ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 23 Ιούλη 1997
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΑ ΜΜΕ
Αναγκαία η αφύπνιση και η στράτευση όλων των κοινωνικών δυνάμεων

Συνάντηση της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ με αντιπροσωπεία του Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου

"Είναι αναγκαία η κοινωνική αφύπνιση και η στράτευση όλων των λαϊκών, κοινωνικών δυνάμεων για την αντιμετώπιση μιας κατάστασης, που όχι μόνο παραβιάζει την πολιτική ενημέρωση και πληροφόρηση, αλλά και δημιουργεί σοβαρά προβλήματα σήψης, διαφθοράς, παραβίασης ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων".Τα παραπάνω τόνισε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα,αναφερόμενη στη νοσηρή κατάσταση, που επικρατεί στο χώρο των ΜΜΕ, στη συνάντηση που είχε χτες με αντιπροσωπεία του ΕΣΡ, με επικεφαλής τον πρόεδρό του Γεώργιο Κασιμάτη.Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των επαφών που έχει το ΕΣΡ με τους αρχηγούς όλων των κομμάτων της Βουλής.

Ο Γ. Κασιμάτης χαρακτήρισε τη συζήτηση "ενδιαφέρουσα, ουσιαστική και γόνιμη", αφού δεν περιορίστηκε μόνο στο έργο του ΕΣΡ, αλλά και στα κύρια προβλήματα του ραδιοτηλεοπτικού χώρου. Η συζήτηση αυτή, όπως είπε ο πρόεδρος του ΕΣΡ, "μας διεύρυνε τη σκέψη μας, για τη δραστηριότητά μας, για να μπορέσουμε να κάνουμε κοινή συνείδηση αυτό που έχουμε πει πολλές φορές: Μέσα δηλαδή από ποιους κανόνες πρέπει να λειτουργήσει αυτός ο φορέας της τεράστιας εξουσίας, όπως είναι τα ΜΜΕ".

Η Αλέκα Παπαρήγα στις δηλώσεις της, μετά το πέρας της συνάντησης, επανέλαβε την ανάγκη αλλαγής του νόμου για τα ΜΜΕ "που ευνοεί τα μεγάλα ιδιωτικά κανάλια", καθώς και τη θέση του ΚΚΕ, για τη συμμετοχή στη σύνθεση του ΕΣΡ όλων των κομμάτων της Βουλής, και για την ανάγκη κοινωνικής αντιπροσώπευσης. Χαρακτήρισε "θετικό" το ξεκίνημα του νέου ΕΣΡ και τόνισε ότι η απόφαση για τον ΑΝΤΕΝΝΑ θα πρέπει να εκτελεστεί άμεσα.

"Είμαστε διατεθειμένοι", είπε η Αλέκα Παπαρήγα, "να στηρίξουμε κάθε προσπάθεια του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, στη συμβολή του να εξυγιανθεί κάπως αυτή η νοσηρή κατάσταση που επικρατεί στο χώρο των ΜΜΕ.Θεωρούμε θετικό το ξεκίνημά του, όχι απλώς γιατί επέβαλε ποινή σ' ένα ιδιωτικό κανάλι, που οπωσδήποτε παραβίαζε στοιχειώδεις κανόνες δεοντολογίας - και ηθικής θα πρόσθετα εγώ - αλλά γιατί κατά κάποιο τρόπο έδειξε τη διάθεσή του να συμβάλει στην κοινωνική ενημέρωση, που πιστεύουμε ότι είναι αναγκαία, πέρα από κυρώσεις, που και αυτές σε ορισμένες περιπτώσεις είναι αναγκαίες. Πέρα από τις κυρώσεις, είναι αναγκαία η κοινωνική αφύπνιση και η στράτευση όλων των λαϊκών, κοινωνικών δυνάμεων για την αντιμετώπιση μιας κατάστασης, που όχι μόνο παραβιάζει την πολιτική ενημέρωση και πληροφόρηση, αλλά και δημιουργεί σοβαρά προβλήματα σήψης, διαφθοράς, παραβίασης ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων".

"Θεωρώ ότι ο ρόλος του ΕΣΡ μπορεί να είναι πάρα πολύ θετικός, χωρίς να σημαίνει ότι όλοι οι υπόλοιποι πρέπει να μεταφέρουμε και ν' αναθέσουμε τις ευθύνες μας σε ένα και μόνο όργανο".

Κοινωνική κριτική

"Γνώμη του ΚΚΕ είναι, επίσης, ότι ο νόμος για τα ΜΜΕ πρέπει ν' αλλάξει.Θεωρούμε ότι ήδη κύλησε αρκετό νερό στο αυλάκι και η κυβέρνηση πρέπει να πάρει υπόψη της μια πραγματικότητα. Υπάρχουν περιθώρια, δε λέμε ν' αλλάξει ριζικά ο νόμος, γιατί δε νομίζουμε ότι το θέλει η κυβέρνηση, αλλά τουλάχιστον να βελτιωθεί. Κατά τη γνώμη μας πρέπει να υπάρξουν κανόνες δεοντολογίας και αυτοί δεν έχουν καμία σχέση με τη λογοκρισία. Αυτοί θα βοηθήσουν να καλλιεργηθεί η σωστή και εποικοδομητική, αλλά και καταλυτική κοινωνική κριτική".

"Πρέπει το ΕΣΡ να προβλέπει τη συμμετοχή όλων των κομμάτων της Βουλής.Τουλάχιστον εμείς είχαμε αντιδικήσει σ' αυτό το θέμα με την κυβέρνηση και με την πείρα που διαμορφώνεται να υπάρξει μεγαλύτερη κοινωνική αντιπροσωπευτικότητα και ο συνδυασμός ανθρώπων που γνωρίζουν τα ζητήματα και έχουν την έξωθεν καλή μαρτυρία και μπορεί να υπάρχουν και τέτοιοι άνθρωποι, αλλά και με την κοινωνική αντιπροσωπευτικότητα".

"Η απόφαση του ΕΣΡ, όσον αφορά στον ΑΝΤΕΝΝΑ, πρέπει να εκτελεστεί άμεσα. Δεν μπορεί στο όνομα των εφέσεων να χάνεται χρόνος και από το παράθυρο να μειώνεται το κύρος μιας απόφασης, που κατά τη γνώμη μας και σωστή είναι και νόμιμη και μέσα στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων του ΕΣΡ.Οτιδήποτε άλλο ακούγεται, είναι "εκ του πονηρού"".

Επιλεκτική πολιτική

Η Αλέκα Παπαρήγα, απαντώντας σε ερώτηση για τη μεροληπτική στάση που κρατούν απέναντι στο ΚΚΕ μια σειρά ΜΜΕ και αν το θέμα αυτό το έθιξε στη συνάντηση με τον πρόεδρο και του εκπροσώπους του ΕΣΡ, είπε: "Περισσότερο ακροθιγώς το έθιξα, όχι γιατί είναι ένα ζήτημα δεύτερης σημασίας, αλλά γιατί κατά τη γνώμη μας, σήμερα το πρώτο πράγμα που συγκεντρώνει την προσοχή του το ΚΚΕ είναι τι είδους πληροφόρηση περνάει. Αυτό μας απασχολεί και εκεί κανείς μπορεί να δει και την πλευρά της ανισοτιμίας των κομμάτων και ιδιαίτερα του ΚΚΕ.Οταν οργανώνεις χειραγώγηση στον τομέα της πληροφόρησης, είναι επόμενο να έχεις και επιλεκτική πολιτική απέναντι στα κόμματα. Πιστεύουμε ότι το μέγιστο και το κυριότερο θέμα είναι τι είδους πληροφόρηση δέχεται ο ελληνικός λαός, τι είδους πολιτισμός περνάει από τα ΜΜΕ και πλευρά του είναι και το πολιτικό ζήτημα.Πολιτικό βεβαίως είναι και αυτό το γενικότερο που βάζουμε".

Σχετικά με το νόμο για τα ΜΜΕ και τα κύρια σημεία για τα οποία το ΚΚΕ ζητάει την αλλαγή του, η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ διευκρίνισε: "Η γνώμη μας είναι ότι ο νόμος που υπάρχει - και το είπαμε έγκαιρα, δεν το λέμε εκ των υστέρων - ευνοεί τα μεγάλα ιδιωτικά κανάλια. Είναι ελλιπής, ως προς τον τρόπο λειτουργίας της κρατικής τηλεόρασης, του ραδιοφώνου, που οπωσδήποτε πρέπει να εκφράζει και στον τομέα της διοίκησης και της συμμετοχής μεγαλύτερη αντιπροσωπευτικότητα.Τα τελευταία χρόνια παραμερίζεται ο ρόλος της ΕΣΗΕΑ, αν ποτέ υπήρξε βέβαια αξιοποιήσιμος από την πλευρά της κυβέρνησης. Περιθωριοποιείται. Ο νόμος πρέπει να ευνοεί και άλλους φορείς, κοινωνικούς, πολιτικούς, στη συμμετοχή - να το πω έτσι - στο παιχνίδι της πληροφόρησης. Τελικά, ο νόμος λειτουργεί υπέρ των ολίγων και των ισχυρών".

Ο πρόεδρος του ΕΣΡ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, εξέφρασε την ελπίδα ότι σύντομα θα υπάρξει η ανάλογη οργάνωση του ΕΡΣ για ν' αρχίσει άμεσα ο οικονομικός έλεγχος και η ονομαστικοποίηση των μετοχών των "διαπλεκομένων εταιριών".

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
"Υπερασπιστής" της Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Αλλη μια οργανωτική ανασυγκρότηση επιχειρεί η ηγεσία του κόμματος

Υπερασπιστής της "αυτονομίας των θεσμών" και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης εμφανίζεται ο πρόεδρος της ΝΔ, απαντώντας στην τοποθέτηση του Κ. Σημίτη για δημοψηφισματικό χαρακτήρα των δημοτικών εκλογών. Στη βάση αυτή, όπως όλα δείχνουν, θα οικοδομηθεί και η τακτική του κόμματος για τις δημοτικές εκλογές.

Μιλώντας χτες το βράδυ στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΝΔ, ο Κ. Καραμανλής χαρακτήρισε υποκριτική τη σχετική δήλωση του πρωθυπουργού που στερείται, όπως είπε, "εκσυγχρονιστικών στοιχείων" και είναι βλαπτική για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Απαντώντας στην προσπάθεια κομματικοποίησης, όπως την αποκαλεί, των δημοτικών εκλογών, ο πρόεδρος της ΝΔ υποστήριξε ότι "τα φαινόμενα του έντονου κομματισμού που παρατηρήθηκαν στις προηγούμενες δημοτικές εκλογές οδήγησαν σε φαινόμενα κακοδιαχείρισης, όπως στο Δήμο Πειραιά" (!). Από την άλλη επιχείρησε να περάσει στην αντεπίθεση, υποβάλλοντας το "εξοντωτικό" ερώτημα προς τον Κ. Σημίτη "να πει τι θα κάνει αν τα αποτελέσματα δεν είναι ευνοϊκά" (!).

Βασικό θέμα της χτεσινής συνεδρίασης ήταν η οργανωτική ανασυγκρότηση - άλλη μία τα τελευταία χρόνια - και το όλο θέμα επιχειρήθηκε να αντιμετωπιστεί με διοικητικά - οργανωτικά μέτρα. Ο Κ. Καραμανλής, σύμφωνα με πληροφορίες, έθεσε ορισμένες γενικές αρχές (της συλλογικότητας, της ανανέωσης κ. ά.) για την ανασυγκρότηση του κομματικού μηχανισμού, ενώ ο Β. Μεϊμαράκης εισηγήθηκε τα συγκεκριμένα μέτρα. Ο Γ. Σουφλιάς ζήτησε άμεση εκλογή των προέδρων των νομαρχιακών επιτροπών και ζήτησε να καταργηθούν οι διορισμένοι τομεάρχες και περιφερειάρχες. Η Ντ. Μπακογιάννη τάχθηκε υπέρ της θεσμοθέτησης και εκλογής των περιφερειαρχών, ενώ ο Μ. Εβερτ, ο οποίος δε συμμετείχε στη συνεδρίαση έστειλε επιστολή με τις προτάσεις του, στην οποία επισημαίνεται η ανάγκη ανοίγματος των οργανώσεων στο λαό. Οριστικές αποφάσεις πάντως θα ληφθούν σε επόμενη συνεδρίαση της ΚΕ.

Δε στηρίζονται τα στρατιωτικά εργοστάσια επισκευών

Ερώτηση του ΚΚΕ στον υπουργό Αμυνας

Ερώτηση προς τον υπουργό Εθνικής Αμυνας κατέθεσαν χτες οι βουλευτές του ΚΚΕ Στρατής Κόρακας και Ορέστης Κολοζώφ, σχετικά με το γεγονός ότι η κυβέρνηση δε στηρίζει τα στρατιωτικά εργοστάσια επισκευών στον Αραξο και την 116η Πτέρυγα Μάχης, μη προχωρώντας στις αναγκαίες προσλήψεις προσωπικού, και μη διαθέτοντας τα αναγκαία κονδύλια για τη λειτουργία και ανάπτυξη των εργοστασίων αυτών.

Αναλυτικά, η ερώτηση των βουλευτών του ΚΚΕ έχει ως εξής:

"Παρόλο το σημαντικό έργο που προσφέρουν τα στρατιωτικά εργοστάσια επισκευών, δηλαδή το Εργοστάσιο Μέσων και Επίγειου Εξοπλισμού στον Αραξο και η 116η Πτέρυγα Μάχης, η κυβέρνηση δεν τα στηρίζει επαρκώς.

Είναι χαρακτηριστικό πως στο Εργοστάσιο Μέσων Μεταφοράς και Επίγειου Εξοπλισμού με κόστος 5 - 7 εκατ. δρχ. επισκευάζονται και παραδίνονται στην κυκλοφορία οχήματα, η αγορά των οποίων θα κόστιζε 30 - 50 εκατ. Αν και γίνεται φανερό ότι με το εργοστάσιο μπορεί να επιτευχθεί μεγάλη εξοικονόμηση πόρων, εν τούτοις αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα, λόγω ελλείψεων σε προσωπικό, κυρίως πολιτικό, αλλά και μη ικανοποιητικής αμοιβής των εργαζομένων σ' αυτό. Ετσι, αντί να εκχωρηθούν - όπως σχεδιάζεται - σε ιδιώτες οι εργασίες φανοποιίας, μπορεί - αν γίνουν οι αναγκαίες προσλήψεις και διατεθούν τα απαραίτητα κονδύλια - οι εργασίες φανοποιίας να γίνονται στο ίδιο το Εργοστάσιο, εξοικονομώντας χρήματα και εξασφαλίζοντας την ποιότητα της εργασίας. Από την άλλη, χρειάζεται να ρυθμιστεί το θέμα της ανακύκλωσης των αποβλήτων, ώστε να λειτουργήσει μονάδα επιμεταλλώσεων. Εξάλλου, το πολιτικό προσωπικό του Εργοστασίου είναι από τους χειρότερα αμειβόμενους εργαζόμενους στο δημόσιο, ενώ δε δόθηκαν σ' αυτούς τα επιδόματα ανθυγιεινής εργασίας και επικινδυνότητας.

Τα ίδια πάνω - κάτω προβλήματα παρουσιάζονται και στην 116η Πτέρυγα Μάχης, όπου επισκευάζονται κυρίως αεροπλάνα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα για την εξοικονόμηση των πόρων που μπορεί να επιτευχθεί αποτελεί το γεγονός ότι η επισκευή ενός μηχανήματος κοστίζει στο εξωτερικό 30 - 50% της αξίας του, ενώ στην Πτέρυγα Μάχης μόνο 5% της αξίας του!

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. υπουργός ποια είναι τα μέτρα που πρόκειται να πάρει η κυβέρνηση και πότε, ώστε να στηριχτεί η λειτουργία των στρατιωτικών εργοστασίων επισκευών, να γίνουν οι αναγκαίες προσλήψεις προσωπικού, να εξασφαλιστεί η ικανοποιητική αμοιβή του και να διατεθούν τα απαραίτητα κονδύλια για την απρόσκοπτη λειτουργία και την παραπέρα ανάπτυξή τους;".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ