ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 23 Ιούλη 1997
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ
Πάση θυσία μέσα στο καλοκαίρι

Ακόμα και με Προεδρικά Διατάγματα και υπουργικές αποφάσεις σκέφτεται να "περάσει" τις μεταρρυθμίσεις το υπουργείο Παιδείας, προκειμένου να αντεπεξέλθει στις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει έναντι της Ευρωπαϊκής Ενωσης

Αποφασισμένη να περάσει πάση θυσία τα αντιεκπαιδευτικά μέτρα μέσα στο καλοκαίρι εμφανίζεται η κυβέρνηση, που βλέποντας ότι ο αντίπαλος χρόνος είναι ισχυρότερος από τη θέλησή της, να περάσει στα Θερινά Τμήματα της Βουλής - για να αποφύγει τις αντιδράσεις - όλα τα αντιεκπαιδευτικά σχέδια, αναζητεί νομικές φόρμουλες ώστε να ξεκινήσει από το Σεπτέμβρη η διαβόητη εκπαιδευτική μεταρρύθμιση. Η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας φαίνεται να εξετάζει το ενδεχόμενο να προωθηθούν οι αλλαγές στο λύκειο ακόμα και με Προεδρικά Διατάγματα ή υπουργικές αποφάσεις, όπως προέκυψε από δηλώσεις χτες του υφυπουργού Παιδείας Γ. Ανθόπουλου.

Ο τρόπος με τον οποίο το υπουργείο Παιδείας επιμένει από το Σεπτέμβρη κιόλας να μπουν οι βάσεις για τη μεταρρύθμιση στο λύκειο είναι αξιοζήλευτος. Παρουσιάζει ως πανάκεια την αλλαγή του εξεταστικού συστήματος, τη στιγμή που σοβαρότατα θέματα όπως τα κενά σε εκπαιδευτικούς, η έλλειψη κτιρίων και υλικοτεχνικής υποδομής για τα σχολεία έφτασαν πια να χρονίζουν, ενώ κανένα μέτρο δε λαμβάνεται για τη διαρροή μαθητών ακόμα και από την εννιάχρονη υποχρεωτική εκπαίδευση. Παράλληλα μέχρι τώρα το υπουργείο Παιδείας έχει φροντίσει να κρατά κλειστά τα χαρτιά του για το ακριβές περιεχόμενο της εκπαιδευτικής του μεταρρύθμισης και η ενημέρωση για όλα αυτά τα μέτρα περιορίζεται σε διακηρύξεις και διαρροές στον Τύπο.

Αυτή η πραγματικότητα δε φαίνεται να πτοεί την κυβέρνηση καθώς από χτες άρχισε το μπαράζ αντιεκπαιδευτικών νομοσχεδίων με τη συζήτηση στη Βουλή του νομοσχεδίου για την εξέλιξη των μελών ΔΕΠ. Θα ακολουθήσουν νομοσχέδια για το μισθολόγιο των μελών ΔΕΠ, για το "Ανοιχτό Πανεπιστήμιο", τους ΕΛΚΥΣ, θέματα ειδικής αγωγής και φυσικά το νομοσχέδιο για τις μεταρρυθμίσεις στην παιδεία και το "Εθνικό Απολυτήριο".

ΚΚΕ
"Θα βρεθείτε μπροστά σε αγώνες"

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Αποστόλης Τασούλας κατήγγειλε την πρόθεση της κυβέρνησης να προωθήσει μέσα στο καλοκαίρι σοβαρά εκπαιδευτικά θέματα

Την προσφιλή τακτική όλων ανεξαιρέτως των κυβερνήσεων να προωθούν μέσα στο καλοκαίρι για ψήφιση στη Βουλή σημαντικά θέματα της παιδείας, προκειμένου να αποφύγουν τις αντιδράσεις, κατήγγειλε χτες ο βουλευτής του ΚΚΕ Απ. Τασούλας μιλώντας στη συζήτηση του νομοσχεδίου για την εκλογή του Διδακτικού Επιστημονικού Προσωπικού των ΑΕΙ.

Αφορμή της καταγγελίας ήταν η πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε μπαράζ αντιεκπαιδευτικών μέτρων μέσα στον Αύγουστο, που θα αφορούν όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. Ο Απ. Τασούλας κατήγγειλε ότι η κυβέρνηση προτιμά να συζητά σοβαρά νομοσχέδια κατά τη διάρκεια "υψηλών θερμοκρασιών" για να αποφύγει τις "θερμές αντιδράσεις" και κάλεσε την κυβέρνηση να μην προχωρήσει σε μια τέτοια διαδικασία. Με τέτοιες μεθοδεύσεις, υπογράμμισε, δε θα αποσπάσετε τη λαϊκή συγκατάθεση. Θύμισε στον παριστάμενο υπουργό Παιδείας τον πρόσφατο μεγαλειώδη απεργιακό αγώνα των καθηγητών και τόνισε ότι λόγω της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής της κυβέρνησης, η τελευταία θα βρεθεί αντιμέτωπη με νέους και πιο δυναμικούς αγώνες της εκπαιδευτικής κοινότητας.

Οσον αφορά το συζητούμενο νομοσχέδιο, ο βουλευτής του ΚΚΕ τοποθετούμενος δήλωσε ότι το ΚΚΕ δεν μπορεί να το ψηφίσει, επειδή μεταξύ άλλων ανακυκλώνει τις ταχύτητες μεταξύ των μελών ΔΕΠ και είναι εξοντωτικό για τις δύο πρώτες βαθμίδες, δηλαδή του λέκτορα και του επίκουρου καθηγητή.

Ο Απ. Τασούλας αναπτύσσοντας τις συγκεκριμένες θέσεις του Κόμματος ζήτησε να υπάρξει σταθερός τρόπος κρίσης των μελών ΔΕΠ, να ισχύει η κλειστή διαδικασία για την εξέλιξη από βαθμίδα σε βαθμίδα και να υπάρχει η ανοιχτή διαδικασία μόνο για τις νέες θέσεις. Κάλεσε την κυβέρνηση να θεσπίσει τη μονιμότητα σε όλες τις βαθμίδες των μελών ΔΕΠ και όχι μόνο στις δύο πρώτες γιατί μόνο έτσι θα απελευθερωθούν τα μέλη ΔΕΠ από την ομηρία.

Σε σύντομη παρέμβασή του ο υπουργός Παιδείας δε διέψευσε τις προθέσεις της κυβέρνησης για το μπαράζ των αντιεκπαιδευτικών μέτρων που σκέφτεται να περάσει μέσα στο καλοκαίρι, λέγοντας ότι η κυβέρνηση δεν έκανε καμία δήλωση για τα νομοσχέδια που θα ψηφιστούν.

Με τις διατάξεις του νομοσχεδίου, που σύμφωνα με τον εισηγητή της πλειοψηφίας θεσπίζει αξιοκρατικές διαδικασίες, συμφώνησαν οι ομιλητές της ΝΔ και του ΣΥΝ ενώ διαφώνησε το ΔΗΚΚΙ. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι "επώνυμα" στελέχη της ΝΔ, όπως ο Στ. Μάνος, ο Γ. Σουφλιάς και ο Β. Κοντογιαννόπουλος διαφοροποιήθηκαν από την επίσημη κομματική γραμμή, δηλώνοντας ότι δε θα ψηφίσουν το νομοσχέδιο. Η συζήτηση του νομοσχεδίου θα συνεχιστεί σήμερα.

Στον Λαμπράκη και οι παιδικές και εφηβικές βιβλιοθήκες

Ερώτηση και αίτηση κατάθεσης εγγράφων των βουλευτών του ΚΚΕ, Απ. Τασούλα και Αχ. Κανταρτζή

Παρέμβαση στη Βουλή για τη δραστηριότητα του Λαμπράκη στο χώρο των βιβλιοθηκών κάνει το ΚΚΕ με Ερώτηση και αίτηση κατάθεσης εγγράφων για τον υπουργό Παιδείας που κατέθεσαν χτες οι βουλευτές του ΚΚΕ Απ. Τασούλας και Αχ. Κανταρτζής. Μετά την υπόθεση που αποκαλύφτηκε και αφορούσε την ανάθεση μέσω διαγωνισμού για το αδιάβλητο του οποίου εκφράζονται σοβαρές επιφυλάξεις που οδήγησαν μάλιστα και στην ακύρωσή του και αφορούσε έργο δημιουργίας σχολικών βιβλιοθηκών κόστους 21 δισ., δημοσιεύματα του κυριακάτικου Τύπου αποκάλυψαν μια ακόμα πτυχή της "πολυσχιδούς και πολυσυλλεκτικής δραστηριότητας του πολυπράγμονος κ. Χρήστου Λαμπράκη": Προεδρεύει και στον"μη κερδοσκοπικό" οργανισμό Παιδικών και Εφηβικών Βιβλιοθηκών (ΟΠΕΒ).

Στο κείμενο της Ερώτησης γίνεται αναφορά σε επιστολή μέλους του διοικητικού συμβουλίου του ΟΠΕΒ στην οποία αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι το έργο του Οργανισμού "είναι μηδαμινό έως ανύπαρκτο". Το γεγονός αυτό όμως, δεν εμπόδισε το υπουργείο Εθνικής Παιδείας να τον επιχορηγήσει λ. χ. το 1996 με 100 εκατ. δρχ. "Την ίδια ώρα όμως το ΥΠΕΠΘ περιορίζεται να επιχορηγήσει με ψίχουλα τις σχολικές εκδηλώσεις, το σχολικό αθλητισμό κτλ." επισημαίνουν οι βουλευτές του ΚΚΕ.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ καλούν τον υπουργό Παιδείας να διευκρινίσει με ποιο κριτήριο η κυβέρνηση εκτίμησε ότι πρέπει να ενισχυθεί το "έργο" του ΟΠΕΒ και ποιο είναι το έργο αυτό καθώς επίσης να καταθέσει μέσα στις προθεσμίες που προβλέπει ο κανονισμός της Βουλής όλα τα παρακάτω στοιχεία:

- Με τι ποσά επιχορήγησε το ΥΠΕΠΘ κάθε χρόνο τον ΟΠΕΒ από το 1993 που ιδρύθηκε μέχρι σήμερα;

- Ποια ήταν τα ποσά τα οποία διέθεσε κάθε χρόνο της ίδιας περιόδου το ΥΠΕΠΘ για την ενίσχυση των σχολικών βιβλιοθηκών, την κάλυψη των δαπανών των σχολικών εκδηλώσεων, την επιχορήγηση του σχολικού αθλητισμού και την οικονομική ενίσχυση της πολιτιστικής δραστηριότητας των μαθητικών κοινοτήτων;

ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ
Δεν πρόκειται για κακοδιαχείριση

Την αθέτηση από την κυβέρνηση της υπόσχεσής της για έκτακτη επιχορήγηση του Δήμου Αθηναίων με το ποσό των 40 δισ. δραχμών (σ.σ. πρόκειται για την περίφημη "προίκα Πάγκαλου"), επικαλέστηκε, κατά τη διάρκεια του χτεσινού Δημοτικού Συμβουλίου με θέμα τα οικονομικά του δήμου, ο δήμαρχος Δημήτρης Αβραμόπουλος,προκειμένου να προβάλει ως αναγκαιότητα την πολιτική της συνεχούς και υπέρογκης δανειοδότησης που ακολουθεί η δημοτική αρχή. Την ίδια στιγμή προσπέρασε το γεγονός ότι η ασκούμενη δημοτική πολιτική είναι απόλυτα συνυφασμένη με την κυβερνητική στον τομέα της Αυτοδιοίκησης, με κοινό παρονομαστή τη φορολόγηση των δημοτών και την ιδιωτικοποίηση δημοτικών υπηρεσιών.

Η δημοτική αρχή δεν έδωσε στοιχεία για την "αξιοποίηση" του δανείου των 25 δισ. δραχμών από την Εθνική Τράπεζα, δεν ενημέρωσε για την πορεία των εξόδων του δήμου και το ποσοστό της μέχρι σήμερα υλοποίησης των τεχνικών και άλλων έργων. Αρκέστηκε στη για μια ακόμη φορά παρουσίαση του "έργου" που συντελείται στην πόλη της Αθήνας, και που προφανώς πρόκειται για τα σιντριβάνια, τα ροζ πλακάκια και τα κάγκελα στους δρόμους.

Με στημένο και το τελευταίο δευτερόλεπτο της παρουσίας του στο ΔΣ ο δήμαρχος, αντί να καθίσει να συζητήσει προτίμησε να φύγει και από την αίθουσα - με πρόφαση μία εκδήλωση στην οποία θα πήγαιναν και τα κανάλια - δίνοντας έτσι την ευκαιρία και στις από κοινού εμφανιζόμενες το τελευταίο διάστημα ομάδες του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ να αποχωρήσουν επίσης.

Στη συζήτηση παρέμεινε ο επικεφαλής της "Αγωνιστικής Συνεργασίας για την Αθήνα", Λεων. Αυδής,ο οποίος χαρακτήρισε απαράδεκτη την αποχώρηση του δημάρχου από τη συζήτηση. Για το θέμα της συζήτησης ανάμεσα σε άλλα σημείωσε ότι είναι "πολιτικής αντίληψης πρωτίστως και δευτερευόντως οικονομικής διαχείρισης αποτέλεσμα η τραγική κατάσταση που αντιμετωπίζει ο Δήμος Αθηναίων". Στόχος της κυβέρνησης, είπε, αλλά και της πολιτικής που ακολουθεί ο δήμαρχος Αθηναίων και από τη θέση του προέδρου της ΚΕΔΚΕ, είναι να μετατραπεί η Τοπική Αυτοδιοίκηση σε όργανο οικοδόμησης της κοινωνίας των 2/3. Σημείωσε ότι οι δαπάνες που μένουν ανεκτέλεστες είναι αυτές που αφορούν κοινωνικές δαπάνες. Επισήμανε πως ο δήμαρχος δεν έκανε τίποτα για την κατακράτηση από την κυβέρνηση των θεσμοθετημένων πόρων ή την ανάθεση των αρμοδιοτήτων χωρίς εξασφάλιση πόρων, που, αντίθετα, εκμεταλλεύτηκε για να προωθήσει ιδιωτικοποιήσεις, διεύρυνση της ανταποδοτικότητας με τροφεία στους βρεφικούς σταθμούς και εισιτήρια στα γυμναστήρια και επιβάρυνση των πολιτών. Ο Λεων. Αυδής σημείωσε ότι φτάνουν τα 72 δισ. δραχμές οι παρακρατηθέντες από την κυβέρνηση πόροι που ανήκουν στο δήμο και υπενθύμισε ότι ο Δ. Αβραμόπουλος πλειοδότησε στην απόφαση της κυβέρνησης για παρακράτηση των 10 δισ. από τους φόρους των τόκων.

ΟΤΕ
Κατευθείαν τα 700 δισ.

Σε απευθείας αναθέσεις, χωρίς μειοδοτικούς διαγωνισμούς ή "Προγραμματικές Συμφωνίες", προσανατολίζεται να προχωρήσει η διοίκηση του ΟΤΕ, για την υλοποίηση των επενδυτικών προγραμμάτων του Οργανισμού μέχρι το 2000, προϋπολογισμού, περίπου, 700 δισ. δραχμών.

Το θέμα αυτό εξετάστηκε στη χτεσινή συνεδρίαση του ΔΣ του ΟΤΕ, χωρίς να παρθεί απόφαση. Θα επαναληφθούν άλλες τρεις συνεδριάσεις του ΔΣ του Οργανισμού, με προοπτική να παρθεί οριστική απόφαση τη μεθεπόμενη Πέμπτη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η απόφαση για απευθείας αναθέσεις των προμηθειών του ΟΤΕ έχει ληφθεί από την κυβέρνηση, στο πρόσφατο Υπουργικό Συμβούλιο, με πρόσχημα την επιτάχυνση των διαδικασιών για την υλοποίηση του έκτακτου επενδυτικού προγράμματος 1997 - 1998, προϋπολογισμού 135 δισ. δρχ.

Πριν τη χτεσινή συνεδρίαση του ΔΣ του ΟΤΕ, πραγματοποιήθηκε συνάντηση μίας ώρας του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο του ΟΤΕ Δημ. Παπούλια,στο Μέγαρο Μαξίμου.

ΠΕΤΡΑΛΩΝΑ
Οχι άλλα θύματα

Στο σημείο των ηλεκτρικών γραμμών του ΗΣΑΠ, όπου άφησε την τελευταία του πνοή ο άτυχος 15χρονος Μάριος Κοντοπίδης προχτές το βράδυ, όταν επιχείρησε να πιάσει μία μπάλα, εκατοντάδες κάτοικοι των Πετραλώνων χτες το βράδυ πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας και συμβολική κατάληψη των γραμμών. Ο άτυχος μαθητής βρήκε τραγικό θάνατο προχτές στις 10 το βράδυ, όταν επιχείρησε να διασχίσει τις γραμμές - οι οποίες είναι αφύλακτες, αφού τα προστατευτικά συρματοπλέγματα έχουν καταστραφεί - για να πιάσει την μπάλα του και τον χτύπησε το ρεύμα.

Οι κάτοικοι κατήγγειλαν ως εγκληματική την αδιαφορία όλων των υπευθύνων και ζητούν να κατασκευαστεί σε εκείνο το αφύλακτο σημείο αερογέφυρα και να φτιαχτεί το συρματόπλεγμα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ