ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 17 Ιούλη 1997
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
"Ατσίδες" στο μπλουζ και στο σουίνγκ

H θεότρελη κωμωδία "Οι ατσίδες με τα μπλε" είναι η ταινία που ξεχωρίζει στο σημερινό αδιάφορο κινηματογραφικό τοπίο. Μια ταινία γεμάτη μουσική, ιδιαίτερα σόουλ και μπλουζ, σκηνοθετημένη από τον Τζον Λάντις.Ο Τζέικ και ο αδελφός του Ελγουντ φτιάχνουν μια ορχήστρα και αρχίζουν τις περιοδείες. Σκοπός τους είναι να μαζέψουν χρήματα για να σώσουν ένα ορφανοτροφείο. Ο δρόμος για τις συναυλίες τους δεν είναι ανθόσπαρτος, αφού το γκρουπ καταδιώκεται από την αστυνομία και από αντίπαλες ορχήστρες. Πρωταγωνιστεί ο πρόωρα χαμένος Τζον Μπελούσι και οι Νταν Αϊκρόιντ και Κάρι Φίσερ. Σε ρόλους γκεστ σταρ, εμφανίζονται μεγάλα ονόματα της μουσικής σκηνής, όπως οι Αρίθα Φράνκλιν, Ρέι Τσαρλς, Τζέιμς Μπράουν, Καμπ Καλαγουέι και Τζον Λι Χούκερ (ΣΤΑΡ 22.30).

Στην προπολεμική ναζιστική Γερμανία και σε μια παρέα νεαρών, αναφέρεται η αμερικανική ταινία του Τόμας Κάρτερ "Τα παιδιά του σουίνγκ". Τα μέλη μιας παρέας, που λατρεύει την τζαζ και το σουίνγκ, αναγκάζονται να μπουν στη χιτλερική νεολαία και εκεί αρχίζει η δοκιμασία των σχέσεών της. Τα παιδιά της μουσικής και του χορού έχουν ν' αντιμετωπίσουν τη ναζιστική απάνθρωπη ιδεολογία. Ενδιαφέρον θέμα, που όμως δεν προσεγγίζεται σε βάθος. Παίζουν οι Ρόμπερτ Σον Λέναρντ, Κρίστιαν Μπέιλ, Κένεθ Μπράνα, Φρανκ Γουόλι και Μπάρμπαρα Χέρσεϊ (MEGA 23.00).

Ο Πέτρο Αλμοδοβάρ βρίσκεται πίσω από την παραγωγή της ισπανικής ταινίας του Αλεξ ντε λα Ιγκλέσια "Accion mutante".Μια αλληγορική ταινία φαντασίας, η ιστορία της οποίας εκτυλίσσεται στη Μαδρίτη του 2012. Μια ομάδα αναπήρων απάγει την κόρη ενός δισεκατομμυριούχου και πηγαίνουν σ' έναν άλλο πλανήτη. Εκεί όμως θα συναντήσουν μια τρελή κατάσταση και ένα περιβάλλον με πολλά προβλήματα. Παίζουν οι Αντόνιο Ρεχίνες, Φρεντερίκ Φεντέρ και Φερνάντο Γιλέν (ΕΤ - 2 23.30).

Μια αληθινή ιστορία, που συνέβη στην Παραγουάη το 1976, αφηγείται η ταινία του Σέρτζιο Τολέντο "Χωρίς συμμάχους".Ο Αντονι Χόπκινς ερμηνεύει το ρόλο ενός γιατρού που παρέχει στους φτωχούς δωρεάν φροντίδα. Συγχρόνως στηλιτεύει το καθεστώς της Παραγουάης. Ο γιατρός ξεκινά έναν άνισο αγώνα, χωρίς συμμάχους, όταν ανακαλύπτει ότι δολοφόνησαν το γιο του, για να τρομοκρατήσουν τον ίδιο. Παίζουν, επίσης, οι Νόρμα Αλεάντρο και Ρούμπερν Μπλέιντς (ΕΤ - 3 01.00).

06.00 - 08.00 ΕΝΟΨΕΙ ... των γεγονότων και των εξελίξεων μιας μέρας π

06.00 - 08.00 ΕΝΟΨΕΙ ...των γεγονότων και των εξελίξεων μιας μέρας που ξεκινάει και πρέπει να ξέρετε τι σας περιμένει. Ειδήσεις, σχόλια, ρεπορτάζ και η ανασκόπηση του πρωινού Τύπου, με τη "σφραγίδα" του "902 Αριστερά στα FM". Επιμέλεια - παρουσίαση Γιάννης Χατζηγεωργίου.

08.00 - 10.00 ΕΞΑΙΤΙΑΣ Οι ειδήσεις και οι εξελίξεις γίνονται η αιτία για ρεπορτάζ, σχόλια και συζήτηση. Επιμέλεια - παρουσίαση Δάνης Παπαβασιλείου.

10.00 - 11.00 ΕΝΤΕΧΝΕΣ ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ

11.00 - 12.00 ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΤΡΑΓΟΥΔΗΣΑΝ ΤΟΥΣ ΠΟΙΗΤΕΣ ΜΑΣ

12.00 - 13.00 ΣΥΝΤΡΟΦΙΑ ΜΕ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΜΑΣ ΤΡΑΓΟΥΔΙ

13.00 - 14.00 ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ Μια εκπομπή, που ενημερώνει για τις διεθνείς εξελίξεις και τα εξωτερικά μας θέματα. Επιμέλεια - παρουσίαση Αννα Μπαλλή.

14.00 - 16.00 ΜΕ ΑΠΟΨΗ Η διαδρομή του "902" στα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας, με τους ρεπόρτερς και τους ανταποκριτές του σταθμού μας. Επιμέλεια παρουσίαση Μάρω Φωτάκη.

16.00 - 17.00 ΣΤΟΥΣ ΗΧΟΥΣ ΤΗΣ ΦΑΝΤΑΣΙΑΣ Μουσική και τραγούδια απ' τον ελληνικό και ξένο κινηματογράφο. Με τον Δ. Κουτζανίδη.

17.00 - 18.00 ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΤΗΣ ΨΥΧΗΣ Ελληνικοί μουσικοί δρόμοι που άγγιξαν τις ψυχές μας. Με τον Γιάννη Σταύρου.

18.00 - 20.00 ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΜΕΤΕΡΙΖΙ Μια αιχμηρή δημοσιογραφική εκπομπή με τον δημοσιογράφο Δημήτρη Χαλιβελάκη.

20.00 - 20.30 ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΩΝ 8

20.30 - 22.00 ΜΟΥΣΙΚΑ ΠΟΡΤΡΑΙΤΑ Η ζωή και το έργο δημιουργών και ερμηνευτών που σφραγίζουν την ελληνική και παγκόσμια μουσική σκηνή. Επιμέλεια - παρουσίαση Κική Τσαμπή.

22.00 - 23.00 ΡΕΜΠΕΤΙΚΟΙ ΝΤΑΛΚΑΔΕΣ ΚΑΙ ΛΑΪΚΑ ΜΕΡΑΚΙΑ Μια περιπλάνηση στα σοκάκια του ρεμπέτικου, αναζητώντας τους δεσμούς του χτες με το αύριο. Με τον Χρήστο Σκαρόπουλο.

23.00 - 24.00 Η ΣΤΡΑΒΟΣ ΕΙΝ' Ο ΓΙΑΛΟΣ Η ΣΤΡΑΒΑ ΑΡΜΕΝΙΖΟΥΜΕ Η κοινωνική λειτουργία του λαϊκού τραγουδιού. Το ζήτημα: ή εμείς τα κάνουμε σωστά ή κάποιοι μας τα λένε λάθος! Επιμέλεια - παρουσίαση Ακης Ρούσος.

24.00 - 01.00 ALTER EGO Αναζητήσεις στο χώρο της JAZZ. Επιμέλεια Δ. Καλαφατιάδης.

01.00 - 02.00 60's - 70's PL Δύο δεκαετίες ROCK. Επιλογές που χαρακτήρισαν την πορεία μιας μουσικής σκηνής, απ' την εμφάνισή της, μέχρι τις παρυφές της αναπόφευκτης παρακμής της. Επιμέλεια Δημήτρης Κουτζανίδης.

02.00 - 03.00 ΣΤΟΥΣ ΗΧΟΥΣ ΤΗΣ ΦΑΝΤΑΣΙΑΣ Μουσική και τραγούδια απ' τον ελληνικό και ξένο κινηματογράφο. Με τον Δ. Κουτζανίδη.

03.00 - 04.00 AMERICA LATINA Μελωδίες και ...ρυθμοί της Κεντρικής και Νότιας Αμερικής και των νησιών της θάλασσας της Καραϊβικής. Επιμέλεια Δ. Κουτζανίδης.

04.00 - 06.00 ΣΥΝΤΡΟΦΙΑ ΜΕ ΤΟΝ "902"

Η "τηλε-πειρατεία" στο ΕΣΡ

Η "τηλε-πειρατεία" είναι το θέμα, με το οποίο θα ασχοληθεί σήμερα το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης. Ως γνωστόν, ήδη από το τέλος Ιούνη έχει σταλεί στο ΕΣΡ επιστολή από τον υπουργό Τύπου και ΜΜΕ Δημήτρη Ρέππα, ο οποίος επισήμανε το "μέγεθος του προβλήματος", ζητώντας τη λήψη μέτρων, για τους τηλεοπτικούς σταθμούς που δεν αποδίδουν τα πνευματικά δικαιώματα.

Στα θέματα, επίσης, της ημερήσιας διάταξης του ΕΣΡ, περιλαμβάνεται και η συγκρότηση της επιτροπής του ΕΣΡ, η οποία θα ασχοληθεί με το επίμαχο θέμα της σύνταξης κανόνων δεοντολογίας. Σήμερα, ακόμη, θα συζητηθεί έγγραφο που απέστειλε στο ΕΣΡ, στις 11 Ιούλη, ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών.

Ελληνικές πατρίδες

Κωνσταντινούπολη, Σμύρνη, Καπαδοκία, Πόντος: Οι τόποι ενός μεγάλου πολιτισμού. Οι καταβολές, η εξέλιξη, η ακμή και η καταστροφή αυτού του πολιτισμού, όπως τα κατέγραψε η ιστορία, παρουσιάζονται μέσα από μια σειρά εκπομπών, που άρχισαν να μεταδίδονται από το Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΑ, με τίτλο "Ελληνικές πατρίδες στη Μικρά Ασία". Η παρουσίαση του χρονικού, ήδη, άρχισε από την περασμένη Δευτέρα και θα ολοκληρωθεί στις 6 Αυγούστου.

Το Πρώτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας και η Ελληνική Υπηρεσία του BBC κατέγραψαν αφηγήσεις και μαρτυρίες ανθρώπων, που έζησαν τα γεγονότα. Οι αφηγήσεις αυτές αποτελούν και τον κύριο κορμό του αφιερώματος στις"ελληνικές πατρίδες". Η εκπομπή μεταδίδεται από το Πρώτο Πρόγραμμα, κάθε μέρα εκτός Σαββάτου και Κυριακής, στις 7 το απόγευμα.Ταυτόχρονα, μετά το τέλος της κάθε εκπομπής και έως τις 8 το βράδυ, ο Πέτρος Φραγγίστας διαλέγει μουσική σχετική με το θέμα. Η σημερινή εκπομπή μεταφέρει τους ακροατές στην Κωνσταντινούπολη. Η ευθύνη της παραγωγής ανήκει στον Χρήστο Πήττα και τη Δόξα Σιβροπούλου.

Στη Μονή Λατόμου ξεναγεί τους τηλεθεατές, ο φακός του ντοκιμαντέρ "Μονή Λατόμου - Οσιος Δαυίδ".Στα τέλη του 5ου αιώνα, στο ακατοίκητο τότε τμήμα της Ανω Πόλης, χτίστηκε ο μικρός ναός, που αποτελεί το καθολικό μέρος της Μονής Λατόμου. Πρόκειται για ένα μνημείο μεγάλης αρχαιολογικής και ιστορικής σημασίας. Στο ναό διατηρείται σε πολύ καλή κατάσταση ένα σπάνιο ψηφιδωτό της παλαιοχριστιανικής περιόδου. Σώζονται, επίσης, τοιχογραφίες του 12ου αιώνα, που αντανακλούν την υψηλής στάθμης ζωγραφική στη Θεσσαλονίκη εκείνης της εποχής. Η σκηνοθεσία είναι του Ακη Κερσανίδη (ΕΤ - 3 22.00).

Οι Τζ. Μπελούσι και Νταν Ακρόιντ πρωταγωνιστούν στους "Ατσίδες με τα μπλε" (STAR 22.30)



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ