ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 24 Ιούλη 1997
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Δράση παρακράτους με αστυνομική κάλυψη

Ενα μείζον πολιτικό θέμα αναδεικνύει, τελικά, η προχτεσινοβραδινή παρουσία ομάδας οπλισμένων ανδρών, που εμφανίστηκαν λίγο πριν τα μεσάνυχτα στο σταθμό και την πλατεία Βικτωρίας, δηλώνοντας ότι είναι αστυνομικοί που εκτελούσαν διαταγή για επιχείρηση - "σκούπα", με στόχο Αλβανούς λαθρομετανάστες, σπέρνοντας ταυτόχρονα τον τρόμο στην περιοχή.

Ο γενικός αστυνομικός διευθυντής Αττικής, Ι. Γεωργακόπουλος, δήλωσε επισήμως στο "Ρ" ότι στην περιοχή του σταθμού Βικτωρίας δεν υπήρχαν δυνάμεις της αστυνομίας!

Το αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι ένα τουλάχιστον μέλος αυτής της ομάδας έδειξε δημόσια σε δύο μέλη της Συντακτικής Επιτροπής του "Ρ" - έτυχε να βρεθούν εκεί και ζήτησαν εξηγήσεις - αστυνομική ταυτότητα και δήλωσε μάλιστα επικεφαλής της ομάδας, χρεώνει την κυβέρνηση, πλέον, με τεράστιες ευθύνες για την ανοιχτή δράση παρακρατικών, που, όχι μόνο ενθαρρύνονται από την πολιτική της, αλλά με τρανταχτό τρόπο κάνουν καθαρό πως έχουν μέλη στον ίδιο τον αστυνομικό μηχανισμό.

Τα γεγονότα

Πρωτοφανείς σκηνές παρακρατικής δράσης εκτυλίχτηκαν προχτές λίγο πριν από τα μεσάνυχτα στον υπόγειο σταθμό του ηλεκτρικού σιδηροδρόμου στη Βικτώρια. Μια μόλις μέρα μετά τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης για την εντατικοποίηση των αστυνομικών ελέγχων στο εσωτερικό της χώρας για Αλβανούς λαθρομετανάστες, μια ομάδα αγνώστων ανδρών, που δήλωναν ότι είναι αστυνομικοί, εμφανίστηκαν να δηλώνουν ότι εκτελούν διατεταγμένη υπηρεσία στον Ηλεκτρικό, σπέρνοντας τον πανικό στους επιβάτες και ψάχνοντας δήθεν για Αλβανούς λαθρομετανάστες.

Δυο δημοσιογράφοι του "Ριζοσπάστη", μέλη της Συντακτικής Επιτροπής της εφημερίδας, που βρέθηκαν τυχαία στο τρένο, έζησαν από κοντά τη δράση τους και προσπάθησαν να αποκαλύψουν την ταυτότητά τους, ζητώντας επίμονα να οδηγηθούν στο αστυνομικό τμήμα. Οι τραμπούκοι, που αρχικά προσπάθησαν να τρομοκρατήσουν και τους δύο δημοσιογράφους, επικαλούμενοι την ιδιότητα των αστυνομικών, παρέπεμπαν για περισσότερες πληροφορίες στην υπηρεσία τους, που δεν ήταν άλλη, όπως έλεγαν, από την ομάδα Μ4!

Ηταν δώδεκα παρά είκοσι, όταν σταμάτησε ο συρμός, που κατευθυνόταν στον Πειραιά, στο σταθμό της Βικτωρίας. Ενας νεαρός άνδρας όρμησε προκλητικά μέσα στο πρώτο βαγόνι και χτυπώντας το κλομπ στα πόδια του ή δείχνοντάς το επιδεικτικά στα πρόσωπα των επιβατών δήλωσε αστυνομικός και άρχισε να καλεί τους Αλβανούς να κατέβουν στην αποβάθρα. "Να βγουν έξω οι Αλβανοί", έλεγε και ξανάλεγε, όταν, από τους δύο δημοσιογράφους που αντέδρασαν στην πρόκληση, του ζητήθηκε να δηλώσει την ιδιότητά του. Στη συνέχεια, έβγαλε και έδειξε μία αστυνομική ταυτότητα, οπότε οι δημοσιογράφοι του "Ρ" ζήτησαν να δουν τον ανώτερό του. Δήλωσε ότι αυτός είναι επικεφαλής της επιχείρησης. Απείλησε τους δημοσιογράφους με σύλληψη κι όταν αυτοί του δήλωσαν "να πάμε τώρα στο τμήμα για να διαπιστώσουμε ποιος έδωσε διαταγή να φωνάζεις "έξω οι Αλβανοί"" βγήκε από το βαγόνι προφασιζόμενος - όπως αποδείχτηκε αργότερα - ότι πράγματι θα πήγαιναν στο τμήμα. Εξω όμως από το σταθμό, ανέμεναν περίπου δέκα άλλα άτομα με κλομπ και σιδερογροθιές, τα οποία, στην εμμονή των δημοσιογράφων να πάνε στο τμήμα, αναδιπλώθηκαν και ζήτησαν να θεωρηθεί το θέμα λήξαν. Στην επιμονή των δημοσιογράφων ότι δεν μπορεί να λήξει έτσι το θέμα, οι ψυχραιμότεροι της ομάδας, αφού φυγάδευσαν προς την πλατεία τον "Τριαντάφυλλο" (σ. σ. με αυτό το όνομα απευθύνθηκαν στον τραμπούκο που μπήκε στο βαγόνι), δήλωσαν ότι δεν μπορούν να αφήσουν εκείνη την ώρα την αποστολή που εκτελούσαν και παρέπεμψαν τους δημοσιογράφους να ζητήσουν πληροφορίες για την ομάδα τους - είπαν πως ονομάζεται Μ4 - από τους ανωτέρους τους στη ΓΑΔΑ.

Ο "Ριζοσπάστης" ζήτησε χτες από τα διευθυντικά στελέχη της αστυνομίας στην Αττική να πληροφορηθεί επίσημα εάν η συγκεκριμένη ομάδα ανήκει στην αστυνομία και τίνος εντολές εκτελούσε. Τόσο ο αττικάρχης Ι. Γεωργακόπουλος, όσο και ο διευθυντής της Ασφάλειας Ι. Παπαδάκης δήλωσαν άγνοια του συμβάντος και αρνήθηκαν κατηγορηματικά ότι θα μπορούσε να λειτουργήσει με αυτόν τον τρόπο οργανωμένη αστυνομική δύναμη. Το γεγονός ότι οι φερόμενοι ως αστυνομικοί δεν οδήγησαν τους δημοσιογράφους στο αστυνομικό τμήμα αποδυναμώνει τον ισχυρισμό τους και, μάλιστα, καθιστά ύποπτη τη δράση τους. Αν ήταν πράγματι αστυνομικοί, θα έπρεπε να ενημερώσουν κάποιο προϊστάμενό τους, ο οποίος θα αποφάσιζε ανάλογα, αν συνέτρεχαν λόγοι προσαγωγής ή όχι των δημοσιογράφων στο τμήμα. Στο ερώτημά μας γιατί παρέπεμπαν στα γραφεία της ΓΑΔΑ, στον 4ο όροφο, εκεί όπου στεγάζεται η λεγόμενη ομάδα Μ4, απάντησαν ότι δεν υπάρχουν τέτοιες μονάδες. Υπάρχουν μόνο οι μονάδες μπλόκων, που υπάγονται στην Αμεση Δράση και οι οποίες λειτουργούν πάντα με ένστολο προσωπικό.

Ο γενικός αστυνομικός διευθυντής Ι. Γεωργακόπουλος εμφανίστηκε να έχει θορυβηθεί από την εικόνα που του μεταφέραμε και είπε ότι θα ζητήσει να γίνει έγγραφη αναφορά από τους προϊσταμένους των υπηρεσιών, που θα μπορούσαν να έχουν οποιαδήποτε συμμετοχή στο συμβάν. Επιπλέον, μας είπε ότι θα γίνουν ενέργειες για να διασφαλιστεί ότι τα άτομα αυτά, τα οποία θεωρεί ξένα προς την αστυνομία, δε θα επαναλάβουν τη δράση τους.

Γίνεται φανερό πως οι παραπάνω διαβεβαιώσεις της Αστυνομικής Διεύθυνσης δεν αρκούν για να καλύψουν το γεγονός ότι, τουλάχιστον, ένας αστυνομικός έδρασε μαζί με τους παρακρατικούς. Ούτε, επίσης, μειώνουν την τεράστια πολιτική ευθύνη της κυβέρνησης, που εμφανίζεται να δρα ως ο πνευματικός πατέρας αυτής της εγκληματικής δράσης.

Ζητείται απάντηση από τον υπουργό Δημόσιας Τάξης

Το σοβαρότατο πολιτικό πρόβλημα που έβγαλε στην επιφάνεια η δράση των παρακρατικών, έφεραν χτες στη Βουλή με Ερώτησή τους προς τον υπουργό Δημόσιας Τάξης οι βουλευτές του ΚΚΕ Στρατής Κόρακας και Μπάμπης Αγγουράκης.

Το κείμενο της Ερώτησης των βουλευτών του ΚΚΕ έχει ως εξής:

"Πρόσφατα ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, αναφερόμενος στο ζήτημα της εισόδου στη χώρα μας Αλβανών λαθρομεταναστών, ανάμεσα σε άλλα ανέφερε ότι θα ενταθούν τα μέτρα της ΕΛ.ΑΣ στο εσωτερικό της χώρας.

Με βάση τις καταγγελίες που δημοσιεύτηκαν στον Τύπο (ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 23.7.1997), ομάδα ατόμων με πολιτικά και κλομπ μπήκαν σε βαγόνι του ηλεκτρικού σιδηρόδρομου στο σταθμό της πλατείας Βικτωρίας και κραδαίνοντας τα κλομπ, χωρίς να δηλώσουν ιδιότητα, φώναζαν "έξω οι Αλβανοί" και έλεγχαν τις ταυτότητες των επιβατών για να διαπιστώσουν αν είναι Αλβανοί, ενώ έξω από το σταθμό περίμενε μια ομάδα ατόμων οπλισμένων με σιδηρογροθιές.

Μετά την παρέμβαση συντακτών του ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ, που ήταν παρόντες στο επεισόδιο, ένας εξ αυτών δήλωσε ότι ήταν αστυνομικός. Ωστόσο, παρά τις σχετικές ερωτήσεις δε δήλωσαν ποιος είναι επικεφαλής, παρά μόνο παρέπεμψαν στον 4ο όροφο της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αθηνών, όπου εδρεύει η - όπως είπαν - ομάδα Μ4".

Οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τον υπουργό:

  • Υπάρχει "ομάδα Μ4" και ποιος είναι ο σκοπός και η αποστολή της;
  • Ο έλεγχος, με τον τρόπο που τον έκαναν τα συγκεκριμένα αστυνομικά όργανα στο συγκεκριμένο επεισόδιο, είναι ο ενδεδειγμένος και σύμφωνα με τις κατευθύνσεις της υπηρεσίας τους;
  • Ποια είναι τα μέτρα που πρόκειται να πάρει η κυβέρνηση και πότε για τον εντοπισμό αυτής της ομάδας και την τιμωρία των υπευθύνων;
  • Θα κάνει η κυβέρνηση τις απαραίτητες συστάσεις και θα πάρει τα αναγκαία μέτρα ώστε να αποτρέψει και να σταματήσει το κλίμα τρομοκρατίας που απειλείται να επιβληθεί με πρόσχημα τον εντοπισμό Αλβανών λαθρομεταναστών;
Σοβαρότατες οι ευθύνες της κυβέρνησης

Δήλωση του Γιάννη Νάκη, μέλους της ΚΕ του ΚΚΕ

Αναφερόμενος στο τρομοκρατικό επεισόδιο, ο Γιάννης Νάκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, δήλωσε σχετικά:

"Το σοβαρότατο αυτό επεισόδιο που έγινε στο κέντρο της Αθήνας δείχνει τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης και ορισμένων ΜΜΕ για τη συντήρηση και αναπαραγωγή του κλίματος υστερίας σε βάρος των αλλοδαπών.

Υπενθυμίζουμε ότι το συγκεκριμένο επεισόδιο ήρθε αμέσως μετά τις δηλώσεις του υπουργού Δημόσιας Τάξης ότι η δραστηριότητα της αστυνομίας (στο κυνήγι των αλλοδαπών) θα ενταθεί στο εσωτερικό της χώρας.

Η κυβέρνηση καλείται να απαντήσει άμεσα ποια είναι αυτή η ομάδα Μ4, ποιος ο σκοπός και η αποστολή της, αν λειτουργούσε με κάποιες διαταγές και αν υιοθετεί τις συγκεκριμένες ενέργειες, δεδομένου ότι υπάρχουν τέτοιες ομάδες που κανείς δε γνωρίζει τη δράση τους.

Αν όντως δεν πρόκειται (με βάση τις διαβεβαιώσεις της ΓΑΔΑ) περί των γνωστών επιχειρήσεων - "σκούπα" της αστυνομίας σε βάρος των αλλοδαπών, επιχείρηση για την οποία υπάρχουν στοιχεία ότι ήταν σε εξέλιξη, προχτές το βράδυ, τότε η κυβέρνηση και η ηγεσία της ΕΛΑΣ αναλαμβάνει σοβαρές ευθύνες γιατί στους κόλπους αυτής της ομάδας υπήρχε και αστυνομικός, ο οποίος, με την επίδειξη της ταυτότητάς του, υποχρέωσε τον οδηγό του τρένου να το ακινητοποιήσει. Αυτό αποδείχνει την ύπαρξη και ανεξέλεγκτη δράση παρακρατικών ομάδων μέσα στους κόλπους της αστυνομίας και επιβεβαιώνει την ανάγκη εκδημοκρατισμού, δυνατότητας ουσιαστικού κοινοβουλευτικού ελέγχου και κατάργησης των στεγανών, που συνεχίζει να συντηρεί η κυβέρνηση στη λειτουργία και δράση της ΕΛΑΣ.

Το κλίμα υστερίας και η επιχείρηση τρομοκρατίας που επιχειρείται να επιβληθεί δε θα περάσει. Η κυβέρνηση έχει σοβαρές ευθύνες για, τυχόν, συνέχιση μιας τέτοιας εξέλιξης".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ