ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 10 Γενάρη 1996
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Εκδηλώσεις αντιστασιακών

Μνημόσυνο
  • Το Παράρτημα ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ της ΠΕΑΕΑ, μαζί με τους συγγενείς των 50 εκτελεσμένων πατριωτών από τους Γερμανούς, τελούν το καθιερωμένο χρονιάτικο μνημόσυνο, τιμώντας τους, την Κυριακή 14.1.96 στις 11 πμ στη διασταύρωση Υψηλάντη.Λεωφορεία θα ξεκινήσουν από την κεντρική πλατεία της Λιβαδειάς.Ψυχαγωγία
  • Η ΠΕΣΑΘΕΑ πραγματοποιεί συνεστίαση την Τετάρτη 24 - 1 - 96 και ώρα8.30 μμ στο κέντρο ΚΑΣΤΕΛΟ (Καυτατζόγλου και Δ. Ράλλη 26) τηλ. 2236.600. Θα κοπεί η πρωτοχρονιάτικη πίτα και θα υπάρχει καλλιτεχνικό πρόγραμμα (για τα μέλη δωρεάν).
  • Η ΠΕΕΠΠ πραγματοποιεί συνεστίαση την Κυριακή 28 - 1 - 96 στις 12 το μεσημέρι στο κέντρο ΚΑΣΤΕΛΟ (Καυτατζόγλου και Δ. Ράλλη 26). Πληροφορίες στα τηλέφωνα: 5230.526 - 5230.534. Επίσης, στα κεντρικά γραφεία της Ενωσης θα λειτουργήσει κύκλος εκμάθησης βουλγαρικής γλώσσας.Ωρες διδασκαλίας 5 - 7μμ. Πληροφορίες στα παραπάνω τηλέφωνα. Τέλος, θα γίνει κλήρωση λαχείου στις 8 - 3 - 96,στις 6 μμ,στην αίθουσα των κεντρικών γραφείων. Τη διακίνηση και διαδικασία κλήρωσης παρακολουθεί 5μελής επιτροπή. Τιμή λαχείου 1.000 δρχ.
  • Κοπή πίτας
    • Η Κεντρική Διοίκηση της ΠΕΑΕΑ προσκαλεί τους αντιστασιακούς και τους φίλους της Αντίστασης στο κόψιμο της πρωτοχρονιάτικης πίτας την Παρασκευή 12.1.96 στις 11.00 πμ στην αίθουσα συνεδρίων της Ενωσης (Λυκούργου 10, 4ος όροφος).

    - Τα παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ διοργανώνουν την καθιερωμένη ετήσια εκδήλωση της κοπής της πρωτοχρονιάτικης πίτας και καλούν τα μέλη τους και τους φίλους της Εθνικής Αντίστασης να πάρουν μέρος στη γιορτή.

    • ΑΙΓΑΛΕΩ,το Σάββατο 13 - 1 - 96 στις 10.30 πμ στην αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου "Γιάννης Ρίτσος" (Παλαιό Δημαρχείο).
    • ΖΩΓΡΑΦΟΥ,το Σάββατο 13 - 1 - 96 στις 5 μμ στο ΚΑΠΗ Ιλισίων (2η στάση).
    • ΚΟΚΚΙΝΙΑΣ,την Κυριακή 14 - 1 - 96 στις 10 πμ στην αίθουσα της Ενωσης Σμυρναίων (28ης Οκτωβρίου και Θεσσαλίας).
    • ΠΕΤΡΑΛΩΝΩΝ - ΘΗΣΕΙΟΥ - ΠΑΝΩ ΣΦΑΓΕΙΩΝ,την Κυριακή 14 - 1 - 96 στις11 πμ στα γραφεία του παραρτήματος.
    • ΑΓΙΩΝ ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ,την Κυριακή 14 - 1 - 96 στις 10.30 πμ στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου "Σπύρος Αποστόλου" (Ηρώων Πολυτεχνείου 29, έναντι ΟΣΕ).
    • ΝΕΑΣ ΣΜΥΡΝΗΣ,την Κυριακή 14 - 1 - 96 στις 10.30 πμ στα γραφεία του παρ/τος (Βρυούλων 14).
    • ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ,την Κυριακή 21 - 1 - 96 στις 10 πμ στα γραφεία του παρ/τος.
    • ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ,την Κυριακή 21 - 1 - 96 στις 10.30 πμ στην παλαιά αίθουσα του δημαρχείου (Ζαλοκώστα 2).
    • ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ,την Κυριακή 14 - 1 - 96 στις 10 πμ στην αίθουσα εκθέσεων"ΤΑΣΟΣ" του Δημαρχείου Κερατσινίου.
    • ΠΛΑΚΑΣ, την Κυριακή 14 - 1 - 96 στις 10.30 πμ στα γραφεία του Παραρτήματος (Χιλλ 1).
    • ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗ, την Κυριακή 14 - 1 - 96 στις 10 πμ στο Α ΚΑΠΗ Καισαριανής.
    • ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, την Κυριακή 14 - 1 - 96 στις 11 πμ στα γραφεία του (Νικοπόλεως 41).
    Εκλογοαπολογιστική Συνέλευση
    • Η Πανελλήνια Ενωση Αξ/κών - Υπαξ/κών ΕΑ (ΠΕΑΥΕΑ) πραγματοποιεί την Τετάρτη 24 - 1 - 96 στις 10 πμ,εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση στα γραφεία της Ενωσης (Λυκούργου 10, 4ος όρ.). Παρακαλούνται να παραβρεθούν όλα τα μέλη, καθώς και φίλοι και γνωστοί συνάδελφοι. Υποψηφιότητες γίνονται δεκτές μέχρι τις 22 - 1 - 96,μέρα Δευτέρα και ώρα 10 - 12 μ στα γραφεία της Ενωσης.
    Σε κατ' οίκον περιορισμό ο Χρ. Μαρίνος

    Το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Αθηνών, με χτεσινό βούλευμά του, δέχεται την προσφυγή αποφυλάκισης του κατηγορουμένου, αλλά ορθώνει γύρω του τους τοίχους μιας ιδιότυπης φυλακής

    Ελεύθερος, αλλά μόνο μέσα στην... επικράτεια των τετραγωνικών του σπιτιού του είναι από χτες ο απεργός πείνας Χριστόφορος Μαρίνος, με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών της Αθήνας. Το Δικαστικό Συμβούλιο βρήκε τον εντελώς πρωτότυπο τρόπο του κατ' οίκον περιορισμού για να κάνει δεκτή την προσφυγή του Μαρίνου κατά της διάταξης του 28ου τακτικού ανακριτή, Κ. Μπαλντά, που απέρριπτε για δεύτερη φορά την αίτηση για άρση ή αντικατάσταση της προσωρινής του κράτησης με περιοριστικούς όρους. Και τούτο μια μέρα πριν αποφασίσει το ίδιο δικαστικό όργανο, με άλλη σύνθεση φυσικά, την παράταση ή μη της προφυλάκισης του Χριστόφ. Μαρίνου, ο οποίος έχει συμπληρώσει ήδη ένα εξάμηνο κράτησης. Το πιθανότερο, συνεπώς, είναι να αποφασιστεί σήμερα με νεότερο βούλευμα η διατήρηση της ισχύος των όρων (επικύρωση) της ιδιότυπης αποφυλάκισής του.

    Το χτεσινό βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών, που συνεδρίασε με πρόεδρο την πρωτοδίκη Μαρία Καπαρθιωτάκη, δέχτηκε την αίτηση αποφυλάκισης του Μαρίνου με τους εξής όρους: "Περιορισμός στην οικία του μετά το πέρας της νοσηλείας του με ταυτόχρονη επαρκή αστυνομική φρούρηση όλο το 24ωρο για αποτροπή τυχόν διαφυγής του στο εξωτερικό, απαγόρευση εισόδου στην οικία του και επικοινωνία του με άλλα πρόσωπα πλην των γονέων του, της αδελφής του, της μνηστής του και συγγενών του μέχρι τρίτου βαθμού και σε περίπτωση ανάγκης νοσηλείας του σε νοσοκομείο να εξέλθει και να μεταφερθεί σ' αυτό φρουρούμενος από αστυνομική δύναμη".

    Το μέτρο του κατ' οίκον περιορισμού εφαρμόζεται μεν σε άλλες χώρες για πολιτικά πρόσωπα, όχι όμως και στην Ελλάδα και είναι η πρώτη ίσως φορά που ενεργοποιείται στην περίπτωση του Χριστόφ. Μαρίνου, ενός κατηγορουμένου για ληστεία και φόνο. Συνήθως η προσωρινή κράτηση αντικαθίσταται με κάποιον ή και τους τρεις περιοριστικούς όρους της καταβολής χρηματικής εγγύησης, της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της περιοδικής εμφάνισης του κατηγορουμένου στις αστυνομικές ή εισαγγελικές αρχές.

    Κρίσιμη πάντα η κατάστασή του

    Στο νοσοκομείο, νοσηλευόμενος επί μακρόν, αναμένεται να παραμείνει ο Χριστόφ. Μαρίνος, καθώς η κατάσταση της υγείας του είναι κρίσιμη μετά την πολυήμερη απεργία πείνας που ξεκίνησε στις 2 Νοέμβρη.

    Ο Μαρίνος, που φαίνεται πως θα καταφέρει να κερδίσει τη μάχη με το θάνατο, αν ο καταπονημένος οργανισμός του δεν παρουσιάσει κάποια σοβαρή επιπλοκή τα επόμενα 24ωρα, θα χρειαστεί αρκετό διάστημα μέχρι να αναρρώσει, όμως πιθανότατα όχι πλήρως. Ορατός εξακολουθεί να είναι ο κίνδυνος μη αναστρέψιμων βλαβών στην υγεία του, που ίσως τον καταδικάσουν εφ' όρου ζωής σε κάποιας μορφής βαριά αναπηρία.

    ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΛΑΡΙΣΑΣ
    Ελλείψεις προσωπικού

    Τα μέτρα που πρέπει να πάρει το υπουργείο Δημόσιας Τάξης ώστε ν' αντιμετωπιστούν οι ελλείψεις στο προσωπικό της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λάρισας ρωτούν με επερώτησή τους στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Αντώνης Σκυλλάκος και Στρατής Κόρακας.

    Είναι γνωστό ότι αυτές οι ελλείψεις υπήρχαν από παλιά. Ομως η κατάσταση έχει επιβαρυνθεί λόγω της πρόσφατης απόσπασης μεγάλου αριθμού αστυνομικών στις φυλακές της Λάρισας. Ετσι υπάρχει ανεπάρκεια στις προσφερόμενες αστυνομικές υπηρεσίες και επιβαρύνεται το υπάρχον προσωπικό.

    Πήγε για μαλλί και βγήκε κουρεμένος...

    Τσάρκα σε οίκο ανοχής είχε βγει προχτές στην Ομόνοια ο αστυφύλακας των ΜΑΤ Ευθύμιος Δημόπουλος.

    Ζωσμένος με τα δυο κουμπούρια του μπήκε στο "σπίτι" της Αλεξίας Πάππου. Εκεί περίμενε τη Ρωσίδα ιερόδουλο Ναταλία Σπιτσίνα με σκοπό να φύγει μαζί της. Την ώρα εκείνη όμως η ιερόδουλος είχε βάρδια και επενέβη η ιδιοκτήτρια του "σπιτιού" που του ζήτησε να αποχωρήσει. Ο αστυνομικός αντέδρασε. Ακολούθησε συμπλοκή, κατά τη διάρκεια της οποίας τρεις άγνωστοι τον ξυλοφόρτωσαν παίρνοντάς του τα δυο του όπλα και... συστήνοντάς του να καταγγείλει το γεγονός στην Αστυνομία. Ο αστυφύλακας πήγε στο Αστυνομικό Τμήμα της Ομόνοιας και κατήγγειλε το περιστατικό. Συνάδελφοί του συνέλαβαν τον ίδιο, την ιδιοκτήτρια του "οίκου" και την ιερόδουλο.

    Οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα και αφέθηκαν ελεύθεροι εκτός από τη Ρωσίδα που παραπέμφθηκε στο Αυτόφωρο. Από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής διατάχθηκε η διενέργεια ΕΔΕ σε βάρος του αστυνομικού, ο οποίος τέθηκε σε διαθεσιμότητα με εντολή του αρχηγού της ΕΛΑΣ.

    Συνελήφθησαν για ναρκωτικά

    Σπείρα Αλβανών που πουλούσε το "λευκό θάνατο" εξαρθρώθηκε από την Ασφάλεια Αττικής. Κατασχέθηκαν ένα κιλό ηρωίνη, δυο κιλά ακατέργαστης ινδικής κάνναβης και τρία εκατομμύρια δραχμές. Σύμφωνα με την Αστυνομία, αρχηγός της συμμορίας ήταν ο Αστρίτ Ελμαζί. Μαζί του πιάστηκαν οι Διονύσης Μέμος, Βίκτορ Ελμαζί, Πεφραρίμ Ιντρίζι και Αντνάν Ιντρίζι.

    Επίσης, μετά από πυρκαγιά σε κατάστημα αξεσουάρ αυτοκινήτων στην Καλλιθέα (Βενιζέλου 65) πιάστηκε ο ιδιοκτήτης του Αντώνης Αλεξάκης, γιατί μετά την κατάσβεσή της βρέθηκε μέσα σ' αυτό δέμα με δυο κιλά χασίς.

    Στην κεντρική πλατεία της Αγίας Παρασκευής πιάστηκαν οι Αλβανοί Κρίστο Πίτσι, Κυριάκος Ράμι και Νικόλας Κόνομις γιατί στην κατοχή τους βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 1,65 κιλά χασίς. Σε διαμέρισμα στις Τζιτζιφιές (Επαμεινώνδα 22) πιάστηκε ο Γιάννης Ισχνόπουλος γιατί μέσα σε αυτό βρέθηκαν 1,3 κιλά χασίς και δυο ζυγαριές. Στην οδό Λυκούργου στην Ομόνοια πιάστηκε ο Αλβανός Μπάζινταρ Ραϊκοβιτς γιατί κατείχε 1,6 κιλά ακατέργαστης ινδικής κάνναβης. Στο Παγκράτι πιάστηκε μέσα στο διαμέρισμα του στην οδό Φιλολάου 201 - 203 ο Παναγιώτης Σταυρόπουλος. Κατασχέθηκε μισό κιλό χασίς.

    • Εξορμήσεις σε μπαρ, σφαιριστήρια, οίκους ανοχής και καφετερίες της Αθήνας έκαναν χτες συνεργεία της Αστυνομίας. Οι έλεγχοι είχαν σαν αποτέλεσμα τη σύλληψη 72 ατόμων, οι περισσότεροι από τους οποίους ήταν αλλοδαποί και εργάζονταν χωρίς άδεια. Επίσης πιάστηκαν άλλοι 40 Αλβανοί και Πολωνοί οι οποίοι θα απελαθούν.
    Εμπρησμός εκκλησίας

    Συνεχίστηκε και χτες το "σαφάρι" των εμπρησμών. Στόχος αυτή τη φορά ήταν η εκκλησία των Αγίων Ταξιαρχών στο Πεδίο του Αρεως. Αγνωστοι δράστες στις 1.50 τα ξημερώματα χρησιμοποιώντας μπιτόνι με βενζίνη πυρπόλησαν το ναό. Η πυρκαγιά σβήστηκε από δύναμη της Πυροσβεστικής αφού προκάλεσε σοβαρές υλικές ζημιές.

    Επίσης άγνωστοι πυρπόλησαν στα Εξάρχεια τα αυτοκίνητα των Σπ. Κόκκαλη και Ευ. Λουιζίδου, ενώ πυρκαγιά που ξέσπασε από άγνωστη αιτία προκάλεσε σημαντικές ζημιές σε αποθήκη τροφίμων στην οδό Αγ. Φανουρίου 89 στο Ιλιο.

    ΚΗΔΕΙΑ

    Πέθανε, χτες, 9 Γενάρη 1996, σε ηλικία 84 χρόνων, ο αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης - αξιωματικός του ΕΛΑΣ

    ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΠΑΣΑΛΙΔΗΣ

    Η κηδεία του γίνεται σήμερα Τετάρτη, στις 3.30 μ.μ. από το Νεκροταφείο Αγίας Τριάδας Χολαργού.

    Οι κόρες του Φανή Αδαμακοπούλου, Ελένη Βαρδίκου.

    ΚΗΔΕΙΑ

    Τον αγαπημένο μας σύζυγο και πατέρα, αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης, μέλος του ΚΚΕ

    ΜΙΧΑΛΗ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗ

    κηδεύουμε σήμερα από το νεκροταφείο Αγίου Βασιλείου. Η νεκρώσιμη ακολουθία θα ψαλεί στον ιερό ναό Αγίας Αναστασίας Λόφου Αξιωματικών στις 3.45.

    Η οικογένειά του

    ΗΡΑΚΛΕΙΟ
    Συνέλευση της "Αγωνιστικής Δημοτικής Κίνησης"

    Η "Αγωνιστική Δημοτική Κίνηση Ηρακλείου Κρήτης" πραγματοποιεί σήμερα στις 6.30 μ.μ. γενική συνέλευση, στην αίθουσα του ΤΕ Ηρακλείου Ρούσου - Κούρδου.

    Στη συνέλευση θα συζητηθούν τα παρακάτω θέματα: Η άποψη της κίνησης για το χωροταξικό και πολεοδομικό σχεδιασμό του Ηρακλείου, συνοικιακά συμβούλια και εκλογές και προγραμματισμός δράσης για το 1996.

    Η "Αγωνιστική Δημοτική Κίνηση" Ηρακλείου καλεί τους οπαδούς, τους φίλους και τα μέλη της, να παραβρεθούν στη συνέλευση και να εκφράσουν τις απόψεις και τις παρατηρήσεις τους.

    ΟΤΕ
    "Βόλεμα ημετέρων" καταγγέλλει η ΔΑΚΕ

    Σε παράνομες μονιμοποιήσεις συγγενών κομματικών στελεχών του ΠΑΣΟΚ επιδίδονται η διοίκηση του ΟΤΕ και η ελεγχόμενη από την ΠΑΣΚΕ πλειοψηφία της ΟΜΕ - ΟΤΕ, σύμφωνα με καταγγελία της ΔΑΚΕ - ΟΤΕ.

    Με Επιχειρησιακή Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που υπέγραψαν στις 20.12.1995 αποφάσισαν την πρόσληψη υπό δοκιμή (πρώτο στάδιο μονιμοποίησης), ορισμένων υπαλλήλων που εργάζονταν στον ΟΤΕ ως σύμβουλοι, κατ' εξαίρεση από τις διατάξεις του Γενικού Κανονισμού Προσωπικού, που θέτουν ως όρους την ηλικία, την επιτυχία σε διαγωνισμό και την επιτυχή αποφοίτηση από τη Σχολή Προσωπικού ΟΤΕ. Ανάμεσά τους - σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση - "φιγουράρει" και το όνομα της συζύγου του επιτρόπου στην ΕΕ Χρήστου Παπουτσή. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι συγκεκριμένοι σύμβουλοι είχαν προσληφθεί με την 75/16.3.94 Πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου για τις "ανάγκες" της Συνόδου Κορυφής στην Κέρκυρα το 1994 και έκτοτε εργάζονταν στον ΟΤΕ.



    Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
    Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
    Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ