ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 22 Ιούλη 1997
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΕΡΑΜΑ
Κάτι γίνεται εδώ πέρα

Προβλήματα των οποίων η λύση εκκρεμούσε 30 χρόνια, έχουν πάρει ήδη το δρόμο για τη λύση τους

Ο Δήμος Περάματος παρά τις δυσκολίες της εποχής συνεχίζει να αγωνίζεται για μια καλύτερη πόλη για μια πιο ανθρώπινη ζωή. Οι πολύμοχθοι αγώνες της Δημοτικής Αρχής που μαζί με τους κατοίκους για δεκαετίες παλεύει να διαμορφωθούν στο Πέραμα ανθρώπινες συνθήκες ζωής με την αναγκαία υποδομή και τον κατάλληλο εξοπλισμό, αρχίζουν να αποδίδουν. Προβλήματα που εκκρεμούσαν για 30 χρόνια λύνονται ή μπαίνουν σε τροχιά λύσης.

"Χρόνια και χρόνια κινητοποιήσεις, πορείες, απεργίες για να πάρει η εργατούπολη του Περάματος μια θέση κάτω από τον ήλιο. Πολλές φορές χρειάστηκε να συγκρουστούμε με την άσπλαχνη και παγερή κυβερνητική εξουσία για θέματα απλά, απαραίτητα, αυτονόητα. Τίποτα δε μας χαρίστηκε. Ολα κερδήθηκαν με αγώνες",τονίζει ο δήμαρχος Περάματος Γ. Πατσιλινάκος,προσθέτοντας: "Σήμερα κάποια από αυτά χάρη στην πολύμοχθη προσπάθεια, προσπάθεια όλων, υλοποιούνται. Προσδοκίες πολύχρονες γίνονται πραγματικότητα ικανοποιώντας επιτέλους τους κατοίκους και τον δήμο μας".

Ανω Πέραμα

Οι προσπάθειες του λαού στο Ανω Πέραμα επιτέλους βρίσκουν δικαίωση. Καταρτίστηκε το ειδικό κτηματολόγιο που κατοχυρώνει όλους τους δικαιούχους και ήδη έχει αναρτηθεί στο Δημαρχείο. Το μεγαλύτερο μέρος των παραχωρητηρίων θα έχουν δοθεί μέσα στο 1997. "Η προσπάθεια πρέπει να συνεχιστεί ώστε το Ανω Πέραμα να εξασφαλίσει τα έργα υποδομής, τις αναπλάσεις και τον εξοπλισμό που χρειάζεται για να γίνει πραγματικό στολίδι για όλη την Αττική και αυτό θα επιβληθεί πάλι με αγώνες", επισημαίνει ο Γ. Πατσιλινάκος.

Δεύτερος δρόμος

Από το 1981 το κυριότερο έργο για την περιοχή είναι ο δεύτερος δρόμος. Στις 24 Ιούνη δημοπρατήθηκε επιτέλους το πρώτο κομμάτι από τη Λεωφόρο Σχιστού έως το κλειστό γυμναστήριο Ικονίου, ύψους 700 εκατομμυρίων δρχ. Μέσα στο 1997 και το 1998 δρομολογήθηκαν και θα ακολουθήσουν και τα υπόλοιπα τμήματα του δρόμου. "Για το έργο αυτό απαιτείται και η κατανόηση και η συμπαράσταση των κατοίκων, αφού θα έχει αναγεννητικές επιπτώσεις σε όλο το Πέραμα", τονίζει ο δήμαρχος.

ΟΛΠ

Επιτέλους μπήκε φραγμός στον παράλογο επεκτατισμό του ΟΛΠ. Για πρώτη φορά από το 1951 υποχρεώθηκε να υπακούσει σε εισαγγελική εντολή μετά από μηνυτήρια αναφορά του δήμου και να σταματήσει τις άχρηστες και περιβαλλοντικά καταστροφικές επιχωματώσεις στην περιοχή του Αρμού στην πλατεία Λαού. Βέβαια αυτό πρέπει να κατοχυρωθεί και να αξιοποιηθούν οι παράνομες επιχωματώσεις υπέρ των κατοίκων του Περάματος.

"Ο Σαρωνικός και το Πέραμα πρέπει να ζήσουν και θα ζήσουν. Η πόλη και οι κάτοικοί της επαγρυπνούν. Πρέπει να είμαστε έτοιμοι για να επιβάλουμε τα δίκαια αιτήματά μας στην κυβέρνηση. Ο ΟΛΠ δεν είναι κράτος εν κράτει. Οφείλει να εναρμονιστεί και να συμβιώσει με την πόλη μας και όχι να την καταβροχθίσει. Ολοι μαζί πρέπει να αξιοποιήσουμε τις άχρηστες επιχωματώσεις του ΟΛΠ υπέρ της πόλης και της νεολαίας με αθλητικές, πολιτιστικές και ψυχαγωγικές εγκαταστάσεις", υπογραμμίζει ο Γ. Πατσιλινάκος.

Εργαστήρια ΙΚΑ

Μετά από πολύχρονες απαιτήσεις του δήμου και των κατοίκων λειτούργησαν μικροβιολογικά, βιοχημικά και αιματολογικά εργαστήρια του ΙΚΑ. Σύντομα αναμένεται και η λειτουργία ακτινολογικών υπερηχογραφικών εργαστηρίων. Για όσους δεν καλύπτονται από το ΙΚΑ λειτουργούν ιατρεία του ΠΙΚΠΑ.

Ακόμα, μέσα στο 1997 θα λειτουργήσει σε 24ωρη βάση με μόνιμο ασθενοφόρο το Κέντρο Υγείας μπροστά στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη το οποίο εξοπλίζεται από το ΙΚΑ και το υπουργείο Υγείας - Πρόνοιας.

Δασικό Πάρκο

Εγκρίθηκε πρόγραμμα αναδάσωσης για το βουνό του Περάματος που με τη φύτευση στα δύο επόμενα χρόνια 70.000 δέντρων θα φέρει πιο κοντά το όραμα δημιουργίας περιαστικού πράσινου και πάρκου - πνεύμονα 3.000 στρεμμάτων για τη Δυτική Αττική.

Κολυμβητήριο

Εξασφαλίστηκε η συνέχιση του έργου. Για φέτος υπάρχει ρητή υπόσχεση υπουργών για να προχωρήσει η κατασκευή.

"Αυτά όλα κατά τη γνώμη μου, αποτελούν ένα μικρό δείγμα του τι μπορεί το Πέραμα να κατορθώσει όταν είναι ενωμένο προς ένα κοινό σκοπό. Οταν αγωνίζεται κόντρα σε όλες αυτές τις φωνές της υποταγής ή στο να δέχεται ό,τι μας δίνουν. Αυτή τη συνοχή και τη συνεργασία, αυτή την υπερήφανη στάση πρέπει σαν κόρη οφθαλμού να διασώσουμε γιατί μόνο έτσι θα μπορέσουμε να ολοκληρώσουμε το όραμα μιας πόλης σύγχρονης, στην υπηρεσία των κατοίκων και των αναγκών τους",τονίζει ο Γ. Πατσιλινάκος.

Μια ανοιχτή πληγή

Ταυτόχρονα όμως δεν ξεχνά να υπογραμμίσει την ύπαρξη της ανεργίας, της μεγάλης ανοιχτής πληγής για την περιοχή, σημειώνοντας: "Δεν πρέπει όμως να ξεχνάμε το μεγάλο πρόβλημα της ανεργίας που παρά τους αγώνες και τις κινητοποιήσεις μας παραμένει πληγή για την πόλη μας αναιρώντας και ακυρώνοντας πολλές από τις κατακτήσεις μας".

Γ. Κ.

ΑΤΤΙΚΗ
"Υπόλοιπο" ανθυγιεινής πολιτικής

Οι κάτοικοι κάνουν έρανο για την επάνδρωση των Κέντρων Υγείας με απαραίτητα μηχανήματα

Θα μπορούσαν να προσφέρουν ουσιαστική πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας. Οι ελλείψεις όμως που αντιμετωπίζουν σε προσωπικό και υλικοτεχνική υποδομή υποβαθμίζουν ποιοτικά και ποσοτικά το έργο τους.

Τα Κέντρα Υγείας αγροτικού τύπου και σε αυτό ακόμα το λεκανοπέδιο Αττικής βρίσκονται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας, καθώς οι όποιες υπηρεσίες προσφέρουν- κυρίως χάρη στις υπερπροσπάθειες των εργαζομένων - "σκοντάφτουν" στη γενικότερη κυβερνητική πολιτική της υποβάθμισης του δημόσιου συστήματος υγείας.

Τα παραπάνω συμπεράσματα βγήκαν μετά την περιοδεία κλιμακίου του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Β. Σγουρομάνη,μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, σε τρία Κέντρα Υγείας της Ανατολικής Αττικής. Συγκεκριμένα το κλιμάκιο του Κόμματος, στο οποίο συμμετείχε και ο νομαρχιακός σύμβουλος της ΝΑΣ Ανατ. Αττικής Ν. Στεφανίδης,επισκέφτηκε τα Κέντρα Υγείας στο Μαρκόπουλο,στο Κορωπί και στα Σπάτα.

Μάλιστα, η επίσκεψη συμπίπτει με τη συζήτηση του νομοσχεδίου υγείας στη Βουλή και αποδεικνύει πόσο μακριά είναι οι επιδιώξεις της κυβέρνησης από τα προβλήματα του λαού.

"Υπάρχουν κενά στο ιατρικό προσωπικό, αλλά και ελλείψεις στην υλικοτεχνική υποδομή. Οι οργανικές θέσεις των γιατρών μένουν στα ίδια επίπεδα ή λιγοστεύουν σε αντίθεση με τον πληθυσμό, που έχει αυξηθεί κατά 20 - 30%", τόνισε ο διευθυντής του Κέντρου Υγείας του Μαρκόπουλου Γιώργος Ορφανουδάκης,στους εκπροσώπους του ΚΚΕ.

Ο Β. Σγουρομάνης επισήμανε: "η κυβέρνηση μέσα από το νέο νομοσχέδιο θέλει να μετατρέψει τα Κέντρα Υγείας σε δίκτυα πρωτοβάθμιας φροντίδας, τα οποία θα χρηματοδοτούνται εξ ολοκλήρου από τα ασφαλιστικά ταμεία. Με τον τρόπο αυτό ουσιαστικά θέλουν να καταργήσουν τα Κέντρα Υγείας και να οδηγήσουν τα Ταμεία στην υπογραφή συμβάσεων με ιδιώτες γιατρούς, προκειμένου να έχουν πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας".

Στο Κέντρο Υγείας Μαρκόπουλου, πέρα από κάποιες ειδικότητες γιατρών που δεν υπάρχουν και είναι απαραίτητες (χειρουργός και ωτορινολαρυγγολόγος), δεν υπάρχει οδηγός για το ασθενοφόρο που διαθέτει το Κέντρο! Ετσι κατά καιρούς διάφοροι άλλοι εργαζόμενοι "βαφτίζονται" οδηγοί και καλύπτουν το κενό... Επίσης ενώ υπάρχει μικροβιολογικό εργαστήριο, που μπορεί να κάνει μια σειρά από εξετάσεις, είναι αναγκασμένο να πραγματοποιεί μόνο όσες ορίζει - πέντε τον αριθμό - το υπουργείο Υγείας. Την ίδια στιγμή βέβαια υπάρχουν στην περιοχή πλήθος ιδιωτικών μικροβιολογικών εργαστηρίων, τα οποία θησαυρίζουν. Ευτυχώς τις ελλείψεις σε υλικοτεχνική υποδομή, ήρθε να της καλύψει ο έρανος που έκαναν οι κάτοικοι της περιοχής. Ερανος με τον οποίο αγοράστηκε ένας υπερηχογράφος και ένα σπιρόμετρο...

Τεράστια όμως είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και τα άλλα δυο Κέντρα Υγείας, του Κορωπίου και των Σπάτων. Οι ελλείψεις σε γιατρούς και εδώ αισθητές. Το Κέντρο Υγείας στο Κορωπί σχεδόν υπολειτουργεί, αφού τρεις γιατροί, όπως τόνισαν οι εργαζόμενοι, πρέπει να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε ένα μεγάλο αριθμό κατοίκων.

Το Κέντρο Υγείας των Σπάτων είχε προβλεφτεί να λειτουργήσει για τις ανάγκες 35.000 κατοίκων. Σήμερα η περιοχή ευθύνης του έχει μεγαλώσει και πρέπει να εξυπηρετήσει 80.000 κατοίκους, που τους καλοκαιρινούς μήνες διπλασιάζονται. Ο Β. Σγουρομάνης υπογράμμισε ότι "η υποβάθμιση του δημόσιου τομέα της υγείας σκοπεύει στην εμπορευματοποίηση του ευαίσθητου αυτού χώρου, εισάγει επίσημα πλέον και μέσα από το νέο νομοσχέδιο την αλλοίωση του κοινωνικού της χαρακτήρα".

Επίσης αυτό που τονίστηκε από όλους τους εργαζόμενους, αλλά και τους διευθυντές των κέντρων είναι η έλλειψη χειρουργών στα Κέντρα Υγείας. Αποτέλεσμα να μην μπορούν να γίνουν ούτε ράμματα σε κάποιον τραυματισμένο, ο οποίος θα πρέπει να μεταφερθεί στο κοντινότερο νοσοκομείο. Μάλιστα στα Σπάτα, που έχουν δρομολογηθεί μια σειρά από μεγάλα έργα όπως το αεροδρόμιο, το πρόβλημα θα διογκωθεί. Τέλος επισημάνθηκε, από τους εργαζόμενους, ότι τα Κέντρα Υγείας θα πρέπει να λειτουργούν σε άμεση συνεργασία με τα νοσοκομεία. Θα πρέπει, δηλαδή, τονίστηκε, να υπάρχει μια αμφίδρομη σχέση μεταξύ πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας περίθαλψης.

Πάνος ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ

ΒΡΙΛΗΣΣΙΑ
Εχουν δίκιο κι επιμένουν

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ θα πραγματοποιήσουν την Πέμπτη στις 11 το πρωί κάτοικοι και φορείς της περιοχής Βριλησσίων, αντιδρώντας στον τρόπο κατασκευής της Λεωφόρου Σταυρού - Ελευσίνας και συγκεκριμένα στο τμήμα που διασχίζει την περιοχή Βριλησσίων. Συγκεκριμένα, δήμος και κάτοικοι ζητούν το τμήμα του δρόμου που θα περνάει μεταξύ των κόμβων της Λεωφόρου Δουκίσσης Πλακεντίας και Λεωφόρου Πεντέλης να γίνει υπόγειο και σκεπαστό σε μήκος 745 μέτρων.

Οπως σημειώνουν σε σχετική ανακοίνωση δήμος και Επιτροπή Αγώνα, "ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ πρέπει να ευαισθητοποιηθεί, ώστε να μειωθούν κατά το δυνατόν οι δυσμενείς περιβαλλοντικές επιπτώσεις που θα προκύψουν στην περιοχή από ένα τέτοιο έργο".

Στην ανακοίνωση ακόμα δήμος και Επιτροπή Αγώνα αναφέρουν ότι ο δήμος έχει χρηματοδοτήσει μελέτη για το συγκεκριμένο τμήμα του δρόμου, η οποία από τις αρχές του χρόνου είναι εις γνώσιν των υπηρεσιών του υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ, χωρίς όμως το τελευταίο να αποφασίσει την εφαρμογή της παρόλο που σε διαδοχικές συσκέψεις δεν έχει αμφισβητήσει τη σοβαρότητα και την εγκυρότητα της πρότασης.

ΚΟΝΙΤΣΑ
Ακόμα περιμένουν

Σε απόγνωση βρίσκονται οι κάτοικοι της Κόνιτσας ένα χρόνο μετά το μεγάλο σεισμό που έπληξε την περιοχή, αφήνοντας στο δρόμο χιλιάδες οικογένειες. Η κυβέρνηση, όμως, παρά τις εξαγγελίες που έκανε τότε, έχει αφήσει αβοήθητους τους κατοίκους που φοβούνται ότι και ο φετινός χειμώνας θα τους βρει στο δρόμο. Οπως καταγγέλλει σε σχετική ανακοίνωση η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδας (ΠΣΕ), "ένα χρόνος μετά από το μεγάλο σεισμό που έπληξε την ακριτική Κόνιτσα και ενώ οι κάτοικοι δεινοπαθούν ακόμη, από τις 18 Ιούλη το Γραφείο Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων είναι κλειστό".

Η ΠΣΕ, αλλά και τοπικοί φορείς της Κόνιτσας στην ανακοίνωση καλούν την κυβέρνηση και όλους τους αρμόδιους φορείς να παρέμβουν για να δοθεί αμέσως λύση, καταγγέλλοντας παράλληλα ότι αυτή τη στιγμή εκκρεμεί κρατική επιχορήγηση 200 εκατομμυρίων δραχμών, η οποία είναι άγνωστο πότε θα δοθεί.

Η Συνομοσπονδία καταλήγει στην ανακοίνωση, επισημαίνοντας ότι "η κατάσταση είναι άκρως επείγουσα και σοβαρή, δεδομένου ότι το καλοκαίρι είναι καλύτερη εποχή να προχωρήσουν οι εργασίες και η ανακατασκευή κτιρίων. Διαφορετικά, ο βαρύς χειμώνας, που θα έρθει, θα βρει ξανά τους σεισμόπληκτους στο δρόμο".

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αναδάσωση τώρα

Τον αποτροπιασμό της, για την περιβαλλοντική καταστροφή που προξένησαν εγκληματίες εμπρηστές οικοπεδοφάγοι με τη μεγάλη πυρκαγιά στο δάσος του Σέιχ - Σου, εκφράζει, με ομόφωνη απόφασή της, η διοίκηση του Συνδικάτου Οικοδόμων Θεσσαλονίκης. Με ανακοίνωσή του, το Συνδικάτο ζητά από την κυβέρνηση να απαλλοτριώσει αμέσως όλη την καμένη γη και να μην εμφανιστεί στο Σέιχ - Σου κανένα κτίσμα.

"Ευθύνες δεν έχουν μόνο οι εγκληματίες εμπρηστές. Ευθύνες έχει και η κυβέρνηση διότι το δάσος του Σέιχ - Σου, που για 60 χρόνια αποτελούσε το μοναδικό πνεύμονα της Θεσσαλονίκης, ήταν παντελώς εγκαταλειμμένο στο έλεος των εμπρηστών, αφού δεν υπήρχε καμία φροντίδα για το δάσος ούτε πυροσβεστική περιφρούρηση", σημειώνει το Συνδικάτο. Ως έμπρακτη συνεισφορά στην αναδάσωση, η διοίκηση του Συνδικάτου ζητά από το Δασαρχείο να ορίσει 70 στρέμματα καμένου δάσους, τα οποία θα αναλάβουν να δεντροφυτεύσουν οι οικοδόμοι.

Επίσης, ο Δήμος Συκεών καλεί τους Θεσσαλονικείς να αποδείξουν έμπρακτα το ενδιαφέρον τους για το περιβάλλον, συμμετέχοντας στις εθελοντικές ομάδες δασοπυρόσβεσης.

Χάρτινες οι υποσχέσεις

Σεληνιακό τοπίο θυμίζει πια η Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη στο Πέραμα. Οι πρόσφατες κυβερνητικές εξαγγελίες με τα περίφημα 26 σημεία αποδείχτηκαν κενό γράμμα και προσπάθεια κατευνασμού της δίκαιης οργής των εργαζόμενων στη Ζώνη και των κατοίκων του Περάματος. Είναι χαρακτηριστικό ότι αυτή την εποχή επισκευάζονται μόλις δύο πλοία, ενώ στο παρελθόν στους προβλήτες υπήρχαν τουλάχιστον τριάντα.

Ο Δήμος Περάματος επανήλθε χτες με ανακοίνωσή του στο μέγα θέμα της ανεργίας, τονίζοντας:

"Ο Δήμος Περάματος με αγανάκτηση επανέρχεται στο μεγάλο πρόβλημα της ανεργίας της πόλης και της ευρύτερης περιοχής, εξαιτίας της ραγδαίας αποβιομηχάνησής τους.

Η Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη, παρά τις υποσχέσεις των αρμοδίων υπουργών που αποδείχτηκαν "χάρτινες", συνεχίζει τη συρρίκνωσή της. Μετά από τη σύσκεψη και τα μεγαλεπήβολα σχέδια των κυβερνητικών εκπροσώπων, μόνο στασιμότητα διαπιστώνουμε. Τα 26 σημεία με την υπογραφή πέντε υπουργών μένουν κενό γράμμα.

Μόνο δύο πλοία, από τα τριάντα πλοία που εξυπηρετούνταν άλλοτε σε ανάλογη εποχή, βρίσκονται στον προβλήτα.

Η κατάσταση έχει φτάσει στα έσχατα όριά της. Καμία μέριμνα δε λαμβάνεται για την κάλυψη των ανέργων. Η κυβέρνηση πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της. Πέρα από τα "Θα", υπάρχουν οι άνθρωποι και οι οικογένειές τους, που εξαντλήθηκαν να περιμένουν μέτρα και λύσεις που δεν έρχονται".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ