ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 23 Ιούλη 1997
Σελ. /28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Νέο ρεκόρ για το δολάριο, που "πέταξε" στις 286,4 δρχ.

Η νευρικότητα στη διατραπεζική αγορά δεν επηρεάζει τις μεγάλες τράπεζες, που προτίθενται να διατηρήσουν αμετάβλητα τα επιτόκια καταθέσεων και χορηγήσεων μέχρι να διαφανούν οι νέες τάσεις του πληθωρισμού

Το ένα ρεκόρ μετά το άλλο σπάει το δολάριο ΗΠΑ στην Ελλάδα, αλλά και τις διεθνείς αγορές, ενώ την ίδια στιγμή οικονομικοί αναλυτές αδυνατούν να προσδιορίσουν "οροφή" για την ισοτιμία του πράσινου νομίσματος. Χτες το εν λόγω νόμισμα κέρδισε πάνω από μιάμιση δραχμή στην εγχώρια αγορά συναλλάγματος και έτσι σήμερα θα πωλείται από τις εμπορικές τράπεζες έναντι 286,4 δρχ. που αποτελεί νέο επίπεδο ρεκόρ όλων των εποχών. Στο μεταξύ, τα αλλεπάλληλα "σκαμπανεβάσματα" των επιτοκίων στη διατραπεζική αγορά - που οφείλονται σε μεγάλο βαθμό και στην αναστάτωση στην αγορά συναλλάγματος - εξωθούν πολλές μικρές τράπεζες σε άνοδο των επιτοκίων τους.

Αρμόδια στελέχη εκτιμούν ότι οι αναπροσαρμογές αυτές σχετίζονται με τις περιορισμένες δυνατότητες ρευστότητας που έχουν ορισμένες τράπεζες μικρού, κυρίως, μεγέθους. Συγκεκριμένα, μην μπορώντας να "αντέξουν" την πίεση που υφίστανται από τη βραχυπρόθεσμη άνοδο των επιτοκίων στη διατραπεζική αγορά, προβαίνουν σε συχνές μεταβολές επιτοκίων. Ανάλογη όμως κατάσταση, σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, δεν υφίσταται στις μεγάλες τράπεζες, που εκμεταλλευόμενες την ισχυρότερη κεφαλαιακή τους βάση διατηρούν τα επιτόκια καταθέσεων και χορηγήσεων στα τρέχοντα επίπεδα, παρόλο που τα επιτόκια στη διατραπεζική αυξήθηκαν πρόσφατα μέχρι και 1,2 μονάδες. Υπό το πρίσμα των εξελίξεων αυτών, ενδεχόμενη γενική μεταβολή στα επιτόκια των τραπεζών μετατίθεται χρονικά για το φθινόπωρο - και πάντα σε συνάρτηση με την πορεία του πληθωρισμού.

ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ - ΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
Θέλουν και την πίτα ολόκληρη και το σκύλο χορτάτο

"Για το πάπλωμα, δηλαδή για το ποιος θα εξασφαλίσει περισσότερα από τα υπέρογκα κέρδη, γίνεται ο καυγάς μεταξύ Συνδέσμου Βιομηχάνων Τροφίμων και αλυσίδων σούπερ μάρκετ", καταγγέλλει με επιστολή του προς τους υπουργούς Εθνικής Οικονομίας και Εργασίας το Σωματείο Τροφίμων - Ποτών Αττικής, με αφορμή τα όσα ήρθαν στην επικαιρότητα το τελευταίο διάστημα για τις σχέσεις των δύο πλευρών. Παράλληλα, καταγγέλλει την τακτική των βιομηχάνων και των ιδιοκτητών σούπερ μάρκετ να προβάλουν δήθεν το συμφέρον του καταναλωτή και των αναγκών του. "Εβαλαν πάλι μπροστά τον κόσμο της εργασίας", υπογραμμίζει το Σωματείο, "χωρίς καμιά ντροπή και ενοχή, για να διαφυλάξουν η κάθε πλευρά περισσότερα για τον εαυτό της και τα συμφέροντά της". Την ίδια στιγμή, συμπληρώνει, λοιδορούν και χλευάζουν χιλιάδες μικρομεσαία καταστήματα και οικογένειες μικρών εμπόρων - χονδρεμπόρων που ασχολούνται γενικότερα με το εμπόριο τροφίμων.

Ομως, αναφέρει στην επιστολή του το Σωματείο, και οι δύο πλευρές είναι φανατικοί υποστηρικτές της "ελεύθερης αγοράς", του "ελεύθερου ανταγωνισμού", της "ελεύθερης διαμόρφωσης τιμών" και διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους για οποιαδήποτε κρατική παρέμβαση πάνω στο σχεδιασμό και τη διαμόρφωση της πολιτικής τους, ζητώντας, όμως, από τον κάθε αρμόδιο υπουργό την παρέμβασή του ως "επιδιαιτητή" στον καυγά τους. Οσο για την κυβέρνηση, αυτή συνιστά ψυχραιμία και "συμφωνία κυρίων", υπενθυμίζοντάς τους ότι δεν πρέπει να διαταραχτεί η εφαρμογή του προγράμματος για την πορεία προς την "Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση", ενός προγράμματος που είναι κομμένο και ραμμένο στα δικά τους μέτρα.

Το Σωματείο Τροφίμων - Ποτών καλεί την κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα στην εφαρμογή συγκεκριμένων πολιτικών για την πραγματική αντιμετώπιση της αισχροκέρδειας, της ασυδοσίας, της φοροκλοπής και της προστασίας του καταναλωτή, και συγκεκριμένα, στην πολιτική ελέγχου τιμών στην πηγή του προϊόντος, ελέγχου των μεθόδων συναλλαγής και της όποιας μορφής παροχών και στη σύσταση επιτροπής ελέγχου με συμμετοχή όλων των φορέων και των εργαζομένων με εξουσιοδοτημένους αλλά και ανακλητούς αντιπροσώπους. Και καταλήγει ότι "όποιες άλλες ενέργειες και λογικές, βρίσκονται σε πλήρη ταύτιση και αγαστή συνεργασία με αυτούς που κερδοσκοπούν σε βάρος του ελληνικού λαού".

ΠΙΣΤΩΣΕΙΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ
Στα "σκαριά" νέες περικοπές

Προάγγελο δραστικών περικοπών στις δαπάνες περίθαλψης των δημοσίων υπαλλήλων, αποτελούν οι ..."διαπιστώσεις", που έκανε πρόσφατα δημόσια ο υφυπουργός Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκης,σχετικά με το κόστος της ασφάλισης των εργαζομένων στο δημόσιο. Επικαλούμενος συμπεράσματα σχετικής μελέτης - που εκπονήθηκε για λογαριασμό του υπουργείου Οικονομικών από το Τμήμα Νοσηλευτικής του Πανεπιστημίου Αθηνών - ο Ν. Χριστοδουλάκης διατύπωσε την άποψη ότι το Σύστημα Περίθαλψης των Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΔΥ) είναι το ακριβότερο, σε σύγκριση με τους άλλους τρεις κύριους ασφαλιστικούς φορείς(ΙΚΑ, ΟΓΑ, ΤΕΒΕ).

Σύμφωνα με τα στοιχεία της μελέτης, κάθε ασφαλισμένος της ΠΔΥ κοστίζει στο κράτος σχεδόν τα διπλάσια από όσα κοστίζει ο ασφαλισμένος στο ΙΚΑ και 4πλάσια από τον ασφαλισμένο στο ΤΕΒΕ. Με βάση τις εκτιμήσεις των μελετητών, η συνολική δαπάνη την ΠΔΥ κατά το 1996 πιθανόν να ξεπεράσει τα 160 δισ. δρχ. Η μεγαλύτερη κατηγορία δαπάνης το 1996 ήταν η φαρμακευτική, ενώ ακολουθεί η δαπάνη για ιατρικές πράξεις και παρακλινικές εξετάσεις. Συγκεκριμένα, κατά το 1996, η δαπάνη για φαρμακευτική περίθαλψη κάλυπτε το 44% του συνόλου των δαπανών εξωνοσοκομειακής περίθαλψης. Ωστόσο, εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι η παραπάνω εξέλιξη, δεδομένου ότι τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, η κατανάλωση φαρμάκων έχει παραμείνει περίπου στα ίδια επίπεδα, οφείλεται στη σημαντική αύξηση της τιμής των φαρμάκων.Η αύξηση των δαπανών, όπως αναφέρθηκε, οφείλεται στη μεγάλη αύξηση στον όγκο των υπηρεσιών, που δημιουργείται από την πλασματική αναγραφή επισκέψεων και την προκλητή ζήτηση που διογκώνει τον αριθμό των εξετάσεων.

Ο υφυπουργός ανακοίνωσε τη σύσταση επιτροπής (θα εποπτεύεται από το υπουργείο Υγείας και θα συμμετέχουν εκπρόσωποι όλων των συναρμόδιων υπουργείων), προκειμένου να εξετάσει το όλο ζήτημα και να προτείνει συγκεκριμένα μέτρα "νοικοκυρέματος". Με δεδομένο ότι στις σύγχρονες συνθήκες, ο όρος "νοικοκύρεμα" σημαίνει περικοπή, στην ουσία, οι δηλώσεις του υφυπουργού αποτελούν προάγγελο για νέες περικοπές των κρατικών κονδυλίων για νοσοκομειακή περίθαλψη των δημοσίων υπαλλήλων.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ(1): Κλειστό θα παραμείνει από τις 7.45 μέχρι τις 8.40 σήμερα το πρωί το δίκτυο των μηχανημάτων αυτόματων συναλλαγών της Εθνικής Τράπεζας. Το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα θα διεξαχθούν εργασίες επέκτασης του ETHNONET.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ (2): Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς, που είχε αποφασιστεί από προηγούμενη Γενική Συνέλευση των μετόχων. Το ποσό που αντλήθηκε είναι 15,8 δισ. δρχ. και θα χρησιμοποιηθεί για τα σχέδια επέκτασης του δικτύου της τράπεζας.

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ: Κοινό συντονιστικό όργανο απέκτησαν οι ξενοδόχοι της Ζακύνθου, της Κέρκυρας, της Κεφαλονιάς και της Λευκάδας. Η ίδρυση της "Ιόνιας Ενωσης Ξενοδόχων" ανακοινώθηκε πρόσφατα στο Αργοστόλι στα πλαίσια περιφερειακής σύσκεψης για τον τουρισμό από τους προέδρους των Ενώσεων Ξενοδόχων των παραπάνω νησιών. Το επιτελικό αυτό όργανο, που ήταν αίτημα πολλών χρόνων, δημιουργήθηκε με σκοπό την προώθηση της τουριστικής προβολής της Περιφέρειας των Ιονίων Νησιών, αλλά και την κοινή προσπάθεια των φορέων για την αντιμετώπιση των προβλημάτων του κλάδου.

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: Τα ενημερωτικά δελτία για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου των εταιριών "ΤΕΒ" (κατασκευαστική), "Χ. Ρόκκας" (μεταλλουργική) και "ΕΛΒΑΛ" (λιπάσματα) ενέκρινε το ΔΣ του Χρηματιστηρίου. Εγκρίθηκαν επίσης οι αυξήσεις κεφαλαίου για τις εταιρίες "Follie Follie" (που δραστηριοποιείται στην κατασκευή κοσμημάτων και ωρολογίων), προκειμένου να εισαχθεί στην Παράλληλη Αγορά του Χρηματιστηρίου, και "Ιντερτέκ" (ηλεκτρονικά και software), προκειμένου να μεταταχθεί από την Παράλληλη στην Κύρια Αγορά. Το ΔΣ ενέκρινε τέλος και το ενημερωτικό δελτίο για την έκδοση μετατρέψιμου σε μετοχές ομολογιακού δανείου από την κατασκευαστική εταιρία "Εδραση". Η διάθεση των ομολογιών του δανείου σε όσους μετόχους της εταιρίας επιθυμούν - και σε αναλογία 20 ομολογίες για κάθε 100 μετοχές - αρχίζει από σήμερα και μέχρι τις 5 Σεπτέμβρη 1997 με τιμή διάθεσης 2.100 δρχ. ανά ομολογία.

ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ: Την αναβολή του ανοιχτού διαγωνισμού για την επιλογή αναδόχου για τη σύσταση και λειτουργία Βιομηχανικών και Οικονομικών Παρατηρητηρίων (ΒΟΠ) των μεταποιητικών κλάδων της ελληνικής βιομηχανίας και την επαναπροκήρυξή του χωρίς τον αποκλεισμό των Επιμελητηρίων, ζητά με επιστολή του προς τον υφυπουργό Εθνικής Οικονομίας Χρ. Πάχτα ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, Γ. Παπαθανασίου. Στην επιστολή του ΕΒΕΑ επισημαίνεται ότι από τον προαναφερόμενο διαγωνισμό ουσιαστικά αποκλείονται τα Επιμελητήρια όλης της χώρας, καθώς το μόνο που τους επιτρέπεται από την προκήρυξη είναι η συνεργασία τους ως κοινοπρακτούντων και μέχρι ποσοστού μόνο 15% με τους κλαδικούς φορείς που εκπροσωπούν μεταποιητικές επιχειρήσεις.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ