ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 9 Γενάρη 1996
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Νέα Βουλή από σήμερα
  • Συνεχίζονται οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις, χωρίς αποτέλεσμα ως τώρα
  • Οι ταραχές στις φυλακές όλης της χώρας εντείνονται

ΑΓΚΥΡΑ.-

Η ορκωμοσία των 550 μελών της νέας Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης άρχισε χτες και αναμενόταν να τελειώσει σήμερα το πρωί, καθώς ο κάθε ένας βουλευτής θα πρέπει να ορκιστεί χωριστά, σε μια διαδικασία συνολικής διάρκειας 18 ωρών. Αλλά δεν είναι μόνο το τελετουργικό που χαρακτηρίζεται "μαραθώνιο". Παρασκηνιακά, οι διαβουλεύσεις για πιθανές συμμαχίες μεταξύ των κομμάτων, ώστε να καταστεί δυνατό να σχηματιστεί κυβέρνηση, είναι εξίσου μαραθώνιες.

Οπως ορίζει το τυπικό, ο Πρόεδρος της χώρας Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ θα αρχίσει σήμερα συνομιλίες με τους αρχηγούς των κομμάτων και θα αναθέσει τη διερευνητική εντολή στον ηγέτη του ισλαμιστικού Κόμματος της Ευημερίας (Ρεφάχ), Νετσμεντίν Ερμπακάν. Αλλά, όπως φαίνεται, οι ελπίδες του νικητή των εκλογών της 24ης Δεκέμβρη (158 έδρες) πιθανότατα θα αποδειχθούν φρούδες. Παρότι ο Ερμπακάν σαφώς χαμήλωσε τους τόνους για την πολιτική που προτίθεται να ακολουθήσει αν βρεθεί στην κυβέρνηση, δε φαίνεται πιθανό ο ρυθμιστής του νέου πολιτικού σκηνικού, Μεσούτ Γιλμάζ, να προκρίνει τη συνεργασία με τον ηγέτη του Ρεφάχ. Ο ηγέτης του Κόμματος της Μητέρας Πατρίδας συνεχίζει τις διαβουλεύσεις με την ηγέτη του Κόμματος του Ορθού Δρόμου και υπηρεσιακό πρωθυπουργό, Τανσού Τσιλέρ. Πάντως, μέχρι στιγμής, δεν έχουν καταλήξει σε θετικό αποτέλεσμα. Το μόνο θέμα στο οποίο κατ' αρχάς δείχνουν να ταυτίζονται είναι η πρόθεσή τους να "φράξουν" το δρόμο προς την εξουσία στον Ερμπακάν.

Αλλά στα υπόλοιπα (σύνθεση κυβέρνησης, ποιος θα είναι ο νέος πρωθυπουργός) συνομολογείται πλήρης διάσταση απόψεων. Πράγμα που εξωθεί πολιτικούς παρατηρητές να μιλούν για ισχυροποίηση του σεναρίου επανάληψης των εκλογών...

Αλλά οι κυοφορούμενες εξελίξεις όσον αφορά στο σχηματισμό - ή μη - κυβέρνησης υποσκελίζονται, από το καυτό θέμα που απασχολεί όλο και περισσότερο τις τελευταίες μέρες την Τουρκία: τη βία στις φυλακές όλης της χώρας.

Η βία στις τουρκικές φυλακές εξαπλώνεται

Οι εξεγέρσεις στα σωφρονιστικά ιδρύματα της χώρας, αντίθετα από ό,τι θα ανέμενε κανείς, μετά τη βίαιη καταστολή στη φυλακή Ουμρανίγιε της Κωνσταντινούπολης - που κόστισε τη ζωή τριών κρατουμένων - συνεχίζονται. Ενώ κρατούμενοι συνέχιζαν χτες να κρατούν 23 ομήρους στις φυλακές της Πόλης και της Σμύρνης, οι ταραχές επεκτάθηκαν στα σωφρονιστικά καταστήματα των πόλεων Ισκεντερούμ και Τσεϊχάν, Μπαρτίν και Νεάπολης. Οι κρατούμενοι άρχισαν απεργίες πείνας, διαμαρτυρόμενοι για τις άθλιες συνθήκες κράτησής τους και τη σκληρότητα του προσωπικού εναντίον τους.

Οι κρατούμενοι που έχασαν τη ζωή τους την περασμένη Πέμπτη, στις φυλακές Ουμρανίγιε, τάφηκαν χτες υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας. Εξι από τους τριάντα έξι τραυματίες κρατούμενους, που χτυπήθηκαν από τις αρχές που επενέβησαν στην Ουμρανίγιε, παραμένουν σε κρίσιμη κατάσταση.

Στη φυλακή Μπουτσά της Σμύρνης, οι εξεγερθέντες φυλακισμένοι εξακολουθούν να κρατούν ομήρους δύο υπαλλήλους του υπουργείου Δικαιοσύνης και 12 φρουρούς. Στη φυλακή Μπαϊραμπασά της Κωνσταντινούπολης οι εξεγερμένοι κρατούν το διευθυντή του ιδρύματος και πέντε φρουρούς, ενώ απελευθέρωσαν τους υπόλοιπους πέντε, τους οποίους είχαν ομήρους.

Οι αρχές λαμβάνουν πρόσθετα μέτρα ασφαλείας στις φυλακές, αλλά και στις πόλεις όπου βρίσκονται αυτές, αφού εκφράζονται φόβοι για νέα βίαια επεισόδια. Σε διαδηλώσεις στην Κωνσταντινούπολη τις τελευταίες τρεις μέρες για τα επεισόδια στην Ουμρανίγιε τραυματίστηκαν τρεις και συλλήφθηκαν 15 πολίτες.

Διακεκριμένοι δικηγόροι και αγωνιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη γειτονική χώρα πραγματοποιούν εκκλήσεις στις αρχές να θέσουν τέρμα στις ταραχές στις φυλακές, που "προκλήθηκαν από τη στάση της τουρκικής κυβέρνησης". Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου της Κωνσταντινούπολης δήλωσε ότι η βία έχει προσλάβει απίστευτες διαστάσεις και πρόσθεσε ότι "υπεύθυνο για την κατάσταση είναι αποκλειστικά το κράτος".

  • Ο απόηχος των ταραχών στις τουρκικές φυλακές έφτασε μέχρι τη Γερμανία, όπου για τέταρτη νύχτα χτες άγνωστοι πυρπόλησαν τουρκικούς στόχους. Σύμφωνα με ανακοίνωση των γερμανικών αρχών, από επίθεση εναντίον τουρκικού ταξιδιωτικού γραφείου στην πόλη Ντάρμσταντ, προκλήθηκαν σοβαρές ζημιές, ενώ δεν αναφέρθηκαν θύματα.

Το περασμένο Σαββατοκύριακο, άγνωστοι που εικάζεται ότι ανήκουν σε τουρκικές αριστερές οργανώσεις πραγματοποίησαν επιθέσεις σε ταξιδιωτικά γραφεία, εστιατόρια και μπαρ τουρκικών συμφερόντων στο Βερολίνο, το Κίελο, το Μανχάιμ και άλλες γερμανικές πόλεις.

Επιθέσεις σημειώθηκαν και στη γειτονική Αυστρία, στις πόλεις Βελς και Ντορνμπίρν.

Οι γερμανικές αρχές συνέλαβαν χτες στο Ανόβερο ύποπτο κουρδικής καταγωγής, ο οποίος είχε συμμετάσχει σε επιθέσεις με αυτοσχέδιες βόμβες τον Ιούλη του 1995 στην πόλη. Προς το παρόν, οι αρχές δεν μπορούν να συνδέσουν τον - Καναδό υπήκοο - κουρδογενή μετανάστη με τις πρόσφατες επιθέσεις.

Σχολιάζοντας τις επιθέσεις, ο Γερμανός βουλευτής, τουρκικής καταγωγής, Τ. Οζντεμίρ επέρριψε την ευθύνη για τις επιθέσεις στην εκτός νόμου οργάνωση Ντεβ Σολ.

"Κανείς δεν μπορεί να επιτρέψει έναν τέτοιο πόλεμο στη Γερμανία, ούτε να τον καταλάβει"...

ΙΑΠΩΝΙΑ
Ο Ριουτάρο Χασιμότο πρωθυπουργός

ΤΟΚΙΟ.-

Η ψηφοφορία των μελών της ιαπωνικής Βουλής, την ερχόμενη Πέμπτη, αναμένεται να αναδείξει και τυπικά νέο πρωθυπουργό της χώρας, τον μέχρι σήμερα αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Εμπορίου και Βιομηχανίας, Ριουτάρο Χασιμότο.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Ριουτάρο Χασιμότο, περίπου τρεις ημέρες μετά την αιφνιδιαστική παραίτηση του πρωθυπουργού Τομιίτσι Μουραγιάμα (το περασμένο Σάββατο), άμεση προτεραιότητα θα δοθεί από δω και εμπρός στις αμερικανο - ιαπωνικές σχέσεις. "Στο μέλλον, οι σχέσεις μας με τις Ηνωμένες Πολιτείες θα είναι από τις πιο σημαντικές δραστηριότητες της Ιαπωνίας. Οι αμερικανο - ιαπωνικοί δεσμοί πρέπει να γίνουν πιο ισχυροί", είπε χτες χαρακτηριστικά ο Ριουτάρο Χασιμότο στους δημοσιογράφους λίγα λεπτά αφότου η πλειοψηφία των βουλευτών των κομμάτων, που αποτελούν τον κυβερνητικό συνασπισμό, του έδωσαν με την ψήφο τους το "πράσινο φως" για την ανάληψη των πρωθυπουργικών καθηκόντων.

Ο Ριουτάρο Χασιμότο ήταν ο άνθρωπος "κλειδί" της κυβέρνησης Μουραγιάμα στα πρόσφατα "επεισόδια" του "εμπορικού πολέμου" ανάμεσα σε Ιαπωνία και ΗΠΑ, απ' όπου και αναδείχτηκε σθεναρός υπερασπιστής των ιαπωνικών θέσεων. Εκπρόσωπος της κυβέρνησης Κλίντον, αναφερόμενος στην παραίτηση του Τομιίτσι Μουραγιάμα, δήλωσε πως η Ουάσιγκτον θα συνεχίσει "να έχει καλές σχέσεις" με την Ιαπωνία, σημειώνοντας πως ο επικείμενος νέος πρωθυπουργός Ριουτάρο Χασιμότο "είναι πολύ γνωστός στους Αμερικανούς αξιωματούχους".

ΠΟΛΩΝΙΑ
Αρνείται τις κατηγορίες ο Γιόζεφ Ολέσκι

ΒΑΡΣΟΒΙΑ. -

Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Γιόζεφ Ολέσκι αρνήθηκε και πάλι τις κατηγορίες εναντίον του που τον φέρουν σαν πληροφοριοδότη ξένης μυστικής υπηρεσίας τη δεκαετία του 1980, την ίδια μέρα που δύο μεγάλες πολωνικές εφημερίδες τον καλούν να παραιτηθεί.

Ο Ολέσκι δήλωσε ότι θα πάρει λίγες μέρες άδεια, αρχίζοντας από τη Δευτέρα(χτες), αλλά, πρόσθεσε ότι, δε βλέπει το λόγο να παραιτηθεί από το πόστο που κατέχει από τον Μάρτη.

"Είμαι ήρεμος... επειδή ξέρω ποια είναι η αλήθεια", τόνισε ο Πολωνός πρωθυπουργός σε συνέντευξη Τύπου το Σάββατο και πρόσθεσε ότι "ο Θεός και η ιστορία θα με κρίνουν".

Οι εφημερίδες "Ρετζποσπολίτα" και η "Γκαζέτα Βιμπόρτζα" κάλεσαν το Σάββατο στις πρώτες σελίδες τους τον Ολέσκι να παραιτηθεί ή να πάρει άδεια, ώσπου να αρθούν οι κατηγορίες εναντίον του για κατασκοπία υπέρ της Μόσχας.Η "Ρετζποσπολίτα" είχε πρωτοσέλιδο τίτλο το Σάββατο "ο πρωθυπουργός Γιόζεφ Ολέσκι πρέπει να φύγει". Η εφημερίδα γράφει ότι ο Ολέσκι πρέπει να επιστρέψει την αμερόληπτη εξέταση των κατηγοριών, των οποίων "η σοβαρότητα είναι αναντίρρητη". Ωστόσο, συνεχίζει η εφημερίδα, ο Ολέσκι καθαίρεσε τον υφυπουργό Εσωτερικών, Χένρικ Γιάσικ, που αποδεδειγμένα είναι από τους καλύτερους στον τομέα των μυστικών υπηρεσιών και αυτό το μέτρο μοιάζει με "προσωπική εκδίκηση".

Από τη μεριά του, ο διευθυντής της "Γκαζέτα Βιμπόρτζα", Ανταμ Μίχνικ αναφέρει ότι "θέλει να πιστεύει στην αθωότητα" του Πολωνού πρωθυπουργού και ακριβώς γι' αυτό τον καλεί να απομακρυνθεί από το αξίωμά του, ώσπου να αρθούν οι κατηγορίες.

ΟΥΓΓΑΡΙΑ
Πέθανε ο Κάρολι Γκρος

Πρώην γενικός γραμματέας του Ουγγρικού Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος

ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ. -

Ο Κάρολι Γκρος, πρώην Γενικός Γραμματέας του πρώην κυβερνώντος Ουγγρικού Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος (ΟΣΕΚ - ΚΚ Ουγγαρίας) πέθανε την Κυριακή σε ηλικία 65 χρόνων, έπειτα από μακρά και βαριά ασθένεια, μετέδωσε επίσημα χτες το ουγγρικό πρακτορείο ειδήσεων MTI.

Ο Κάρολι Γκρος γεννήθηκε στο Γκοεντοελόε, και έγινε μέλος του Κόμματος σε μικρή ηλικία. Ηταν μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος στο διάστημα 1980 - 1989 και μέλος του Πολιτικού Γραφείου το 1985 - 1989. Είχε διατελέσει από το 1987 - 88 πρωθυπουργός της Ουγγαρίας και εκλέγεται Γενικός Γραμματέας του κόμματος το 1988, αντικαθιστώντας τον επί δεκαετίας ηγέτη Γιάνος Κάνταρ. Ο Γκρος παρέμεινε στη θέση αυτή μέχρι τον Οκτώβρη του 1989, όταν διασπάστηκε το κόμμα και η ρεφορμιστική φράξια ίδρυσε το Σοσιαλιστικό Κόμμα. Ωστόσο, ο Γκρος παρέμεινε στο Ουγγρικό Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα.

ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Βόμβες και τοπικιστικές συγκρούσεις

ΚΑΡΑΤΣΙ.-

Τις τελευταίες μέρες, η οικονομική πρωτεύουσα του Πακιστάν, το Καράτσι, είναι σαν να κάθεται πάνω σε μια ωρολογιακή βόμβα: μόνο χτες, οχτώ άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και άλλοι τριάντα τραυματίστηκαν από έκρηξη αυτοσχέδιου μηχανισμού που είχε τοποθετηθεί σε λεωφορείο.

Ως χτες βράδυ δεν είχε αναληφθεί η ευθύνη για την επίθεση, αλλά οι υποψίες στρέφονται κατά του Κινήματος Μοχαζίρ Κουάμι, στελέχη του οποίου συγκρούονται εδώ και πολύ καιρό με τις δυνάμεις ασφαλείας.

Η πολιτική βία που εντάθηκε τον τελευταίο χρόνο και έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 1.800 ανθρώπους φαίνεται να επεκτείνεται και στο νότιο τμήμα της πόλης, περιοχή που είχε μείνει σχετικά ανέπαφη από τις επιθέσεις. Στο Ισλαμαμπάντ, ο τοπικός Τύπος ανέφερε χτες ότι η κυβέρνηση αποστέλλει στρατεύματα στην περιοχή Γκουλιστάν, προκειμένου να καταστείλουν διαμάχες μεταξύ των αντιτιθεμένων φυλών Χαμιτζάι και Γκαμπτζάι, στις οποίες οι δύο πλευρές κάνουν χρήση βαρέων όπλων. Οι συγκρούσεις ως σήμερα έχουν κοστίσει το θάνατο 15 πολιτών.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Καταγγελίες για παιδική εργασία

ΛΟΝΔΙΝΟ.-

Η οργάνωση "Ουόλντ ιν άκσιον" (World in Action) διατύπωσε κατηγορίες εναντίον της διάσημης βρετανικής αλυσίδας "Μαρκς εν Σπένσερ", σύμφωνα με τις οποίες μαροκινό εργοστάσιο που κατασκευάζει ρούχα για λογαριασμό της χρησιμοποιεί στην παραγωγή μικρά παιδιά.

Ωστόσο, η ίδια η εταιρία απορρίπτει αυτές τις κατηγορίες και ο εκπρόσωπος του βρετανικού καταστήματος δήλωσε ότι "το "Μαρκς εν Σπένσερ" θεωρεί την παιδική εργασία αποτροπιαστική. Δε χρησιμοποιούμε την παιδική εργασία και εφαρμόζουμε αυστηρή πολιτική στην παραγωγή των προϊόντων μας ανά τον κόσμο".

Ο εγγονός του ιδρυτή της αλυσίδας, Ντέιβιντ Σιφ, υποστήριξε ότι επισκέφθηκε τη βιομηχανία Σικόμε στο Μεκνές του Μαρόκου, τον περασμένο μήνα απροειδοποίητα, και διαπίστωσε ότι καμιά από τις κατηγορίες της οργάνωσης αυτής δεν είναι αληθινή. Ο ίδιος τόνισε ότι "αυτή η βιομηχανία απασχολεί 1.000 εργαζομένους. Ολοι, εκτός από 30, είναι 16 χρονών και πάνω, ενώ τα 30 αυτά άτομα είναι 15χρονοι μαθητευόμενοι και δε δουλεύουν στις μηχανές που είναι πιο επικίνδυνες".

Ο ίδιος επιχειρηματολογεί πως έχει ένα πιστοποιητικό του μαροκινού υπουργείου Εργασίας και των αρχών υγιεινής και ασφαλείας που βεβαιώνει ότι η βιομηχανία τηρεί όλους του νομικούς όρους στη λειτουργία της.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ