ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 9 Ιούλη 1997
Σελ. /28
ΚΕΝΗ
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

λ18

Στην αξέχαστη μνήμη ενός Θεσσαλού, του ΘΩΜΑ ΠΑΛΛΑ (Κόζιακα), αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης, από τους καπεταναίους του θρυλικού ΕΛΑΣ, αυτό το σημείωμα και μια μικρή οικονομική προσφορά.

Γεννήθηκε στο Τσιότι (σήμερα Φαρκαδώνα) Τρικάλων το 1917. Καταγόταν από ευκατάστατη οικογένεια. Σπούδασε Νομικά στην Αθήνα. Από τα φοιτητικά του χρόνια οργανώθηκε στην ΟΚΝΕ κι ανέπτυξε δράση. Στη συνέχεια έγινε στέλεχος του ΚΚΕ. Στη δικτατορία του Μεταξά διώχτηκε, πιάστηκε, φυλακίστηκε. Με την κατάκτηση της χώρας μας από τους χιτλεροφασίστες είναι από τους πρώτους αντάρτες στον Ολυμπο με το ψευδώνυμο Κόζιακας. Ηταν μέλος του Αρχηγείου Δυτικής Θεσσαλίας του ΕΛΑΣ. Πολέμησε τους κατακτητές και τους συνεργάτες τους στη Θεσσαλία, την Ηπειρο, τη Δυτική και Ανατολική Μακεδονία και Θράκη. Και τελευταία είχε αναδειχτεί σε καπετάνιος της 7ης Μεραρχίας του ΕΛΑΣ.

Μετά τη Βάρκιζα πιάστηκε. Ρίχτηκε στα κρατητήρια. Και ενώ ήταν κρατούμενος στις φυλακές Δράμας παραπέμπεται για παράβαση του Γ Ψηφίσματος, τέλη του 1948, στο έκτακτο στρατοδικείο. (Με σκηνοθετημένη κατηγορία ότι διατηρεί επαφές από τη φυλακή με τις οργανώσεις του ΚΚΕ και με το ΔΣΕ. Μάρτυρας κατηγορίας ήταν ο γνωστός Τσαούς Αντόν). Καταδικάστηκε σε θάνατο. Και εκτελέστηκε στη Δράμα στις 4 Γενάρη 1949. Οδηγήθηκε στο απόσπασμα, μαζί με το σύντροφό του θανατοποινίτη Μενέλαο Τραγάκη και είπε: "Μενέλαε, αρκετό σπόρο ρίξαμε και θα φυτρώσει...!". Η αλήθεια είναι ότι εκτελέστηκε χωρίς στοιχεία, και αποκλειστικά γιατί πολέμησε τους Γερμανούς, Ιταλούς και Βουλγάρους φασίστες κατακτητές, γιατί δε συμβιβάστηκε με το μεταδεκεμβριανό αγγλοαμερικάνικο καθεστώς. Από τα προπολεμικά χρόνια και στο αντάρτικο συνδεόταν με τον Αρη Βελουχιώτη με στενή αδελφική φιλία.

Η χαροκαμένη ηρωίδα μάνα του ΕΛΕΝΗ ΠΑΛΛΑ,παρά τις διαμαρτυρίες της από την εξορία, δεν πέτυχε να ματαιώσει την εκτέλεσή του. Απευθύνθηκε στον Αβέρωφ και στον Κανελλόπουλο, οι οποίοι απλώς της ανήγγειλαν την εκτέλεσή του.

Πέρασαν 48 χρόνια από τότε. Κι ούτε ένα μνημείο δε στήθηκε στην ιδιαίτερη πατρίδα του. Αντιδρά ο κοινοτάρχης Φαρκαδώνας. Αρνείται να διαθέσει δυο μέτρα τόπο. Δεν ξέρω αν έχει βγάλει πολλούς ήρωες σαν τον Κόζιακα το Τσιότι.

Ως ελάχιστο φόρο τιμής στον Θωμά Πάλλα και στη μάνα του Ελένη Πάλλα και στον Αρη Βελουχιώτη, προσφέρω στην ΚΝΕ, μέσω ΒΔ Τομέα 50.000 δρχ.

Ρίτσα Τσιακίρη

* * *

Στη μνήμη του αγωνιστή ΒΑΣΙΛΗ ΜΑΝΤΖΟΥΡΑΝΗ,στελέχους του ΚΚΕ, ο Ντίνος Κοντογιαννόπουλος προσφέρει στο ΚΚΕ 10.000 δρχ., μέσω της ΚΟΒ Μεταμόρφωσης. * * *

Στη μνήμη της αγωνίστριας της Εθνικής Αντίστασης ΦΡΟΣΩΣ ΜΑΡΑΓΚΑΚΗ,συζύγου του επίτιμου προέδρου της Επιτροπής Ειρήνης Νίκου Μαραγκάκη και αντί για στεφάνι στον τάφο της, προσφέρουμε στο ΚΚΕ, μέσω της ΚΟΒ "Αγίου Κωνσταντίνου" Ηλιούπολης, 10.000 δρχ.

Τα μέλη της Επιτροπής Ειρήνης Ηλιούπολης

* * *

Σήμερα, 9 Ιούλη συμπληρώθηκαν 5 χρόνια από το χαμό του μονάκριβου αδελφού μου ΜΑΚΗ ΜΑΥΡΟΚΕΦΑΛΟΥ,αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης και 6 χρόνια από το θάνατο της μανούλας μου ΔΩΡΟΘΕΑΣ ΜΑΥΡΟΚΕΦΑΛΟΥ.

Στη μνήμη τους προσφέρω 20.000 δρχ. στο ΚΚΕ.

Ευγενία

* * *

Στη μνήμη των θείων μου ΚΩΣΤΑ και ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΩΣΤΟΥΛΑ,αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης και του δημοκρατικού αγώνα, προσφέρω 5.000 δρχ. στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Κέντρου "Αγ. Δημητρίου".

Γιώργος Πανταζής



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ