ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 18 Ιούλη 1997
Σελ. /28
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΣΤΙΒΟΥ
Η τελευταία πρόβα

Τα 100μ. και το μήκος, παρά τις απουσίες, κλέβουν σήμερα την παράσταση στην πρεμιέρα

Την τελευταία πρόβα πριν ριχτούν στη μάχη του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος θα έχουν την ευκαιρία να πραγματοποιήσουν όσοι αθλητές θα μετάσχουν τελικά στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Στίβου που αρχίζει σήμερα.

Οι αγώνες που θα διεξαχθούν στο Ολυμπιακό Στάδιο αποτελούν γερό τεστ τόσο για τους αθλητές που θα μετρήσουν τις δυνάμεις τους όσο και για τους διοργανωτές, που θα πρέπει να δείξουν ότι όλα είναι έτοιμα για τη μεγάλη γιορτή του παγκόσμιου στίβου.

Παρά τις απουσίες αρκετών πρωταθλητών - τριών μας, που δήλωσαν ότι δεν πρόκειται να πάρουν μέρος, το πρωτάθλημα αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αφού σε ορισμένα αγωνίσματα υπάρχουν ακόμη ανοιχτές θέσεις για τη συμμετοχή στο Παγκόσμιο.

Ως γνωστόν, η ΙΑΑΦ δίνει τη δυνατότητα στη διοργανώτρια χώρα να μετέχει σε όλα τα αγωνίσματα ανεξάρτητα εάν έχουν πιάσει τα όρια οι αθλητές της. Ετσι λοιπόν μεγάλος συναγωνισμός αναμένεται σε ορισμένα αγωνίσματα, όπου μέχρι πριν την απόφαση της ΙΑΑΦ δεν αναμενόταν ελληνική συμμετοχή λόγω των υψηλών ορίων. Τα αγωνίσματα αυτά είναι: Ανδρες: 400μ, 10.000μ, 20.000μ βάδην. Γυναίκες: 400μ, 5.000μ, 10.000μ 100μ εμπόδια, 400μ εμπόδια.

Στη σημερινή πρώτη μέρα του πρωταθλήματος το ενδιαφέρον εστιάζεται στα 100μ. και στο μήκος των ανδρών.

Οσον αφορά τα σπριντ, παρά τις απουσίες των Παπαδιά και Παυλακάκη (που έχουν ήδη πιάσει τα όρια για το Παγκόσμιο) στα 100μ η κούρσα έχει ξεχωριστό ενδιαφέρον, αφού ακόμη παίζεται μια θέση. Τερζιάν, Αλεξόπουλος, Θεοδωρίδης, Παναγιωτόπουλος θα προσπαθήσουν να καταλάβουν την πρώτη θέση που θα τους οδηγήσει στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα.

Στο μήκος ο Βασδέκης χρειάζεται μια επίδοση πάνω από τα 8μ για να αποδείξει ότι βρίσκεται σε καλή κατάσταση για να συμμετάσχει στο "Αθήνα '97". Στο μήκος θα πάρουν μέρος Κουκοδήμος και Φιλινδράς ενώ θα απουσιάσει ο Χατζόπουλος.

Στις γυναίκες με δεδομένες τις απουσίες των Μπακογιάννη, Βασδέκη, Θάνου το ενδιαφέρον εστιάζεται στα αγωνίσματα που θα παιχτεί η συμμετοχή στο Παγκόσμιο.

Στα 200μ η Κατερίνα Κόφφα θα τεστάρει για τελευταία φορά τις δυνάμεις της πριν το Παγκόσμιο, ενώ το ίδιο ισχύει και για τη Χριστίνα Ιακώβου στα 5.000μ.

  • Οι αγώνες θα μεταδοθούν απευθείας από το "Σούπερ - Σπορ" 6 - 9μ.μ. Στο μεταξύ με αφορμή την τηλεοπτική μετάδοση ο πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ, Β. Σεβαστής, καταγγέλλει τον προκάτοχό του Στρ. Μολυβά γιατί εκχώρησε τα τηλεοπτικά δικαιώματα των αγώνων του ΣΕΓΑΣ στο συνδρομητικό κανάλι αντί ευτελούς τιμήματος, αποστερώντας τη δυνατότητα τηλεοπτικής παρακολούθησης αγώνων στίβου από τη μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων φιλάθλων.

Το πρόγραμμα

Το σημερινό πρόγραμμα έχει ως εξής: Από τις 09.00 το πρωί έως τις 11.55 το μεσημέρι διεξάγονται οι προκριματικοί ενώ από τις 18.30 αρχίζουν οι τελικοί. Αναλυτικά το απογευματινό πρόγραμμα των τελικών είναι: 18.30 Επί Κοντώ (Γ), Σφυροβολία (Γ), Τριπλούν (Γ), 19.00 100μ Ημιτελικός (Γ), 19.15 100μ Ημιτελικός (Α), 19.30 Ακοντισμός Ημιτελικός (Α), 3.000μ στιπλ (Α),

19.45 800μ (Γ), 20.00 800μ (Α), Μήκος, 20.15 Σφαιροβολία (Α), 5.000μ (Γ), 20.45 400μ εμπόδια (Γ), 21.00 400μ εμπόδια (Α), 21.15 100μ (Γ) τελικός, 21.25 100μ (Α) τελικός, 21.35 10.000μ (Α) Τελικός.

Εξάμετρος και ο Ταράσοφ

Ο Ρώσος επικοντιστής έγινε ο πέμπτος αθλητής που πέρασε τα έξι μέτρα. Φαβορί για το χρυσό στην Αθήνα

O άνθρωπος που ήρθε από το παρελθόν. Ο χρυσός Ολυμπιονίκης της Βαρκελώνης, Ρώσος Μαξίμ Ταράσοφ, έκανε φέτος μια θριαμβευτική επιστροφή. Αποκορύφωμα, μέχρις στιγμής, της φετινής του πορείας η προχτεσινή του επιτυχία στη Νίκαια, όπου έγινε ο πέμπτος άνθρωπος στον κόσμο που πέρασε πάνω από τα έξι μέτρα.

Ο Ταράσοφ είχε κερδίσει το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς της Βαρκελώνης αλλά από τότε είχε μείνει στη σκιά του "ιπτάμενου" Σεργκέι Μπούμπκα.

Ο Ταράσοφ με την επίδοσή του αυτή, που είναι η καλύτερη φέτος στον κόσμο, έδειξε ότι είναι το μεγάλο φαβορί για το χρυσό στην Αθήνα με δεδομένο ότι ο Σεργκέι Μπούμπκα προέρχεται από μακρόχρονο τραυματισμό.

Εκτός του Μπούμπκα έχουν περάσει το ύψος αυτό μέχρι σήμερα και οι Ρώσοι Ροντιόν Γκαταούλιν και Ιγκόρ Τραντένκοφ, καθώς επίσης και ο Νοτιοαφρικανός Οκερ Μπριτς.

Στους ίδιους αγώνες η Πορτογαλίδα Φερνάντα Ριμπέιρο με χρόνο 8.37.14 ισοφάρισε την καλύτερη φετινή επίδοση στα 3.000μ. Ενώ πρώτευσαν στις γυναίκες η Αμερικανίδα Μελίσα Μόρισον στα 100 μέτρα με εμπόδια με 12.63, η Ρωσίδα Ελένα Αφανάσιεβα στα 800 μέτρα με 1.57.38, η Ινγκα Μπαμπάκοβα από την Ουκρανία στο ύψος με δύο μέτρα και η Τζαμαϊκανή Μαρλέν Οτεϊ στα 200 μέτρα με 22.47.

Τραυματίστηκε η Κονσταντίνοβα

Απούσα από το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Αθήνας θα είναι τελικά η κάτοχος του παγκόσμιου ρεκόρ στο ύψος με 2.09, Βουλγάρα Στέφκα Κονσταντίνοβα, που αντιμετωπίζει πρόβλημα στη φτέρνα. Ετσι όπως δήλωσε και η ίδια σε ραδιοφωνικό σταθμό της χώρας της η συμμετοχή στο "Αθήνα '97" θεωρείται αδύνατη.

Εξάλλου αμφιβολίες υπάρχουν και για τον Αμερικανό πρωταθλητή του δεκάθλου Νταν Ο Μπράιεν και τη συμπατριώτισσά του, πρωταθλήτρια στους δρόμους ταχύτητας, Γκέιλ Ντίβερς.

Ο Μπράιεν ταλαιπωρείται εδώ και αρκετό καιρό από ένα τραυματισμό στη γάμπα ενώ η παγκόσμια πρωταθλήτρια στα 100εμπ. Γκέιλ Ντίβερς δεν έχει ασχοληθεί τον τελευταίο καιρό με το αγώνισμα αυτό.

Αλαζονεία

Ξαφνικά ένα πρωί οι Αθηναίοι ξύπνησαν και αντίκρισαν έντρομοι μπροστά στα Προπύλαια του Παναθηναϊκού Σταδίου να έχει τοποθετηθεί ένα αποκρουστικό κατασκεύασμα, που θύμιζε ζοφερές ημέρες στη μνήμη των παλιότερων. Χωρίς ούτε μια ενδεικτική πινακίδα, ούτε μια μακέτα που να πληροφορεί για τις προθέσεις των εμπνευστών και δημιουργών του. Η ανησυχία που δημιουργήθηκε ήταν φυσιολογική, αφού αφορούσε ένα από τα στολίδια της Αθήνας, το Στάδιο των πρώτων σύγχρονων Ολυμπιακών αγώνων.

Η ογκώδης αυτή κατασκευή πρόκειται να χρησιμοποιηθεί για την τελετή έναρξης του 6ου Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Στίβου. Οι υπεύθυνοι όμως της τελετής, δε θεώρησαν σκόπιμο να ενημερώσουν την κοινή γνώμη, ακολουθώντας μια ακατανόητη τακτική αλαζονείας. Η δημοσιογραφική έρευνα αποκάλυψε ότι η εν λόγω κατασκευή αφού "ντυθεί στα λευκά", θα θυμίζει την πρόσοψη του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου. Πάνω της θα τοποθετηθεί αντίγραφο της ζωοφόρου του Παρθενώνα, που έχει κλαπεί από τον Ελγιν, αλλά και άλλα αντίγραφα από μετόπες. Σημειωτέον ότι για όλη αυτή την κατασκευή οι υπεύθυνοι της τελετής (επικεφαλής είναι ο Βαγγέλης Παπαθανασίου) δεν μπήκαν καν στον κόπο να ρωτήσουν τις αρμόδιες αρχαιολογικές υπηρεσίες, όπως θα όφειλαν.

Γ. Τ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ