ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 1 Δεκέμβρη 2006
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ 13 ΤΟΥ ΔΕΚΕΜΒΡΗ
Χωρίς καθυστέρηση όλοι στη μάχη

Σε άμεσα μέτρα, για να δοθεί με επιτυχία η δύσκολη μάχη της απεργίας και των συγκεντρώσεων του ΠΑΜΕ, κατέληξε η χτεσινή πλατιά σύσκεψη των ταξικών δυνάμεων

Αποψη από τη χτεσινή σύσκεψη. Στο βήμα ο Γ. Πέρρος
Αποψη από τη χτεσινή σύσκεψη. Στο βήμα ο Γ. Πέρρος
Από σήμερα το πρωί, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ μπαίνουν στη μάχη της πανεργατικής απεργίας στις 13 Δεκέμβρη και των απεργιακών συγκεντρώσεων του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος, με κεντρική αυτή της Αθήνας, στις 11 π.μ., στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης. Με το πλαίσιο διεκδικήσεων του Μετώπου κάνουν πλατύ άνοιγμα σε όλους τους χώρους δουλιάς. Με σχέδιο και αποφασιστικότητα οργανώνουν την απεργία.

Με αυτή τη δέσμευση κι αυτόν τον προσανατολισμό έκλεισε χτες το βράδυ στην Αθήνα η σύσκεψη συνδικάτων και συνδικαλιστών που οργάνωσε η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ. Και με αυτόν τον προσανατολισμό, κινούνται ήδη χιλιάδες συνδικαλιστικά στελέχη σε ολόκληρη τη χώρα. Εχοντας καθαρό - όπως τονίστηκε και στην εισήγηση από το μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας Γ. Πέρρο - ότι «η επίθεση των δυνάμεων του κεφαλαίου η πολιτική της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ θα είναι συνεχής και θα γίνεται όλο και πιο επικίνδυνη». Γι' αυτό, στην πορεία προς την απεργιακή κινητοποίηση με το πλαίσιο του ΠΑΜΕ, που απαντάει στις ανάγκες των εργαζομένων, οι ταξικές δυνάμεις εντείνουν την αντιπαράθεση με την κυβέρνηση της ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, την ΕΕ, τις δυνάμεις του ευρωμονόδρομου και της αντιλαϊκής πολιτικής, αντιμάχονται και τη γραμμή του συμβιβασμού των πλειοψηφιών σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ.

Βαθιά κουβέντα για όλα τα μέτωπα

Τόσο εισηγητικά όσο και από τις ομιλίες των συνδικαλιστών αναλύθηκαν τα ζητήματα, στα οποία πρέπει να επικεντρωθεί η συζήτηση με τους εργάτες: Στον κρατικό προϋπολογισμό, στην αντιασφαλιστική επίθεση, αλλά και στις ρυθμίσεις σε βάρος εργαζομένων συγκεκριμένων κλάδων που περνάνε μέσα από το «μίνι Ασφαλιστικό» και άλλα νομοσχέδια, στο καθεστώς ομηρίας και ανασφάλειας των συμβασιούχων και σχέσεις εργασίας, στην οδηγία Μπολκεστάιν, στις αντιδραστικές αλλαγές στην Παιδεία, στην παραπέρα ιδιωτικοποίηση της Υγείας. Ολα αυτά, όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά, πρέπει να μπούνε στο τραπέζι της συζήτησης με τους εργάτες, με πειστικότητα και επιχειρήματα να αναδειχτούν οι βαθύτερες αιτίες και οι υπαίτιοι των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η εργατική τάξη, αλλά και ο δρόμος διεξόδου που δείχνει το ΠΑΜΕ. Δηλαδή, η γραμμή συσπείρωσης και πάλης που μπορεί να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για να γίνουν οι αγώνες της εργατικής τάξης πιο αποτελεσματικοί.

Η απεργία στις 13 Δεκέμβρη, όπως τονίστηκε στη σύσκεψη, δεν είναι μια εύκολη υπόθεση. Γι' αυτό χρειάζεται δουλιά με αυταπάρνηση αλλά και σχέδιο. Πριν από όλα, χρειάζεται η απεργία να γίνει αντικείμενο καθημερινής δουλιάς των Διοικητικών Συμβουλίων. Κάθε σωματείο να αναλάβει την ευθύνη του. Να οργανωθούν συσκέψεις και γενικές συνελεύσεις. Να αξιοποιηθούν οι αγωνιστικοί συνδυασμοί, αλλά και όλοι οι συνδικαλιστές και εργαζόμενοι που βλέπουν την ανάγκη της πάλης. Εκεί που οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ είναι μειοψηφία, η απεργία να τεθεί ως θέμα συζήτησης, να αξιοποιηθούν προκηρύξεις, ανακοινώσεις, αφίσες, ενώ πλησιάζοντας προς τη μέρα της κινητοποίησης χρειάζεται να οργανωθεί η περιφρούρησή της, έχοντας καθαρό ότι η εργοδοσία δε θα καθίσει με σταυρωμένα χέρια.

Η εμπειρία που μεταφέρθηκε από πολλούς ομιλητές δείχνει ότι οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ έχουν τα φόντα να δώσουν με αξιώσεις κι αυτή τη μάχη της απεργίας και των συγκεντρώσεων. Και, ταυτόχρονα, να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για κλιμάκωση της πάλης, για να μπουν στη νέα χρονιά με νέες κινητοποιήσεις με πιο δυνατό το ταξικό κίνημα, ενισχυμένο και με νέες δυνάμεις.

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ - ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ
Καθοριστικό βήμα συσπείρωσης η χτεσινή Συνέλευση

Ενθαρρυντική η παρουσία της νεολαίας στην πρώτη Συνέλευση του Συνδικάτου
Ενθαρρυντική η παρουσία της νεολαίας στην πρώτη Συνέλευση του Συνδικάτου
Η χτεσινή πρώτη Γενική Συνέλευση του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής νομού Αττικής με την ενθαρρυντική συμμετοχή νεολαίων εργαζομένων από ιδιωτικές εταιρείες του κλάδου αποτέλεσε ένα ακόμα καθοριστικό βήμα προς τον ξεκάθαρο στόχο: ένταση των προσπαθειών για μαζικοποίηση του συνδικάτου από σήμερα κιόλας, για την οργάνωση της πάλης με το πλαίσιο του ΠΑΜΕ ενάντια στην αντεργατική πολιτική του κεφαλαίου και των κυβερνήσεών του, για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Επόμενος αγωνιστικός σταθμός ορίστηκε η 24ωρη πανελλαδική απεργία στις 13 Δεκέμβρη και η συμμετοχή στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ.

Από τους νέους σε ηλικία εργαζόμενους, που αψήφησαν την εντεινόμενη εργοδοτική τρομοκρατία στους χώρους δουλιάς, βγήκε και η ζωντανή εμπειρία που μεταφέρθηκε στη Γενική Συνέλευση. Η καταστρατήγηση των εργασιακών δικαιωμάτων, τα ελαστικά ωράρια, το απόλυτο διευθυντικό δικαίωμα. Ολα αυτά που έκαναν ένα νεαρό εργαζόμενο να πει: «Δεν μπορεί να πάει πιο κάτω από εδώ, δεν μπορεί να σκύψουμε άλλο το κεφάλι. Το Συνδικάτο, η συσπείρωση με τις ταξικές δυνάμεις είναι επιτακτική ανάγκη». 'Η όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ένας άλλος, «οι συνθήκες εργασίας είναι τέτοιες που δε μας αφήνουν χρόνο για να ζήσουμε. Πρέπει να παλέψουμε. Απέναντι στην εργοδοσία, στις κυβερνήσεις του κεφαλαίου, στις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες που βάζουν πλάτη στις αντεργατικές πολιτικές».

ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΙ
«Δε φτάνει να αγανακτούμε... »

Σε εργοτάξια της Ακρόπολης βρέθηκε χτες κλιμάκιο του ΚΚΕ, στο πλαίσιο περιοδειών της ΚΟΑ

Πρόσωπο με πρόσωπο με τους εργαζόμενους στην Ακρόπολη ήρθε χτες το πρωί κλιμάκιο του ΚΚΕ, με επικεφαλής το μέλος της Επιτροπής Πόλης της ΚΟΑ, Γιάννη Τασούλα, στο πλαίσιο περιοδειών που οργανώνει το Κόμμα σε χώρους με συμβασιούχους.

Οι κομμουνιστές μίλησαν με φύλακες, συντηρητές, μαρμαροτεχνίτες και εργαζόμενους άλλων ειδικοτήτων (φωτ.) πολλοί εκ των οποίων είναι όμηροι συμβάσεων λίγων μηνών, αμείβονται με μεροκάματα πολύ κάτω από τις αντίστοιχες κλαδικές συμβάσεις. Για παράδειγμα, υπάρχουν οικοδόμοι που πληρώνονται με 30 ευρώ τη μέρα, όταν η κλαδική σύμβαση ορίζει το μεροκάματο στα 45 ευρώ. «Να, το καλέμι και το ματρακά εσείς τα κρατάτε, οι εργάτες φτιάχνουν τον πλούτο. Εχουμε δικαίωμα και πρέπει να αγωνιστούμε για μόνιμη και σταθερή δουλιά, με πλήρη δικαιώματα, με μισθούς που να καλύπτουν τις ανάγκες μας», σημείωσε ο Γ. Τασούλας. «Δε φτάνει να αγανακτούμε. Η πρόταση του ΚΚΕ είναι οργανωμένος αγώνας για πολιτική λύση στο πρόβλημα των συμβασιούχων, για μονιμοποίηση όλων τώρα, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Ολοι μαζί πρέπει να αγωνιστούμε, και ενιαία, γιατί ενιαία είναι η επίθεση».

Οι περιοδείες συνεχίζονται σήμερα με τον Γ. Κομνηνό, στέλεχος του ΚΚΕ, στον Οργανισμό Διεξαγωγής Ιπποδρομιών Ελλάδας (ΟΔΙΕ), τον Γ. Σκιαδιώτη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, στον ΟΠΑΠ, την Λ. Κανέλλη, βουλευτή του ΚΚΕ, στον ΟΤΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ