ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 19 Νοέμβρη 2006
Σελ. /32
ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
Κέρδη για τα μονοπώλια «χαράτσια» για εμάς

Ο λαός καλείται να χρηματοδοτήσει έργα, τα οποία θα προσφέρουν εγγυημένα κέρδη στους ιδιώτες επιχειρηματίες
Ο λαός καλείται να χρηματοδοτήσει έργα, τα οποία θα προσφέρουν εγγυημένα κέρδη στους ιδιώτες επιχειρηματίες
Σύμφωνα με τις προβλέψεις του Κρατικού Προϋπολογισμού 2007, για άλλη μια χρονιά οι ανάγκες της χώρας και των εργαζομένων για σύγχρονες υποδομές τίθενται στο περιθώριο, ενώ τα όποια δημόσια έργα εντάσσονται στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) θα εξυπηρετούν αποκλειστικά τα επιχειρηματικά συμφέροντα και τους σχεδιασμούς της ΕΕ και των πολυεθνικών.

Είναι χαρακτηριστικό ότι για τρίτη συνεχή χρονιά το ΠΔΕ παραμένει σταθερό στο 4,2% ως ποσοστό του ΑΕΠ και ότι η μερίδα του λέοντος (6.350 εκατ. ευρώ από τα 8.750 εκατ. ευρώ του συνολικού προγράμματος) θα κατευθυνθεί σε συγχρηματοδοτούμενα από την ΕΕ έργα, πολλά από τα οποία θα γίνουν με «συμβάσεις παραχώρησης» και θα προσθέσουν νέα «χαράτσια» στο λαό.

Παράλληλα, ένα ακόμη σημαντικό ποσοστό των έργων που θα χρηματοδοτηθούν αποκλειστικά από εθνικούς πόρους του ΠΔΕ θα εκτελεστούν με Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), όπως για παράδειγμα αναφέρονται η κατασκευή ή αναπαλαίωση 27 σχολείων στην Αττική και άλλων 31 στην Κεντρική Μακεδονία, η δημιουργία διεθνούς συνεδριακού κέντρου στο Φάληρο, η τεχνική διαχείριση 4 κτιριακών εγκαταστάσεων του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, η κατασκευή 7 πυροσβεστικών σταθμών, η κατασκευή νέων τμημάτων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, 3 φυλακών, 2 δικαστικών μεγάρων κ.ά.

Ολα αυτά σημαίνουν ότι όχι μόνο ο λαός καλείται να χρηματοδοτήσει έργα τα οποία θα προσφέρουν εγγυημένα κέρδη στους ιδιώτες επιχειρηματίες, αλλά θα κληθεί να πληρώνει «χαράτσια» για μερικές δεκαετίες! Ακόμη χειρότερα φαντάζουν τα πράγματα, αν σκεφτεί κανείς ότι τα έργα αυτά δεν έχουν καμία σχέση με την ανάπτυξη σε όφελος του λαού ή με την ποιότητα της ζωής του, αφού επιλέγονται με γνώμονα αποκλειστικά το συμφέρον των μονοπωλίων. Είναι χαρακτηριστικό, από την άποψη αυτή ότι κανένα κονδύλι δεν υπάρχει για την αντισεισμική θωράκιση της χώρας, ενώ για έργα αντιπλημμυρικής προστασίας εγγράφεται ένα κονδύλι 132 εκατ. ευρώ, που περιλαμβάνει, όμως, και τα εγγειοβελτιωτικά έργα, τη στιγμή που μόνο για την αντιπλημμυρική θωράκιση της Αττικής απαιτείται πάνω από 1 δισ. ευρώ...

Είναι τόσο κραυγαλέα όλα αυτά που τα επισημαίνει σε μελέτη που έκανε για λογαριασμό του ΤΕΕ ακόμη και το Ινστιτούτο Οικονομίας Κατασκευών, ένας οργανισμός που εποπτεύεται από το ΥΠΕΧΩΔΕ. Συγκεκριμένα επισημαίνει: «Η ουσιαστική περικοπή του ΠΔΕ κατά τα τρία τελευταία έτη 2005 - 2007 και η μετατροπή του σε ένα βοηθητικό εργαλείο των ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων και ενδεχομένως και σε ένα ταμείο για την υποστήριξη των ΣΔΙΤ καταργεί στην πράξη τη δυνατότητα αξιοποίησης του ΠΔΕ ως αυτόνομου εργαλείου άσκησης πολιτικής παραγωγικών δημοσίων επενδύσεων, με σκοπό την ανάπτυξη των υποδομών στη χώρα ως σύνολο και στην ενίσχυση των περιφερειών της»!

Ολα «στο σφυρί»

Εκτός όλων αυτών, η κυβέρνηση φέρεται αποφασισμένη - και το λέει ρητά στη σελίδα 47 της Εισηγητικής Εκθεσης του Προϋπολογισμού - να εξακολουθήσει να βγάζει «στο σφυρί» τη δημόσια ακίνητη περιουσία, ενισχύοντας την εμπορευματοποίηση της γης, προς όφελος της κερδοφορίας και των επενδυτικών σχεδίων του μεγάλου κεφαλαίου.

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται «με ρυθμίσεις που ήδη προωθούνται επιχειρείται η άμεση, αλλά και ορθολογική (!!) εκποίηση των ακινήτων».

Πρώτη κίνηση στον τομέα αυτό αποτελεί το νομοσχέδιο με το οποίο πωλούνται καταπατημένες εκτάσεις στους ίδιους τους καταπατητές με... δόσεις και εκπτώσεις.

Δεύτερο βήμα είναι η αλλαγή των ορίων του αιγιαλού και της παραλίας, ώστε να «χωρέσουν» εκεί ή να νομιμοποιηθούν οι δραστηριότητες του μεγάλου κεφαλαίου και να παραχωρηθούν σ' αυτό οι παράκτιες χώρες που αποτελούν τη λεγόμενη... ιδιωτική περιουσία του Δημοσίου!

Τέλος, προωθείται νέος κώδικας εθνικών κληροδοτημάτων και καταγραφή όλων των ακινήτων του Δημοσίου και των δημόσιων οργανισμών, οι οποίες στη συνέχεια θα βγουν «στο σφυρί»...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ