ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 4 Ιούλη 1997
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΛΒΑΝΙΑ
Ρευστότητα και αναμονή

ΤΙΡΑΝΑ.-

Χωρίς ιδιαίτερη κίνηση και με το πολιτικό σκηνικό να παραμένει ρευστό, σε σχέση με την παραίτηση του Μπερίσα, κύλησε η χτεσινή μέρα στη γείτονα χώρα. Η τελική έκβαση των εκλογών και οι εξελίξεις αναμένεται να δρομολογηθούν μετά και το δεύτερο γύρο των εκλογών, όπου θα κριθούν οι υπόλοιπες έδρες, αλλά και η παραίτηση Μπερίσα, σύμφωνα, πάντα, με τις τελευταίες δηλώσεις του.

Εν τω μεταξύ, τα τελικά αποτελέσματα δεν έχουν γίνει ακόμα γνωστά και ο Ευρωπαίος απεσταλμένος Φραντς Βρανίτσκι δήλωσε χτες από τη Βιέννη ότι η καταμέτρηση των ψήφων των εκλογών στην Αλβανία αντιμετωπίζει πρόβλημα, εξαιτίας της έλλειψης συνεργασίας με αξιωματούχους της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής, η οποία "απ' ό,τι φαίνεται οφείλεται σε πολιτική παρέμβαση", ενώ, στην ανακοίνωσή του, καλούνται όλοι οι αξιωματούχοι της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής να ολοκληρώσουν σύντομα το έργο τους. Επίσης, η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή ανακοίνωσε ότι το 35.7% ψήφισαν υπέρ της επιστροφής της μοναρχίας. Μοναδικό θέατρο των εξελίξεων, κατά τη χτεσινή μέρα, ήταν η πλατεία Σκεντέρμπεϊ, η κεντρική πλατεία της αλβανικής πρωτεύουσας. Σοβαρά επεισόδια, υπό τη συνοδεία πυροβολισμών στον αέρα, σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια πορείας οπαδών και υποστηρικτών του απογόνου του πρώην βασιλιά της Αλβανίας, Λέκα Ζόγου. Η πορεία, που ξεκίνησε το μεσημέρι από την πλατεία Σκεντέρμπεϊ και συμμετείχαν σε αυτήν περίπου 500 υποστηρικτές του Λέκα, διέσχισε μεγάλο τμήμα της πρωτεύουσας και κατέληξε στο υπουργείο Εσωτερικών, όπου οι διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα κατά της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής, διαμαρτυρόμενοι για νοθεία σε ό,τι αφορά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος για επαναφορά της μοναρχίας.

Κάποιοι από τους συγκεντρωμένους που είχαν στην κατοχή τους όπλα άρχισαν να πυροβολούν στον αέρα, με αποτέλεσμα την άμεση αντίδραση των δυνάμεων ασφαλείας που βρίσκονταν στην περιοχή. Ακολούθησε μία μικροσυμπλοκή, αλλά σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα το πλήθος διαλύθηκε χωρίς να επεκταθούν τα επεισόδια. Συγκεχυμένες και ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες μιλούσαν για ένα νεκρό και έναν τραυματία, οι οποίοι μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο. Αρκετές ώρες μετά, οι πληροφορίες επιβεβαιώθηκαν και έκαναν λόγο ότι ο θάνατος προήλθε από σφαίρα στο στήθος και το γεγονός αυτό θα αποτελέσει αντικείμενο έρευνας για τη δράση των δυνάμεων ασφαλείας.

Λίγο αργότερα, ο Πρόεδρος Σαλί Μπερίσα απηύθυνε διάγγελμα προς τον αλβανικό λαό μέσω της τηλεόρασης, κάνοντας έκκληση για ηρεμία και καλώντας τους υποστηρικτές όλων των κομμάτων να δεχτούν την ετυμηγορία της κάλπης.

  • Αργά χτες το βράδυ, ανακοινώθηκε ότι ο υπουργός Εσωτερικών, Μπελούλ Τσέλο, υπέβαλε την παραίτησή του στον πρόεδρο Σαλί Μπερίσα, για "προσωπικούς λόγους".
ΒΕΛΓΙΟ
Οριστικό κλείσιμο της "Ρενό"

ΒΙΛΒΟΡΝΤ.-

Σε προσωρινή συμφωνία φαίνεται ότι κατέληξαν τελικά, μετά από βδομάδες διαπραγματεύσεων, οι εκπρόσωποι των εργαζομένων και η διεύθυνση του παραρτήματος της "Ρενό" στην πόλη Βιλβόρντ του Βελγίου.

Σύμφωνα με εκτενές ρεπορτάζ του βελγικού ραδιοφώνου, RTBF, οι δύο πλευρές συμφώνησαν να παραμείνουν στο παράρτημα της Βιλβόρντ 400 διοικητικοί υπάλληλοι ακόμα και μετά το οριστικό κλείσιμο της εκεί επιχείρησης. Οι υπόλοιποι 3.100 εργαζόμενοι συμφωνήθηκε να λάβουν ως αποζημίωση ένα ποσό εφάπαξ, που θα κυμανθεί από 27.000 έως 40.000 δολάρια, ανάλογα με τα χρόνια εργασίας τους στη "Ρενό" και να πληρώνονται με κανονικό μισθό οι απολυμένοι εργαζόμενοι για χρονικό διάστημα μέχρι δύο χρόνια από τη στιγμή που θα σταματήσουν να εργάζονται. Ειδική επιμέρους συμφωνία αναφέρεται στους εργαζόμενους που βρίσκονται στο 50ό έτος και άνω της ηλικίας τους, για τους οποίους προβλέπεται να συνταξιοδοτηθούν μετά το κλείσιμο της επιχείρησης. Επιπλέον, εργαζόμενοι και διοίκηση συμφώνησαν να μη μονταριστεί και να μη βγει στην αγορά κανένα καινούριο αυτοκίνητο, ενώ δεν έχει γίνει ακόμα γνωστή η ημερομηνία του οριστικού κλεισίματος του παραρτήματος της Βιλβόρντ.

Η συμφωνία δεν ανακοινώθηκε επισήμως ούτε από τη διοίκηση της εταιρίας ούτε από τους εκπροσώπους των εργαζομένων, καθώς δεν έχει ακόμα λάβει την έγκριση των κατώτερων, σε ιεραρχία, εργαζομένων, ψηφοφορία που αναμενόταν να γίνει αργά το βράδυ. Από τα γαλλικά εργατικά συνδικάτα δεν υπήρξε καμία αντίδραση ή σχόλιο, με εξαίρεση τον Μαρκ Μπλοντέλ του συνδικάτου "Φορς Ουβριέρ", ο οποίος χαρακτήρισε "ενδιαφέρον προηγούμενο" για όλους τους Γάλλους εργαζόμενους τη συμφωνία στη "Ρενό".

Πάντως, παρά την επίτευξη της συμφωνίας, οι εργαζόμενοι στη "Ρενό" δεν έκρυβαν την απογοήτευσή τους για την εξέλιξη της υπόθεσης, καθώς πίστεψαν, προς στιγμήν, ότι η ανάδειξη του Σοσιαλιστικού Κόμματος στη διακυβέρνηση της χώρας και του Λιονέλ Ζοσπέν στην πρωθυπουργία θα μπορούσε να αλλάξει την απόφαση της διοίκησης της εταιρίας να κλείσει το παράρτημα της εν μέρει κρατικής Ρενό. Η οριστική ανακοίνωση παύσης των εργασιών, που εκδόθηκε από τη διοίκηση της εταιρίας το περασμένο Σάββατο, διέψευσε τις ελπίδες τους.

ΡΩΣΙΑ
Τερτίπια εντυπώσεων από τον Γιέλτσιν

ΜΟΣΧΑ (Ανταπόκριση Ν. ΓΚΑΡΙΦΟΥΛΙΝΑ). -

Στην επέτειο του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών, σαν αποτέλεσμα των οποίων ο Μπορίς Γιέλτσιν επανεκλέχτηκε για μια δεύτερη θητεία Πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας, το κυρίαρχο καθεστώς σημείωσε πρωτοφανή νίκη, όπως πομπώδικα πληροφόρησαν τα δουλοπρεπή ΜΜΕ. Η "νίκη", λοιπόν, συνίσταται στο ότι την 1 Ιούλη ο Πρόεδρος και η κυβέρνηση υποσχέθηκε να ξοφλήσει όλα τα χρέη για την καταβολή των συντάξεων και - σκεφτείτε μόνο! - κράτησαν το λόγο τους. Η κυβερνητική "Ροσίισκαγια Γκαζέτα" ανακοίνωσε με έμφαση ότι από τώρα"χρέη των ομοσπονδιακών αρχών προς τους συνταξιούχους δεν υπάρχουν. Ολα τα χρήματα στάλθηκαν στις περιοχές... Το καθήκον, που έθεσε ο Πρόεδρος στην κυβέρνηση, στάθηκε δυνατό να εκπληρωθεί την καθορισμένη μέρα".

Ο Πρόεδρος, όμως, αποφάσισε να μη σταματήσει στο πρώτο επίτευγμα. Την Τρίτη, για παράδειγμα, μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Βίκτορ Τσερνομίρντιν, του έθεσε ακόμα ένα μεγαλειώδες καθήκον: να ξοφληθούν τα χρέη και για τους μισθούς και, μάλιστα, ως εξής: στις ένοπλες δυνάμεις μέσα σε δυο μήνες, στους εκπαιδευτικούς, γιατρούς και άλλους εργαζόμενους μέσα σε τρεις μήνες. Τι πρωτάκουστη φροντίδα για τους φτωχούς Ρώσους, οι οποίοι αναγκάζονται να απεργούν, να πεινάσουν, να πραγματοποιούν πικετοφορίες και να αποκλείουν τις σιδηροδρομικές γραμμές, μόνο και μόνο για να αποσπάσουν από την κυβέρνηση τα δεδουλευμένα με τον ιδρώτα τους χρήματα!

Αλλά και ύστερα απ' αυτό ο δημοκράτης Πρόεδρος αποφάσισε να μη βάλει τελεία στις ευεργεσίες του. Εντελώς μέσα στο πνεύμα της δημοκρατίας, έδωσε εντολή να τοποθετηθούν στα γραφεία του Κρεμλίνου εμπιστευτικά τηλέφωνα με πολλές γραμμές, στα οποία "κάθε βετεράνος θα μπορεί ΔΩΡΕΑΝ να τηλεφωνεί στην προεδρική διοίκηση και να αναφέρει τα προβλήματά του σχετικά με τη σύνταξη". Και για άλλη μια φορά οι "ευτυχείς" βετεράνοι όρμησαν στα τηλέφωνα για να ανοίξουν την καρδιά τους στον "πατερούλη" τους. Στις 2 Ιούνη η εφημερίδα "Ροσίισκιε Βέστι", όργανο της διοίκησης του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας, στο σημείωμα με τίτλο "Εμπιστευτικά λόγια προς τον Πρόεδρο", πληροφορεί με έκπληξη ότι στον αρχηγό του κράτους τηλεφώνησαν 2.000 Ρώσοι πολίτες και, μάλιστα, μέρα μεσημέρι, 350 τηλεφωνήματα αφορούσαν τις συντάξεις. "Το 40% αποτελούν έκφραση ευγνωμοσύνης και παραινέσεις "Κράτα έτσι! "".

Αυτά συμβαίνουν στη σημερινή Ρωσία. Στην αρχή, αφού οδήγησαν τους δυστυχείς συνταξιούχους σε μεγάλη απόγνωση με τις επί μήνες καθυστερήσεις των συντάξεών τους, επιτέλους, μετά, σαν μεγάλη ευεργεσία τούς έδωσαν αυτό που δικαιούνται από το νόμο. Και οι άνθρωποι είναι ανεξίκακοι και αμνησίκακοι. Πήραν τη σύνταξή τους, για την οποία μόχθησαν επί χρόνια για το καλό της χώρας, ευχαριστούν και από πάνω τον ευεργέτη Πρόεδρο. Ο Πρόεδρος από τη μεριά του, μπορεί με ικανοποίηση να διαπιστώσει ότι μολαταύτα τήρησε, έστω και με καθυστέρηση, τις προεκλογικές του υποσχέσεις. Ακριβώς στη δεύτερη επέτειο της προεδρικής θητείας του!

ΝΙΚΑΡΑΓΟΥΑ
Διαδηλώσεις φοιτητών

ΜΑΝΑΓΚΟΥΑ.-

Συνεχίστηκαν για τρίτη μέρα οι διαδηλώσεις των φοιτητών στους κεντρικούς δρόμους της πρωτεύουσας της Νικαράγουα, τη Μανάγκουα, που ζητούν από την κυβέρνηση να αυξήσει τις κρατικές δαπάνες για την παιδεία. Οι διαδηλωτές έστησαν οδοφράγματα, ενώ η αστυνομία συνέλαβε 20 άτομα, κατηγορώντας τους πως διατάραξαν την ησυχία.

Σύμφωνα με την αστυνομία, πολλοί από αυτούς που συνελήφθησαν δεν ήταν φοιτητές, αλλά μέλη των "Σαντινίστας".

Υπενθυμίζεται πως την περασμένη βδομάδα είχαν ξεσπάσει πάλι βίαιες συγκρούσεις μεταξύ των φοιτητών και της αστυνομίας, μετά από την ανακοίνωση της κυβέρνησης πως θα προχωρήσει στην περικοπή των δαπανών για τα πανεπιστήμια. Η συντηρητική κυβέρνηση υποστηρίζει πως οι αριστεροί πρυτάνεις είχαν σπαταλήσει τα χρήματα που λαμβάνουν για τα πανεπιστήμια.

Κινητοποιήσεις εργαζομένων στη Μολδαβία

ΚΙΣΙΝΙΟΦ.-

Χιλιάδες εργαζόμενοι της Μολδαβίας κατέβηκαν χτες στους δρόμους της πρωτεύουσας για να διαμαρτυρηθούν ενάντια στις αυξήσεις των τιμών και απαιτώντας την καταβολή των μισθών τους. Κρατώντας πανό με συνθήματα όπως: "Θέλουμε να ζήσουμε μια αξιοπρεπή ζωή", "Σταματήστε να παίζετε με την υπομονή μας", τόνισαν ότι είναι διατεθειμένοι να συνεχίσουν τις διαδηλώσεις τους για 8 μέρες.

Υπενθυμίζεται πως τον περασμένο Μάρτη αυξήθηκε η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος κατά 60%, ενώ πολλοί είναι οι εργαζόμενοι που δεν έχουν λάβει τους μισθούς τους για μήνες.

"Πάνω από το 90% του πληθυσμού δεν έχει τη δυνατότητα να πληρώσει τους λογαριασμούς του ρεύματος και του αερίου και ζητάμε από την κυβέρνηση να επανεξετάσει την απόφασή της να αυξήσει τις τιμές", δήλωσε ο Ιον Γκοντονοάγκα, επικεφαλής της Ομοσπονδίας Εργατικών Σωματείων της Μολδαβίας.

Καταδίκες κατασκόπων

ΜΟΣΧΑ.-

Δικαστήριο της Μόσχας καταδίκασε τον πρώην Ρώσο διπλωμάτη Βασίλι Μακάροφ σε 7 χρόνια καταναγκαστικά έργα για διενέργεια κατασκοπίας υπέρ των ΗΠΑ, μετέδωσε χτες το Πρακτορείο ΙΤΑΡ - ΤΑΣΣ. Σύμφωνα με το Πρακτορείο, ο Μακάροφ στρατολογήθηκε από την CIA το 1976 στη Βολιβία. Βρέθηκε ένοχος για κατασκοπία σε δίκη που διεξήχθηκε τον περασμένο μήνα, αλλά οι λεπτομέρειές της έγιναν μόλις τώρα γνωστές. Μετά τη στρατολόγησή του, ο Μακάροφ δούλεψε για τη CIA ως την επιστροφή του στη Μόσχα, το 1979, και στη συνέχεια και πάλι στην Ισπανία από το 1989. Το ΙΤΑΡ - ΤΑΣΣ ανέφερε, επίσης, ότι η ποινή που επέβαλε το δικαστήριο είναι σχετικά ήπια, επειδή ο Μακάροφ "μεταμελήθηκε ειλικρινά, αποδέχτηκε πλήρως την ενοχή του και σήμερα συνεργάζεται δραστήρια με τις αρχές". Στο μεταξύ, χτες, το Ανώτατο Δικαστήριο της Ρωσίας καταδίκασε τον Βαντίμ Σιντσόφ, πρώην διευθυντή ρωσικής εταιρίας, σε καταναγκαστικά έργα 10 ετών, αφού παραδέχτηκε ότι διοχέτευε σε Βρετανούς πράκτορες πληροφορίες για τη ρωσική βιομηχανία όπλων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ