ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 23 Ιούλη 1997
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Προνοούν

ΦΗΜΕΣ και σχέδια στα οικονομικά επιτελεία της κυβέρνησης για το "πώς θα πέσει ο πληθωρισμός" το 1998. Συναντήσειςδιαφόρων παραγόντων αλλά και των αρμόδιων υπουργών με τον Σημίτη...

***

Τώρα γιατί κουράζονται, κανείς δεν ξέρει. Αφού θα ακολουθηθεί ο... κλασικός δρόμος και το λένε άλλωστε μέσες - άκρες. Πάγωμα ουσιαστικά των αυξήσεων σε μισθούς και μεροκάματα, ένταση της πολιτικής του ξεπουλήματος, ενίσχυση των διάφορων διευκολύνσεων του μεγάλου κεφαλαίου και καθαρίσαμε...

*******

Ηδη, κουβεντιάζονται και τα ποσοστά των αυξήσεων, για το 1998. Οι αριθμοί που δίνουν είναι 2+2% που ποιος ξέρει πόσο λιγότερο είναι στην πραγματικότητα.

***

Δεν μπορείτε να πείτε όμως. Βλέπουν μπροστά. Από τώρα τα κανονίζουν για να υποδεχτούμε το νέο χρόνο πανέτοιμοι για μια ακόμα λιτότητα. Των φρονίμων τα παιδιά... ξέρετε τώρα.

***

ΜΑ ΤΙ ΕΙΠΕΣ στο Ναύπλιο κ. Σημίτη μας! Οτι οι δημοτικές εκλογές θα επιβεβαιώσουν την κυβερνητική πολιτική. Μόνο οι δημοτικές εκλογές;

***

Ο ήλιος γιατί βγαίνει κάθε πρωί; Μα... για να φωτίσει την κυβερνητική πολιτική! Τα πουλιά γιατί κελαηδάνε; Επειδή χαίρονται από την κυβερνητική πολιτική. Η φύση, κι η πλάση ολόκληρη θαυμάζει και υμνεί την κυβερνητική πολιτική...

***

Σημίτη, ζούμε για να σ' ακούμε!

***

Ο Συνασπισμός μια φορά παρεξηγήθηκε και λέει: "σιγά μη συνεργαστούμε στις δημοτικές εκλογές για να επιβεβαιώσουμε την κυβερνητική πολιτική".

***

Μετάφραση: Διατύπωσέ το αλλιώς και βλέπουμε πώς θα γίνει η δουλιά. Σωστά, πρέπει να τηρούνται και τα προσχήματα...

***

Αλλωστε δε λείπουν και τα στελέχη της Κουμουνδούρου που δεν περιμένουν τις δημοτικές για να το επιβεβαιώσουν. Χρόνια τώρα συνεργάζονται σε διάφορους δήμους και νομαρχίες με στελέχη του κυβερνώντος κόμματος και μια χαρά υλοποιούν την πολιτική της κυβέρνησης.

***

ΤΙ ΕΓΙΝΕ, αλλάζουν πάλι εκ βάθρων οι δομές της εκπαιδευτικής πολιτικής της χώρας; Επαναστατικές διαφοροποιήσεις, ρηξικέλευθες, γυρίζουν την πλάτη στο παρελθόν και επαναδιαμορφώνουν το εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας;

***

Επιτέλους! Τρεις μήνες έχουμε να τα ακούσουμε αυτά...

***

Κι ως γνωστόν η παιδεία της χώρας αν δεν αλλάξει ριζικά τουλάχιστον 5 φορές το χρόνο, είναι παράδοξο φαινόμενο για τα ελληνικά δεδομένα.

***

Επίσης δε, παράδοξο είναι αν μετά τη μεταρρυθμιστική επανάσταση δε μείνει ακριβώς η ίδια και απαράλλαχτη. Αντε και λίγο χειρότερη...

Εν αναμονή της "μοιρασιάς"

Επανήλθε προχτές η "Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία", ακριβέστερα ο ιδιοκτήτης της, στο εκκολαπτόμενο σκάνδαλο για το έργο του υπουργείου Παιδείας σχετικά με τις 500 βιβλιοθήκες ύψους 21 δισ. δρχ. Εργο, το οποίο είναι προπομπός αρκετών άλλων του υπουργείου Παιδείας, συνολικού ύψους 700 δισ.

Στο άρθρο της επαναλαμβάνει τη γνωστή "υπερασπιστική" της γραμμή, ότι δηλαδή είναι απηνής διώκτης των διαπλεκόμενων συμφερόντων και τονίζει μεταξύ άλλων ότι "χρειάζεται θάρρος για την αποκάλυψή τους (σ. σ. των "διαπλεκομένων συμφερόντων"), άρνηση συναλλαγής, αδιαφορία για τις όποιες αντιδράσεις μπορεί να προκληθούν". Εμμεσα πλην σαφώς, δηλαδή, η εφημερίδα ισχυρίζεται ότι βρίσκεται "εκτός συναλλαγών" και βέβαια εκτός "διαπλεκομένων συμφερόντων", σε αντίθεση με τους ανταγωνιστές της (συγκρότημα Λαμπράκη). Ελα, όμως, που κι αυτό δεν ευσταθεί, αφού η ίδια εφημερίδα παραδέχτηκε την περασμένη βδομάδα ότι η δεύτερη εταιρία, μετά από αυτή του Χρ. Λαμπράκη, που υπέβαλε προσφορά για το έργο των 21 δισ. δρχ. ανήκει σε ανίψια του Χρ. Τεγόπουλου.

Και κάτι ακόμα: Αυτό που προξενεί εντύπωση είναι ότι η "Ελευθεροτυπία" αποφεύγει κάθε επικριτικό σχόλιο στη στάση της κυβέρνησης και την πολιτική της, που λειτουργεί ως θερμοκήπιο για ανάλογα σκάνδαλα. Μήπως ακριβώς γιατί προσδοκά ακόμα να επωφεληθεί από τη "μοιρασιά";

Θερινό τμήμα

Τριάντα οκτώ

υπό σκιάν

κι άρχετ' η συνεδρία,

έκτακτα

νομοσχέδια

θα ψηφιστούνε τρία

κι ορίστε

ο εισηγητής

το πρώτο αναλύει,

ενώ η ζέστη

το μυαλό

όλων το παραλύει!

Τριάντα οκτώ

υπό σκιάν,

κι οι βουλευτές

σμπαράλι,

α, ευκαιρία οι ταγοί

πού θα 'βρουν

πιο μεγάλη;

και στέλνουν

και ψηφίζονται,

εν μέσω του ιδρώτα,

νόμοι π' αλλάζουν

στο λαό, τον δύστυχο,

τα φώτα!

Ο οίστρος

Ξεκίνησε το "ευρωφακέλωμα"

Δώδεκα ώρες το λιγότερο πρέπει να περιμένουν στην ελληνική πρεσβεία στο Βελιγράδι οι Γιουγκοσλάβοι, που ενδιαφέρονται να πάρουν βίζα για την Ελλάδα. Και επειδή το ενδιαφέρον είναι αρκετά μεγάλο την περίοδο αυτή, δημιουργείται μια αρκετά μεγάλη ουρά και ορισμένοι πληρώνουν 50 και 100 μάρκα, για μια θέση σ' αυτήν!..

Από την πλευρά της ελληνικής πρεσβείας, συνιστάται στους ενδιαφερόμενους υπομονή και δικαιολογείται η καθυστέρηση, με την επίκληση της Συμφωνίας Σένγκεν!

Φαίνεται πως το νέο σύστημα του ευρωφακελώματος δεν απέκτησε ακόμα την ταχύτητα που απαιτείται και, εκτός από το ότι γίνεται αντιληπτό από τους ενδιαφερόμενους να ταξιδέψουν στη χώρα μας, προκαλεί και τους ανάλογους εκνευρισμούς και αρνητικά σχόλια...

Να τον χαίρονται...

"Ας μην θλίβονται οι εκπρόσωποι του ΚΚΕ και του ΣΥΝ για το γιουχάισμα που επιφύλαξαν στις προσεγγίσεις τους για το Μακεδονικό τα μέλη του Παγκόσμιου Παμμακεδονικού Συνεδρίου των (ελληνικών...) Ενώσεων Μακεδόνων"! Ετσι γράφει ο Γ. Λ., χτες, στην "Ελευθεροτυπία" του Τεγόπουλου, ο οποίος και αναλαμβάνει να εξωραϊσει την εμφυλιοπολεμικού χαρακτήρα αντικομμουνιστική και εθνικιστική αντίδραση ορισμένων αντιπροσώπων των παραπάνω ενώσεων, υποστηρίζοντας, ούτε λίγο - ούτε πολύ, πως "φταίνε" οι θέσεις του ΚΚΕ. Ελα, όμως, που έχει επιβεβαιώσει πλέον η ίδια η ζωή, και μάλιστα με τραγικό τρόπο, την ορθότητα των πατριωτικών θέσεων του ΚΚΕ, ενώ η χώρα ακόμη πληρώνει τη γνωστή δημαγωγική εθνικιστική πολιτική των άλλων κομμάτων - συμπεριλαμβανομένου και του ΣΥΝ.

Ολ' αυτά φαίνεται να τα αγνοεί και να μην τα καταλαβαίνει ο Γ. Λ. Ετσι, αποφαίνεται με περισσό θράσος: "Αν έλεγαν τα ίδια πράματα σ' ένα συνέδριο από Ενώσεις Μακεδόνων του Γκλιγκόροφ, θα τους χειροκροτούσαν, ίσως και να τους ζητωκραύγαζαν..."! Προφανώς, οι συνέπειες των εθνικιστικών συλλαλητηρίων του μίσους και του αποπροσανατολισμού δε δίδαξαν τίποτα στον... φωστήρα της δημοσιογραφίας, που παρουσιάζεται ως ακραιφνής εθνικόφρων. Κι αυτό ταιριάζει απόλυτα και με τη... συμβουλή του, να λέμε δηλαδή, ό,τι αρέσει στο εκάστοτε ακροατήριο!

Αραγε ο Γ. Λ. τι επιδιώκει να κολακέψει με το σχόλιό του; Μήπως τα αντικομμουνιστικά, εθνικιστικά σύνδρομα των αναγνωστών του; Ας τον χαίρονται...

Ο λόγος τώρα στους εργάτες

Για να... διευκολυνθεί το ξεπούλημα και της λιπασματοβιομηχανίας ΑΕΒΑΛ στην Πτολεμαϊδα, μετά από τους δύο ανεπιτυχείς πλειοδοτικούς διαγωνισμούς, η κυβέρνηση τη βγάζει ξανά στο "σφυρί" χωρίς χρέη, καλοσυντηρημένη και αυτή τη φορά "καθαρή" από εργαζόμενους και εργασιακά δικαιώματα.

Με το ξεπούλημα η κυβέρνηση πετυχαίνει πολλά... "καλά". Και την ελληνική λιπασματοβιομηχανία στήνει στα πέντε μέτρα, εκτελώντας έτσι τις διαταγές των πολυεθνικών και τα εργασιακά δικαιώματα ποδοπατεί, αυξάνοντας ταυτόχρονα τη θλιβερή λίστα της ανεργίας. Δεν ξεχνά μάλιστα να κοροϊδέψει κατάμουτρα τους υποψήφιους ανέργους του εργοστασίου, πετώντας τους τα ψίχουλα των επιδοτούμενων προγραμμάτων. Τώρα, ο λόγος ανήκει σε αυτούς.

Σύμβουλος εφ' όλης της ύλης

"Να μην προχωρήσουμε σε συνενώσεις αντίθετες με την επιθυμία των κατοίκων και την αναπτυξιακή λογική, γιατί έτσι το μέτρο τίθεται υπό δοκιμασία και ενδεχομένως υπονομεύεται. Ορισμένες υποδείξεις που έκανα, ακολουθήθηκαν από την κυβέρνηση". Αν αντιληφθήκατε ότι η παραπάνω δήλωση ανήκει σε μέλος της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ κατά τη συνεδρίαση της περασμένης βδομάδας στο Ναύπλιο, λάθος καταλάβατε. Η δήλωση ανήκει στον Κ. Μητσοτάκη, ο οποίος, όπως όλα δείχνουν, εξελίσσεται σε υψηλό σύμβουλο της κυβέρνησης για όλα τα θέματα εξωτερικής και εσωτερικής πολιτικής. Προφανώς πρέπει να έχει αλλάξει πλέον γνώμη και να μη θεωρεί πλέον ότι η κυβέρνησή του ήταν "η καλύτερη κυβέρνηση μετά τον πόλεμο" και μάλλον αναγνωρίζει την πρωτοκαθεδρία της κυβέρνησης Σημίτη.

Εξωραϊσμός της πολιτικής της υποτέλειας

Να αντιστρέψει την πραγματικότητα, ή, καλύτερα, να την "προσαρμόσει" στα πλαίσια της πολιτικής που εφαρμόζει η κυβέρνηση Σημίτη, επιχειρεί ο υπουργός Εξωτερικών, με τη προχτεσινή συνέντευξή του στα "Νέα". Μόνο, που στην προσπάθειά του αυτή, ο Θ. Πάγκαλος δεν αποφεύγει την αυτογελοιοποίηση. Για παράδειγμα, ισχυρίζεται ότι δεν μπορεί να υπάρξει πολιτική προσέγγιση με την Τουρκία, αν δε λυθεί το θέμα της διεκδίκησης των Ιμίων από την Αγκυρα (!). Λες και η συμφωνία Σημίτη - Ντεμιρέλ - Ολμπράιτ στη Μαδρίτη δεν ήταν κίνηση πολιτικής προσέγγισης. Λες και η Τουρκία, αλλά και οι ΗΠΑ δεν επιμένουν σταθερά στις "γκρίζες ζώνες" στο Αιγαίο.

Επιχειρεί ακόμα ο Θ. Πάγκαλος να δείξει ότι η κυβέρνηση ασκεί ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική και ισχυρίζεται ότι η Συμφωνία της Μαδρίτης "ανοίγει το δρόμο για μια απευθείας συζήτηση με την Τουρκία". Αυτό που "ξεχνάει" ο Θ. Πάγκαλος είναι ότι η ατζέντα των "απευθείας συνομιλιών" με την Τουρκία, έχει προ πολλού διαμορφωθεί από την Ουάσιγκτον και υπηρετεί, πρώτα και κύρια, τα δικά της συμφέροντα.

Και, βέβαια, ο Θ. Πάγκαλος και η κυβέρνηση Σημίτη δεν προτίθενται να παρεκκλίνουν ούτε κατά μία κεραία από τις εντολές των ΗΠΑ. Απλά, επιχειρούν να εξωραϊσουν την πολιτική της υποτέλειας "προς το εσωτερικό".

"Το ξέρετε κ. υπουργέ;.."

"Το ξέρετε, κύριε υπουργέ, ότι οι εργαζόμενοι στο ξενοδοχείο στο Ναύπλιο, όπου έμεναν τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, είναι ακόμα απλήρωτοι;"! Η ρητορική ερώτηση προς τον υπουργό, αλλά και τον υφυπουργό, Εργασίας έγινε από τον Στ. Κωλέτση, πρόεδρο της Ομοσπονδίας Επισιτισμού - Τουρισμού και στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, στην προχτεσινή συνεδρίαση του Τομέα Συνδικαλιστικού του κυβερνώντος κόμματος.

Βέβαια, μπορεί να μην γνώριζαν οι υπουργοί της κυβέρνησης ότι, στο πολυτελές ξενοδοχείο "ΑΜΑΛΙΑ" στο Ναύπλιο, όπου σίγουρα έτυχαν της καλύτερης εξυπηρέτησης, οι εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι. Ισως ακόμα και να μεσολαβήσουν για να καταβληθούν τα δεδουλευμένα. Ενα πράγμα, όμως, είναι σίγουρο: Ξέρουν πολύ καλά οι κύριοι υπουργοί ότι οι απασχολούμενοι στον τουρισμό δεινοπαθούν. Και ξέρουν ακόμα ότι όσο ακολουθούν αυτή την πολιτική, πολιτική ενίσχυσης της ασυδοσίας των εργοδοτών, νέα δεινά θα φορτώνονται στις πλάτες των εργαζομένων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ