ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 10 Γενάρη 1996
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Οι "φασολάδες"...

Ενα πιάτο φασολάδα ήταν η προσφορά των κρατούντων, προς τους αναξιοπαθούντες της Αθήνας, για την υποδοχή του νέου χρόνου! Και θεωρήθηκε "ευπρόσδεκτη", υπό τις παρούσες συνθήκες, και αυτή η χειρονομία - έστω κι αν ελάχιστα απείχε, το περιεχόμενό της, από ανάλογη φιλαλληλία της περιόδου εχθρικής κατοχής! Πισωστράτησε η μνήμη σε καιρούς δυστυχίας, για να φθάσει τη διανομή... μπλιγουρίου - αν και η παρούσα εκδήλωση δεν είχε, όντως, σχετική επιδίωξη! Τα καζάνια, που λειτούργησαν, τη νύχτα της Πρωτοχρονιάς, σ' επίκαιρα σημεία του κέντρου της Παλλάδας, σκοπούσαν να προσδώσουν γιορταστική χροιά. Απέβλεπαν σε χρωματισμό της ευθυμίας, με νότα ψυχαγωγική. Το πέτυχαν; Ας απαντήσουν οι "ένοικοι" των υπογείων και των άλλων στοών της Ομόνοιας...

Οι παρακολουθούντες τα δρώμενα, από το παραθύρι του ασύνορου ορίζοντα, δε θα σταθούν, ασφαλώς, στις φωταψίες του Παρισιού και δεν προτίθενται να στυλώσουν το βλέμμα στις φαντασμαγορίες της Αιώνιας Πόλης και στου Τάμεση τις φιγούρες. Θ' ανακόψουν την ταχύτητα της περιήγησής τους στη χιονοσκεπή Μόσχα. Δεν είναι ο θαυμασμός της λιθόστρωτης λεωφόρου, που θα αιχμαλωτίσει την περιέργεια. Το διαπεραστικό ψύχος, έχει παγώσει και τη σφύζουσα άλλοτε, από τους έντονους ρυθμούς ζωής, Κόκκινη Πλατεία. Η "αλλαγή" για τους διαμένοντες στη ρωσική πρωτεύουσα, δεν απέφερε, παρά μόνο μιζέρια. Οι διαφεντεύοντες, προσκόμισαν, μαζί με την άθλια συμπεριφορά τους και υποβάθμιση κοινωνική και οικονομική. Εφεραν, οι δραγουμάνοι των υπερατλαντικών αφεντάδων τους, την ανέχεια και την πείνα. Κουβάλησαν, ακόμα, πλήθος κακοποιών, κάθε μορφής, που δίδαξαν, από το μαυραγορητισμό και το οργανωμένο έγκλημα, μέχρι και τη μεθοδευμένη... προαγωγή στην πορνεία! Καθολική καταστροφή και εμφανής παρακμή, είναι η επισφράγιση της Νέας Τάξης, που ευαγγελίστηκε ο τυχοδιωκτισμός του Μιχαλάκη του "Σημαδεμένου"! Ολοκλήρωσε τον προγραμματισμό του η συμπόρευση του οινόφλυγα, με τον ασταθή βηματισμό και τη φαιδρή παρουσία. Το ξεπούλημα οπλικών συστημάτων και αστροναυτικών κατακτήσεων, εκμηδένισε την ισοβάθμιση της Σοβιετικής Ενωσης. Και παρέδωσε το κλειδί της τύχης των λαών, στο σαξοφωνίστα της Ουάσιγκτον!

Ο κωμικός Μπορίς, με τα γνωστά καμώματά του, που "κατέπληξαν" την ανθρωπότητα, μετά τρίμηνη ανάπαυλα - προς απεξάρτησή του από το αλκοόλ - εξήλθε πρόσφατα του αναρρωτηρίου του. Και μη φανταστείτε πως βγήκε εσπευσμένα του θεραπευτηρίου, για να... υποδεχθεί το Νέο Ετος. Η αιτία της επίσκεψής του στα πέριξ του Κρεμλίνου οικιστικά τετράγωνα, βρίσκεται στο σαράντα τοις εκατό, που εξασφάλισαν - παρά τη βία και την απροκάλυπτη, νοθεία - οι κομμουνιστές, με τις άλλες προοδευτικές δυνάμεις, στη Ρωσική Δούμα. Συγκλόνισε, τον διαβόητο "Πρόεδρο", το αποτέλεσμα των τελευταίων εκλογών. Αισθάνθηκε να τρίζει το έδαφος, κάτω από τα πόδια του. Πίστευε στην παντοδυναμία του! Και διαβλέπει αμεσότητα κινδύνων για το προδοτικό καθεστώς, που εφαρμόζει. Η ανάπτυξη του λαϊκού κινήματος, κατετρόμαξε και την "αυλή" των συνεργατών του. Και οι τελευταίοι τον ανάγκασαν να βγει στους δρόμους, κηρύσσοντας έμμεσα την έναρξη της προεκλογικής περιόδου, με το πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του. Ενα εξάμηνο μπροστά από το στήσιμο της κάλπης, άρχισε να... μοιράζει υποσχέσεις, με αοριστίες για "βελτίωση των συνθηκών ζωής" των πενομένων. Και δεν παρέλειψε τις απειλές! "Δε θα επιτρέψει" λέει, να επανέλθει η "διαλυθείσα Σοβιετική Ενωση"! Πού βασίζει τις τολμηρότητές του; Ασφαλώς στηρίζει τις μεγαλοστομίες του, στους "προστάτες" του! Λογαριάζει όμως "χωρίς τον ξενοδόχο". Και η δύναμη συνυπάρχει με τους επαναστάτες - και όχι με πληρωμένους δολοφόνους. Οι μισθοφόροι δεν ανέδειξαν ποτέ ήρωες. Οι γενναίοι γαλβανίζονται στον ταξικό αγώνα και διατηρούν την υψηλοφροσύνη τους. Η "φασολάδα" και το "μπλιγούρι", είναι αναχώματα βραχείας διάρκειας. Και γνωρίζει, ο καπιταλισμός, το ληξιπρόθεσμο των γραμματίων, που υπογράφει, με τις οιεσδήποτε αντίστοιχες εκφάνσεις του. Γι' αυτό και κατεργάζεται ποικίλα, συγκεκαλυμμένα πάντοτε τεχνάσματα... Που όμως, υπερπηδώνται από τη λαϊκή κατεβασιά!

Ο Συνάδελφος

Πρόταση για καθιέρωση της καύσης νεκρών

Επιστολή του επικεφαλής της "Αγωνιστικής Συνεργασίας για την Αθήνα", Λέων Αυδή, προς τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, για να συζητηθεί το θέμα. Η καύση επιβάλλεται για λόγους σεβασμού της προσωπικότητας όσων επιθυμούν την αποτέφρωση των λειψάνων τους, για λόγους υγιεινής και χωροταξίας, αλλά και για τον περιορισμό των δαπανών ταφής

Την καθιέρωση της καύσης των νεκρών ζητά η "Αγωνιστική Συνεργασία για την Αθήνα". Η παράταξη επισημαίνει ότι η καύση επιβάλλεται για λόγους σεβασμού της προσωπικότητας όσων επιθυμούν την αποτέφρωση των λειψάνων τους, για λόγους υγιεινής και χωροταξίας, αλλά και για τον περιορισμό των δαπανών ταφής που διογκώνονται από κυκλώματα κερδοσκόπων. Προτείνει μάλιστα τη σχετική διαδικασία να την αναλαμβάνουν οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Συγκεκριμένα, με επιστολή του προς τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου της Αθήνας, ο επικεφαλής της παράταξης, Λέων Αυδής, ζητά να συζητηθεί η πρόταση υπέρ της καύσης, για όσους το επιθυμούν, στο επόμενο ΔΣ. Θέμα για το οποίο έχουν αποφασίσει υπέρ τα Δημοτικά Συμβούλια Ζωγράφου, Καλλιθέας και Αγίου Δημητρίου.

Στην επιστολή του επισημαίνει ότι οι οικιστικές και χωροταξικές συνθήκες στο λεκανοπέδιο της Αττικής έχουν προκαλέσει κρίση και στο σύστημα ταφής των νεκρών και ότι τα περισσότερα νεκροταφεία έχουν κορεστεί. Συνεχίζει ότι η εκταφή των οστών και η νέα ταφή τους δε λύνει το πρόβλημα, γιατί έχει κορεστεί το έδαφος των νεκροταφείων και έτσι επιβραδύνεται η αποσύνθεση. "Ηδη αντιμετωπίζονται λύσεις δημιουργίας νέων νεκροταφείων (περιοχή του Σχιστού), ενώ διαφαίνεται και η δημιουργία ιδιωτικών επιχειρήσεων που θα αναλάβουν τη σχετική δραστηριότητα", σημειώνει.

Οι λύσεις αυτές, τονίζει η παράταξη, δεν προφυλάσσουν απόλυτα τον πληθυσμό της πρωτεύουσας από τους κινδύνους που συνεπάγεται για την υγεία η λειτουργία των νεκροταφείων και τα οποία λόγω της εξάπλωσης του οικιστικού συγκροτήματος βρίσκονται μέσα στις πυκνοκατοικημένες περιοχές της Αθήνας, του Πειραιά και των περιχώρων.

Καταγγέλλει, εξάλλου, ότι η ταφή των νεκρών έχει καταστεί πεδίο δράσης ανεξέλεγκτων κυκλωμάτων κερδοσκόπων, με συνέπεια η κηδεία να απαιτεί υπέρογκες δαπάνες, "μέρος των οποίων επωμίζονται το δημόσιο και οι ασφαλιστικοί οργανισμοί".

Παράλληλα υπογραμμίζει ότι, όπως υποστηρίζουν έγκριτοι θεολόγοι, δεν υπάρχει δόγμα ή Κανόνας Οικουμενικής Συνόδου που απαγορεύει την αποτέφρωση. Συμπληρώνει, όμως, ότι ανεξάρτητα από τη στάση της Ορθόδοξης Εκκλησίας, στην Αττική ζουν σε μεγάλο αριθμό πρόσωπα που πρεσβεύουν άλλες θρησκείες ή άλλα δόγματα ή που δεν πρεσβεύουν κανένα δόγμα ή θρησκεία και που θα επιθυμούσαν μετά τον θάνατό τους να αποτεφρωθεί το λείψανό τους.

Επιπλέον, αναφέρει ότι η Εκκλησία δεν έχει λόγο ως προς την αποτέφρωση λειψάνων ανθρώπων που δεν περιλαμβάνονται στα μέλη της. Τονίζει μάλιστα ότι η δυνατότητα να ικανοποιηθεί η επιθυμία τους δε θα αποτελούσε μόνο εκπλήρωση της υποχρέωσης σεβασμού της προσωπικότητάς τους, αλλά και κοινωνικά χρήσιμη ενέργεια.

Η παράταξη δηλώνει ακόμα ότι η ελληνική έννομη τάξη δεν απαγορεύει την αποτέφρωση των νεκρών, αλλά τη θεωρεί δυνατή και εξομοιώνει τα οστά με την τέφρα των νεκρών. Επισημαίνει όμως το ότι ενόψει της συνήθειας της ταφής δεν υπάρχει το αναγκαίο νομοθετικό πλαίσιο για την πραγματοποίηση της καύσης.

Ο Λέων Αυδής θεωρεί, τέλος, ότι ο Δήμος Αθηναίων θα πρέπει, στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων του για τα νεκροταφεία και των ευθυνών του για την υγιεινή της πόλης, να εκφραστεί υπέρ της δημιουργίας νομοθετικού πλαισίου και τεχνικής υποδομής για την καύση των νεκρών. Προκειμένου μάλιστα να αφαιρεθεί η διάθεση των ανθρώπινων λειψάνων από το πεδίο της κερδοσκοπίας, τονίζει ότι θα πρέπει να ζητηθεί η εξασφάλιση της δυνατότητας να αναλάβουν σχετικές πρωτοβουλίες οι οργανισμοί της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Κάποιοι "εκσυγχρονιστές" πρέπει να καταλάβουν ότι δε θέλουν όλοι τον "παραδοσιακό" ενταφιασμό και ότι έχουν το δικαίωμα της ελεύθερης επιλογής

Φέρετρα στα σκουπίδια, έξω από το Νεκροταφείο του Μπραχαμίου, τον Ιούλη του 1995. Ο κορεσμός των χώρων ενταφιασμού είναι γεγονός



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ