ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 24 Ιούλη 1997
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΟΛΙΤΕΙΑΚΗ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΗΓΕΣΙΑ
Η δικαίωση περνά από την υλοποίηση της πολιτικής μας

Υπέρ της λήψης νέων μέτρων για να φτάσει η οικονομία το επίπεδο των άλλων χωρών της ΕΕ, τάσσεται στο μήνυμά του για την 23η επέτειο από την αποκατάσταση της δημοκρατίας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κ. Στεφανόπουλος.

Οι δείκτες της οικονομίας, αναφέρεται στο μήνυμα, παρουσιάζουν βελτίωση και στοιχεία που επιτρέπουν αισιοδοξία. "Απαιτούνται όμως και άλλα. Ακόμη γρηγορότεροι ρυθμοί αναπτύξεως, αύξηση της παραγωγικότητας, καταπολέμηση της ανεργίας, εξεύρεση κατάλληλων λύσεων στα προβλήματα των αγροτών και πληρέστερη εξυπηρέτηση των κοινωνικών αναγκών". Στο πλαίσιο αυτό καλεί να συμβάλουν οι επιχειρηματίες, οι εργαζόμενοι και οι συνδικαλιστές, ιδιαίτερα του δημοσίου τομέα, καθώς και "η ειλικρινής συνεργασία των αγροτών".

Για τα εθνικά θέματα επισημαίνει ότι δεν εξαρτώνται μόνο από την πολιτική που ακολουθεί η χώρα μας, αλλά "υπάρχουν και πολλοί άλλοι ισχυροί παράγοντες, οι οποίοι τα επηρεάζουν". Συνιστά όμως από την πλευρά της Ελλάδας να υπάρχει "ολοκληρωμένος σχεδιασμός, ενίσχυση του διεθνούς κύρους της χώρας, σταθερή αναφορά στους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και τις διεθνείς συνθήκες, εθνική ομοψυχία και ενίσχυση της αμυντικής ισχύος μας".Στο μήνυμά του ο πρωθυπουργός, Κ. Σημίτης,επιχειρεί να πείσει ότι η δικαίωση των αγώνων κατά της δικτατορίας περνά μέσα από την εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής που εφαρμόζει η κυβέρνηση. Ο κύκλος της μεταπολίτευσης έχει κλείσει πια ανεπιστρεπτί, διαπιστώνει ο Κ. Σημίτης και τονίζει ότι τώρα προέχει "η δημιουργία μιας ισχυρής Ελλάδας". Η προώθηση αυτού του στόχου, κατά τον Κ. Σημίτη, "απαιτεί την προώθηση μεγάλων διαρθρωτικών αλλαγών που θα συμβάλουν στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας και την ανάπτυξη της χώρας", αλλά, "λεπτομέρεια", θα μετατρέψουν τη χώρα σε μια απέραντη ζώνη φτώχειας και ανεργίας.

"Η καθοριστική πορεία της χώρας προς την Ενωμένη Ευρώπη, έχει τη συναίνεση της συντριπτικής πλειοψηφίας του λαού μας", τονίζει ο Κ. Καραμανλής,αλλά, προσθέτει, άτολμες και κοινωνικά ανάλγητες πολιτικές υπονομεύουν την πορεία αυτή.

Ο ΣΥΝ υποστηρίζει ότι "η κρίση του πολιτικού συστήματος δε θα ξεπεραστεί με κινήσεις αναπαλαίωσής του, στο πλαίσιο του αδιέξοδου μεταπολιτευτικού σκηνικού", ενώ ο Αντ. Σαμαράς επισημαίνει ότι "η πόλωση, ο φανατισμός και οι ευκαιριακές πολιτικοοικονομικές συμμαχίες πρέπει να παραμερίσουν και να δώσουν τη θέση τους στις πολιτικές προτάσεις που θα έχουν στόχους συναινετικούς". Τέλος, ο Δ. Τσοβόλας θεωρεί ότι προωθούνται, "μέσω της μυστικής διπλωματίας και ερήμην του ελληνικού λαού, λύσεις στα μεγάλα εθνικά θέματα επικίνδυνες για τα εθνικά συμφέροντα".

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΥΛΑΚΙΣΘΕΝΤΩΝ - ΕΞΟΡΙΣΘΕΝΤΩΝ
Χρέος μας, η αντίσταση και ο αγώνας

Πραγματοποιήθηκε χτες στο πρώην κολαστήριο της ΕΑΤ - ΕΣΑ, η εκδήλωση τιμής και μνήμης για τους αγωνιστές της αντιδικτατορικής πάλης

Τόπος μαρτυρίου για χιλιάδες αγωνιστές της δημοκρατίας, το κολαστήριο της πρώην ΕΑΤ - ΕΣΑ, ξυπνάει στο λαό μας μνήμες από τα μαύρα χρόνια της επτάχρονης ξενοκίνητης δικτατορίας. Χτες το βράδυ, αυτός ο χώρος συγκέντρωσε όλους εκείνους τους ανθρώπους που βίωσαν στο πετσί τους με το χειρότερο τρόπο την κτηνωδία των οργάνων της χούντας. Δίπλα τους στάθηκαν και νεότεροι άνθρωποι.

Η εκδήλωση μνήμης και τιμής που οργάνωσε χτες ο ΣΦΕΑ ήταν μια αγωνιστική συνάθροιση ανθρώπων που δεν είχε μόνο επετειακό χαρακτήρα. Ολοι αυτοί που βρέθηκαν εκεί, έστειλαν μηνύματα ότι θα αγωνιστούν αταλάντευτα για τη δημοκρατία, την ελευθερία, την εθνική ανεξαρτησία και την ειρήνη. Η εκδήλωση άνοιξε με κατάθεση στεφανιών στην προτομή του Σπ. Μουστακλή. Ακολούθησε η ομιλία του προέδρου του ΣΦΕΑ Μιχ. Βαρδάνη ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε: "Η σημερινή μας συνάντηση, 23 χρόνια μετά την κατάρρευση της εφτάχρονης ξενοκίνητης χούντας των συνταγματαρχών, είναι μια εκδήλωση για να τιμήσουμε τους νεκρούς μας, να τιμήσουμε τους συναγωνιστές μας που συνειδητά αποφάσισαν να παλέψουν για μια ζωή ελεύθερη, με αξιοπρέπεια και τιμή. Πάλεψαν ενάντια στη χούντα που βύθισε την πατρίδα μας σε μια εφτάχρονη πολιτική και πολιτισμική νύχτα".

Στη συνέχεια της ομιλίας του ο Μιχ. Βαρδάνης έκανε μια εκτενή αναφορά στα πολιτικά γεγονότα που οδήγησαν στη δικτατορία. Μίλησε για τα φρικτά βασανιστήρια, τις χιλιάδες συλλήψεις, τις δολοφονίες και τις εξορίες που χρησιμοποίησε το καθεστώς. Αναφέρθηκε όμως και στους μεγάλους αγώνες του λαού μας που οδήγησαν στην πτώση των συνταγματαρχών.

Συνεχίζοντας, αναφέρθηκε στο "σήμερα", υπογραμμίζοντας: "στο κατώφλι του 21ου αιώνα βιώνουμε ένα γκρίζο τοπίο και ανησυχούμε για τη δική μας πορεία σαν λαός. Οι εμφύλιοι πόλεμοι στις γειτονικές μας χώρες διαδέχονται ο ένας τον άλλο. Η πείνα, η ανεργία, ο ρατσισμός, ο εθνικισμός και η καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι σημεία των καιρών που τείνουν να γίνουν καθημερινό φαινόμενο. Σε όλα αυτά έρχεται να προστεθεί και η πολιτικοστρατιωτική συμμαχία του ΝΑΤΟ η οποία βρίσκει σαν εχθρό της τους ανυπότακτους λαούς που παλεύουν για την εθνική τους ανεξαρτησία. Και η στάση του ΟΗΕ απλά να επικυρώνει και να νομιμοποιεί τις αποφάσεις της υπερδύναμης. Η Κύπρος, η τραγωδία της Βοσνίας και τα προβλήματα στο Αιγαίο είναι χαρακτηριστικά παραδείγματα".

Κλείνοντας, τόνισε ότι οι αγωνιστές της αντιδικτατορικής πάλης πρέπει να βρίσκονται σε εγρήγορση, πρέπει να ενημερώνουν το λαό, πρέπει να παρεμβαίνουν και να αντιστέκονται. "Είναι χρέος στους τίμιους αγώνες μας, είναι χρέος στους νεκρούς της δικής μας αντίστασης", κατέληξε.

Μετά το τέλος της ομιλίας, ακολούθησε προβολή μαγνητοσκοπημένων ιστορικών στιγμιοτύπων της περιόδου της δικτατορίας. Η εκδήλωση έκλεισε με απαγγελίες ποιημάτων από τους καλλιτέχνες - ηθοποιούς Ελ. Φωτίου,Βασ. Κολοβό καιΣτ. Ληναίο,ενώ έπαιξε πιάνο και τραγούδησε ο Βασ. Γαϊτάνος και η Γωγώ Βλάχου,αντίστοιχα.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο Σπ. Στριφτάρης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, ο αντιπρόεδρος της Βουλής Παν. Κρητικός, εκ μέρους της κυβέρνησης ο Γ. Ανωμερίτης, ο πρόεδρος του ΣΥΝ Ν. Κωνσταντόπουλος, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Λ. Βερυβάκης και άλλοι.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ
Υποχρεωτικός ελιγμός των ιμπεριαλιστών, η αλλαγή του '74

Ανακοίνωση για τα 23 χρόνια από την κατάρρευση της δικτατορίας

"Η αλλαγή που πραγματοποιήθηκε τον Ιούλη του 1974, κάτω από την πίεση της λαϊκής πάλης και της παλλαϊκής κατακραυγής, που ξεσήκωσε η τραγωδία της Κύπρου, αποτέλεσε έναν υποχρεωτικό ελιγμό των αμερικανονατοϊκών ιμπεριαλιστών. Προκειμένου να αποφύγουν ανεξέλεγκτες εξελίξεις, που γεννούσε η παραμονή της χούντας στην εξουσία, την παραμέρισαν και έδωσαν τη σκυτάλη στον αστικό πολιτικό κόσμο".

Αυτό τονίζεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε χτες το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για τα 23 χρόνια από την κατάρρευση της δικτατορίας. Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης έχει ως εξής:

"Είκοσι τρία χρόνια μετά την κατάρρευση της στρατιωτικοφασιστικής δικτατορίας η εργατική τάξη και τα φτωχά εργαζόμενα στρώματα βρίσκονται αντιμέτωποι με την πιο σκληρή αντιλαϊκή πολιτική της τελευταίας εικοσαετίας. Δοκιμάζονται άγρια με την ένταση της εκμετάλλευσης, την ανεργία, την εξάπλωση της φτώχειας, την αυξανόμενη κοινωνική αδικία, την εφαρμογή της στρατηγικής της "νέας τάξης πραγμάτων".

Αποδείχτηκε ότι η χειροτέρευση της θέσης των εργαζομένων, η βάναυση καταπάτηση των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων τους, με διάφορες μορφές και μεθόδους, και η αντίστοιχη αύξηση των κερδών και των προνομίων της πλουτοκρατίας μπορούν να πραγματοποιούνται όχι μόνο σε συνθήκες κατάργησης των αστικών δημοκρατικών ελευθεριών και δικαιωμάτων, αλλά και στις συνθήκες της λειτουργίας της αστικής κοινοβουλευτικής δημοκρατίας.

Η αλλαγή που πραγματοποιήθηκε τον Ιούλη του 1974, κάτω από την πίεση της λαϊκής πάλης και της παλλαϊκής κατακραυγής, που ξεσήκωσε η τραγωδία της Κύπρου, αποτέλεσε έναν υποχρεωτικό ελιγμό των αμερικανονατοϊκών ιμπεριαλιστών. Προκειμένου να αποφύγουν ανεξέλεγκτες εξελίξεις, που γεννούσε η παραμονή της χούντας στην εξουσία, την παραμέρισαν και έδωσαν τη σκυτάλη στον αστικό πολιτικό κόσμο".

Η νέα μορφή της εξουσίας των εγχώριων και ξένων μονοπωλίων κατάφερε να σταθεροποιήσει τη θέση της Ελλάδας στο σύστημα του ιμπεριαλισμού, να βάλει νέα εμπόδια στην πάλη για την πραγματοποίηση ριζικών αλλαγών που έχει ανάγκη ο τόπος και τελικά να προσαρμόσει την Ελλάδα, ακόμα περισσότερο, στο ιμπεριαλιστικό σύστημα".

Και η ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου κλείνει: "Στα τελευταία χρόνια δοκιμάστηκαν όλες οι αστικής παραλλαγής πολιτικές. Αυτές όξυναν τα λαϊκά προβλήματα. Οι εργαζόμενοι μόνο χειρότερα μπορούν να περιμένουν. Προβάλλει επιτακτική η ανάγκη φιλολαϊκής πολιτικής. Αυτή δεν μπορούν ούτε θέλουν να τη δώσουν οι πολιτικές δυνάμεις που εξυπηρετούν την οικονομική ολιγαρχία, είτε πρόκειται για κεντροαριστερές, είτε για κεντροδεξιές. Η λύση βρίσκεται στη διαμόρφωση του αντιιμπεριαλιστικού αντιμονοπωλιακού μετώπου πάλης, στη λαϊκή αντεπίθεση για την απόκρουση της επίθεσης και το άνοιγμα του δρόμου σε ριζικές αλλαγές".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ