ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 18 Ιούλη 1997
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
"Αήθης" και παράνομη

Ενώ ο ΑΝΤΕΝΝΑ συνεχίζει με κάθε τρόπο την επίθεσή του στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, με αιχμές και κατά του προέδρου του, Γεωργίου Κασιμάτη, το ΕΣΡ, όπως δήλωσαν χτες ο πρόεδρός του και ο αντιπρόεδρος Α. Μανιτάκης, "δε θα μπει σε αντιδικία" με το κανάλι του Μ. Κυριακού. Ο πρόεδρος, όμως, του ΕΣΡ, Γ. Κασιμάτης - όπως, άλλωστε, είπε και σε προχτεσινή τηλεοπτική εκπομπή - δήλωσε ότι ο ΑΝΤΕΝΝΑ παρανομεί από τη στιγμή που δεν παρουσιάζει το σκεπτικό της απόφασης, ως όφειλε, σύμφωνα με τους κανόνες δεοντολογίας.

Στο μεταξύ, ο ΑΝΤΕΝΝΑ, στα πλαίσια της "εκστρατείας" του κατά του ΕΣΡ και έχοντας στο "πλευρό" του κυρίως τη ΝΔ, βάλλει με διάφορους τρόπους κατά του προέδρου του. Ενδεικτικό είναι ότι προχτές τέσσερις βουλευτές της ΝΔ κατέθεσαν Ερώτηση στη Βουλή, στην οποία κατηγορούν τον Γ. Κασιμάτη πως συνεργάστηκε με τη χούντα και, μάλιστα, ότι λειτούργησε σαν "ιδεολογικό όργανο της δικτατορίας". Ο πρόεδρος του ΕΣΡ, χτες, ερωτηθείς μίλησε για "λάσπη" και για "άνομα συμφέροντα που θίγονται". Συγκεκριμένα, είπε ότι και στο παρελθόν τρεις φορές έχει συκοφαντηθεί, γιατί του έχει ριχθεί "λάσπη" για το ίδιο θέμα. Και τις "τρεις φορές εθίγησαν, από στάσεις ή πράξεις μου, άνομα συμφέροντα. Το ίδιο συμβαίνει και τώρα. Πρόκειται για συκοφαντία και λάσπη, γιατί και πάλι θίγονται άνομα συμφέροντα. Οι προσωπικές επιθέσεις που δέχομαι δεν αλλάζουν τη στάση μου, από το να εκτελώ τα καθήκοντά μου, όπως νομίζω και σύμφωνα με το νόμο". Ομόφωνα χτες επίσης, το ΕΣΡ χαρακτήρισε την επίθεση ως "αήθη",τονίζοντας ότι στρέφεται ενάντια στο θεσμό του ΕΣΡ. Τα μέλη του ΕΣΡ εξέφρασαν, επίσης, την εμπιστοσύνη τους στο πρόσωπο του προέδρου. Για το ίδιο θέμα ο υπουργός Τύπου Δημήτρης Ρέππας, χτες, είπε ότι ο Γ. Κασιμάτης "πλήττεται δι' αυτού του τρόπου, επειδή ακριβώς έχει αναλάβει ένα συγκεκριμένο ρόλο, στον οποίο, όπως και τα άλλα μέλη του Συμβουλίου, υποσχέθηκε από την πρώτη στιγμή, ότι θ' ανταποκριθεί". Σχετικά με την απόφαση, η οποία δεν έχει σταλεί ακόμη στον υπουργό, ο Δ. Ρέππας έκανε φανερό, πως αν έχει τη "νομική αρτιότητα" θα την υπογράψει.

Για άλλη μια φορά χτες, επίσης, - όπως άλλωστε αναγράφεται και στην απόφαση - ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος του ΕΣΡ, υπογράμμισαν ότι η κύρωση στον ΑΝΤΕΝΝΑ επιβλήθηκε ύστερα από παραβιάσεις, που διαπιστώθηκαν ομόφωνα από το ΕΣΡ.Η "μειοψηφία σχηματίστηκε μόνο σε ό,τι αφορά το είδος και το ύψος των κυρώσεων", όπως εξήγησε ο Α. Μανιτάκης. Για τις κυρώσεις, εκτιμήθηκε επίσης και το "παρελθόν" του εν λόγω σταθμού, αφού ο ΑΝΤΕΝΝΑ ήταν "υπότροπος" και με την υπόθεση Χαρτοφύλακα,για την οποία από το προηγούμενο ΕΣΡ, του είχε επιβληθεί πρόστιμο 5 εκατ.

Στη χτεσινή του συνεδρίαση το ΕΣΡ, ασχολήθηκε με το θέμα των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας, που ως γνωστόν δεν αποδίδονται από τους περισσότερους τηλεοπτικούς σταθμούς. Καταγγελίες στο ΕΣΡ, έχουν κάνει ο ΟΠΙ του ΥΠΠΟ, καθώς και η ΑΕΠΙ και ΕΠΟΕ. Το ΕΣΡ, θα στείλει επιστολή στους τηλεοπτικούς σταθμούς "υπενθυμίζοντας" το νόμο. Οτι δηλαδή, θα πρέπει να υπογράφεται σύμβαση μεταξύ του τηλεοπτικού σταθμού και των εισπρακτικών φορέων των δικαιούχων. Αντίγραφο της σύμβασης, θα κατατίθεται στο υπουργείο Τύπου. Εάν δε γίνει αυτό, όπως είπε ο πρόεδρος του ΕΣΡ, αυτό και μόνο "αποτελεί παράβαση". Κ. Α.

Υμνος στη φύση και στον άνθρωπο

H βραδιά απόψε ανήκει στον Ντερσού Ουζαλά. Στο κεντρικό πρόσωπο της ταινίας του Ακίρα Κουροσάβα "Ουζαλά".Μια ταινία, που όπως όλες του οι ταινίες διαπνέονται από τον ουμανισμό, που είναι ο κεντρικός άξονας, που διαπερνά όλο το έργο του.

Το σενάριο της ταινίας "Ουζαλά" γράφτηκε από τον ίδιο τον σκηνοθέτη και είναι βασισμένο σε βιβλίο του Βλαντιμίρ Αρσένιεφ. Το 1902 ο Αρσένιεφ, που είναι τοπογράφος, εξερευνά την περιοχή Ουσούρι, στην Τάιγκα της Σιβηρίας. Εκεί θα γνωριστεί με τον μικρόσωμο γερο - κυνηγό Ντερσού Ουζαλά, που θα γίνει ο οδηγός του. Ο Ουζαλά, σέβεται και αγαπά τη φύση, αλλά και τον άνθρωπο. Ο Ουζαλά είναι ο πανέξυπνος οδηγός, που μπορεί να μιλάει με το νερό, τη φωτιά και τον άνεμο. Ο Κουροσάβα υμνεί τη σοφία του ανθρώπου που ζει στη φύση. Γύρισε αυτή την ταινία σχεδόν σαν ντοκιμαντέρ, στην απέραντη σιβηρική τάιγκα. Ο Αρσένιεφ της ταινίας είναι ο εκρόσωπός του: ένας διανοούμενος που μαθητεύει με ταπείνωση, κοντά στον Ουζαλά, τον λαϊκό σοφό άνθρωπο και μετά στο μεγαλείο της φύσης. Εξοχη είναι η ερμηνεία του Μαξίμ Μουνζούκ. Παίζουν, επίσης, οι Γιούρι Σολόμιν και Μ. Μπίτσκοφ. Διευθυντής της υπέροχης φωτογραφίας είναι ο Ασακάτζου Νακάι (ΕΤ - 1 22.00).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ