των: «Abstine stone ssuckers» και «Τοξικά απόβλητα».

Η Αλέκα Παπαρήγα για τις εξελίξεις στην Παιδεία

«Συμπεράσματα από τις κινητοποιήσεις στην εκπαίδευση. Οι εξελίξεις στην παιδεία και οι θέσεις του ΚΚΕ» είναι το θέμα της εκδήλωσης που διοργανώνει την ερχόμενη Τρίτη 5 Δεκέμβρη η Αχτίδα Εκπαιδευτικών της ΚΟΑ του ΚΚΕ, με ομιλήτρια τη ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα. Η εκδήλωση πραγματοποιείται στη Νομική, αίθουσα Οικονομίδου (1ος όροφος) στις 6.30 μ.μ.

Παράσταση διαμαρτυρίας και συμβολικό αποκλεισμό των γραφείων του πρύτανη πραγματοποίησε χτες ο σύλλογος φοιτητών της Πολυτεχνικής Σχολής Ξάνθης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης ενάντια στις αναδιαρθρώσεις στην ανώτατη εκπαίδευση. Επίσης έκαναν διαμαρτυρία για ειδικά ζητήματα φοιτητικής μέριμνας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ