ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 17 Ιούλη 1997
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
"Πήγε για μαλλί και... "

Δεν ευδοκιμούν οι "φιλότιμες" προσπάθειες του νομάρχη Αθήνας για την προώθηση Τοπικού Συμφώνου Απασχόλησης στη Δυτική Αττική. Σύσκεψη χτες στο Αιγάλεω

Στο κενό φαίνεται να πέφτουν σε μεγάλο βαθμό οι "φιλότιμες" προσπάθειες του νομάρχη Αθήνας, Δ. Ευσταθιάδη,για την προώθηση Τοπικού Συμφώνου Απασχόλησης στην περιοχή της Δυτικής Αττικής, αφού στις συνεχείς και πολλές φορές εν κρυπτώ συσκέψεις που οργανώνει ανά δήμο, μαζικά οι φορείς των περιοχών αντιμετωπίζουν τον ευρωεισαγόμενο θεσμό με ιδιαίτερο σκεπτικισμό έως αρνητικά.

Χθτς στο Δημαρχείο Αιγάλεω πραγματοποιήθηκε ακόμα μια σύσκεψη - αναγνωριστική, όπως την αποκάλεσε ο νομάρχης - με στόχο να αρχίσει μετά το τέλος του Σεπτέμβρη η "έντονη δραστηριότητα" για την εφαρμογή των ΤΣΑ στην ευρύτερη περιοχή.

Στην τοποθέτησή του ο Δ. Ευσταθιάδης αναγνώρισε ότι δεν υπάρχει επαρκής ενημέρωση των κατοίκων της περιοχής, πλην όμως "τα ΤΣΑ θα βοηθήσουν την ανάπτυξη" και "η σημαντικότερη ανάσα θα είναι για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που θα προσλαμβάνουν νέους εργαζόμενους, ακόμα και μισό εργαζόμενο", όπως χαρακτηριστικά ανέφερε!

Ο δήμαρχος της πόλης Γ. Μυστακόπουλος επικαλέστηκε "άγνοια του αντικειμένου" και κράτησε "επιφυλάξεις" ως προς το αποτέλεσμα που θα προκύψει από την εφαρμογή τους. Οι δήμαρχοι Χαϊδαρίου, Κ. Σπηλιώπουλος,και Αγίας Βαρβάρας, Λ. Μίχας,μίλησαν μεν για έλλειψη ενημέρωσης, αλλά εξέφρασαν την άποψη ότι τα ΤΣΑ "θα βοηθήσουν στην ανάπτυξη της περιοχής και στη μείωση της ανεργίας"...

Μιλώντας στη σύσκεψη ο Γιάννης Σταυρόπουλος,μέλος της ΕΕ της ΓΣΕΕ, κατάγγειλε ότι τα ΤΣΑ θα μετατρέψουν την περιοχή της Δυτικής Αττικής σε σκλαβοπάζαρο ανέργων,χωρίς κανένα δικαίωμα, με την πλήρη ανατροπή των εργασιακών σχέσεων και των συλλογικών συμβάσεων, όπου η μία θέση εργασίας θα μοιράζεται σε δύο ή περισσότερους ανθρώπους.

Παρόμοιες ήταν και οι τοποθετήσεις των εκπροσώπων μαζικών φορέων της περιοχής (Συνδικάτο Οικοδόμων, εργαζόμενοι στους δήμους, ΕΒΕ κ. ά.), που καταδίκασαν το ρόλο των ΤΣΑ και εκδήλωσαν την αγωνία τους - ειδικά οι επαγγελματοβιοτέχνες που βλέπουν τα μαγαζιά τους να κλείνουν το ένα πίσω από το άλλο - για το τι μέλλει γενέσθαι. Εξαίρεση, ο πρόεδρος του Κέντρου Επαγγελματικής Κατάρτισης Αιγάλεω, που ζήτησε την επίσπευση των διαδικασιών για την εφαρμογή των ΤΣΑ.

Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η τοποθέτηση της προϊσταμένης του τοπικού ΟΑΕΔ, Θ. Ανδρομιδά,που ανέφερε ότι ποτέ δεν ειδοποιείται ο ΟΑΕΔ όταν υπάρχει μια δημοτική θέση εργασίας για να απασχοληθεί ένας άνεργος και ότι οι εποχικοί εργαζόμενοι, με διάφορες ρυθμίσεις των εργοδοτών τους, δεν μπορούν να συγκεντρώσουν τις προϋποθέσεις για ασφάλιση και ταμείο ανεργίας.

ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ
Πρόσω ολοταχώς για την απεργία

Συνεδρίασε χτες η ΕΕ της ΠΝΟ. Σε κίνημα συμπαράστασης και αλληλεγγύης καλεί το ΕΚ Πειραιά

Σε οργανωτικά μέτρα για την προετοιμασία και τη στήριξη της 48ωρης απεργίας, παγκόσμιας κλίμακας, στα ποντοπόρα πλοία στις 4-5 Αυγούστου, κατέληξε χτες σε συνεδρίασή της η ΕΕ της ΠΝΟ.

Μαζική ήταν η παρουσία των ναυτεργατών στα γραφεία της Ομοσπονδίας κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, οι οποίοι για πολλοστή φορά εξέφρασαν την απαίτησή τους όχι μόνο να παρθούν ουσιαστικά μέτρα για την προετοιμασία της απεργίας, αλλά η απεργία να επεκταθεί και στις άλλες κατηγορίες πλοίων.

Στο τέλος της συνεδρίασης ο γραμματέας της ΠΕΜΕΝ, Σάββας Τσιμπόγλου,σχολίασε σχετικά: "Για άλλη μια φορά μεταφέρθηκε η απαίτηση των ναυτεργατών, από τους εκπροσώπους των σωματείων ΠΕΜΕΝ και "Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ" στην ΕΕ, η ΠΝΟ να προχωρήσει αποφασιστικά στο δρόμο του αγώνα. Η απαίτηση είναι και παραμένει καταδίκη στην πολιτική του αφελληνισμού της ελληνικής ναυτιλίας και της ανεργίας, οργάνωση της αντίστασης, ικανοποίηση των αιτημάτων των ναυτεργατών. Οι ναυτεργάτες απαιτούν επέκταση και κλιμάκωση των απεργιακών κινητοποιήσεων και δε θα επιτρέψουν στα φερέφωνα των εφοπλιστών και της κυβέρνησης που δρουν στους κόλπους του συνδικαλιστικού κινήματος να υποθηκεύουν το παρόν και το επαγγελματικό μέλλον και τις κοινωνικές κατακτήσεις τους".

Το ΕΚ Πειραιά,με χτεσινή εγκύκλιό του, ενημερώνει τα σωματεία - μέλη του για τα αντιναυτεργατικά μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση και τα καλεί να εκδηλώσουν τη συμπαράστασή τους στον αγώνα των ναυτεργατών και να απαιτήσουν από την κυβέρνηση να ανακαλέσει τα μέτρα που έχει εξαγγείλει ικανοποιώντας τα ναυτεργατικά αιτήματα."Είναι αναγκαίο - σημειώνεται - να εκδηλωθεί ένα κίνημα συμπαράστασης και αλληλεγγύης στον αγώνα των ναυτεργατών για την ανατροπή αυτών των μέτρων και την καταδίκη τους".

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΕΡΓΑΤΩΝ ΜΕΤΑΛΛΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ
Σε επιφυλακή ενόψει της αντεργατικής λαίλαπας

Το μπαράζ αντεργατικών μέτρων και ρυθμίσεων που προωθεί η κυβέρνηση, ο ΣΕΒ και οι εφοπλιστές, καταδικάζει με ομόφωνη απόφασή της η Διοίκηση του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά.

Σε ανακοίνωσή του το συνδικάτο αναφέρει ότι αυτή η έντονη επιθετικότητα της κυβέρνησης τροφοδοτείται και ενισχύεται από τη συμμετοχή - συνενοχή στον αποκαλούμενο κοινωνικό διάλογο της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, που, με τη στάση τους, δίνουν άλλοθι για τη γενικευμένη επίθεση στα εργασιακά, κοινωνικά και στα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων.

Το συνδικάτο καλεί τους μεταλλεργάτες, συντονίζοντας τους αγώνες τους το επόμενο διάστημα με τους άλλους εργαζόμενους, να ανατρέψουν τις επιλογές για το πετσόκομμα των επικουρικών συντάξεων και τις άλλες αντιασφαλιστικές ρυθμίσεις.

Στην ανακοίνωση σημειώνεται επίσης ότι ο υπουργός Εργασίας και οι "νοσηροί εγκέφαλοι" της κυβέρνησης επιδιώκουν την κατάργηση του εποχιακού επιδόματος."Κάθε απόπειρα κατάργησης του επιδόματος - υπογραμμίζεται - από την πλευρά του υπουργού θα οδηγήσει σε ευθεία σύγκρουση, για την οποία ο ίδιος, και η κυβέρνηση συνολικά, αναλαμβάνει την αποκλειστική ευθύνη. Πρέπει έγκαιρα να συνειδητοποιήσουν ότι η εποχή του "αποφασίζομεν και διατάσσομεν" έχει περάσει ανεπιστρεπτί".

Το συνδικάτο καλεί τους μεταλλεργάτες σε αγωνιστική ετοιμότητα ενόψει του τρίμηνου προγράμματος δράσης Σεπτέμβρη - Νοέμβρη,που θα οργανώσει με τα άλλα σωματεία της Ζώνης.

Από την πρόσφατη απεργία των ναυτεργατών
Εισιτήρια εκδρομών από την Εστία

Αρχίζει αύριο, Παρασκευή, η δωρεάν διανομή εισιτηρίων θαλάσσιων εκδρομών, μονοήμερων, διήμερων και τριήμερων, για τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους και τα προστατευόμενα μέλη των οικογενειών τους, του Νομού Αττικής. Δικαιούχοι είναι όσοι καταβάλλουν εισφορές υπέρ της Εργατικής Εστίας και έχουν πραγματοποιήσει τουλάχιστον 50 μέρες εργασίας μέσα στο '97, καθώς και οι συνταξιούχοι που κατέβαλλαν σχετικές εισφορές όταν εργάζονταν, εφόσον δεν πήραν: Εισιτήρια εκδρομών το 1996 (πλην ημερήσιων θαλάσσιων εκδρομών) ή εισιτήρια εκδρομών (χερσαία) το 1997, δελτία κοινωνικού τουρισμού το 1997, δελτία αγοράς βιβλίων το 1997 και εισιτήρια θερινών κινηματογράφων επίσης το 1997. Η διανομή των εισιτηρίων θα γίνεται κάθε Παρασκευή από τις 8πμ έως τη 1μμ.

... "Εμείς οι συνωμότες"

Ανοιχτή επιστολή των συνταξιούχων ΙΚΑ Πειραιά στον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων

"Είναι αλήθεια ότι οι συνταξιούχοι είναι "συνωμότες" και "υπονομευτές", γιατί ζητούν - ντε και καλά - να παρατείνουν τη ζωή τους, μέσα σε μια κοινωνία που "όλα" δουλεύουν "τέλεια". Ολα δουλεύουν ή όλοι μάς δουλεύετε...".Κάπως έτσι αρχίζει η ανοιχτή επιστολή προς τον υπουργό Εργασίας Μ. Παπαϊωάννου της Ενωσης Συνταξιούχων ΙΚΑ και Επικουρικής Ασφάλισης Πειραιά.

Στην επιστολή της η Ενωση τονίζει, επίσης: "Οι συνταξιούχοι "κάθονται". Κάθονται και απολαμβάνουν τις παχυλές συντάξεις, την τέλεια ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και "όλα" τα αγαθά που προσφέρει η "γαλαντόμα" εκσυγχρονιστική κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και δε θα έπρεπε να διαμαρτύρονται καθόλου. Τι, δηλαδή, επειδή πρόσφεραν τη ζωή τους κοντά 60 χρόνια για να φτιαχτεί το ΙΚΑ, επειδή πρόσφεραν τη ζωή τους σε όλους τους κοινωνικούς και εθνικοαπελευθερωτικούς αγώνες αυτού του τόπου, πρέπει να έχουν και "απαιτήσεις";".

Και η επιστολή συνεχίζει: "Αν υπάρξει εργοστάσιο και απασχολήσει νέους ανθρώπους, λέμε αν.., αυτοί δεν πρέπει να έχουν κάποια δικαιώματα; Γιατί οι συνταξιούχοι θέλουν να τους τα "αφαιρέσουν"; Αυτό δεν είναι "υπονόμευση"; Είναι δυνατόν να εξομοιωθούν οι συνταξιούχοι με εκείνους που κόπτονται για το "καλό" αυτού του τόπου; Με τους "φτωχούς" βιομηχάνους και εφοπλιστές, που η κυβέρνηση τους έχει παραμελήσει και δικαιολογημένα διαμαρτύρονται".

Η επιστολή καταλήγει με μια παρότρυνση προς τον υπουργό: "Αν υπάρχει Καιάδας, γιατί δε μας ρίχνετε μέσα; Αν δεν υπάρχει, να φτιάξετε. Ετσι θα απαλλαγείτε, γιατί έτσι κι αλλιώς οι συνταξιούχοι δεν έχουν άλλο ζουμί να βγάλουν. Τους στύψατε σαν το λεμόνι όταν εργάζονταν, τώρα είναι μόνο για να ψηφίζουν".

"Ψαλίδι" σε αποδοχές

Χαμένοι βγαίνουν από το νέο μισθολόγιο οι δημόσιοι υπάλληλοι παραμεθόριων περιοχών

Το "ψαλίδισμα" στις αποδοχές των χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων που υπηρετούν ή υπηρέτησαν σε προβληματικές - παραμεθόριες περιοχές, έρχεται να ενισχύσει τις καταγγελίες ότι το "νέο" μισθολόγιο και οι εξαγγελίες της κυβέρνησης για ουσιαστικές αυξήσεις στις αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων είναι κάλπικα.

Συγκεκριμένα, έχει θεσπιστεί νομοθετικά σαν κίνητρο παραμονής η χορήγηση επιπλέον κλιμακίων και χρονοεπιδόματος για όσους υπηρέτησαν για κάποιο χρονικό διάστημα σε προβληματικές και παραμεθόριες περιοχές, ανεξάρτητα αν στη συνέχεια παρέμειναν ή μετατέθηκαν σε άλλες περιοχές. Με την εφαρμογή του Νόμου 2470/97, το δικαίωμα αυτό περικόπηκε, αφού κατατάσσονται στα νέα κλιμάκια χωρίς να λαμβάνεται υπόψη ο χρόνος που υπηρέτησαν στις περιοχές αυτές.

Με τον τρόπο αυτό ένας δημόσιος υπάλληλος π.χ. κατηγορίας ΤΕ του υπουργείου Υγείας που εργάστηκε 11 χρόνια σε προβληματική περιοχή κατηγορίας Α', όπως ο Εβρος, χάνει με το "νέο" μισθολόγιο περίπου 20.000 δραχμές: Ο συγκεκριμένος υπάλληλος παίρνει αύξηση περίπου 24.000 δραχμές, ενώ υπάλληλος της ίδιας κατηγορίας που όλα του τα χρόνια εργάστηκε σε περιοχή μη προβληματική - παραμεθόρια, παίρνει αύξηση 44.000 δραχμές περίπου. Ετσι, ακόμα κι αυτό το επίδομα των 9.000 - 20.000 δραχμών που δίνεται με το "νέο" μισθολόγιο σ' αυτούς που συνεχίζουν να εργάζονται σ' αυτές τις περιοχές, μόνο ως κοροϊδία μπορεί να θεωρηθεί και σίγουρα όχι κίνητρο παραμονής.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ