ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 18 Γενάρη 1996
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
"Φύλλα αξιολόγησης" στου Παπαστράτου

Μετριέται ακόμα και η "ευστροφία"... Επιβραβεύεται η καλή συμπεριφορά προς τους ανωτέρους...

"Φύλλα αξιολόγησης" του προσωπικού εγκαινιάζει από φέτος η καπνοβιομηχανία "Παπαστράτος" για τη διανομή, προς το παρόν, πριμ "παραγωγικότητας", αλλά και για όποια άλλη χρήση στο μέλλον...

Ανάμεσα στα εννιά κριτήρια που τίθενται, σύμφωνα με το "φύλλο αξιολόγησης", που θίγουν κατάφωρα την προσωπικότητα του εργαζόμενου και που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως άλλοθι για κάθε αυθαιρεσία, είναι ακόμα και η μέτρηση της "ευστροφίας" (!), προκειμένου να καθοριστεί ο "βαθμός γνώσης της εργασίας", σε "συνάρτηση με το πόσο καλά και σωστά κάνει τη δουλιά του χωρίς συνεχή καθοδήγηση και παρακολούθηση"... Δεύτερο κριτήριο η ποσότητα και η ποιότητα της εργασίας και ειδικότερα ο "όγκος της παραχθείσας εργασίας, η ταχύτητα, σε συνάρτηση με την ποιότητα". Αλλά και δω στα κριτήρια παρεμβάλλεται η εξής φράση που σηκώνει πολλές ερμηνείες: "Εύκολα, αναφέρεται, μπορεί κανένας να ξεχωρίσει τον άνθρωπο που "πετάει" από τον αργό"...

Τρίτο κριτήριο, η "συνέπεια στην προσέλευση - σταθερότητα παρουσίας", όπου επιτρέπεται ουσιαστικά απουσία του εργαζόμενου μόνο κατά την κανονική άδεια, πράγμα που λογικά ερμηνεύεται ως "αντικίνητρο" για κάθε απουσία που αφορά συμμετοχή σε κινητοποιήσεις ή σε συλλογικές συνδικαλιστικές δραστηριότητες κτλ.

Τέταρτο κριτήριο, "η προθυμία, το ομαδικό πνεύμα και η συνεργασία", όπου επιβραβεύονται οι εργαζόμενοι που "συνεργάζονται άψογα", σε αντίθεση με "άλλους που έχουν την τάση να απομονώνονται και να κρατούν σε απόσταση τους συνεργάτες τους και που δε δέχονται εύκολα συμβουλές και παρατηρήσεις"! Επιβραβεύεται επίσης η "συμπεριφορά προς τους ανωτέρους", αλλά και γενικώς η συμπεριφορά προς όλους...

Στο ίδιο μοτίβο και παραπέμποντας σε λογικές και φρασεολογία που συναντά κανείς σε ανάλογα φυλλάδια ξένων τραπεζών, συνεχίζει το "φύλλο αξιολόγησης" αναφέροντας τα κριτήρια της "ανάπτυξης καινοτομιών, πρωτοβουλίας, αντιμετώπισης αλλαγών, ταχύτητα αξιοποίησης ευκαιριών, κρίσης, διοικητικών ικανοτήτων" κτλ.

Χίλιες απολύσεις κάθε μέρα

Στο 7,1% έφτασε το ποσοστό της εγγεγραμμένης ανεργίας το 1995, σε αντίθεση με το 5,1% του 1985, ενώ το Δεκέμβρη η εγγεγραμμένη ανεργία ήταν 8,3%, ενώ συνολικά ξεπερνά επισήμως το 10,2

Περίπου 825 απολύσεις γίνονταν κάθε εργάσιμη μέρα του 1995 και 1.001 κάθε εργάσιμη μέρα του περασμένου Δεκέμβρη, σύμφωνα με στοιχεία της Διεύθυνσης Απασχόλησης του υπουργείου Εργασίας για την εγγεγραμμένη ανεργία, που παίρνει όλο και μεγαλύτερες διστάσεις, έστω κι αν τα πραγματικά νούμερα είναι πολύ μεγαλύτερα, όπως και η ίδια η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας έχει παραδεχτεί, διαπιστώνοντας πρόσφατα ότι η ανεργία ξεπερνά το 10,2%!

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου για τους δείκτες της ανεργίας την τελευταία δεκαετία, το 1985 οι εγγεγραμμένοι άνεργοι - σε ετήσιο μέσο όρο - ήταν 88.973 (επιδοτούνταν μόλις οι 31.670). Δέκα χρόνια μετά, το 1995, έφτασαν τους 183.572 (επιδοτούνταν μόνο οι 99.821), ενώ το μέσο ποσοστό της ετήσιας εγγεγραμμένης ανεργίας έφτασε το 1995 στο 7,1% από 5,1% που ήταν το 1985. Κατά την ίδια δεκαετία οι απασχολούμενοι αυξήθηκαν από 1.647.327 σε 2.399.824.

Ειδικότερα το Δεκέμβρη του 1995 οι εγγεγραμμένοι άνεργοι έφτασαν τους 219.547 και το ποσοστό της εγγεγραμμένης ανεργίας στο 8,3%.Από αυτούς τους ανέργους οι 100.000 περίπου έμειναν χωρίς επιδότηση! Το Δεκέμβρη του 1994 οι εγγεγραμμένοι άνεργοι ήταν 209.084 και το ποσοστό ανεργίας 8%,ενώ ανάλογη αύξηση του ποσοστού εγγεγραμμένης ανεργίας είχαμε το 1991, αλλά με λιγότερους άνεργους, συγκεκριμένα 206.785.Το Νοέμβρη του 1995 το ποσοστό της εγγεγραμμένης ανεργίας ήταν 8,13% και οι εγγεγραμμένοι άνεργοι 214.014.

Κάθε εργάσιμη μέρα του Δεκέμβρη απολύονταν 1.001 εργαζόμενοι και συνολικά οι εγγεγραμμένες απολύσεις έφτασαν τις 25.044,παρουσιάζοντας μια μείωση σε σχέση με το Νοέμβρη, δίχως αυτό να μπορέσει να βελτιώσει τους αυξητικούς δείκτες της ανεργίας.

Υπάρχουν και οι εξαιρέσεις...

Η Ευρωπαϊκή Ενωση διεκδικεί τις "δάφνες" προστασίας των Ευρωπαίων "διακινούμενων" εντός της ΕΕ πολιτών, σε θέματα κοινωνικής ασφάλισης, μέσω κοινοτικών διατάξεων, αλλά υπάρχουν και οι εξαιρέσεις...

Ποια είναι τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα ενός Ελληνα εργαζόμενου που εργαζόταν για πολλά χρόνια σε μια άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ποια χώρα είναι υποχρεωμένη να καταβάλει οικογενειακές παροχές όταν τα παιδιά διαμένουν σε ένα άλλο κράτος, πού πρέπει να καταβάλλονται οι εισφορές κοινωνικής ασφάλισης και σε ποια γλώσσα πρέπει να συντάσσονται οι αιτήσεις για παροχές;

Οι απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα δίνονται από τις κοινοτικές διατάξεις για την κοινωνική ασφάλιση που εμπεριέχονται σε οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης και αφορούν μισθωτούς, αυτοαπασχολούμενους, συνταξιούχους, κλπ. που διακινούνται σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Οπως προκύπτει από σχετικό ενημερωτικό φυλλάδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής,"χωρίς τις κοινοτικές διατάξεις για την κοινωνική ασφάλιση, εκατομμύρια Ευρωπαίων πολιτών δε θα διέθεταν επαρκή προστασία".

Ωστόσο ας μη βιαστούν να χαρούν οι Ελληνες "Ευρωπαίοι πολίτες", αφού "επί του παρόντος οι κοινοτικές διατάξεις δεν εφαρμόζονται σε όλα τα άτομα"! Με αυτή την έννοια έχουν ενδιαφέρον οι εξαιρέσεις που προβλέπει η κοινοτική νομοθεσία, την οποία μπορεί να πληροφορηθεί όποιος ενδιαφέρεται από τις υπηρεσίες της Κομισιόν στη χώρα μας.

Αυτοί που δεν προστατεύονται από τις κοινοτικές διατάξεις είναι οι σπουδαστές, τα άτομα με ειδικές ανάγκες, και τα μη ενεργά άτομα που δεν είναι ή δε θεωρούνται πλέον μέλη της οικογένειας ενός μισθωτού, αυτοαπασχολούμενου ή συνταξιούχου.Επίσης αποκλείονται από την "ευρωπαϊκή προστασία" οι δημόσιοι υπάλληλοι που υπάγονται σε ειδικό καθεστώς δημοσίων υπαλλήλων, και φυσικά τα άτομα "τρίτων χωρών" που δεν ανήκουν στην Ευρωπαϊκή Ενωση ή στον ευρύτερο ευρωπαϊκό χώρο.

Οι κοινοτικές διατάξεις επίσης δεν εφαρμόζονται για τους τομείς της "κοινωνικής πρόνοιας και ιατρικής περίθαλψης, για παροχές που βασίζονται σε συλλογικές συμβάσεις εργασίας μεταξύ εργοδοτών και συνδικάτων, για παροχές σχετικές με ειδικά συστήματα δημόσιων υπαλλήλων και για παροχές που ισχύουν για θύματα πολέμου".

Τέλος, ενδεικτικά, ο ενδιαφερόμενος "Ευρωπαίος πολίτης" πρέπει να γνωρίζει μερικές από τις βασικές αρχές που διέπουν τις κοινοτικές διατάξεις, όπως ότι υπόκειται στη νομοθεσία μόνο ενός κράτους κάθε φορά και μάλιστα στη χώρα που ασκεί την επαγγελματική του δραστηριότητα, άσχετα αν διαμένει σε αυτή. Ισχύει μόνο η προσωρινή εξαίρεση από αυτές τις αρχές, όταν δίνεται απόσπαση στο εξωτερικό όχι για περισσότερο από 12 μήνες. Τότε για τον εργαζόμενο ισχύει, η ασφαλιστική νομοθεσία του κράτους από το οποίο προέρχεται.

Ανεργία και απολύσεις βασανίζουν τους εργαζόμενους



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ