ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 9 Ιούλη 1997
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Τρόμος για την επόμενη μέρα

Τραγικές θα είναι για τη Θεσσαλονίκη οι συνέπειες από την καταστροφή του Σέιχ Σου, καθώς αναμένεται σημαντική όξυνση των ήδη μεγάλων περιβαλλοντικών προβλημάτων. Επιστήμονες της πόλης προειδοποιούν και καλούν τους αρμόδιους να προχωρήσουν άμεσα στην εφαρμογή μέτρων προστασίας, με πρώτο τη δημιουργία αναχωμάτων, τα οποία θα λειτουργήσουν ως τεχνητές ασπίδες για την προστασία της πόλης από τις πλημμύρες. Ως οι σημαντικότερες συνέπειες, που θα επηρεάσουν την ήδη υποβαθμισμένη ποιότητα ζωής των κατοίκων με την πάροδο του χρόνου, αναφέρονται: η μείωση του υδροφόρου ορίζοντα, η επιβάρυνση της ατμόσφαιρας, η αύξηση της θερμοκρασίας ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες και τέλος η έκθεση στον αυξημένο κίνδυνο πλημμυρών.

Μιλώντας στο "Ρ" ο Κώστας Κατσιάβαλος,μέλος της ΔΕ του ΤΕΕ Κεντρικής Μακεδονίας, σημείωσε πως η καταστροφή του δασικού πνεύμονα της Θεσσαλονίκης σε περίπτωση βροχοπτώσεων θα έχει άμεσες και μεγάλες επιπτώσεις, διότι δεν κάηκαν μόνο τα δέντρα αλλά και η ποώδης και θαμνώδης βλάστηση, που στο σύνολό της δημιουργούσε ένα πλέγμα το οποίο συγκρατούσε το έδαφος. Και συνέχισε λέγοντας:

"Αυτό μετά τη φωτιά θα εκλείψει, οπότε όλο αυτό το φυτικό κάλυμμα θα είναι ευάλωτο και πολύ εύκολα θα μεταφέρεται με το νερό. Σε περίπτωση βροχοπτώσεων το νερό δε θα μπορεί να εισχωρεί στο έδαφος, δε θα μπορεί να το συγκρατήσει και θα αυξηθεί η ορμητικότητά του, παίρνοντας υπόψη και το ανάγλυφο της περιοχής και την κλίση. Θα είναι μεγαλύτερες οι ταχύτητες του νερού και η επίδρασή του θα είναι καταστροφική. Θα μεταφέρονται μεγάλες ποσότητες λάσπης μέσα στο πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης, με τις αναμενόμενες επιπτώσεις τόσο στο περιβάλλον όσο και στο συγκοινωνιακό και κυκλοφοριακό της Θεσσαλονίκης. Βλαβερές θα είναι οι συνέπειες και στο μικρόκλιμα της περιοχής, διότι το δάσος ως πνεύμονας τώρα θα μετατραπεί σε αντίθετό του. Δηλαδή σε εστία παραγωγής σκόνης. Ενώ πριν απορροφούσε το διοξείδιο του άνθρακα, παρήγε οξυγόνο και συγκρατούσε τα στερεά σωματίδια, αντίθετα τώρα η έκταση αυτή θα παράγει στερεά σωματίδια και θα ρυπαίνει με σκόνη την περιοχή. Η περιβαλλοντική ρύπανση θα ενταθεί σε σχέση με πριν που το δάσος αποτελούσε ένα είδος θύλακα".

Καταλήγοντας ο Κ. Κατσιάβαλος σημείωσε και τη σημαντική απώλεια της πανίδας του δάσους, αφού από τη μεγάλη πυρκαγιά στο Σέιχ Σου κάηκαν αλεπούδες, λαγοί, φίδια, αρουραίοι, ζώα και πουλιά, που αποτελούσαν απαραίτητο συντελεστή ισορροπημένης λειτουργίας και ανάπτυξης του δάσους.Η καθηγήτρια Οικολογίας του ΑΠΘ Μυρτώ Πυροβέτση,η οποία ταυτόχρονα κατήγγειλε πως το νομοσχέδιο Τζουμάκα ανοίγει το δρόμο και για άλλους εμπρησμούς και φυσικά για περισσότερες διεκδικήσεις στο δάσος, δήλωσε σχετικά: "Η πολιτεία πρέπει να δει σοβαρά την προστασία της πόλης από τον κίνδυνο των πλημμυρών. Μετά την τεράστια αυτή καταστροφή, το έδαφος θα κατηφορίζει ελεύθερα με τις βροχές. Το βουνό θα μεταφέρεται στην πόλη. Οι τάφροι θα βουλώσουν και τα ρέματα θα πλημμυρίσουν". Η ίδια επισημαίνει την προσοχή που πρέπει να δοθεί για την επιλογή των δέντρων που θα χρησιμοποιηθούν στην αναδάσωση. "Αυτή τη φορά δε θα πρέπει να γίνει με πεύκα αλλά με δέντρα φυλλοβόλα, όπως βελανιδιές κλπ. Θα πρέπει να γίνει φυσική αναδάσωση με είδη δέντρων που υπήρχαν στο δάσος πριν την αποκατάστασή του με πεύκα, τα οποία είναι πιο επικίνδυνα σε περιπτώσεις φωτιάς".

ΣΠΥΡΟΣ ΣΤΡΙΦΤΑΡΗΣ
"Προκαλεί οργή αυτός ο όμιλος"

Περιοδεία κλιμακίου του ΚΚΕ στις περιοχές που κάηκαν. Αμεση αντίδραση για την κυβερνητική φιέστα στα καμένα

Στις κατεστραμμένες περιοχές, από το Φιλίππειο έως και το Πανόραμα, έκανε περιοδεία χτες το απόγευμα κλιμάκιο του ΚΚΕ, προκειμένου να διαπιστώσει το μέγεθος της καταστροφής στο περιαστικό δάσος της Θεσσαλονίκης. Ο Σπ. Στριφτάρης,μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και επικεφαλής του κλιμακίου, ο βουλευτής του Κόμματος Β. Μπούτας και ο γραμματέας της ΚΟΘ Θ. Κωνσταντινίδης διαπίστωσαν ότι έχει καταστραφεί το μισό, ίσως και περισσότερο, δάσος του Σέιχ Σου. Κρανίου τόπος. Τεράστιες εκτάσεις έγιναν στην κυριολεξία κάρβουνο. Από το Φιλίππειο, το Ασβεστοχώρι, το Ρετζίκι, το Κρυονέρι πάνω από την Τούμπα μέχρι το Πανόραμα. Στο Δήμο Πανοράματος αντιπροσωπεία του ΚΚΕ ενημερώθηκε από τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου για το χρονικό της τεράστιας καταστροφής και τις - μικρής έκτασης - υλικές ζημιές.

Προηγουμένως, το κλιμάκιο του ΚΚΕ έκανε ανακοινώσεις στο Τύπο στην ταράτσα του ξενοδοχείου "Νεφέλη" απ' όπου φαινόταν πανοραμικά η κατεστραμμένη γη. Ο Σπ. Στριφτάρης δήλωσε: "Δυστυχώς, αυτή τη φορά ο θεσσαλονικιώτικος λαός θα υποστεί τις συνέπειες μιας πολιτικής, η οποία το μόνο στόχο που υπηρετεί είναι πραγματικά τα συμφέροντα των οικοπεδοφάγων, των μεγαλοκατασκευαστών και των μεγάλων καταπατητών της δημόσιας γης. Περιορίζομαι να πω σήμερα μόνον ότι είδαμε όλη την καταστροφή και οι εκτιμήσεις μας είναι πως το μισό δάσος έχει καταστραφεί".

Σε ό,τι αφορά τις ανακοινώσεις του κυβερνητικού κλιμακίου χτες από τη Θεσσαλονίκη, ο Σ. Στριφτάρης είπε: "Μόνο λύπη και οργή προκαλούν αυτά που είπε όλος αυτός ο όμιλος. Ηρθε στη Θεσσαλονίκη να κάνει τι άραγε; Οταν πριν ένα μήνα όλοι αυτοί, που ήταν σήμερα (σ. σ. χτες) εκεί, το μόνο που δεν έκαναν ήταν να δακρύζουν, έδωσαν στη δημοσιότητα το νομοσχέδιο για τα δάση και τις δασικές εκτάσεις. Ενα νομοσχέδιο που δεν κάνει τίποτα άλλο παρά να ενθαρρύνει τέτοιες καταστάσεις. Η πρότασή μας είναι να χαρακτηριστεί αυτή η περιοχή αναδασωτέα με νομοθετική ρύθμιση και γρήγορα να αρχίσει η αναδάσωση της κατεστραμμένης γης".

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Χωρίς τσίπα!

Με φράσεις όπως "αποκτήσαμε εμπειρία" και "δεν ευθύνονται οι υπηρεσίες", προκάλεσε τον κοινό νου το κυβερνητικό κλιμάκιο που επισκέφτηκε χτες τη Θεσσαλονίκη για να δώσει το τηλεοπτικό του ρεσιτάλ, με φόντο το καμένο από την κυβερνητική πολιτική δάσος

Σύσκεψη για το Σέιχ Σου με φορείς του Νομού Θεσσαλονίκης είχε χτες κυβερνητικό κλιμάκιο, αποτελούμενο από τους Α. Τσοχατζόπουλο, Κ. Λαλιώτη, Στ. Τζουμάκα, Ευαγ. Βενιζέλο και Φ. Πετσάλνικο. Στη συνέντευξη που ακολούθησε, οι υπουργοί δεν μπόρεσαν να πείσουν κανένα ότι θα κατορθώσουν με τα μέτρα που ανακοίνωσαν να "αναστήσουν" ένα δάσος που με τις παραλείψεις της πολιτείας οδηγήθηκε στο θάνατο. Για τις αιτίες της πυρκαγιάς και τις συνέπειες που ακολούθησαν, ο Α. Τσοχατζόπουλος είπε ότι έγινε εισαγγελική παρέμβαση, ενώ παράλληλα ανακοίνωσε ότι "υπάρχει απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσουν τα αρμόδια υπουργεία σε έλεγχο όλων των διαδικασιών και να εντοπίσουν πιθανές ευθύνες που υπήρξαν κατά την αντιμετώπιση των συνεπειών που παρουσιάστηκαν στο πρώτο διήμερο της πυρκαγιάς". Πάντως για να δικαιολογήσει τις μεγάλες καθυστερήσεις στην κατάσβεση της φωτιάς, υποστήριξε ότι υπήρξαν και λόγω του καύσωνα δεκάδες άλλες φωτιές σ' όλη τη χώρα. Ομως σε καμιά περίπτωση δε δέχεται, πρόσθεσε, ότι υπήρξε ολιγωρία των υπηρεσιών. Για τους λόγους που καθυστέρησαν 3,5 ώρες περίπου να επέμβουν τα πυροσβεστικά αεροπλάνα, ο υπουργός δήλωσε ότι είναι ένα θέμα που θα διερευνηθεί σε βάθος.

Οσον αφορά τα μέτρα, οι Α. Τσοχατζόπουλος και Κ. Λαλιώτης ανακοίνωσαν ότι θα διατεθούν άμεσα 3 δισ. για την αναδάσωση, τη μελέτη και την κατασκευή έργων - που πρέπει να γίνουν μέχρι τέλους του χρόνου - προκειμένου να προστατευτεί η Θεσσαλονίκη από τις πλημμύρες. Επίσης θα γίνει από σήμερα αεροφωτογράφηση της περιοχής και θα κατοχυρωθεί θεσμικά ο δασικός χαρακτήρας του Σέιχ Σου. Ο Κ. Λαλιώτης παραδέχτηκε ότι θα είναι άμεσες οι αρνητικές επιδράσεις στις κλιματολογικές συνθήκες της πόλης. Ο υπουργός Γεωργίας απέφυγε να πει τι συγκεκριμένα μέτρα θα λάβει για τη βελτίωση της υποδομής δασοπροστασίας, ενώ όταν ρωτήθηκε τι μέτρα λαμβάνονται για την προστασία του δάσους που απέμεινε μετά την πυρκαγιά, απάντησε ότι "ήδη εδώ αποκτήθηκε μία εμπειρία". Να σημειωθεί ότι μία ολόκληρη πόλη ενός εκατομμυρίου που είχε να φυλάξει δεκάδες χιλιάδες στρέμματα δασών διαθέτει μόλις 34 οχήματα της Πυροσβεστικής και Δασικής Υπηρεσίας. Εξάλλου, όπως καταγγέλλει η Ομοσπονδία Δασολόγων, τρομερές είναι οι ελλείψεις σε προσωπικό.

Επίσης σήμερα συνεδριάζει εκτάκτως το Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης στις 2 μμ με μοναδικό θέμα ημερήσιας διάταξης την πυρκαγιά στο Σέιχ Σου.

  • Τις μεγάλες καταστροφές που προκάλεσε η πυρκαγιά στο Νομό Γρεβενών διαπίστωσε κατά τη διάρκεια επίσκεψης του στις πληγείσες περιοχές κλιμάκιο της ΚΟ Γρεβενών, με επικεφαλής το γραμματέα της ΝΕ Βαγ. Μπουγά. Στο Παλαιοχώρι κάηκαν 3.000 στρέμματα με σιτηρά, στη Σαρακίνα 5.000 και στους Αγαλαίους 1.500 στρέμματα,5 αποθήκες και πολλές εκτάσεις δεντροκαλλιεργειών, αμπελιών και κηπευτικών. Επίσης σημαντικές είναι οι ζημιές στην Ποντινή.
ΕΥΒΟΙΑ
Κρανίου τόπος

Την ανάγκη να παρθούν άμεσα μέτρα για την προστασία της περιοχής και των κατοίκων επισήμανε εκ μέρους του ΚΚΕ ο Κ. Παρασκευάς, που περιόδευσε στην περιοχή

Υπό έλεγχο τέθηκε αργά χτες το απόγευμα, η μεγάλη καταστροφική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σε τρία διαφορετικά σημεία στην κοινότητα Μαρκάτες Εύβοιας την Κυριακή το μεσημέρι και μέχρι τη Δευτέρα το απόγευμα είχε καταστρέψει 15.000 στρέμματα, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Δασαρχείου Λίμνης. Η πυρκαγιά απείλησε το χωριό Πήλι και ξεσπίτωσε τους κατοίκους του, κατέστρεψε περιουσίες σε μια περιοχή που έχει ήδη πληγεί από το κλείσιμο των μεταλλείων "Σκαλιστήρη" και "Παπαστρατή".

Την περιοχή επισκέφτηκε πολυμελές κλιμάκιο του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Κ. Παρασκευά, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του Κόμματος, που συναντήθηκε με τους κατοίκους και τους εκπροσώπους των φορέων και συζήτησαν για το θέμα της καταστροφής που υπέστη η περιοχή από την πυρκαγιά.

Χρειάζονται άμεσα μέτρα

Μετά την ολοκλήρωση της περιοδείας, ο επικεφαλής του κλιμακίου Κώστας Παρασκευάς με δήλωσή του στο "Ρ" σημείωσε: "Οπως διαπιστώσαμε οι καταστροφές είναι σε μεγάλη έκταση. Η περιοχή της Βορειοκεντρικής Εύβοιας δέχτηκε άλλο ένα μεγάλο πλήγμα μαζί με αυτό της ανεργίας που τη μαστίζει. Τεράστιες δασικές εκτάσεις κάηκαν και εκατοντάδες αιγοπρόβατα και μελίσσια καταστράφηκαν. Μεγάλο πλήγμα δέχτηκε και η παραγωγή ρετσινιού. Η καταστροφή αυτή θα έχει αρνητικές επιπτώσεις και στον τουρισμό. Διαπιστώσαμε, επίσης, ότι οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις είναι τεράστιες για την περιοχή και οι κίνδυνοι από πλημμύρες άμεσοι, λόγω της μορφολογίας του εδάφους. Για αυτή τη "βιβλική" καταστροφή ευθύνες υπάρχουν στην κυβέρνηση, πρώτα από όλα για τη μεγάλη καθυστέρηση που σημειώθηκε ώσπου να φτάσουν οι δυνάμεις πυρόσβεσης, καθώς και για την ανυπαρξία συντονισμού που παρατηρήθηκε. Για τους λόγους αυτούς απαιτούνται να παρθούν έγκαιρα μέτρα. Απαιτούμε άμεση λήψη μέτρων πρόληψης για όλη την καλοκαιρινή περίοδο που οι κίνδυνοι είναι μεγάλοι για την Εύβοια. Να προσληφθεί το αναγκαίο προσωπικό και να εξασφαλιστούν τα απαραίτητα τεχνικά μέσα. Να κηρυχτούν οι καμένες περιοχές, εντός του μηνός Ιούλη, αναδασωτέες. Να εφαρμοστεί το ειδικό πρόγραμμα πρόληψης πυρκαγιών για την Εύβοια, που έχει εξαγγελθεί από το 1994. Να ληφθούν άμεσα μέτρα πρόληψης των πλημμυρών και αφού καταγραφούν, να καταβληθούν αποζημιώσεις στους πληγέντες. Να δοθεί έκτακτη οικονομική ενίσχυση στους ρητινοκαλλιεργητές. Τέλος, ζητάμε να αποσυρθεί το δασοκτόνο νομοσχέδιο του υπουργού Γεωργίας".

Βαρύς απολογισμός

Στην περιοχή βρίσκεται από τη Δευτέρα και κλιμάκιο της ΝΕ του ΚΚΕ. "Δεν προφτάσαμε να συνέλθουμε από το ένα χτύπημα και ήρθε το άλλο" ήταν η χαρακτηριστική φράση που έλεγαν οι κάτοικοι. Βαρύς ο απολογισμός, βαρύτατες οι ευθύνες της "καθυστερημένης κρατικής μηχανής", που σε διαφορετικές περιστάσεις εξυπηρέτησης μεγαλοσυμφερόντων είναι ταχύτατη.

Δεν πάει πολύς καιρός από τη μεγάλη πυρκαγιά του 1994 στις παρα-Δίρφυες κοινότητες που είχε κάψει 25.000 στρέμματα, όταν ο τότε γενικός γραμματέας Δασών εξήγγειλε τη δημιουργία ειδικού προγράμματος πρόληψης πυρκαγιών στην Εύβοια, το οποίο όμως έμεινε απλή εξαγγελία.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις των δημόσιων υπηρεσιών της ΝΑ Εύβοιας εκτός από την καμένη οικία του Γ. Μανιατάκη, κάηκαν 1.300 γιδοπρόβατα, 400 κυψέλες, 300 ελαιόδεντρα, 15 στάβλοι, πέντε αποθήκες, 10 στρέμματα αμπέλια, 20 στρέμματα σιτηρά, 100 κοτόπουλα και 40 κουνέλια. Μεγάλες ζημιές έπαθαν οι ρητινοσυλλέκτες, αφού όλη τους η παραγωγή καταστράφηκε.

Αγανακτισμένοι οι κάτοικοι, γεωργοκτηνοτρόφοι στην πλειοψηφία τους, για ώρες περίμεναν την επέμβαση του κρατικού μηχανισμού από την ώρα που εκδηλώθηκε η πυρκαγιά. Οπως καταγγέλλουν, από ένα λάθος υπολογισμό του νομάρχη η φωτιά ξέφυγε και με τη βοήθεια του αέρα εξαπλώθηκε γρήγορα.

Η Κοινότητα Πηλίου χρειάζεται άμεση προστασία με αντιπλημμυρικά έργα λόγω της μορφολογίας του εδάφους (απότομη βουνοπλαγιά πάνω από το χωριό). Αλλωστε το φθινόπωρο με τις βροχές του είναι κοντά.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Εμεινε μόνο το γκρίζο της στάχτης

Τραγική είναι η εικόνα που αντικρίζουν από χτες το πρωί οι Θεσσαλονικείς. Το γκρίζο χρώμα της στάχτης υπάρχει στη θέση του περιαστικού δάσους. Τα 3/4 του μοναδικού πνεύμονα ζωής της πόλης έχουν καταστραφεί. Οι ευθύνες του κράτους και της κυβέρνησης για την απουσία κάθε πρόληψης, αλλά και για τις μεγάλες καθυστερήσεις και την έλλειψη συντονισμού στο έργο της κατάσβεσης είναι μεγάλες. Το σχέδιο αντιμετώπισης της φωτιάς αποδείχτηκε ότι ήταν ένα απλό σχεδιάγραμμα επί χάρτου. Οσον αφορά την υποδομή οι ελλείψεις χαρακτηρίζονται περισσότερο από τραγικές.

Σε συνέντευξη που έδωσε χτες ο δήμαρχος Πανοράματος χαρακτήρισε ως θαύμα το γεγονός ότι η φωτιά δεν έκαψε τις κατοικημένες περιοχές. "Ενα αόρατο χέρι μας προστάτευσε", είπε χαρακτηριστικά. Ομως οι κάτοικοι της Τούμπας, του Ρετζικίου και του Πανοράματος, που κινδύνευσαν άμεσα, δεν εμπιστεύτηκαν στην τύχη τη ζωή και τα σπίτια τους, αλλά στην πολιτεία, η οποία όμως τους εξαπάτησε γι' αυτό και όλοι σ' αυτή την πόλη την καταγγέλλουν.

Ο "Ρ" την Κυριακή το απόγευμα και τη Δευτέρα βρέθηκε πολλές φορές μπροστά σε συμβάντα που αποδεικνύουν την έλλειψη κάθε συντονισμού των δυνάμεων καταστολής της φωτιάς. Ισως και τα κέντρα να ήταν τόσα που δε συντονίζονταν μεταξύ τους.

Το Συντονιστικό "ξύπνησε" αργά. Οπως μας έλεγαν τα μέλη των πρώτων συνεργείων από τους δήμους της Δυτικής Θεσσαλονίκης μέχρι τις 6 το απόγευμα δεν είχαν λάβει ειδοποίηση να μεταβούν στο χώρο της φωτιάς. Αξίζει όμως να αναφέρουμε δύο δείγματα της κυβερνητικής ανεπάρκειας.

Περίπτωση πρώτη: Από τις 6 το πρωί της Δευτέρας άρχισαν τα αεροπλάνα να κάνουν ρίψεις και αφού στο μεταξύ η φωτιά είχε κάψει όλη νύχτα 10.000 στρέμματα. Μετά τις 8.30 περίπου τα αεροπλάνα έφυγαν, γιατί ο άνεμος δυνάμωσε και δεν μπορούσαν να προθαλασσωθούν, αφού στο μεταξύ κατόρθωσαν να περιορίσουν το κύριο μέτωπο της φωτιάς. Οι επίγειες δυνάμεις, που θα έπρεπε να επέμβουν αμέσως, για να θέσουν τελείως υπό έλεγχο τη φωτιά, καθυστερούσαν. Το αποτέλεσμα ήταν σε μία ώρα να δυναμώσουν οι εστίες και να πάρουν και πάλι ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Ιδιαίτερα στη Μαλακωπή γίναμε μάρτυρες της τραγικής καθυστέρησης επέμβασης των δυνάμεων πυρόσβεσης. Το πρώτο πυροσβεστικό όχημα φάνηκε μόνο όταν η φωτιά πήρε διαστάσεις που ήταν αδύνατο να ελεγχθεί λόγω του ισχυρού αέρα που είχε αρχίσει να φυσά. Αλλά και για δύο ώρες μετά την αναζωπύρωση της φωτιάς δεν υπήρχε κανένα μηχάνημα για να σχηματίσει αντιπυρική ζώνη σε μια έκταση από ξερόκλαδα και να εμποδίσει έτσι τη φωτιά που λίγο αργότερα θα απλωνόταν προς το συνοικισμό Κωνσταντινουπολιτών.

Περίπτωση δεύτερη: Από τη μία έως τις πέντε το απόγευμα το Πανόραμα κινδύνευσε πολλές φορές να καεί. Βρεθήκαμε στο Πάρκο Μ. Μερκούρη, που οι φλόγες το τύλιξαν λίγο πριν τις δύο το μεσημέρι. Η φωτιά τύλιγε και τα γύρω σπίτια, οι κάτοικοι που κινδύνευαν, έντρομοι τα εγκατέλειπαν, δεν υπήρχε όμως ούτε ένα όχημα να προσφέρει κάποια βοήθεια. Το ίδιο έγινε στις τέσσερις η ώρα στην οδό Καμπουρίδου, όπου οι φλόγες τύλιξαν τα σπίτια και υπήρχε κίνδυνος για τους ανθρώπους. Το όχημα ήρθε και πάλι πολύ αργά.

Να γίνει ξανά όλο δάσος

Καθολικό αίτημα των κατοίκων της Θεσσαλονίκης είναι να προχωρήσει άμεσα, και μετά από μελέτη, η αναδάσωση του Σέιχ Σου και όλων των καμένων δασικών εκτάσεων της περιοχής. Να μην επιτραπεί η οικοπεδοποίηση και να μην αποχαρακτηριστεί ούτε ένα μέτρο γης. Κοινή διαπίστωση αποτελεί το γεγονός ότι το Πάρκο - Δάσος της Θεσσαλονίκης μπήκε στην πρώτη γραμμή επικινδυνότητας, μετά την κατεύθυνση του υπουργού Γεωργίας Στ. Τζουμάκα προς τη Νομαρχία και το Δασαρχείο Θεσσαλονίκης να προχωρήσουν στην ανάκληση απόφασης της Νομάρχη Θεσσαλονίκης Μ. Ξηροτύρη (3-4-90), με την οποία προστατευόταν ολόκληρη η έκταση του Σέιχ Σου (30.000 στρέμματα). Κάποιοι είχαν προβλέψει την καταστροφή και προειδοποιούσαν για τη λήψη επιπλέον μέτρων προστασίας του Δάσους. Ομως οι αρμόδιοι κώφευαν και περιορίζονταν σε μεγαλόστομες φράσεις του τύπου "είναι το καλύτερα προστατευόμενο δάσος της χώρας" ή "δεν είχαμε απώλειες μέχρι τώρα". Η καταστροφή 230 στρεμμάτων δασικής και χορτολιβαδικής έκτασης από την καλοκαιρινή φωτιά του 1989 δε θεωρείται απώλεια; Τελικά, τα υποτιθέμενα αυστηρά μέτρα προστασίας αποδείχτηκαν κούφια λόγια. Ούτε το απαραίτητο προσωπικό διαθέτει το Δασαρχείο Θεσσαλονίκης, ούτε κατάλληλα εκπαιδευμένο είναι.

  • Την άμεση παρέμβαση της δικαιοσύνης ζητά ο Δήμος Θεσσαλονίκης,προκειμένου να αποδοθούν ευθύνες για την ολιγωρία του κράτους στην άμεση αντιμετώπιση της πυρκαγιάς και προειδοποιεί πως οι πολίτες και η Αυτοδιοίκηση θα θέσουν φραγμό στα σχέδια των επίδοξων καταπατητών του δάσους και δε θα επιτρέψουν να οικοπεδοποιηθεί ούτε μία σπιθαμή.
  • Αποτέλεσμα σχεδίου που έχει στόχο την οικοπεδοποίηση της περιοχής, χαρακτηρίζει την καταστροφική πυρκαγιά στον μοναδικό πνεύμονα της πόλης, ο Σύλλογος Εργαζομένων Δήμου Θεσσαλονίκης.Παράλληλα καταγγέλλει ότι οι εργαζόμενοι στις δασικές υπηρεσίες έγκαιρα είχαν επισημάνει τους κινδύνους από τις ελλείψεις στοιχειώδους υποδομής αντιμετώπισης πυρκαγιών.
  • Την παντελή έλλειψη πολιτικής προστασίας και ανάπτυξης των δασών επισημαίνει ο Σύνδεσμος Βιοτεχνών - Επιπλοποιών Νομού Θεσσαλονίκης και απαιτεί να μην κοπεί ούτε ένα κλαδί, ούτε ένα δέντρο από το δάσος του Σέιχ Σου, διότι όπως αναφέρει υπάρχουν υπόνοιες πως κάποιοι επιχειρηματίες θα "τρέξουν" να αγοράσουν πάμφθηνη ξυλεία. Τέλος καλεί την πολιτεία να προχωρήσει άμεσα στη λήψη μέτρων και την υλοποίηση έργων προστασίας μετά από διάλογο με τους επιστήμονες και τους φορείς της πόλης.
  • Την άρση ασυλίας και την ποινική δίωξη του υπουργού που τυχόν θα εισηγηθεί νομιμοποίηση αυθαιρέτων, καθώς και την επιβολή αυστηρότατων ποινών στους εμπρηστές και τους καταπατητές δασικών εκτάσεων, προτείνει το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης.
Συνεχίζει στην Ηλεία

Μαύρος ο Δρυμός στην Ηπειρο

Ανεξέλεγκτη μαινόταν μέχρι αργά χτες το βράδυ η πυρκαγιά στην Καλλιθέα Ηλείας. Πάνω από 300 στρέμματα με δάση, δασικές εκτάσεις και καλλιέργειες έχουν καταστραφεί, ενώ το έργο της πυρόσβεσης έχουν αναλάβει τα πληρώματα 24 οχημάτων της Δασικής Υπηρεσίας και έξι του Πυροσβεστικού Σώματος. Το έργο τους συνέδραμαν τέσσερα πυροσβεστικά αεροπλάνα. Απειλήθηκαν τα χωριά Δαφνούλι, Μπασδέκα και Ράινα.

Ανεξέλεγκτη ήταν επίσης η φωτιά στην Ιο που έχει καταστρέψει 1.500 στρέμματα με ελιές, πλατάνια και καλλιέργειες.

Σε ύφεση ήταν η φωτιά στο Δερβένι Αρκαδίας και στο Αχλαδοχώρι Μεσσηνίας, ενώ ελέγχονταν οι πυρκαγιές στον Αμάραντο (αφού κάηκαν 4.500 στρέμματα δάσους), στο Δίστρατο (κάηκαν 3.500 στρέμματα δάσους) της Κόνιτσας και στους Νεγράδες Ιωαννίνων (κάηκαν 6.500 στρέμματα δάσους).

Αμεση απειλή για το χωριό αποτελεί πλέον το καμένο δάσος που κρέμεται

Αμεση απειλή για το χωριό αποτελεί πλέον το καμένο δάσος που κρέμεται πάνω από την Πύλη



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ