ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 18 Ιούλη 1997
Σελ. /28
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
"Ενοικιάζεται" η ΑΕΚ

Οι ιδιοκτήτες της Ενωσης βλέπουν με θετικό μάτι πρόταση για ενεχυρίαση των μετοχών της σε εταιρία

"Το μη χείρον βέλτιστον" είχαν διαπιστώσει οι αρχαίοι ημών πρόγονοι και πολλάκις έχουν επιβεβαιωθεί. Η ρήση αυτή μάλλον βρίσκει απόλυτη εφαρμογή στην ΑΕΚ. Αναζητείται εναγωνίως λύση στο ιδιοκτησιακό θέμα, αλλά η πώληση μοιάζει... όνειρο θερινής νύχτας. Ετσι, εναλλακτικές λύσεις αποκτούν προβάδισμα. Τις τελευταίες μέρες φούντωσαν οι φήμες αναφορικά με νέες προτάσεις για την αγορά του πακέτου των μετοχών. Στελέχη του SόΕ υποστηρίζουν πως επί της ουσίας δεν υπάρχει κάτι παραπάνω από μια διερευνητική πληροφορία "την οποία εξετάζουμε".

Απ' την άλλη, άνθρωποι που γνωρίζουν πράγματα και καταστάσεις δηλώνουν απόλυτα βέβαιοι πως στην παρούσα φάση δεν υφίσταται τέτοιο θέμα. Είτε γιατί ο Μ. Τροχανάς δε θέλει, είτε γιατί δεν μπορεί. Επειδή όμως η πραγματικότητα (φτώχεια, απομόνωση) είναι σκληρή και αναπόφευκτη, δέχεται μια... μεσοβέζικη λύση. Την ενεχυρίαση των μετοχών.

Τι σημαίνει αυτό. Εταιρία ή φυσικό πρόσωπο αναλαμβάνει απόλυτα, για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, την ΑΕΚ. Τόσο διοικητικά όσο και οικονομικά βάζοντας ένα ποσό λ.χ. 500 εκατ. δρχ. το οποίο δε θα επιστραφεί. Από την άλλη ο Μ. Τροχανάς δεσμεύεται, εγγράφως και με ρήτρες, πως δε θα 'χει καμιά ανάμειξη ή αρμοδιότητα. Στο προκαθορισμένο διάστημα οι μετοχές δεν είναι στην ιδιοκτησία του αλλά ενεχυριασμένες.

Μια τέτοια διαδικασία, σύμφωνα με πληροφορίες του "Ρ", είναι ήδη σ' εξέλιξη και δεν αποκλείεται σύντομα να τελεσφορήσει. Αλλωστε, μια εταιρία με προϋπολογισμό διαφήμισης λ.χ. 1,5 δισ. δρχ. μπορεί εύκολα να προχωρήσει σε χρησιδάνειο (όπως ονομάζεται). Μ' αυτό τον τρόπο η ομάδα βγαίνει απ' το αδιέξοδο, η εταιρία διαφημίζεται ευρύτατα και ο "ενεργός πολίτης" μπαίνει πραγματικά στο περιθώριο. Ετσι μπορεί η ΑΕΚ ν' ανακτήσει την αξιοπιστία της και ν' ανοίξει ο δρόμος για την οριστική αλλαγή στο ιδιοκτησιακό καθεστώς.

  • Ο Μ. Τροχανάς απ' τον τηλεοπτικό πέρασε στο γραπτό λόγο, προσπαθώντας ν' ανασκευάσει τις εντυπώσεις ("άδειασμα" Κούγια) που δημιούργησε. Δε διστάζει μάλιστα ν' αυτοαναιρεθεί. Τα βάζει με αρκετούς και απειλεί με "νόμιμο πόλεμο".
Θετική η Μπενφίκα

Θετική παρουσιάζεται η Μπενφίκα στο δανεισμό του Μίκα Παντούρου. Γι' αυτό σήμερα ή αύριο στελέχη της ΠΑΕ θα πάνε στη Λισαβόνα για τις τελικές επαφές.

  • Εκδικάστηκε χτες στην αρμόδια επιτροπή η υπόθεση Κατσαβού. Ο Αλ. Κούγιας εκτιμά πως "κονιορτοποιήθηκαν οι κατηγορίες", ενώ και οι νομικοί εκπρόσωποι της ΑΕΚ (Καϊμακάμης, Καρόγιαννης) δηλώνουν απόλυτα ευχαριστημένοι. Τη Δευτέρα οι αντίδικοι θα καταθέσουν υπομνήματα και εντός τριημέρου αναμένεται η απόφαση.

Γ. ΚΑΝΤΖΙΛΙΕΡΗΣ

ΠΟΛΟ
Ατακτη υποχώρηση της ΕΚΟΦ

Πήρε πίσω την απόφαση για κατάργηση της Εθνικής στη διάρκεια τριμερούς συνάντησης με Φούρα και διεθνείς. Οι παίκτες επιστρέφουν στην πισίνα

Σε άτακτη υποχώρηση οδηγήθηκε τελικά η Κολυμβητική Ομοσπονδία όσον αφορά τη διαμάχη της με τους παίκτες της Εθνικής ομάδας, και όλα δείχνουν πλέον ότι η κρίση που έχει ξεσπάσει το τελευταίο καιρό οδεύει προς τη λήξη της.

Παράγοντες της Ομοσπονδίας εμφανίστηκαν ξαφνικά σε χτεσινή συνάντηση του υφυπουργού Αθλητισμού Ανδρέα Φούρα με αντιπροσωπεία των διεθνών, όπου συμμετείχαν οι Μαυρωτάς, Λοράντος, Βολτυράκης, Παπαναστασίου, και ούτε λίγο- ούτε πολύ αμφισβήτησαν και τα ίδια τα γραφόμενά τους.

Συγκεκριμένα, οι υπεύθυνοι της ΕΚΟΦ (Κατσαρός, Γιακουμάτος, Αρώνης) τόνισαν ότι ουδέποτε κατήργησαν την Εθνική ανδρών (! ) και αν αποφάσισαν να στείλουν τον ομοσπονδιακό προπονητή Κούλη Ιωσηφίδη στην Κούβα ήταν για να δει απλά κάποιους εφήβους που θα μπορούσαν να βοηθήσουν την ομάδα...

Τώρα βέβαια πώς αυτό προκύπτει από τη σχετική ανακοίνωση της ΕΚΟΦ που έλεγε επί λέξει "ότι ο ομοσπονδιακός τεχνικός θα αναχωρήσει για την Κούβα προκειμένου να βρίσκεται δίπλα στην Εθνική εφήβων, στην Ομάδα (με κεφαλαίο μάλιστα) που θα εκπροσωπήσει από δω και πέρα το ελληνικό πόλο και την Ελλάδα στις διεθνείς της υποχρεώσεις", αυτό μάλλον μόνο οι υπεύθυνοι της Ομοσπονδίας μπορούν να το εξηγήσουν.

Κατά τα άλλα, ο υφυπουργός Αθλητισμού υποσχέθηκε στην αντιπροσωπεία των παικτών ότι θα δώσει ένα μέρος των χρημάτων στην ΕΚΟΦ προκειμένου έτσι η Ομοσπονδία να τηρήσει την υπόσχεσή της και να δώσει το πριμ για το ΦΙΝΑ ΚΑΠ στους παίκτες.

Παράλληλα διευκρίνισε ότι εντός των ημερών θα ανακοινώσει και επίσημα το πριμ που πρόκειται να δώσει και η πολιτεία στους διεθνείς.

Η αντιπροσωπεία των παικτών αναμενόταν χτες το βράδυ να συναντηθεί και με τους υπόλοιπους διεθνείς, όπου θα τους ενημέρωναν για τα καινούρια δεδομένα προκειμένου να πάρουν οριστικές αποφάσεις για τη συνέχεια. Πάντως όπως δείχνουν τα πράγματα η αποχή βαδίζει προς το τέλος της.

Πάντως ας σημειωθεί ότι σε χτεσινοβραδινή ανακοίνωση του υφυπουργείου Αθλητισμού για τη συνάντηση δε γίνεται λόγος σχετικά με τις υποσχέσεις του υφυπουργού για τα πριμ.

Νίκησαν οι έφηβοι
  • Τη χαρά της νίκης γεύτηκε η Εθνική ομάδα πόλο των εφήβων στο δεύτερο αγώνα για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα που γίνεται στην Κούβα, αφού επιβλήθηκε της διοργανώτριας με 10 - 6.

Το εθνικό μας συγκρότημα παρουσιάστηκε σαφώς πιο βελτιωμένη σε σύγκριση με τον πρώτο αγώνα (4 - 4 με την Αυστραλία) και κατάφερε να εκμεταλλευτεί με τον καλύτερο τρόπο το πλεονέκτημα του παίκτη παραπάνω (4 στα 6). Τα επτάλεπτα του αγώνα ήταν: 2 - 1, 3 - 1, 3 - 1, 2 - 3. Τα γκολ της Εθνικής μας πέτυχαν: Θωμάκος 2, Σχίζας 2, Αυγουστινάκης 2, Παυλίδης 1, Γιάγκος 1, Παλαιολόγος 1, Στελάτος 1.

Χτες το βράδυ η Εθνική μας αντιμετώπιζε τη Ρωσία.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
Τέλος στο σίριαλ Τσάρτα

Μετεγγραφές τέλος. Αυτό ανέφερε σε συζήτηση προχτές αργά το βράδυ ο Σ. Κόκκαλης. Χτες ο Ντούσαν Μπάγεβιτς κατά το ήμισυ τον επιβεβαίωσε, αφού επισημοποίησε την άρση του ενδιαφέροντος για τον Β. Τσάρτα. Ετσι μετά τον Τσούρσιτς και ο διεθνής μέσος... αποχαιρετάει το λιμάνι, γιατί οι "ερυθρόλευκοι" δεν είναι διατεθειμένοι να ανταποκριθούν στις οικονομικές απαιτήσεις τέτοιων κινήσεων. Πάντως ο ελληνοποιημένος τεχνικός άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να γίνει μια ακόμα μετεγγραφή, ξεκαθαρίζοντας ότι θα πρόκειται για Κοινοτικό.

Εν τω μεταξύ η προετοιμασία των πρωταθλητών συνεχίζεται με εντατικούς ρυθμούς. Ο Μπάγεβιτς δηλώνει απόλυτα ευχαριστημένος από την προσπάθεια όλων και επισημαίνει: "Είναι νωρίς για συμπεράσματα. Χρησιμοποιώ διαφορετικές 11άδες, γιατί είναι αρχή και πρέπει όλοι να παίζουν. Θα υπάρξει μεγάλο συναγωνισμός".

  • Επέστρεψε από τη Λευκορωσία, όπου παρακολούθησε διά ζώσης τη Μοζίρ, ο Τ. Περσίας. Σύμφωνα με το βοηθό του Μπάγεβιτς, η πιθανή αντίπαλος του Ολυμπιακού έχει καλά στοιχεία ως ομάδα. Χαρακτήρισε όμως τραγικές τις συνθήκες διαβίωσης.
ΠΑΟ
Μεγάλη έκπληξη με το "μικρό"

Ο Σαραβάκος επανήλθε στους "πράσινους". Ειδικό πρόγραμμα από Δανιήλ

Ιστορική αποκατάσταση. Ο Δημήτρης Σαραβάκος από χτες επανήλθε στην ομάδα με την οποία "μεγαλούργησε" και θα κλείσει την καριέρα του, όπως ο ίδιος επιθυμούσε, αλλά και άξιζε. Εντελώς ξαφνικά ο Παναθηναϊκός έκανε τη μεγάλη έκπληξη με το "μικρό". Μ' ένα λιτό δελτίο Τύπου οι "πράσινοι" ανακοίνωσαν τη μεγάλη επιστροφή: "Η ΠΑΕ Παναθηναϊκός επανένταξε στη δύναμή της τον Δημήτρη Σαραβάκο, για να κλείσει την ποδοσφαιρική του σταδιοδρομία στην ομάδα που δοξάστηκε".

Η είδηση χαροποίησε ιδιαίτερα τους οπαδούς του "τριφυλλιού", που σύμφωνα με πληροφορίες έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην ευνοϊκή κατάληξη του θέματος. Δεν ήταν λίγοι απ' αυτούς που στην πρεμιέρα ρωτούσαν τον πρόεδρο της ΠΑΕ τι θα γίνει με το "μικρό" και αν θα επιστρέψει. Ο 36χρονος πλέον παίχτης αρκέστηκε να δηλώσει: "συναντήθηκα το πρωί με τον κύριο Βαρδινογιάννη και συμφώνησα αμέσως να επανέλθω και να κλείσω την καριέρα μου στον ΠΑΟ".

Ο Βασίλης Δανιήλ, που εκτιμά πολύ τον Σαραβάκο, είχε σύντομη συνομιλία μαζί του και όπως είπε "του ανακοίνωσα πως θ' ακολουθήσει ειδικό πρόγραμμα από σήμερα τ' απόγευμα, ώστε σ' εύλογο χρονικό διάστημα να μπει στο γενικότερο προπονητικό πρόγραμμα". Στα παλιά λημέρια ο διεθνής ποδοσφαιριστής επιστρέφει ύστερα από 3 χρόνια.

  • Ως το τέλος της εβδομάδας θα έχει γίνει γνωστό αν ο Κ. Βακιρτζής θα μεταγραφεί από την Καβάλα στον Παναθηναϊκό.
ΠΑΟΚ
Με δίδυμο "Ινκας"

Ζευγάρωσε τους Περουβιανούς του ο ΠΑΟΚ. Μετά τον Πάολο Κομίγκεζ, την ασπρόμαυρη φανέλα θα φορέσει και ο Πέρσι Ολιβάρες. "Οι φιλοδοξίες μου είναι ίδιες με της ομάδας. Δεν υπόσχομαι τίποτα. Θα δουλέψω σκληρά για να βοηθήσω την ομάδα", δήλωσε. Χτες τα ξημερώματα, υπέγραψε συμβόλαιο (2+1) και μόλις διευθετηθεί το θέμα με τη βίζα του, θα μεταβεί στη Γερμανία. Μαζί του θα είναι ο Τζο Νάγκμπε, που αντιμετωπίζει το ίδιο πρόβλημα.

Χτες, στο μεταξύ, ο δικέφαλος του Βορρά μετέβη στο Τάνκεσε (50 χλμ. από το Μόναχο), όπου θα πραγματοποιήσει το βασικό στάδιο της προετοιμασίας του. Τον Αγγελο Αναστασιάδη "πονοκεφαλιάζει" η απουσία των στρατευμένων Μιχόπουλου, Βρύζα, Κατσουρή.

ΤΖΟΥΝΤΟ

Η Ελληνική Ομοσπονδία Φιλάθλων Τζούντο (ΕΟΦΤ) ανανέωσε για έναν ακόμα χρόνο τη συνεργασία της με τον Ιοάν Πετρόφ (η απόφαση ήταν σχεδόν ομόφωνη με μία ψήφο αρνητική). Το ΔΣ της Ομοσπονδίας έκανε αποδεκτή (πλην ενός) την πρόταση του προέδρου Ι. Ψιλόπουλου που εξήρε την εργατικότητα, το ήθος και τις ικανότητες του Πετρόφ. Επισήμανε ακόμα τη συμβολή του στην επιτυχία του Χάρη Παπαϊωάννου στην Ατλάντα αλλά και στις 3 ένατες θέσεις στο περσινό ευρωπαϊκό πρωτάθλημα εφήβων.

ΙΣΤΙΟΠΛΟΪΑ

Η Δανία στους άνδρες και η Ολλανδία στις γυναίκες εντυπωσιάζουν στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα "ΓΙΟΥΡΟΠ" το οποίο φιλοξενείται στις εγκαταστάσεις του Ναυτικού Ομίλου Κατοίκων Βουλιαγμένης. Από ελληνικής πλευράς την καλύτερη εμφάνιση πραγματοποιεί ως τώρα η Νόνικα Οικονομοπούλου, που είναι 13η στο β γκρουπ.

  • Την 7η θέση, ενώ απομένουν έξι ιστιοδρομίες, στη γενική κατάταξη του χρυσού στολίσκου κατέχουν οι Α. Κοσματόπουλος, Κ. Τριγκώνης στην τελική φάση του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος 470, το οποίο γίνεται στο Βέλγιο. Ο Ιορ. Πασχαλίδης, με τον Θ. Παχούμα βρίσκονται στην 37η θέση στη γενική κατάταξη. Στις γυναίκες οι Σ. Μπεκατώρου, Α. Τσουλφά είναι στην 25η θέση, ανάμεσα σε 45 πληρώματα.
  • Ο Αγγελος Λεμάνης εξακολουθεί να διεκδικεί μετάλλιο στην κατηγορία των Λέιζερ Ράντιαλ, στο παγκόσμιο πρωτάθλημα νεότητας, που διεξάγεται στο Μαρόκο. Ο Ελληνας πρωταθλητής κατέχει την 5η θέση.
ΜΠΑΣΚΕΤ
"Ταύρος" ο Σκοτ

"Ταύρος" αποδείχτηκε ο νέος παίκτης του Παναθηναϊκού Μπάιρον Σκοτ που χτες πέρασε επιτυχώς τις ιατρικές εξετάσεις που υποβλήθηκε. Μάλιστα χαρακτηριστικό της καλής διάθεσης που βρίσκεται ο πρώην άσος των Λέικερς, είναι το ότι μετά τις χτεσινές εξετάσεις πήγε σε γυμναστήριο και προπονήθηκε κάνοντας βάρη, ενώ έπαιξε και λίγο μπάσκετ. Ετσι έδειξε ότι έχει ξεπεράσει την ωτίτιδα που τον ταλαιπώρησε τις τελευταίες ημέρες.

Εξάλλου και τυπικά ελεύθερος από τους Μπόστον Σέλτικς έμεινε ο Κροάτης μπασκετμπολίστας Ντίνο Ράντζα, αφού στη χτεσινή λίστα που παρουσίασε η ομάδα του ΝΒΑ, ο Ράντζα περιλαμβάνεται στους παίκτες υπό παραχώρηση.

  • Κρίσιμη συνάντηση με παράγοντες του Απόλλωνα Πάτρας αναμένεται να έχουν σήμερα οι υπεύθυνοι του Ολυμπιακού προκειμένου να συζητήσουν το θέμα της μεταγραφής του Βούκσεβιτς.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ