ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 4 Ιούλη 1997
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΜΠΑΜΠΗΣ ΑΓΓΟΥΡΑΚΗΣ
Εντείνεται η καταστολή του λαϊκού κινήματος με τη Συνθήκη ΣΕΝΓΚΕΝ

Για την ενσωμάτωση της Συνθήκης Σένγκεν, στην αναθεωρημένη συνθήκη του Μάαστριχτ μετά τη Διακυβερνητική του Αμστερνταμ, που είναι ίσως ένα από τα μεγαλύτερα πλήγματα στις δημοκρατικές και ατομικές ελευθερίες των πολιτών, μίλησε στην παρέμβασή του ο βουλευτής του ΚΚΕ, Μπάμπης Αγγουράκης.

Στην αρχή της ομιλίας του ο βουλευτής του ΚΚΕ σημείωσε ότι "η ενσωμάτωση της Συνθήκης Σένγκεν υπογραμμίζει την αντιδραστικότητα της νέας συνθήκης καθώς και μια νομοτέλεια της ανάπτυξης του ιμπεριαλισμού, όπως την είχε περιγράψει ο Λένιν, το νόμο δηλ. της ανισόμετρης ανάπτυξης και την αύξηση και την ένταση των κατασταλτικών μηχανισμών του αστικού κράτους σε βάρος του λαϊκού κινήματος και της εργατικής τάξης".

Αυτό σύμφωνα με τον ομιλητή δείχνει και τους φόβους της άρχουσας τάξης από την ανάδειξη και την προοπτική ανάπτυξης των αγώνων της εργατικής τάξης σε όλες τις χώρες - μέλη της ΕΕ, προοπτική που επιδιώκεται να αντιμετωπιστεί και να ξεπεραστεί με την εφαρμογή της συνθήκης αυτής. "Αυτή η εκτίμηση, θα πει ο Μπ. Αγγουράκης, στηρίζεται στην πολύ συγκεκριμένη διατύπωση που αποτελεί ήδη νόμο, βασική συνταγματική διάταξη του Συντάγματος που είναι η συνθήκη της ΕΕ. Συγκεκριμένα αναφέρεται σ' αυτή: " εάν ένα ή περισσότερα κράτη - μέλη αντιμετωπίζουν έκτακτη κατάσταση που χαρακτηρίζεται από αιφνίδια εισροή υπηκόων τρίτης χώρας, το Συμβούλιο δύναται να αποφασίζει με ειδική πλειοψηφία, βάσει πρότασης της Κομισιόν και να θεσπίζει προσωρινά μέτρα η διάρκεια των οποίων δε θα υπερβαίνει τους 6 μήνες, υπέρ των εν λόγω κρατών". Τι σημαίνει αυτό το "σε περίπτωση αιφνίδιας εισροής από τρίτη χώρα", όταν μάλιστα δεν προσδιορίζει αν αυτή η χώρα είναι μέσα ή έξω από τα όρια της Συνθήκης; Και τι προσδιορίζεται ως έκτακτη κατάσταση;".

Εκτεταμένο ηλεκτρονικό φακέλωμα των εργαζομένων

Ο Μπ. Αγγουράκης συνεχίζοντας καυτηρίασε ένα δεύτερο γεγονός, δηλαδή ότι, θεσπίζεται το τεκμήριο της ενοχής στη θέση του τεκμήριου αθωότητας. Γεγονός σύμφωνα με το οποίο, εκ προοιμίου οι πάντες είναι ύποπτοι ή τουλάχιστον αυτοί εις βάρος των οποίων υπάρχουν αποχρώσες ενδείξεις ή υπόνοιες ή με τη στάση τους μπορεί να αποτελούν απειλή για τη δημόσια ασφάλεια και του κράτους, όπως είναι και ο σκοπός της Συνθήκης Σένγκεν. Στη βάση αυτή καθιερώνεται το εκτεταμένο ηλεκτρονικό φακέλωμα που ξεπερνάει ακόμα σε αντιδραστικότητα και τα επιτρεπτά επίπεδα που ορίζει η ελληνική νομοθεσία. Που εκτός των άλλων επιτρέπει στους εργοδότες να φακελώνουν τους εργαζόμενους και τη συνδικαλιστική τους δράση.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ τόνισε επίσης ότι "Η Συνθήκη Σένγκεν γίνεται στοιχείο του Συντάγματος της ΕΕ τη στιγμή που επιτρέπει την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ εργοδοτών, αστυνομίας των χωρών των συμβαλλόμενων μερών αλλά και με χώρες εκτός της συνθήκης, αρκεί να έχουν ένα ανεκτό επίπεδο προστασίας των δεδομένων. Εξαιρούνται όμως αυτής της προστασίας όσοι ζητούν άσυλο και οι περιπτώσεις έκδοσης. Υπάρχουν και άλλες διατάξεις που οδηγούν σε δραστικές περικοπές στις περιπτώσεις ασύλου μιας και αρκεί μια χώρα του Σένγκεν να μην δώσει άσυλο και μετά να μην δώσει καμία άλλη, πράγμα που αποτελεί ρητή παραβίαση του Συντάγματος της Ελλάδας, σύμφωνα με το οποίο απαγορεύεται να διώκεται κάποιος που αγωνίζεται για την ελευθερία".

Εγινε επίσης αναφορά στην αδιαφάνεια και ασυδοσία του τρόπου συλλογής των στοιχείων από μια ανεξέλεγκτη ουσιαστικά τεχνική επιτροπή ενώ, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, σε περιπτώσεις δημοσίας τάξης εντείνεται το καθεστώς της αυθαιρεσίας και της αδιαφάνειας στις διωκτικές αρχές.

Κλείνοντας ο βουλευτής του ΚΚΕ έκφρασε την αισιοδοξία του για τους αγώνες που αναπτύσσονται σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες για τη μη εφαρμογή της συνθήκης στην πράξη.

ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΙΑΝΗ ΠΡΟΕΔΡΙΑ
Ενιαίο νόμισμα και διεύρυνση οι προτεραιότητες

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ .-

Η προώθηση της διαδικασίας για την υιοθέτηση του ενιαίου νομίσματος και κυρίως η επιλογή των χωρών, που θα συμμετάσχουν στο πρώτο κύμα της διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ενωσης, είναι οι βασικές προτεραιότητες του Λουξεμβούργου, που εδώ και τρεις μέρες παρέλαβε από την Ολλανδία τη σκυτάλη της προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα που εξάγεται από τα όσα ανέφεραν χτες στο Λουξεμβούργο, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου, ο πρωθυπουργός του Μεγάλου Δουκάτου, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ,και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζακ Σαντέρ,λίγο μετά την καθιερωμένη επίσκεψη της Επιτροπής στη χώρα που αναλαμβάνει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Οι δύο κοινοτικοί ιθύνοντες επανέλαβαν και σήμερα τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί από δω και στο εξής σε σχέση με τη διεύρυνση και που σύμφωνα με την οποία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρουσιάσει σε δύο περίπου βδομάδες, στην Ολομέλεια της Ευρωβουλής, τις προτάσεις της για τις χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης που θα αποτελέσουν το πρώτο κύμα της διεύρυνσης. Στη συνέχεια οι γνωμοδοτήσεις της Επιτροπής θα αποτελέσουν αντικείμενο συζητήσεων τόσο στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων όσο και στο Συμβούλιο Κορυφής.

Σε σχέση με την Κύπρο ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανέφερε ότι θα υπάρξει μια επαναπαρουσίαση, προσαρμοσμένη στις σημερινές συνθήκες, της θετικής γνωμοδότησης που έχει διατυπώσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, έναντι της κυπριακής αίτησης προσχώρησης στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ενώ είναι αξιοσημείωτο ότι δεν έγινε καμία αναφορά σε σχέση με την αντιμετώπιση της Τουρκίας.

Τόσο ο Ζ. Γιούνκερ όσο και ο Ζ. Σαντέρ δε θέλησαν, όπως άλλωστε αναμενόταν, να δώσουν καμία ένδειξη σε σχέση με το ποιες χώρες θα μπορούσαν να ενταχθούν σε πρώτη φάση στην Κοινότητα.

Ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου όμως τόνισε ότι η Κοινότητα θα πρέπει να αναζητήσει μια νέα διαδικασία για την ενίσχυση των δεσμών της Ευρωπαϊκής Ενωσης με τις χώρες που έχουν υποβάλει αιτήσεις προσχώρησης και που δε θα είναι στον κατάλογο των χωρών που θα αποτελέσουν το πρώτο κύμα της διεύρυνσης. Στόχος της νέας αυτής διαδικασίας θα πρέπει να είναι, κατά τον Λουξεμβούργιο πρωθυπουργό, η παροχή της δυνατότητας στις ανωτέρω χώρες να συμμετέχουν σε κοινοτικά προγράμματα ή ακόμα και να ενισχύονται οικονομικά, σε περίπτωση έκτακτων αναγκών, με κοινοτικά κονδύλια.

Παράλληλα ο νέος προεδρεύων του Συμβουλίου τόνισε ότι η κατάσταση που επικρατεί σε κάθε χώρα στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων θα έχει καθοριστική σημασία σε σχέση με την προοπτική της ένταξής τους στην Κοινότητα, η οποία, όπως κατέληξε ο Ζ. Γιούνκερ, θα αξιολογηθεί με αντικειμενικά οικονομικά και πολιτικά κριτήρια.

Αλλες παρεμβάσεις

Κατά την παρέμβασή του, ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ Αντώνης Σκυλλάκος αναφέρθηκε στις άνευ αντικρίσματος θριαμβολογίες του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης μετά τη Σύνοδο του Αμστερνταμ. Ειδικότερα για την απόφαση σχετικά με την απασχόληση, την οποία θέλησαν να παρουσιάσουν σαν ένδειξη του "κοινωνικού Μάαστριχτ", ο Αντ. Σκυλλάκος ανέφερε ότι είναι ένα "φύλλο συκής" για να κρύψει την πραγματικότητα, αφού, όπως αναφέρεται στην ίδια απόφαση, δεν πρόκειται να δοθεί "ούτε μια δραχμή, ούτε ένα ΕCU" για την προώθηση της απασχόλησης και τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Σχετικά με το θέμα των συνόρων, το οποίο ο πρωθυπουργός επιχείρησε να παρουσιάσει σαν μεγάλη εθνική επιτυχία, ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ σημείωσε ότι δεν υπάρχει πρακτικό αντίκρισμα, υπενθύμισε ότι τα αιτήματα της ελληνικής κυβέρνησης, για στρατιωτική βοήθεια σε περίπτωση επίθεσης, ή για εκδήλωση πολιτικής αλληλεγγύης, απορρίφθηκαν από τους "εταίρους". Με την απόφαση της Διακυβερνητικής, όπως τόνισε ο Αντ. Σκυλλάκος, δε δίνεται καμιά εγγύηση για τα σύνορα της Ελλάδας, ενώ δεν ξεκαθαρίζεται και το ποια θεωρεί σύνορα η Ευρωπαϊκή Ενωση, δηλαδή αν δέχεται τα σύνορα, όπως ορίζονται από το Διεθνές Δίκαιο και τις συμφωνίες. "Δηλαδή, είπε ο ομιλητής, τι θα πει η Ευρωπαϊκή Ενωση για τα Ιμια, ανήκουν ή όχι στην Ελλάδα", υπενθυμίζοντας ότι στην περίοδο της κρίσης οι "εταίροι" κάθε άλλο παρά τις ελληνικές θέσεις υποστήριξαν, ενώ επισήμανε και την εξαίρεση του άρθρου 5 της Δυτικοευρωπαϊκής Ενωσης που όριζε τη στρατιωτική συνδρομή στις χώρες - μέλη. Τέλος, ο Αντ. Σκυλλάκος αναφέρθηκε στην ανάγκη διενέργειας εθνικού δημοψηφίσματος για να αποφανθεί ο ελληνικός λαός, σχετικά με τη Συνθήκη του Μάαστριχτ και τις αλλαγές που έγιναν στο Αμστερνταμ.

Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση, ο δημοσιογράφος Γιώργος Τσαπόγας,μέλος της Επιτροπής Δημοψηφίσματος για το Μάαστριχτ, αναφέρθηκε στην ανάγκη της πλατύτερης συσπείρωσης γύρω από το αίτημα του δημοψηφίσματος, το οποίο πρέπει να πάρει παλλαϊκό χαρακτήρα και σημείωσε ότι η ανάγκη αυτή γίνεται επιτακτικότερη, εξαιτίας και των αποφάσεων της Συνόδου του Αμστερνταμ, που προοιωνίζονται ένα ακόμη πιο άσχημο μέλλον για τους λαούς της Ευρώπης. Επίσης, αναφέρθηκε στις συναντήσεις που είχε η Επιτροπή Δημοψηφίσματος για τη Συνθήκη του Μάαστριχτ με εκπροσώπους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από διάφορες πολιτικές ομάδες και εκτίμησε ότι υπάρχουν προϋποθέσεις για το συντονισμό των ανάλογων κινήσεων και πρωτοβουλιών για να πουν οι λαοί της Ευρωπαϊκής Ενωσης τη γνώμη τους.

Μια διαφορετική πτυχή επισήμανε, στην παρέμβασή του, ο σκηνοθέτης Νίκος Αντωνάκος, ο οποίος τόνισε η πάλη για την αντιμετώπιση της ανεργίας δε θα πρέπει να βάλει στην άκρη την ικανοποίηση όλων των αναγκών των εργαζομένων, αλλά την ανάπτυξη όλων των ικανοτήτων και των δυνατοτήτων τους. Πρότεινε, επίσης, παρόμοιες εκδηλώσεις σαν αυτή για την ανάλυση των θέσεων του ΚΚΕ να γίνονται ανοιχτές και να απευθύνονται σε μεγαλύτερο ακροατήριο.

Ο Γεράσιμος Καλός, στην παρέμβασή του, εξέφρασε την εκτίμηση ότι θα πρέπει να μελετηθεί υπό το φως των εξελίξεων στην Ευρωπαϊκή Ενωση η σχέση του εθνικού με το διεθνικό και η δυνατότητα να αντιμετωπιστεί αυτή η ολοκλήρωση που συντελείται, σε μια χώρα ξεχωριστά και μάλιστα χώρα της περιφέρειας.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΘΕΩΝΑΣ
Νέα δεσμά για τους λαούς από το Αμστερνταμ

Στα αποτελέσματα και τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής του Αμστερνταμ αναφέρθηκε στην ομιλία του ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Θεωνάς.Ιδιαίτερα τόνισε τις συνέπειες που θα έχει για τους εργαζόμενους η εφαρμογή του "Συμφώνου Σταθερότητας", το οποίο επιβάλλει τη συνέχιση της σκληρής μονόπλευρης λιτότητας χωρίς ημερομηνία λήξης, ενώ περιλαμβάνει μια εξωφρενική διάταξη σύμφωνα με την οποία όποιο κράτος - μέλος αποκλίνει στον τομέα της δημοσιονομικής πειθαρχίας, θα τιμωρείται με πρόστιμο που θα φτάνει μέχρι το ύψος του 0,5% του ΑΕΠ. Τα ποσά που θα συγκεντρώνονται από τα πρόστιμα (τα οποία θα πληρώνουν κυρίως οι οικονομικά αδύνατες χώρες) θα τα παίρνουν οι χώρες που θα εκπληρώνουν τους όρους του "Συμφώνου", δηλαδή οι οικονομικά ισχυρές!

Για το θέμα της απασχόλησης ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ σημείωσε ότι η απόφαση του Αμστερνταμ αποτελεί ένα "φύλλο συκής", που χρειάζονταν ο νέος πρωθυπουργός της Γαλλίας και οι άλλοι σοσιαλιστές ηγέτες. Επισήμανε ότι τίποτα δεν πρόκειται να αλλάξει στον τομέα αυτό, αφού οι "δεκαπέντε" θα παραμείνουν σταθεροί στις επιταγές της "Λευκής Βίβλου". Επικαλέστηκε μάλιστα τη δήλωση του προέδρου των Γερμανών βιομηχάνων πως "η αξία αυτής της απόφασης για την απασχόληση είναι ότι δεν προσθέτει τίποτα στα μέχρι σήμερα γνωστά"...

Σχετικά με τις αποφάσεις της Διακυβερνητικής, ο Γιάννης Θεωνάς σημείωσε ότι η Σύνοδος του Αμστερνταμ δεν προχώρησε όσο αναμενόταν, εξαιτίας και του ογκούμενου κινήματος αντίστασης των λαών, ωστόσο "έβαλε το νερό στο αυλάκι". Στις αποφάσεις πάντως διακρίνεται η τάση για την "κοινοτικοποίηση" περισσότερων πολιτικών, ακόμα και στο λεγόμενο "3ο πυλώνα", στα θέματα δηλαδή που αφορούν στο άσυλο, τους μετανάστες, τη συνεργασία μεταξύ των αστυνομικών και δικαστικών αρχών. Σ' αυτή την κατεύθυνση κινείται και η ενσωμάτωση της "Συνθήκης Σένγκεν" στη νέα Συνθήκη για την Ευρωπαϊκή Ενωση. Για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική τόνισε ότι στη νέα Συνθήκη ορίζεται πως θα καθορίζεται αποκλειστικά από την Ευρωπαϊκή Ενωση, χωρίς αναφορά στα κράτη - μέλη όπως ίσχυε μέχρι σήμερα. Για την ενσωμάτωση της Δυτικοευρωπαϊκής Ενωσης επισήμανε ότι μπορεί να μην αποφασίστηκε στο Αμστερνταμ, εξαιτίας των αντιρρήσεων του Βρετανού πρωθυπουργού Τ. Μπλερ, όμως δόθηκε εξουσιοδότηση στο Συμβούλιο να αποφασίσει "κάποια στιγμή" την ενσωμάτωση, όταν κριθεί ότι απαιτείται "επιχειρησιακή δράση μάχιμων δυνάμεων για την αποκατάσταση κρίσεων".

Τις θεσμικές αλλαγές, δηλαδή αυτές που αφορούν στον τρόπο λήψης των αποφάσεων, η Σύνοδος του Αμστερνταμ τις παρέπεμψε για το μέλλον σε συσχετισμό με τη διεύρυνση, ενώ όπως είπε ο Γ. Θεωνάς υποβαθμίστηκε ακόμη περισσότερο ο ρόλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αφού οι αρμοδιότητές του δε θα ορίζονται από το ίδιο, αλλά από το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Τέλος, η υιοθέτηση της αρχής της "ευελιξίας" δίνει τη δυνατότητα σε ομάδες χωρών - μελών να προχωρούν χωρίς, ή και ενάντια, τη γνώμη των υπολοίπων για την εξυπηρέτηση των στενά δικών τους συμφερόντων.

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ σημείωσε ότι με τις αποφάσεις του Αμστερνταμ πλήττονται η εθνική και η λαϊκή κυριαρχία και υπογράμμισε την ανάγκη να πει ο ελληνικός λαός τη γνώμη του μέσα από εθνικό δημοψήφισμα, προσθέτοντας ότι αυτή η γνώμη θα πρέπει να είναι "όχι".

Αποκαλυπτική η συζήτηση για τη Διακυβερνητική

Ιδιαίτερα κατατοπιστικές, όσο και αποκαλυπτικές για τα νέα χειρότερα μέτρα, που προβλέπονται, και τους στόχους που υλοποιούνται με τις απαράδεκτες αποφάσεις, που πήρε η Διακυβερνητική του Αμστερνταμ, ήταν οι παρεμβάσεις που έγιναν στην ανοιχτή εκδήλωση - συζήτηση, που οργάνωσε, προχτές το βράδυ στον Περισσό, το ΚΚΕ για την ενημέρωση των εργαζομένων. Ειδικότερα, ο Γιάννης Θεωνάς αναφέρθηκε στους στόχους που προωθούνται με το Σύμφωνο Σταθερότητας - μόνιμη λιτότητα, χωρίς όρια για τους εργαζόμενους, ταχύτεροι ρυθμοί για την κατάργηση κοινωνικοασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων κλπ. με τον άμεσο έλεγχο του Διευθυντηρίου και με ποινή σε όσους δεν προχωρούν γρήγορα! Ενώ με το γνωστό "ευχολόγιο" για την απασχόληση ανέφερε ότι, όχι μόνο δεν αντιμετωπίζεται η ανεργία, αλλά επεκτείνεται η μερική απασχόληση. Πέραν αυτών, τόνισε ότι έγιναν βήματα σε αντιδραστική κατεύθυνση στα ζητήματα της Κοινής Εξωτερικής και Αμυντικής Πολιτικής της ΕΕ. Ο Μπάμπης Αγγουράκης αναφέρθηκε στη γνωστή Συμφωνία Σένγκεν και στους στόχους που υπηρετούνται με την καθιέρωση του ηλεκτρονικού φακελώματος σ' όλες τις χώρες. Σημείωσε πως δεν είναι τυχαίο ότι η Συμφωνία αυτή προωθήθηκε και ενσωματώθηκε στη Συνθήκη του Αμστερνταμ, καθώς η ιμπεριαλιστική Ευρωπαϊκή Ενωση φοβάται όλο και περισσότερο το ογκούμενο κύμα αντίστασης των λαών στις αντιδραστικές πολιτικές της Ενωσης και γι' αυτό προσπαθούν με νέους κατασταλτικούς μηχανισμούς να εμποδίσουν τις αντιδράσεις. Σε επιμέρους πλευρές αναφέρθηκαν με παρεμβάσεις τους οι Αντώνης Σκυλλάκος,Γ. Τσαπόγας,Ν. Αντωνάκος και Γερ. Καλός.Ο "Ρ" δημοσιεύει σήμερα εκτεταμένα αποσπάσματα από τις κεντρικές παρεμβάσεις.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ