ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 19 Νοέμβρη 2006
Σελ. /24
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Δημιουργικές φωνές ... χωρίς καρμπόν

«Μέσα στη φάλαινα δουλεύω / μία φίρμα αντιπροσωπεύω / Που έχει σταθμούς και εργοτάξια / σκάφη και αμάξια / Τι φτιάχνουμε ακριβώς δεν ξέρω / όμως προσφέρω/... Εκατομμύρια σαν και μένα / μέσα στο κήτος ταξιδεύουν / καταναλώνουνε, δουλεύουν / και συχωρνάνε πεθαμένα / Παίρνουν διαζύγια / παίρνουν δάνεια / καλλιεργούν κόκα-κόλα / φυτεύουν όπλα και φουστάνια / Αυτό το κήτος δίνει απ' όλα / Μονάχα έξοδο δεν έχει / Ποιος το προσέχει;/ Τρέχω από πίσω να προλάβω/ τον οδηγό, τον εργολάβο/ Λειώνουν τα πόδια μου στις σκάλες /σέρνοντας φιάλες/ Δεν κατεβαίνω σ' απεργίες, δουλεύω αργίες/ Το βράδυ όμως που γυρνάω /μες στο σπιτάκι μου ξεσκάω...»

Η αιμοβόρα, σαρκοβόρα «Φάλαινα» δοσμένη με τους εξαιρετικούς στίχους του Ισαάκ Σούση και τη μουσική - ερμηνεία του Λαυρέντη Μαχαιρίτσα είναι ένα από τα τραγούδια του καινούργιου δίσκου του μουσικού δημιουργού με τίτλο «Ηρωες με καρμπόν» (ΕΜΙ). Ενα δίσκο, που απευθύνεται σε ήρωες καθημερινούς, παρακινώντας τους να βγάλουν το «καρμπόν» κάτω από τη «σελίδα».. Δίνοντας το μήνυμα της αντίστασης, της αντίδρασης σε μια ζωή πανομοιότυπη, λοβοτομημένη, προκατασκευασμένη, απάνθρωπη. Πρόκειται για ένα άλμπουμ με σαφές στίγμα, που στο σύνολό του χαρακτηρίζεται από δυνατούς, καυστικούς στίχους και, το οποίο για τον ίδιο τον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα αποτελεί τον πιο πολιτικό δίσκο της καριέρας του. «Ζητάς πατρίδα μου να μένω στην παράγκα/ Αχρηστη βάρδια σ' ετοιμόρροπη σκεπή/ Τα σύνορά της να φυλάω απ' τον ληστή/ Αυτόν που εσύ τον έχεις κάνει μάγκα/ και που μονάχη σου τον άφησες να μπει/ προσφέροντάς του τη ζωή μου για προστάντζα...» («Βαθιά ψυχή»). Τους στίχους υπογράφουν εκτός από τον Ι. Σούση, οι Λίνα Δημοπούλου, Γιάννης Μαύρος, Πέγκυ Πολίτου, Κέλλυ Σταμουλάκη, ενώ ακούγονται δύο κείμενα του Μιχάλη Μαρματάκη. Οσον αφορά στη μουσική συναντάμε κομμάτια ρυθμ εντ μπλουζ, ροκ και κλασικές μελωδικές μπαλάντες, που φέρουν τη σφραγίδα της τραγουδοποιίας του Λ. Μαχαιρίτσα. Μαζί και ένα τραγούδι του Αντώνη Μιτζέλου, ένα του Απόστολου Βαλαρούτσου και μια διασκευή του «Hocus Pocus» των «Focus». Το δικό τους ερμηνευτικό χρώμα προσφέρουν σε κάποια τραγούδια οι Τάνια Τσανακλίδου, Ελεονώρα Ζουγανέλη, Βασίλης Λέκκας, Αντώνης Μιτζέλος, Σόνια Θεοδωρίδου, Μαργαρίτα Βανδώρου, «WC» και ο Μιχάλης Μαρματάκης διαβάζοντας στίχους.


  • Ο Γιάννης Κούτρας, η φωνή που μας ταξίδεψε στα πελάγη της μελοποιημένης ποίησης του Νίκου Καββαδία, στον ιστορικό πλέον «Σταυρό του Νότου» του Θάνου Μικρούτσικου, επέστρεψε στη δισκογραφία με μια αγκαλιά τραγούδια. Τριάντα, σχεδόν χρόνια μετά, ο τραγουδιστής, που χόρεψε πάνω στο φτερό του καρχαρία, είναι και πάλι κοντά μας... «Χωρίς βαλίτσα και παλτό». Αυτός είναι ο τίτλος του πολυσυλλεκτικού άλμπουμ του (παραγωγή του Θ. Μικρούτσικου, κυκλοφόρησε από τη «MINOS-EMI») - καρπός της δημιουργίας επτά συνθετών και επτά στιχουργών. Τη μουσική των δώδεκα τραγουδιών του δίσκου υπογράφουν οι Θάνος Μικρούτσικος, Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, Διονύσης Τσακνής, Κώστας Λειβαδάς, Ηλίας Μακρίδης, Μάριος Στρόφαλης και Γιάννης Κότσιρας. Τους στίχους οι Μάνος Ελευθερίου, Ανδρέας Θωμόπουλος, Οδυσσέας Ιωάννου, Βίκυ Γεροθόδωρου, Μάνος Ξυδούς, Ισαάκ Σούσης και Διονύσης Τσακνής. «Πετάω τα λέπια από πάνω μου και προσπαθώ να ξαναχτίσω ό,τι διέλυσα» δηλώνει σήμερα ο Γ. Κούτρας, επανακάμπτοντας ύστερα από πολύχρονη απουσία, με ένα δίσκο που δεν ακολουθεί την οδό της ευκολίας. Σε μια εποχή που κυριαρχεί το φτηνό, εύπεπτο, πλαστικό τραγούδι καταθέτει τη δύναμη της φωνής και της ψυχής του, ερμηνεύοντας τραγούδια που αναζητούν συνομιλητές και συνταξιδιώτες.

  • Είκοσι ένα χρόνια μετά από το «Ερωτικό» του Λαπαθιώτη και την πρώτη τους δισκογραφική συνεργασία, ο Νίκος Ξυδάκης και η Ελευθερία Αρβανιτάκη είπαν ν' αδράξουν ό,τι «γεννιέται, ακμάζει, προξενεί πόνο και περνά» και να καταθέσουν ένα δίσκο ξεχωριστό. «Γρήγορα η ώρα πέρασε» (Universal) τιτλοφορείται η δισκογραφική τους συνάντηση - ωδή στον έρωτα, στην ποίηση, στη μουσική. Ενα άλμπουμ, που ξεδιπλώνεται σε 15 κομμάτια, βασισμένα στον ερωτικό λόγο της Σαπφούς (σε απόδοση του Οδυσσέα Ελύτη), του Ευριπίδη (σε απόδοση Κ.Χ. Μύρη), του Διονύση Καψάλη και του Κώστα Καρυωτάκη. Δίπλα στα επτά μελοποιημένα ποιήματα - σπαράγματα της Σαπφούς, το χορικό του Ευριπίδη, τα τρία ποιήματα του Διονύση Καψάλη και το «Τελευταίο Ταξίδι» του Καρυωτάκη, σε ρυθμό μπόσα-νόβα, να γλιστράει από την απαισιοδοξία στο φως... Καθοριστικός ως προς το τελικό αποτέλεσμα ο ήχος της ορχήστρας εγχόρδων, που αναβλύζει από το άλμπουμ.
  • Μ' ένα «Κόκκινο μπαλόνι» επέστρεψαν στη δισκογραφία τα «Σύννεφα με παντελόνια», το μουσικό σχήμα που έχει δανειστεί τ' όνομά του από το ομώνυμο ποίημα του Βλαντιμίρ Μαγιακόφσκι. Οι Δήμητρα Καραμπεροπούλου (τραγούδι, ακορντεόν, κρουστά, πλήκτρα), Νίκος Δημοσθένους (κιθάρα, μαντολίνο φωνητικά), Αλκης Παπαδόπουλος (πλήκτρα, πιάνο, κιθάρα), Κώστας Σαρδέλης (μπάσο, κιθάρα, φωνητικά), Βαγγέλης Παρασκευαΐδης (τύμπανα, βιμπράφωνο) και Ρουντίνα Ντρέα (βιολί) ξεδιπλώνουν τις νέες μελωδικές μουσικές ιστορίες τους. Μαζί και η μελοποίηση του ποιήματος «Οι αγάπες» του Κώστα Καρυωτάκη, η διαφορετική προσέγγιση της «Νταλίκας» των Μούτση - Τριπολίτη, αλλά και n σύμπραξή τους με τον Νίκο Μακρόπουλο («Γύρισε πίσω»).
  • «Ταξιδεύοντας με άλλον ήχο», τιτλοφορείται το άλμπουμ - ζωντανή ηχογράφηση της συναυλίας του Φίλιππου Πλιάτσικα στο Μέγαρο Μουσικής με την Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ. Τραγούδια γνωστά κι αγαπημένα, από την εποχή των «Πυξ Λαξ», αλλά και από τους δύο προσωπικούς του δίσκους: «Μοναξιά μου όλα», «Τις παλιές αγάπες», «Τι δεν έμαθε ο Θεός», «Βροχερό ταξί», «Πηγαίνω μόνος» κ.ά. δοσμένα με κλασικό ήχο. «Συνταξιδιώτες» του οι Στάθης Δρογώσης, Ευσταθία, Βασίλης Καζούλης, Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, Διονύσης Τσακνής, Θεοδοσία Τσάτσου. Στην έκδοση περιλαμβάνεται και ένα DVD από τη συναυλία (Minos - EMI).
  • Από τον Μιχάλη Σουγιούλ στον Γιώργο Ζαμπέτα και από τον Μίκη Θεοδωράκη στον Βαγγέλη Κορακάκη και τον Σωκράτη Μάλαμα οδηγεί «Το Μονοπάτι», ο τελευταίος δίσκος του Μπάμπη Τσέρτου («Protasis»). Ο γνωστός τραγουδιστής προτείνει δεκαέξι σπάνια, αλλά και πολύ γνωστά τραγούδια, που καλύπτουν μια μουσική διαδρομή σχεδόν ογδόντα χρόνων. Ανάμεσά τους τα «Μαναβάκια», ρεμπέτικο του '30 που εδώ παρουσιάζεται σε διασκευή για δύο πιάνα, το «Ψιλοβρέχει», η «Πριγκηπέσσα», το «Πρώτο Φθινόπωρο» και το «Να ζει κανείς ή να μη ζει», μεγάλη κινηματογραφική επιτυχία του Ζαμπέτα, που κυκλοφορεί για πρώτη φορά σε επανεκτέλεση.
  • Κρουστών δημιουργικό πανδαιμόνιο στο άλμπουμ «Αρχή διά τυμπάνων» του Νίκου Τουλιάτου και της ομάδας «Ηχόδραση». Συνεχίζοντας την έρευνα και την παιγνιώδη αναζήτησή τους στα απροσδόκητα ηχοχρώματα που κρύβει η μουσική ψυχή των πάσης φύσεως καθημερινών αντικειμένων καταθέτουν ένα δίσκο, που ως προς σύνθεση φέρει την υπογραφή των Ν. Τουλιάτου και Φώτη Φωτόπουλου. Μόνη εξαίρεση «Ο Λιόντας ο Ληστής» του Μάνου Λοΐζου, διασκευασμένος για τρεις φωνές και κρουστά και ερμηνευμένος από το «Τρίφωνο» και τον Ν. Τουλιάτο («Protasis»).
  • Καρπός της συνεργασίας της Σαβίνας Γιαννάτου με τη σπουδαία ερμηνεύτρια παραδοσιακής μουσικής από τη Σαρδηνία, Ελενα Λέντα, αποτελεί το άλμπουμ «Tutti Baci» (ΛΥΡΑ), στο οποίο συμμετέχουν οι «Primavera en Salonico» και ο Σαρδηνός συνθέτης και μουσικός Μάουρο Πάλμας, μόνιμος συνεργάτης της Λέντα τα τελευταία χρόνια. Αφορμή για την ηχογράφηση αυτή, στάθηκε η σύμπραξή τους στη σκηνή του «Half Note», σ' ένα πρόγραμμα - μείξη παραδοσιακών κυρίως τραγουδιών από Σαρδηνία και Ελλάδα, με πολλά αυτοσχεδιαστικά στοιχεία. Η μεγάλη επιτυχία του και η ανταπόκριση από τον κόσμο έκρινε την ηχογράφησή του απαραίτητη. Οι μουσικές Σαρδηνίας και Ελλάδας ενώνονται μέσα από δύο ιδιαίτερες φωνές και μπολιάζονται από την ιδιοφυή δημιουργικότητα των «Primavera en Salonico» και του Μάουρο Πάλμας.

Ρ. Σ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ