ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 4 Ιούλη 1997
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
"Τραγούδι" του Ανθρώπου

"Στάθηκε καταμεσής στην πόλη, πάνω απ' την πόλη, / σαν να εξείχε απ' όλους που τον κοίταζαν (... )".Δύο προλογικοί στίχοι από τη νέα ποιητική, εξαιρετικά ενδιαφέρουσα (τόσο για το συμβολικό, βαθύτατα προοδευτικό, κοινωνικό και ανθρωπιστικό θέμα της και τη "δόμησή" του με 15 Ωδές και στο τέλος με επιλογικού χαρακτήρα ποιήματα, όσο και για την απλότητα και καθαρότητα της γλώσσα της) ποιητική συλλογή του συνεργάτη του "Ρ" Μανόλη Κορνήλιου "Η Πόλη των Κοχυλιών",με παρενθετικό υπότιτλο "το Τραγούδι το Πρώτο του Ανθρώπου". Μια συλλογή, ιδεολογικοαισθητικό απόσταγμα, κοινωνικά ωφέλιμη την οποία πιστεύει και θέλει να υπηρετεί ο Μ. Κορνήλιος, βάζοντας να μιλά στον αναγνώστη, μονολογώντας "ένας προφήτης στο κατώφλι ενός αιώνα". Ενας προφήτης, "γενάρχης" και "οικιστής πρώτος" της πόλης, αλλά και "του πλανήτη οδοιπόρος μέσα στο Χρόνο", που μιλά στους "τωρινούς" και "όμοιούς" του, στα "αδέλφια" και "παιδιά" του για την εξέλιξη της ανθρωπότητας, την ασίγαστη πάλη που χρειάζεται για να κατανικήσει το καλό το κακό, για χάρη της κοινωνικής προόδου. Για τη φύση, τον έρωτα, τον αέναο κύκλο της ζωής. Τις αληθινές αξίες και παραδόσεις του ανθρώπου - λαού. Τον αγώνα του να βγει απ' τα σκοτάδια, τα πάθη του και λάθη του, τις προσδοκίες και ελπίδες του, τους σημερινούς κινδύνους που θέλουν να τον ξαναρίξουν στα σκοτάδια. Και για τη "μοίρα" του που πρέπει και μπορεί να την πάρει στα χέρια του. Ενα βιβλίο που αξίζει να διαβάσετε (εκδόσεις "Οδυσσέας").

Α. Ε.

Δρώμενα των Τεχνών

Χορευτικό δρώμενο με συμμετοχή 21 χορευτών θα παρουσιάσει σήμερα, αύριο και μεθαύριο (8.30μμ) η Σχεδία Ομάδας Χορού στο Ζάππειο Μέγαρο (είσοδος ελεύθερη). Ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου,εκτός των τειχών, σήμερα (9.30μμ) θα παρουσιάσει μια νέα παράσταση δυόμισι ωρών στην Αρτα (Εθνικό Στάδιο) συνοδευόμενος από τους γνωστούς βιρτουόζους μουσικούς του και τρεις νέους τραγουδιστές, τους Κ. Παπακωνσταντίνου, Σ. Πολίτη και Δ. Τσεκούρα. Σήμερα, επίσης, στο Κηποθέατρο "Αλκαζάρ" της Λάρισας, το ΔΗΠΕΘΕ Βόλου παρουσιάζει τον "Δον Ζουάν" του Μολιέρου. Η Αλκηστις Πρωτοψάλτη απόψε δίνει συναυλία στην Καρδίτσα, ενώ οι Μελίνα Κανά και Γεράσιμος Ανδρεάτος τραγουδούν για τρίτη συνεχή βραδιά στο "Μύλο" της Θεσσαλονίκης. Την Κυριακή στον ίδιο χώρο θα δώσει συναυλία το τζαζ σχήμα από τη Ν. Υόρκη "Λε Μιζεράμπλ Μπρας Μπαντ".Μουσική βραδιά με τον Βασίλη Λέκκα διοργανώνει το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Καλυβίων, αύριο (9μμ), στον περίβολο της εκκλησίας των Ταξιαρχών στα Καλύβια. Αύριο, επίσης (9μμ), στο Μέγαρο Δούκισσας Πλακεντίας,στην Πεντέλη, στο πλαίσιο των "Κρυσταλλείων '97" θα φιλοξενηθεί το ρεσιτάλ πιάνου του Κωνσταντίνου Παπαδάκη με έργα Μπετόβεν, Σούμαν, Χατζιδάκι και Ραχμάνινοφ.

Διήμερο φεστιβάλ διοργανώνουν αύριο και μεθαύριο οι φοιτητές της Σχολής Καλών Τεχνών στο "Εργοστάσιο" (Πειραιώς 256). Μια καλοκαιρινή γιορτή "ντυμένη" με τη δημιουργική διάθεση νέων ανθρώπων. Τζαζ, φανκ, ροκ, ποπ, αλλά και αφρικάνικοι και παραδοσιακοί ρυθμοί, εκθέσεις, προβολές, βίντεο αρτ, θέατρο σκιών και πολλές εκπλήξεις συνθέτουν το διήμερο πρόγραμμα. (7μμ, είσοδος ελεύθερη). Μουσικό διήμερο ερασιτεχνικών συγκροτημάτων νέων τουΔήμου Ζωγράφου,διοργανώνεται αύριο και μεθαύριο στο δημοτικό γυμναστήριο"Σωτήρης Πέτρουλας" (Αγ. Ελένης).

Αν θέλετε να πάτε εκδρομή και να 'χει πολιτιστικό περιεχόμενο, προσφέρονται οι Δελφοί, όπου οργανώνονται τριήμερες "Δελφικές Εορτές",αφιερωμένες στονΑγγελο Σικελιανό (σήμερα, αύριο και μεθαύριο), με πολλές και ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις, που διοργανώνει το "Γ Πρόγραμμα".Σήμερα στο σπίτι του Σικελιανού θα παρουσιαστούν μελοποιημένη ποίηση του Σικελιανού από τους Κ. Παλιατσάρα, Φ. Εμμανουήλ και γυναικείος και ανδρικός Χορός κ. ά., ενώ στο "Ξενία" θα παρουσιάσουν έργα για δυο κιθάρες οι Β. Μπουντούνης - Μ. Ραζή.

Επίσημη πρεμιέρα του Διεθνούς Φεστιβάλ Πάτρας αύριο, με αφιέρωμα στουςΜίκη Θεοδωράκη και Γιώργο Σεφέρη.Συμμετέχουν: Μ. Φαραντούρη, Μ. Μητσιάς, Σπ. Σακκάς, η "Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής" και Χορωδία της ΕΡΤ και Κρατική Ορχήστρα Ελληνικής Μουσικής, με διεύθυνση του Στ. Ξαρχάκου. Τη Δευτέρα δίνουν συναυλία οι Διονύσης Σαββόπουλος και Δόμνα Σαμίου.

Τελειώνει αύριο το Φεστιβάλ "Μανώλης Καλομοίρης",στη Σάμο,καθώς ο Φ. Τσαλαχούρης θα μιλήσει για τον συνθέτη και το έργο του. Θα εγκαινιαστεί έκθεση αφιερωμένη στον Καλομοίρη. Τη Δευτέρα, στο Αρχαίο Θέατρο Πυθαγορείου η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών θα παρουσιάσει έργα του Μανώλη Καλομοίρη,με διεύθυνση Β. Φιδετζή. Οκτώ γνωστοί ερμηνευτές, οι Ελευθερία Αρβανιτάκη, Δήμητρα Γαλάνη, Αλκίνοος Ιωαννίδης, Μανώλης Λιδάκης, Γιώργος Νταλάρας, Ορφέας Περίδης, Ελένη Τσαλιγοπούλου, Γιώργος Ανδρέου συμμετέχουν στη συναυλία, που διοργανώνει την Κυριακή (9.30μμ) στο θέατρο Λυκαβηττού το "Δίφωνο". Στον ίδιο χώρο τη Δευτέρα θα εμφανιστεί η Αζίζα Μουσταφά Ζαντέ.Τη Δευτέρα (9.30μμ) στο θέατρο "Μελίνα Μερκούρη", στο πλαίσιο του "Φεστιβάλ Υμηττού" δίνει συναυλία ο Πέτρος Γαϊτάνος.Τη Δευτέρα στο "Σαϊνοπούλειο Αμφιθέατρο" Σπάρτης θα παρουσιαστεί το έργο "Αίμα Αγάπης", αφιερωμένο στον Αλέκο Αλεξανδράκη.

Ο λόγος των Αγγελου Σικελιανού και Γιώργου Σεφέρη,μελοποιημένος από τον Μίκη Θεοδωράκη θα ακουστεί στο θέατρο "Αιξωνή",τη Δευτέρα, στην πρώτη από τις εκδηλώσεις του Δήμου Γλυφάδας. Συμμετέχουν Μ. Μητσιάς, Μ. Φαραντούρη, Αν. Κουλουμπής, Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής και Χορωδία ΕΡΤ κ. ά.

Συνεχίζεται το Φεστιβάλ Πέτρας,που διοργανώνει ο Δήμος Πετρούπολης. Την Κυριακή (9.30μμ), στο καινούριο θέατρο του δήμου, ο θίασος "Επιλογή" του Νικήτα Τσακίρογλου παρουσιάζει τον "Προμηθέα Δεσμώτη" του Αισχύλου,σε μετάφραση Κ. Χ. Μύρη,σκηνοθεσία Νικήτα Τσακίρογλου,μουσική Γιώργου Κουρουπού,σκηνικά Γιώργου Ζιάκα,κοστούμια Γιάννη Μετζικώφ και χορογραφίες Ερσης Πήττα.Παίζουν: Μάκης Ρευματάς, Κώστας Κλεφτόγιαννης, Αγγελική Δημητρακοπούλου, Νικήτας Τσακίρογλου, Αλέξης Σταυράκης κ. ά.

Στον ίδιο χώρο, τη Δευτέρα (9.30μμ), η Ελευθερία Αρβανιτάκη θα ερμηνεύσει χαρακτηριστικές επιτυχίες της καριέρας της. Μαζί της οι Γιάννης Κότσιρας, Μιχάλης Παπαζήσης.

Με τις ευριπίδειες "Φοίνισσες",από το Κέντρο Ευρωπαϊκών και Διεθνών Πολιτιστικών Ανταλλαγών "Κοσμόπολις",ξεκινά σήμερα και αύριο (9μμ) το Φεστιβάλ Επιδαύρου.Οι "Φοίνισσες" θα παρουσιαστούν σε μετάφραση Περικλή Νεάρχου,σκηνοθεσία Γιάννη Καραχισαρίδη,μουσική Μίκη Θεοδωράκη,σκηνικά - κοστούμια Λαλούλας Χρυσικοπούλου,χορογραφίες Σοφίας Σπυράτου.Ερμηνεύουν: Αννα Συνοδινού, Χρήστος Καλαβρούζος, Στέλιος Καυκαρίδης, Στράτος Τζώρτζογλου, Λεωνίδας Κακούρης, Κατερίνα Μανωλέα, Νίκος Αλεξίου κ. ά.

  • Το έργο του Ανδρέα Στάϊκου "Το μικρό δακτυλάκι της Ολυμπιάδος" παρουσιάζει από σήμερα και μέχρι το τέλος Ιουλίου, η ομάδα "Διθύραμβος",στο θέατρο Αναβρύτων στο Μαρούσι. Σκηνοθεσία Μιχάλης Ζωγραφίδης,σκηνικά Φαίη Μιχαήλ,μουσική Βασίλης Τσόνογλου,χορογραφίες Στεριανή Κατρίνη.Παίζουν οι: Εφη Νιχωρίτη, Μιχάλης Ζωγραφίδης, Μαρία Καρακίτσου, Κατερίνα Μάντζιου, Κική Γάσπαρη.

Η ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΟΧΗ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Βιβλία:

  • Δημήτρη Ραβάνη - Ρεντή: "Ο δρομάκος με την πιπεριά" (ΣΕ)
  • Α. Κουπούλ, Φ. Γκονσάλες: "CIA κατά ΤΣΕ" (ΣΕ)
  • Λ. Μαρτένς: "Μια άλλη ματιά στον Στάλιν" (ΣΕ)
  • Μ. Καμπούρογλου: "Αθηναϊκά παραμύθια" (ΣΕ)
  • Αν. Λαμπρινίδης: "Της αυγής δροσούλες" (ΣΕ)
  • Δ. Μανθόπουλος: "Ο παππούς μου ο Παππούα" (ΣΕ)

Σήμερα (9μμ), φιλοξενείται στο Ηρώδειο,ο γνωστός Ιταλός συνθέτης Νικόλα Πιοβάνι.Συμμετέχει η ορχήστρα Αρακοέλι και το συγκρότημα "Ο θίασος του φεγγαριού".Θα ακουστούν τα έργα Καντάτα του λουλουδιού" (1988), "Καντάτα του κωμικού" (1990), αλλά και τραγούδια και μουσική του Πιοβάνι για το θέατρο και τον κινηματογράφο.

  • Τη Δευτέρα και την Τρίτη, στο Ηρώδειο,ο Θάνος Μικρούτσικος θα παρουσιάσει επιλογή από την τραγουδιστική δουλιά του: "Σταυρός του Νότου","Γραμμές των οριζόντων" (ερμηνεύουν Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, Κώστας Θωμαϊδης, Θ. Μικρούτσικος), τον τελευταίο δίσκο "Στου αιώνα την παράγκα" (ερμηνεύει ο Δημήτρης Μητροπάνος). Τέλος, το συγκρότημα "Ηχόδραση" του Νίκου Τουλιάτου θα παρουσιάσει τρία μικρής διάρκειας έργα του Θ. Μικρούτσικου.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ