ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 10 Γενάρη 1996
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ελληνικός στρατός στο βωμό του ΝΑΤΟ

Με αναφορές στην ...εκστρατεία του Μεγάλου Αλεξάνδρου, έγινε χτες στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας η τελετή αναχώρησης του ελληνικού λόχου για τη Βοσνία

Υπό τους ήχους του εμβατηρίου "Μακεδονία ξακουστή..." και με αναφορές που παραπέμπουν στην εκστρατεία του Μεγάλου Αλεξάνδρου, έγινε χτες στην Αλεξάνδρεια της Ημαθίας η επίσημη τελετή αναχώρησης του ελληνικού εκστρατευτικού σώματος για τη Βοσνία, που φέρει την κωδική ονομασία "Βουκεφάλας",που ήταν το όνομα του αλόγου του Μεγαλέξανδρου. Μάλιστα, η καλλιέργεια αυτού του εθνικιστικού κλίματος, στο όνομα, τώρα, της συμμετοχής στις "ειρηνευτικές" πρωτοβουλίες του ΝΑΤΟ στη Βοσνία και του ανοίγματος της Ελλάδας στα Βαλκάνια, έρχεται να δώσει συνέχεια - λίγο πριν αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις Αθηνών - Σκοπίων για το όνομα - στους επικίνδυνους εθνικιστικούς ακροβατισμούς, εξυπηρετώντας ταυτόχρονα και τις σχέσεις υποτέλειας της κυβέρνησης από τα ιμπεριαλιστικά κέντρα.

Η αναχώρηση της "Ελληνικής Δύναμης Βοσνίας" αναμένεται να γίνει σήμερα το απόγευμα από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης με το οχηματαγωγό πλοίο "Φαίδρα" των "Μινωικών Γραμμών" που ναυλώθηκε γι' αυτό το σκοπό από το υπουργείο Αμυνας. Στο πλοίο θα επιβιβαστούν 180 εθελοντές αξιωματικοί, υπαξιωματικοί και πενταετείς οπλίτες, καθώς και 90 οχήματα (κυρίως φορτηγά, τζιπ, μονάδα κινητού νοσοκομείου κλπ.). Η δύναμη αυτή, μαζί με τα άλλα τμήματα που έχουν ήδη αναχωρήσει, δηλαδή 70 άνδρες και 26 οχήματα, θα αποτελέσει ένανειδικό λόχο μεταφορών που θα εγκατασταθεί στην περιοχή του Βίσοβο, στον μουσουλμανικό τομέα της Βοσνίας 30 χιλιόμετρα ΒΔ του Σαράγεβο. Εκεί η δύναμη θα ενταχτεί σε βελγικό τάγμα που βρίσκεται υπό βρετανική διοίκηση και βέβαια υπό τις διαταγές του ΝΑΤΟ. Στην Αδριατική βρίσκονται επίσης τέσσερα πλοία του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, δύο φρεγάτες και δύο ναρκαλιευτικά. Επίσης έχουν διατεθεί και δύο μεταγωγικά C - 130 της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, που εκτελούν πτήσεις από το Ρίμινι της Ιταλίας στο Σαράγεβο.

Ενδεικτικά του κλίματος που καλλιεργείται είναι τα όσα αναφέρονται στην ημερήσια διαταγή που διαβάστηκε κατά τη χτεσινή τελετή. "Μην ξεχνάμε ότι οργανωθήκαμε και συγκροτηθήκαμε πάνω σχεδόν στην Πέλλα, την αρχαία πρωτεύουσα της Μακεδονίας. Εκπαιδευτήκαμε και επιχειρησιακά προετοιμαστήκαμε στο Βέρμιο, στον Ελληνικό Βορρά, στην ηρωική γη της Μακεδονίας, ακριβώς στα ίδια χώματα, στα ίδια μέρη, στην ίδια περιοχή που πριν είκοσι τέσσερις περίπου αιώνες βασίλεψε ο Φίλιππος ο Β. Ασκηθήκαμε εκεί που πέρασε τα παιδικά του χρόνια, μεγάλωσε και κυνήγησε λιοντάρια ο Μεγαλέξανδρος". Και θυμίζει: "Από την Πέλλα και τη Βεργίνα ξεκίνησε ο Μέγας Αλέξανδρος την επική του προσπάθεια για διάδοση του ελληνικού πνεύματος και του ελληνικού πολιτισμού.(...) Θα ξεκινήσουμε στις αρχές του 1996 και εμείς και μάλιστα από την Αλεξάνδρεια, που φέρει το όνομά του".

Στην τελετή παρευρέθηκαν συγγενείς και φίλοι των εθελοντών. Χαρακτηριστικό δείγμα της ΝΑΤΟικής ταυτότητας της αποστολής είναι ότι ακόμα και η τούρτα που κόπηκε διακοσμούνταν με ένα τεράστιο σήμα του ΝΑΤΟ. Διάχυτη ήταν στους παρευρισκόμενους η ανασφάλεια για το τι θα συναντήσουν. Να σημειώσουμε ότι ακόμα και οι ίδιοι οι εθελοντές, οι οποίοι είναι ηλικίας 20 - 25 χρόνων, δήλωναν ότι δεν ξέρουν με τι κινδύνους θα βρεθούν αντιμέτωποι, ωστόσο διαβεβαίωναν ότι είναι προετοιμασμένοι για όλα.

Βασικό κίνητρο, όσων ρωτήσαμε, για την επιλογή τους ήταν, όπως δήλωναν, η αναζήτηση εμπειριών και η αμοιβή των 2.000 δολαρίων το μήνα. Λιγότερο έδειχναν να πιστεύουν ότι αποτελούν "διπλωμάτες του ελληνικού έθνους", όπως τους αποκάλεσε ο Γερ. Αρσένης.Ενδεικτικές και οι παραινέσεις των συγγενών προς τον υπουργό Αμυνας: "Μην ξεχάσετε τα παιδιά μας", ο οποίος απαντούσε ότι "όλα θα πάνε καλά" και καθησύχαζε, λέγοντας "δεν είναι και μακριά η Βοσνία". Ενώ σαν αστείο ακούστηκε η... πρωτοβουλία του υπουργού Μακεδονίας - Θράκης Κ. Τριαρίδη για... ψυχολογική στήριξη των εθελοντών και των συγγενών τους.

Κατά τη διάρκεια της τελετής, φίλοι της ειρήνης από τη Βέροια πραγματοποίησαν εκδήλωση διαμαρτυρίας μπροστά από την πύλη του στρατοπέδου του 3ου Τάγματος Αεροπορίας Στρατού. Τα συνθήματα "Εξω το ΝΑΤΟ από τα Βαλκάνια" και "Κανένας φαντάρος στη Γιουγκοσλαβία" τάραζαν το στημένο σκηνικό της εμπλοκής στους πολεμικούς τυχοδιωκτισμούς του ιμπεριαλισμού.

Αποκαλυπτικά των όσων δρομολογούνται με την αποστολή στη Βοσνία είναι και τα όσα είπε ο υπουργός Αμυνας. "Σε αυτές τις εποχές, είπε, η Ελλάδα όπως οι άλλες χώρες, θα χρειαστούν από καιρό σε καιρό να αποστέλλουν στρατιωτικές δυνάμεις για την εξασφάλιση της ειρήνης και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή". Χαρακτήρισε την ελληνική παρουσία στη Βοσνία σαν νομιμοποίηση της διεκδίκησης ενεργού ρόλου της Ελλάδας στις "πρωτοβουλίες για την οικονομική και κοινωνική ανασυγκρότηση της Βοσνίας" και για τη διεκδίκηση ενεργού συμμετοχής "σε πολυμερείς οικονομικές δραστηριότητες για την ανάπτυξη της αγοράς στην περιοχή".

Οσο για τον χρόνο παραμονής στη Βοσνία, ο Γερ. Αρσένης παρέπεμψε το όλο θέμα στην "πολιτική βούληση" του ΝΑΤΟ, η οποία προς το παρόν μιλάει για παραμονή ενός έτους. Οταν ρωτήθηκε για τους κινδύνους που υπάρχουν, για να αποσείσει από πάνω του και τις ευθύνες, δήλωσε πως το ΚΥΣΕΑ όταν πήρε την απόφαση έλαβε υπόψη τον συντελεστή "κίνδυνος", ο οποίος, όπως είπε, είναι"χαμηλός". Πάντως, απέφυγε να δώσει απάντηση για το ποια είναι τα όρια της ελληνικής συμμετοχής, σε περίπτωση που δεχτεί επίθεση και να επαναεπιβεβαιώσει προηγούμενη δήλωσή του ότι σε μια τέτοια περίπτωση θα αποχωρήσουν. Δεν απέφυγε όμως και πάλι να πει ότι όσοι παίρνουν μέρος είναι εθελοντές, αλλά όταν του τέθηκε ότι στα πληρώματα των πλοίων του Πολεμικού Ναυτικού συμμετέχουν και στρατεύσιμοι ναύτες και υπαξιωματικοί είπε ότι πρόκειται για... άλλη αποστολή.

Κ. Ζ.

ΣΑΡΑΓΕΒΟ
Νέα βίαια επεισόδια

Φήμες για μαζική έξοδο Σερβοβόσνιων

Σοβαρό επεισόδιο βίας εκδηλώθηκε χτες στην καρδιά του Σαράγεβο, μόλις τέσσερις μήνες μετά την ημερομηνία εκεχειρίας 12 Οκτώβρη και τρεις βδομάδες από την αποστολή των πρώτων ΝΑΤΟικών πολυεθνικών στρατευμάτων στη Βοσνία. Οπως μετέδωσαν τα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, λίγο πριν τις 17.00 ώρα Γκρίνουιτς άγνωστοι εκτόξευσαν χειροβομβίδα κατά τραμ, προκαλώντας το θάνατο ενός ατόμου και τον τραυματισμό άλλων έξι.

Επίσημα δε δόθηκε στη δημοσιότητα καμιά ανακοίνωση σχετικά με την ταυτότητα των δραστών που έριξαν τη χειροβομβίδα, χρησιμοποιώντας εκτοξευτήρα ρουκέτας. Ομως, το επεισόδιο σημειώθηκε σε δρόμο που αποκαλείται "λεωφόρος των ακροβολιστών", εξαιτίας των δεκάδων θανάτων που έχουν σημειωθεί στην περιοχή κατά τη διάρκεια του τετράχρονου πολέμου. Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν στους δημοσιογράφους ότι από τη ρίψη της χειροβομβίδας στο τραμ προκλήθηκε "μεγάλη έκρηξη" και ότι στον τόπο του συμβάντος δεν υπήρχε παρακείμενο όχημα της IFOR, των ΝΑΤΟικών πολυεθνικών δυνάμεων.

Φόβοι για μαζικές εξόδους Σερβοβόσνιων

Το πρακτορείο "Ρόιτερ", επικαλούμενο αυτόπτες μάρτυρες, μετέδωσε νωρίτερα ότι Σέρβοι άρχισαν να πυρπολούν τοποθεσίες βορείως της βοσνιακής πρωτεύουσας. Το συγκεκριμένο πρακτορείο μετέδιδε ότι ο ορίζοντας πάνω από ορισμένα προάστια του Σαράγεβο ήταν γεμάτος καπνό, καθώς τεράστιες φλόγες υψώνονταν από στρατιωτικά καταφύγια και εκρήξεις αντηχούσαν από ορισμένες περιοχές. Το "Ρόιτερ" μετέδιδε ακόμη ότι ηγετικά στελέχη των Σερβοβόσνιων προετοιμάζουν τη μαζική έξοδο 70.000 ατόμων, εάν μέχρι σήμερα η δύναμη του ΝΑΤΟ στη Βοσνία δε συμφωνήσει να αναβάλει μέχρι το Σεπτέμβρη την ανάληψη του ελέγχου των σερβικών προαστίων από τη βοσνιακή κυβέρνηση.

Αίσθηση προκάλεσαν οι χτεσινές δηλώσεις του μεσολαβητή της ΕΕ για το Γιουγκοσλαβικό, Καρλ Μπιλτ, ο οποίος προειδοποίησε ότι οι απειλές των Σερβοβόσνιων να εγκαταλείψουν τα προάστια της βοσνιακής πρωτεύουσας είναι σοβαρές και θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ναυάγιο την ειρήνη στη Βοσνία.Ο Κ. Μπιλτ υπογράμμισε ακόμη ότι εάν οι Σέρβοι και οι μουσουλμάνοι δεν μπορέσουν να βρουν ένα ν τρόπο συνύπαρξης στην περιοχή, ανακύπτει μεγάλο θέμα για το μέλλον ολόκληρης της χώρας.

Και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, το περασμένο 24ωρο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου ανακοίνωσε ότι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον, πρόκειται να επισκεφτεί τη Βοσνία αυτό το Σαββατοκύριακο. Δεν ανακοίνωσε, όμως, περισσότερες λεπτομέρειες, επικαλούμενος "λόγους ασφαλείας".

Συγκέντρωση σήμερα στη Θεσσαλονίκη

Το λαό της Θεσσαλονίκης,τη νεολαία και κάθε ευαισθητοποιημένο πολίτη καλούν η ΕΔΥΕΘ και η "Νεανική Δράση για την Ειρήνη" να πάρουν μέρος σεσυγκέντρωση, που διοργανώνει σήμερα στις 5.30 μ.μ. στο άγαλμα του Βενιζέλου, ενάντια στην αποστολή ελληνικού στρατού στη Βοσνία με αφορμή την αναχώρηση του πλοίου από τη Θεσσαλονίκη.

Αύριο πικετοφορία της ΚΝΕ

Στην Αθήνα, η ΚΝΕ πραγματοποιεί αύριο στις 6 μ.μ. πικετοφορία, που θα ξεκινήσει από την πλατεία Κάνιγγος, ενάντια στην αποστολή ελληνικού στρατού στη Βοσνία.

Αγώνας ειρήνης

Η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ), με ανακοίνωσή της, καταγγέλλει την κυβέρνηση για "ενέργειες υποτέλειας και υποταγής στα κελεύσματα των ισχυρών" και καλεί τις επιτροπές ειρήνης, τους μαζικούς φορείς της νεολαίας και των εργαζομένων, τους ανθρώπους της τέχνης και του πνεύματος, να υψώσουν φωνή διαμαρτυρίας, με στόχο να αναγκαστεί η κυβέρνηση να αποσύρει τις ελληνικές δυνάμεις από τη Βοσνία. Με αφορμή το επεισόδιο όπου ελληνικό μεταγωγικό αεροσκάφος C - 130 δέχτηκε πυρά πάνω από το Σεράγεβο η ΕΕΔΥΕ σημειώνει ότι η κυβέρνηση αντί να πάρει μέτρα απεμπλοκής προχωρά στη συνέχιση της αποστολής του εκστρατευτικού σώματος.

Η Παμπειραϊκή Επιτροπή Ειρήνης καλεί την κυβέρνηση να ανακαλέσει τις αποφάσεις της και τις επιτροπές ειρήνης και τους μαζικούς φορείς να κινητοποιήσουν την κοινή γνώμη ενάντια στην εμπλοκή.

Η Επιτροπή Ειρήνης Περιστερίου διοργανώνει αύριο στις 6 μ.μ. πικετοφορία στον πεζόδρομο της οδού Εθνικής Αντίστασης στην πλατεία Περιστερίου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ