ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 18 Ιούλη 1997
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Παραμένουν τα ερωτηματικά

Δήλωση του Αχιλλέα Κανταρτζή, σχετικά με το ανεπίσημο αντίγραφο του εγγράφου, που έστειλε στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ ο υπουργός Δικαιοσύνης

Με τρόπο ιδιαίτερα ασυνήθιστο για παρόμοιες διαδικασίες, έφτασε χτες στα γραφεία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ ανεπίσημο αντίγραφο του εγγράφου του υπ. Δικαιοσύνης, της επιστολής του δηλαδή, που απέστειλε στις 20.1.97 στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και η οποία χρησιμοποιήθηκε για τη δίωξη της Πανθεσσαλικής Επιτροπής Αγώνα των αγροτών, καθώς και την άρση της βουλευτικής ασυλίας του Βαγγέλη Μπούτα, που είναι επίσης μέλος της. Είναι χαρακτηριστικό ότι το αντίγραφο αυτό δε φέρει ούτε τη σφραγίδα ούτε την υπογραφή του υπουργού Δικαιοσύνης, ούτε φυσικά κανενός άλλου. Είναι ανυπόγραφο!

Σε δήλωσή του για το παραπάνω γεγονός, ο βουλευτής του ΚΚΕ Αχιλλέας Κανταρτζής έκανε την ακόλουθη δήλωση:

"Μετά από επανειλημμένες καταγγελίες μας, ο υπουργός Δικαιοσύνης καθυστερημένα και έξω από τις διαδικασίες που προβλέπει ο Κανονισμός της Βουλής, απέστειλε στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ ανεπίσημο αντίγραφο του εγγράφου του προς τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

Το έγγραφο αυτό δεν καλύπτει τον κ. υπουργό ως προς τις πραγματικές προθέσεις του. Η χρονική συγκυρία που επέλεξε για την αποστολή του εγγράφου προς τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου (εν μέσω αγροτικών κινητοποιήσεων, όπου μέλος της Πανθεσσαλικής Συντονιστικής Επιτροπής ήταν και ο βουλευτής του ΚΚΕ Βαγγέλης Μπούτας), δείχνει τον αληθινό στόχο του.

Ταυτόχρονα, περιμένουμε την απάντηση του υπουργού Δικαιοσύνης στα άλλα ερωτήματα που επανειλημμένα έχουμε θέσει με Ερωτήσεις μας, σχετικά με τις διώξεις των αγροτών και την "περίεργη" διαδικασία που ακολουθήθηκε - κατά παράβαση κάθε πρακτικής - για την επίσπευση της δίκης των μελών της Συντονιστικής Επιτροπής".

ΕΛΛΑΔΑ - ΤΟΥΡΚΙΑ - ΕΕ
Μες στην "καλή χαρά"

Απόλυτα ικανοποιημένος από τις εξελίξεις και την πορεία που δρομολογείται στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και το Κυπριακό, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γ. Παπανδρέου

Σε "πελάγη ευτυχίας" ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου, θέλησε να μοιραστεί τη "χαρά" του και την ικανοποίηση της κυβέρνησης για τις θετικές - όπως θέλει να πιστεύει - εξελίξεις που αφορούν τα συμφέροντα της χώρας στο πλαίσιο της Κοινότητας.

Ο αναπληρωτής υπουργός σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χτες, παρουσίασε την ημερήσια διάταξη του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ, που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη βδομάδα. Τα θέματα που θα απασχολήσουν τους 15 υπουργούς Εξωτερικών είναι:

Η ατζέντα 2000.

Οι σχέσεις ΕΕ με το Μεξικό.

Η κατάσταση στην Αλβανία.

Η κατάσταση στην πρώην Γιουγκοσλαβία.

Η ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή.

Ο αναπληρωτής υπουργός, απαντώντας σε σχετική ερώτηση θέλησε να εκφράσει την ικανοποίησή του για την επιβεβαίωση της θέσης από την Κομισιόν ότι οι διαπραγματεύσεις ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ θα ξεκινήσουν 6 μήνες μετά τη διακυβερνητική. Ωστόσο ο υπουργός δε θέλησε να σχολιάσει την άποψη του Αμερικανού διαμεσολαβητή για το Κυπριακό Ρ. Χόλμπρουκ σύμφωνα με την οποία δεν είναι δυνατό να υπάρξει ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ πριν την επίλυση του πολιτικού προβλήματος. Η άποψη αυτή, πρέπει να σημειωθεί, έχει εκφραστεί κατά καιρούς και από πολλούς "ισχυρούς" άνδρες στην ΕΕ, όπως ο Κλ. Κίνκελ.

Ο Γ. Παπανδρέου εμφανίστηκε αισιόδοξος και όταν ακόμη δεν μπορούσε να δώσει πειστικές απαντήσεις σε ερωτήσεις που αφορούσαν αυτές καθ' αυτές τις διαδικασίες ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ. Κατ' αρχήν για το χρονοδιάγραμμα, ή για το διαφαινόμενο σενάριο, οι συζητήσεις ένταξης να μετατραπούν σε συνομιλίες μεταξύ δύο "ισότιμων κοινοτήτων", της ελληνοκυπριακής και της τουρκοκυπριακής, στην Κύπρο.

Επίσης ο Γ. Παπανδρέου, έδειχνε το ίδιο ικανοποιημένος και "ευτυχής", όταν άφηνε ανοιχτό το ενδεχόμενο άρσης του ελληνικού βέτο για τις κοινοτικές χρηματοδοτήσεις προς την Τουρκία έστω κι αν η αμφισβήτηση επί των Ιμίων (και γενικότερα του καθεστώτος στο Αιγαίο συνολικά) δεν έχει αποσυρθεί...

Το θέμα των κοινοτικών χρηματοδοτήσεων προς την Τουρκία, είπε ο Γ. Παπανδρέου, η ελληνική κυβέρνηση το βλέπει ευρύτερα, μέσα από την "ατζέντα 2000" όπου περιγράφονται οι προϋποθέσεις για την εξέλιξη και των τουρκοκοινοτικών σχέσεων.

Το ίδιο ευρύτερα, θα μπορούσε να πει κανείς, βλέπει και η Αγκυρα το θέμα των Ιμίων, καθώς κατάφερε με τη βοήθεια της Ουάσιγκτον να ρυμουλκήσει την ελληνική κυβέρνηση σε συζητήσεις για τη διευκρίνιση του καθεστώτος στο Αιγαίο. Αλλά αυτό, μάλλον, είναι "ψιλά γράμματα" και "ξεπερασμένες" απόψεις για τους "γίγαντες" της πολιτικής που μπορούν να βλέπουν τόσο "πλατιά" και "βαθιά" τις παγκόσμιες εξελίξεις αγνοώντας τις "λεπτομέρειες" των διευθετήσεων, τύπου Κυπριακού και Αιγαίου...

"Φροντιστήρια" ξεκληρίσματος

Υποτακτικούς και ξεκληρισμένους θέλει τους αγρότες η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Στην κατεύθυνση αυτή επιστρατεύει κάθε μέσο και τέχνασμα, επιδιώκοντας να "πνίξει" την όλο και διογκούμενη αντίδραση της αγροτιάς και τις νέες αγροτικές κινητοποιήσεις που πιθανολογούνται για το επόμενο διάστημα, αφού η αντιαγροτική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της κυβέρνησης γίνεται ακόμα πιο σκληρή και βάρβαρη. Ετσι, μέσα στο κατακαλόκαιρο, τη στιγμή που οι αγρότες αγωνίζονται στα χωράφια για να βγει, να μαζευτεί και να πουληθεί η φετινή παραγωγή, η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ επιστρατεύει για άλλη μια φορά τα αγροτικά στελέχη της, για να τα βάλει να λειτουργήσουν ανασταλτικά και διασπαστικά στους δίκαιους αγώνες της αγροτιάς, που η κυβέρνηση ήδη επιχειρεί να πατάξει χρησιμοποιώντας ως προκάλυψη τα δικαστήρια και τις μαζικές καταδίκες των αγροτών. Αυτό φάνηκε ακόμα πιο καθαρά και προχτές, οπότε ο κομματικός μηχανισμός του ΠΑΣΟΚ έστησε ένα "φροντιστήριο" ξεκληρίσματος των αγροτών, επιχειρώντας να εξοπλίσει αλλά και να "ντοπάρει" τα συνεταιριστικά και συνδικαλιστικά στελέχη του, σε μια οργανωμένη και καλά προετοιμαζόμενη προσπάθειά του να τα χρησιμοποιήσει ως "πέμπτη φάλαγγα" μέσα στο αγροτικό κίνημα.

Η προχτεσινή εκδήλωση - ημερίδα των αγροτικών στελεχών του ΠΑΣΟΚ ήταν ένα έξαλλο κήρυγμα υπέρ της πλουτοκρατίας και κατά της μικρής και μεσαίας αγροτιάς. Οι ομιλητές, με προεξάρχοντα τον πρωθυπουργό, παρέλειψαν σκόπιμα να αναφερθούν στην ουσία και τις αιτίες των αγροτικών προβλημάτων και τα όσα είπαν άγγιζαν ακόμα και το επίπεδο της γελοιότητας. Επιχείρησαν να αποπροσανατολίσουν και δεν είπαν λέξη για τη δραματική συρρίκνωση του αγροτικού εισοδήματος και το επικείμενο μαζικό ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτών. Το ίδιο έγινε και για τις καταστροφικές επιπτώσεις από την αναθεώρηση της ΚΑΠ και τη Συμφωνία της ΓΚΑΤΤ και τα εξοντωτικά μέτρα που πάνε να επιβληθούν μέσω της "Ατζέντας 2000". Με τα λεγόμενά τους προσπάθησαν να κρύψουν τις δικές τους ευθύνες για τις καταστροφικές υπογραφές που έβαλαν σε όσα επιβάλλει το Διευθυντήριο των Βρυξελλών και να καλύψουν τις ενοχές τους, καθιστώντας ουσιαστικά υπεύθυνους τους αγρότες και τους συνεταιρισμούς. Κι αφού έριξαν τους αγρότες και τους συνεταιρισμούς στις "Συμπληγάδες" του αφανισμού, τους καλούν τώρα να προσαρμοστούν στα νέα καταστροφικά δεδομένα, που κάποιοι άλλοι προαποφάσισαν.

Η υποτακτική κυβέρνηση, στις αντιλαϊκές - αντιαγροτικές εντολές των Βρυξελλών και των πολυεθνικών, "ξεφουρνίζει" εκφράσεις του τύπου, τελείωσε η εποχή των "παχιών αγελάδων", για να ρίξει "στάχτη στα μάτια" των μικρομεσαίων αγροτών. Το ίδιο άλλωστε γίνεται και με τους άλλους εργαζόμενους. Για τις πολυεθνικές και τα μεγάλα συμφέροντα, όμως, η περίοδος των "παχιών αγελάδων", δηλαδή των τεράστιων κερδών, συνεχίζεται και θα συνεχίζεται. Για τους αγρότες όμως μένει το ξεκλήρισμα και η ανεργία. Γι' αυτό οι μικροί και μεσαίοι αγρότες πρέπει να ενωθούν σαν μια γροθιά κατά της πολιτικής της ΕΕ και της κυβέρνησης, μαζί με την εργατική τάξη και τη νεολαία. Η αντιμετώπιση των αγροτικών αιτημάτων θα έχει τόσο καλύτερο αποτέλεσμα όσο δυναμώνει ο αγώνας συνολικά κατά της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της κυβέρνησης.

ΚΥΔΕΠ
Δίνουν την περιουσία της στους ιδιώτες!

ΚΚΕ: Να δοθεί στους συνεταιρισμούς

Το ερώτημα του τι θα απογίνει η ακίνητη περιουσία της ΚΥΔΕΠ (κτίρια και αποθηκευτικοί χώροι) είναι ένα από τα κεντρικά θέματα που απασχόλησαν τη χτεσινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής, όπου συζητείται νομοσχέδιο του υπουργείου Γεωργίας που ρυθμίζει σειρά θεμάτων αυτού του αντικειμένου. Σύμφωνα με τις κυβερνητικές προθέσεις, η εκκαθαρίστρια τράπεζα της ΚΥΔΕΠ, η ΑΤΕ, πρόκειται να προχωρήσει στην πώλησή τους σε ιδιώτες, στο πλαίσιο ακριβώς των διαδικασιών εκκαθάρισης. Κατηγορηματικά αντίθετο στη συγκεκριμένη ρύθμιση είναι το ΚΚΕ, ενώ ο βουλευτής του Στ. Παναγιώτου σημείωσε ότι έχουν κατατεθεί εκ μέρους του Κόμματος ήδη δύο τροπολογίες για το θέμα και πρόκειται να κατατεθεί και νέα τροπολογία. Ζητήθηκε δε να αξιοποιηθεί η περιουσία της ΚΥΔΕΠ, μεταβιβαζόμενη "στις κλαδικές συνεταιριστικές οργανώσεις που δημιουργήθηκαν με σκοπό να υποκαταστήσουν την ΚΥΔΕΠ ("Δημητριακή" - ΚΕΣΠΥ - "Βαμβακουργική")".

Χωρίς ανάπτυξη

Κατά τη διάρκεια των εργασιών της αρμόδιας Κοινοβουλευτικής Επιτροπής εξετάστηκε και το θέμα του νομοθετικού πλαισίου για τη χορήγηση φυτοφαρμάκων και κτηνιατρικών φαρμάκων. Αναφερόμενος στο θέμα ο βουλευτής του ΚΚΕ Σταύρος Παναγιώτου, επισήμανε πως οι διατάξεις του νομοσχεδίου είναι... "με τα πόδια επάνω και το κεφάλι κάτω", σχολιάζοντας πως η κυβέρνηση θέλει να ψηφιστούν ρυθμίσεις προσαρμογής της ελληνικής με την κοινοτική νομοθεσία, την ώρα που δεν υπάρχει η κατάλληλη υποδομή. Τόνισε ότι απαραίτητο είναι να δημιουργηθούν "εργαστήρια για τη σωστή διάγνωση των ασθενειών από τις οποίες προσβάλλονται τα φυτά και τα ζώα. Οσο δε θα υπάρχει αυτή η υποδομή για τη σωστή και οικονομική χρήση των φαρμάκων, τα όποια μέτρα προβλέπονται, κυρίως διοικητικού χαρακτήρα, δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν και να λύσουν το πρόβλημα. Η κύρια αιτία που οι αγρότες αδυνατούν να χρησιμοποιήσουν σωστά τα γεωργικά και κτηνοτροφικά φάρμακα οφείλεται στην άγνοια". Παράλληλα ο Στ. Παναγιώτου σημείωσε ότι αυτά πρέπει να εξεταστούν υπό το πρίσμα της ενίσχυσης της εγχώριας αγροτικής παραγωγής και του περιορισμού των εισαγωγών.

Συνάντηση του ΚΚΕ με την ΕΣΗΕΑ

Αντιπροσωπεία του ΚΚΕ,με επικεφαλής την ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος Αλέκα Παπαρήγα θα συναντηθεί με το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ σήμερα Παρασκευή 18 Ιούλη.

Η συνάντηση θα γίνει στα γραφεία της ΕΣΗΕΑ στις 12 το μεσημέρι.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ