ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 22 Ιούλη 1997
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Σύσκεψη στην Καβάλα για τη ΣΕΚΕ

Η μεταφορά της καπνοβιομηχανίας ΣΕΚΕ από την Καβάλα στην Ξάνθη, που θα έχει ως αποτέλεσμα 300 περίπου εργάτριες να χάσουν τη δουλιά τους, ήταν το θέμα της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο στην Καβάλα, με πρωτοβουλία του Δημοτικού Συμβουλίου της πόλης και με τη συμμετοχή εκπροσώπων κομμάτων και μαζικών φορέων.

Η ΣΕΚΕ αποφάσισε τη μεταφορά, με σκοπό να καρπωθεί τις επιδοτήσεις των "αναπτυξιακών νόμων", ενώ ήδη για φέτος προανήγγειλε τη μείωση των ημερών απασχόλησης των εργατριών στα 35 ημερομίσθια, με συνέπεια οι εργαζόμενες να μην καλύψουν ούτε τις προϋποθέσεις για ασφάλιση, αλλά και το επίδομα ανεργίας!

Οι εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΣΥΝ, στις τοποθετήσεις τους, έκαναν λόγο για ένταξη της περιοχής στα μακροπρόθεσμα αναπτυξιακά μέτρα και δεν αναφέρθηκαν στο άμεσο πρόβλημα της μεταφοράς της επιχείρησης, που θα στερήσει την εργασία από εκατοντάδες εργαζόμενους.

Στη σύντομη τοποθέτηση που έκανε, ο βουλευτής του ΚΚΕ Σταύρος Παναγιώτου χαρακτήρισε ως μεγάλο λάθος τον εφησυχασμό και την αδράνεια που δημιουργούν οι περιβόητοι αναπτυξιακοί νόμοι, αφού, όπως τόνισε χαρακτηριστικά, "οι 8 αναπτυξιακοί νόμοι που έχουν ψηφιστεί ως τώρα, δεν έδωσαν τα αναμενόμενα και αυτό επιβεβαιώνεται με την αποδιοργάνωση της παραγωγικής βάσης της χώρας, και τις τραγικές συνέπειες για την ύπαιθρο". Συνεχίζοντας, επανέφερε την πάγια θέση του Κόμματος για τη λειτουργία της επιχείρησης, να μη φύγει η ΣΕΚΕ από την Καβάλα και να φτιάξει τη νέα της μονάδα επεξεργασίας καπνού με χρηματοδότηση από την ΕΕ και εθνικούς πόρους.

"Ενα νέο εργοστάσιο με σύγχρονα τεχνολογικά δεδομένα" - τόνισε ο βουλευτής του ΚΚΕ - "θα έχει τη δυνατότητα επεξεργασίας πολλαπλάσιας ποσότητας καπνού και θα συντελέσει στη δημιουργία χιλίων περίπου θέσεων εργασίας στην περιοχή".

Απεργιακό προσκλητήριο στα λιμάνια

Δεκατρία 24ωρα έμειναν μέχρι την έναρξη της 48ωρης απεργίας στα ποντοπόρα πλοία και από χτες το πρωί άρχισε η μετάβαση συνδικαλιστικών αντιπροσωπειών στα λιμάνια του εσωτερικού, με πρώτο του Βόλου,για την προετοιμασία της κινητοποίησης. Παράλληλα, συνεχίζονται οι καθημερινές περιοδείες συνδικαλιστών στα λιμάνια Ελευσίνας,Ασπροπύργου και Πάχης,όπου καταπλέουν ποντοπόρα πλοία. Τα λιμάνια του εξωτερικού στα οποία θα μεταβούν συνδικαλιστικές αντιπροσωπείες είναι Ρότερνταμ,Αμβέρσας,Γένοβας,Λίβερπουλ,Αμβούργου και Μασσαλίας.

Η ΠΝΟ, με ανακοίνωσή της, σημειώνει ότι οι προετοιμασίες γίνονται μέσα στα προκαθορισμένα πλαίσια, ενώ με ανακοινώσεις και ραδιοσυνδιαλέξεις, ενημερώνει τα πληρώματα των ελληνικών ποντοπόρων πλοίων σε όλο τον κόσμο. Εξάλλου, χτες η ΠΝΟ έστειλε στον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας, Στ. Σουμάκη,τις προτάσεις που επεξεργάστηκε επιτροπή της σχετικά με το πολυνομοσχέδιο - έκτρωμα. Οι προτάσεις της επιτροπής κινούνται στη βάση των ναυτεργατικών αιτημάτων και απορρίπτουν τα όσα προωθούνται στο νομοσχέδιο, όπως: Η αφαίρεση φυλλαδίου από άνεργους, η αφαίρεση της άδειας των ναυτεργατών από τον υπολογισμό της συνταξιοδότησης, οι διευκολύνσεις προς τους εφοπλιστές για την εξόφληση των οφειλών τους προς το Ναυτικό Απομαχικό Ταμείο κ.ά. Προτείνει, επίσης, να καταργηθεί ο θεσμός των Πειθαρχικών Συμβουλίων.

Σκανδαλώδης ρύθμιση ΝΑΤ στον Βεντούρη

Το προεδρείο του ΝΑΤ, χωρίς την έγκριση της διοίκησης, αποφάσισε να διευκολύνει τον εφοπλιστή Γιώργο Βεντούρη για οφειλές του προς το ΝΑΤ, ύψους 200.000.000 δραχμών! Ενώ ο νόμος ορίζει ρητά ότι "δε χορηγείται νέο ναυτολόγιο πριν εξοφληθεί το προηγούμενο και μεταφορά της οφειλής του παλαιού ναυτολογίου στο νέο δεν επιτρέπεται", το προεδρείο, εν κρυπτώ, αποφάσισε να αποπληρωθεί το ποσό από τον εφοπλιστή σε 3 μηνιαίες δόσεις. Η πρώτη ήταν να εξοφληθεί στις 2 Ιούλη. Ο εφοπλιστής δεν εξοφλεί την πρώτη δόση και καταθέτει νέα αίτηση, προκειμένου να γίνει καινούριος διακανονισμός, γεγονός που πέτυχε! Οι ενέργειες του προεδρείου ήρθαν στο διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου κατόπιν ...εορτής στις 15 Ιούλη! Ο πρόεδρος της ΠΕΜΕΝ, Θανάσης Σταματόπουλος,δήλωσε: "Εγώ διαχώρισα τη θέση μου. Δεν ενέκρινα αυτές τις ενέργειες, οι οποίες δε συμβαδίζουν με το νόμο. Ας αναλάβουν τις ευθύνες του".

ΕΡΩΤΗΣΗ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΤΟΥ ΚΚΕ
"Πάρτε πίσω τα αντιναυτεργατικά μέτρα"

Η ανάκληση των αντιναυτεργατικών μέτρων, που προωθεί η κυβέρνηση και η ικανοποίηση των αιτημάτων των ναυτεργατών, είναι αυτό που χρειάζεται για να αναπτυχθεί η ελληνική ναυτιλία, επισημαίνουν, με Ερώτηση που κατέθεσαν χτες στη Βουλή, οι βουλευτές του ΚΚΕ Στρατής Κόρακας,Νίκος Γκατζής και Μήτσος Κωστόπουλος.

Οι βουλευτές σημειώνουν ότι, αντί η κυβέρνηση να ικανοποιήσει τα αιτήματα των ναυτεργατών, προχώρησε στην ανακοίνωση νέων αντιναυτεργατικών μέτρων (πολυνομοσχέδιο υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, ΠΔ 79/1997 για τις προϋποθέσεις έκδοσης ναυτικού φυλλαδίου, υπουργικές εξαγγελίες στις 2 Ιούλη). Με τα μέτρα αυτά, σημειώνουν, συρρικνώνεται ο αριθμός των Ελλήνων ναυτεργατών, στην καλύτερη περίπτωση, στο μισό του αριθμού που προβλέπειακόμα και αυτή η ελλιπής οργανική σύνθεση του 1990. Καταργείται το κατώτερο προσωπικό μηχανοστασίου και γίνεται επισφαλής η ναυτολόγηση όλων των Ελλήνων αξιωματικών, πλην του πλοιάρχου. Υπονομεύεται η ασφαλιστική βάση του ΝΑΤ και πριμοδοτούνται οι εφοπλιστές.

Τα αντιναυτεργατικά μέτρα, υπογραμμίζουν οι βουλευτές, αποτελούν "κρίκο της αλυσίδας της αντιναυτεργατικής πολιτικής, που εφαρμόζουν εδώ και δεκαετίες οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ και ερωτούν τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας τι πρόκειται να κάνει η κυβέρνηση και πότε ώστε: Να ανακληθούν άμεσα τα νέα αντιναυτεργατικά μέτρα που εξήγγειλε η πολιτική ηγεσία του ΥΕΝ. Να εγκαταλειφθούν οι ψεύτικες δικαιολογίες "περί αντικειμενικών δυσκολιών", να τερματιστεί η ανοχή - ή και η συγκάλυψη - εκ μέρους του ΥΕΝ των εφοπλιστών και να εφαρμοστεί η ισχύουσα νομοθεσία περί οργανικών συνθέσεων των πλοίων. Να απορροφηθούν άμεσα οι άνεργοι ναυτεργάτες, οι οποίοι βιώνουν την κυβερνητική αναλγησία και, σ' ένα μεγάλο μέρος τους, αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης. Να αυξηθεί το επίδομα ανεργίας στο 80% του βασικού μισθού. Να αναδιοργανωθεί ριζικά το Γραφείο Ευρέσεως Ναυτικής Εργασίας, με βάση τις προτάσεις των ναυτεργατών, να κλείσουν τα ιδιωτικά γραφεία εύρεσης εργασίας, τα οποία λειτουργούν παράνομα χωρίς η κυβέρνηση να παίρνει κάποιο μέτρο και να παταχτεί το δουλεμπορικό κύκλωμα που ανθίζει με την κυβερνητική ανοχή. Να καταργηθούν οι "διμερείς συμβάσεις", που επιτρέπουν στους εφοπλιστές τη ναυτολόγηση χαμηλόμισθων αλλοδαπών και να εφαρμόζονται οι ελληνικές συμβάσεις, καθώς και να ισχύει γενικότερα η ελληνική νομοθεσία και για τους αλλοδαπούς ναυτεργάτες.

Η ανεργία τραβάει την ανηφόρα

Στο 6,94% έφτασε το ποσοστό της εγγεγραμμένης ανεργίας (191.932 άνεργοι) τον περασμένο Ιούνη, ενώ τον αντίστοιχο περσινό μήνα ήταν 6,46% και τον περασμένο Μάη 6,83%. Δηλαδή, παρά την αύξηση της εποχιακής απασχόλησης, η ανεργία αυξάνεται, ενώ οι απολύσεις τον Ιούνη έφτασαν τις 31.705.

Ο ΟΑΕΔ σε δελτίο Τύπου που εξέδωσε, παίζοντας ως συνήθως με την αύξηση του αριθμού των απασχολουμένων, εκτιμά ξανά ότι "η αύξηση της απασχόλησης είναι σημαντική και κινείται παράλληλα με την αυξητική τάση της ανεργίας, λόγω σημαντικών αυξήσεων στο εργατικό δυναμικό, κύρια των γυναικών...". Και βεβαίως δεν παραλείπει να προσθέσει, χωρίς να παραθέτει κανένα απολύτως στοιχείο, ότι "τα στοιχεία της αγοράς της εργασίας έχουν επηρεαστεί και θα συνεχίσουν να επηρεάζονται προς το ευνοϊκότερο από τη σταδιακή εφαρμογή των προγραμμάτων απασχόλησης του ΟΑΕΔ...".

Πρόσκληση σε εκδρομή

Μονοήμερες εκδρομές με δωρεάν εισιτήριο οργανώνει η Ενωση Οικοδόμων Αγρινίου και καλεί όλους τους οικοδόμους και τις οικογένειές τους να πάρουν μέρος.

Οι εκδρομές θα γίνουν στις 27/7 στη Λευκάδα, στις 3/8 στην Πρέβεζα και στις 10/8 στο Μαραθιά Ναυπάκτου. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή στα γραφεία του σωματείου από Δευτέρα έως Παρασκευή και ώρες 6.30 - 8.30 (τηλ. 21.766) και στα γραφεία του Εργατικού Κέντρου από 8.30 πμ - 1.30 μμ (τηλ. 22.325).

ΝΕ ΚΟΖΑΝΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
ΟΧΙ στο κλείσιμο της ΑΕΒΑΛ

Την "εγκληματική" - όπως τη χαρακτηρίζει - απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στο κλείσιμο της λιπασματοβιομηχανίας ΑΕΒΑΛ,υλοποιώντας έτσι τις αποφάσεις της ΕΕ και τα συμφέροντα του κεφαλαίου που λυμαίνονται το λίπασμα στην Ελλάδα, καταγγέλλει, με ανακοίνωσή της, η Νομαρχιακή Επιτροπή Κοζάνης του ΚΚΕ.

Στην ανακοίνωση επισημαίνονται οι ευθύνες των κυβερνήσεων από το 1983 έως σήμερα. Ειδικότερα, αναφέρεται: "Η ταχτική της "εξυγίανσης" που ξεκίνησε η ΝΔ, απολύοντας 700 εργαζόμενους και συνέχισε το ΠΑΣΟΚ, μας φέρνει σήμερα στο δίλημμα να επιλέξουμε ΟΧΙ αν κλείσει μία ολόκληρη επιχείρηση, χαθούν τόσες θέσεις εργασίας και τόσες δραστηριότητες γύρω από αυτήν, αλλά με τις συνθήκες που θα απολυθούν οι εργαζόμενοι και πόσο στα μαλακά θα πέσει η αντιλαϊκή τους πολιτική!".

Στην ανακοίνωση, η ΝΕ απαριθμεί τους λόγους, γιατί η ΑΕΒΑΛ μπορεί και πρέπει να συνεχίσει να λειτουργεί, που είναι οι εξής: Στήριξη και ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας. Οχι άλλη συρρίκνωσαη της βιομηχανίας στο Νομό Κοζάνης. Να μην προστεθούν οι απολυόμενοι της ΑΕΒΑΛ στο μεγάλο ποσοστό του 15-22% της ανεργίας στο νομό. Να μη δεχτεί και άλλο χτύπημα ο εμπορικός κόσμος της περιοχής.

Τέλος, τονίζεται ότι "οι δυόμισι μήνες που απομένουν για την "ειδική εκκαθάριση" να μην είναι χρόνος μοιρολατρίας και αποδοχής αυτής της πολιτικής, αλλά χρόνος αγώνα, αντίστασης και αντεπίθεσης σε όλους αυτούς που υπονομεύουν το μέλλον της επιχείρησης".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ