ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 18 Γενάρη 1996
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΨΥΤΤΑΛΕΙΑΣ
Σε ιδιώτη η διαχείριση για ένα χρόνο ακόμη

Πρόβα για γενικότερη ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΠ φοβούνται οι εργαζόμενοι

Στην τεχνική εταιρία "Αθηνά" ανατέθηκε απευθείας - χωρίς δηλαδή διαγωνισμό - η λειτουργία και διαχείριση του έργου πρωτοβάθμιου καθαρισμού των λυμάτων της Αττικής στην Ψυττάλεια, με τίμημα 2,3 δισ. δρχ. Η "Αθηνά" συμμετείχε στον όμιλο που κατασκεύασε το έργο, ενώ η ίδια είχε αναλάβει και τη δοκιμαστική λειτουργία του για ένα και πλέον χρόνο.

Οπως είναι γνωστό, η ΕΥΔΑΠ παρέλαβε το έργο από την 1η Γενάρη, αλλά προχώρησε στην ανάθεση της λειτουργίας και διαχείρισης στην "Αθηνά", επικαλούμενη έλλειψη εμπειρίας του προσωπικού της. Εκπρόσωποι των εργαζομένων, όμως, δεν αποκλείουν η σύμβαση αυτή να αποτελεί "πρόβα τζενεράλε" για γενικότερη ιδιωτικοποίηση, όχι μόνο του έργου, αλλά και άλλων τομέων της ΕΥΔΑΠ, επισημαίνοντας ότι εδώ και ένα χρόνο που η "Αθηνά" λειτουργούσε δοκιμαστικά το έργο, η ΕΥΔΑΠ δε φρόντισε να στείλει το απαραίτητο προσωπικό για να εκπαιδευτεί.

Την άποψη αυτή ενισχύει και το γεγονός ότι η απόφαση αυτή πάρθηκε λίγο μόλις διάστημα μετά την κατάθεση των προτάσεων της εταιρίας ΚΑΝΤΟΡ για την οργάνωση και λειτουργία της επιχείρησης, για τις οποίες έγραψε και ο "Ρ". Υπενθυμίζουμε ότι η εταιρία αυτή πρότεινε μεταξύ των άλλων:

  • Να στηριχτεί η λειτουργία της ΕΥΔΑΠ απολύτως σε ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.
  • Να εκχωρήσει βασικούς τομείς των δραστηριοτήτων της στον ιδιωτικό τομέα.
  • Να προχωρήσει σε μείωση του προσωπικού και σε αλλαγή των εργασιακών σχέσεων σε βάρος των εργαζομένων.

Οι αρμόδιοι της ΕΥΔΑΠ, ως επιχείρημα για την απευθείας ανάθεση της λειτουργίας και διαχείρισης του έργου της Ψυττάλειας στην "Αθηνά", επικαλούνται την έλλειψη χρόνου για τη διενέργεια διεθνούς διαγωνισμού.

Αύξηση τελών

Σύμφωνα με πληροφορίες, η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ έχει ζητήσει από το υπουργείο Οικονομικών να της χορηγήσει το ποσόν λειτουργίας του έργου της Ψυττάλειας, αλλά το αίτημα αυτό δεν έγινε δεκτό. Η ΕΥΔΑΠ, παρ' όλα αυτά, πιέζει εδώ και καιρό να γίνει αύξηση των τελών αποχέτευσης που πληρώνουν οι καταναλωτές, πράγμα που δεν αποκλείεται σύντομα να γίνει.

Σύμφωνα με την πρόταση της ΕΥΔΑΠ, που έχει υποβληθεί εδώ και αρκετό καιρό, η αύξηση των τελών αποχέτευσης θα ανέλθει στο 50%! Συγκεκριμένα, τα τέλη αποχέτευσης θα υπολογίζονται σε 60% επί της τιμής κατανάλωσης νερού κάθε οικογένειας, από 40% που ισχύει σήμερα. Αυτό σημαίνει ότι θα υπάρξει σημαντική αύξηση των λογαριασμών νερού, με δεδομένο ότι πρόσφατα η τιμή του νερού αυξήθηκε κατά 1 - 4% λόγω ενσωμάτωσης σ' αυτήν της "εισφοράς νέων έργων", ενώ δεν αποκλείεται να γίνει και νέα αύξηση γύρω στο 10%...

  • Τέλος, να προσθέσουμε ότι εντός των προσεχών ημερών αναμένεται να γίνει η προεπιλογή δέκα τουλάχιστον τεχνικών εταιριών, που θα πάρουν μέρος στο διαγωνισμό για την κατασκευή του δευτεροβάθμιου βιολογικού καθαρισμού της Ψυττάλειας, προϋπολογισμού 35 δισ. δρχ.
ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ
"Καθαρίζει" με πρόστιμα

Πιστή στη λογική του χαρατσώματος των δημοτών συνεχίζει να είναι η δημοτική αρχή της Αθήνας. Περιχαρής, ανακοινώνει τα πρόστιμα με τα οποία "τιμωρεί" τους Αθηναίους για παραβάσεις του περιβόητου Κανονισμού Καθαριότητας, επιβεβαιώνοντας, για άλλη μια φορά τον εισπρακτικό της χαρακτήρα, χωρίς όμως η ίδια να έχει εκπληρώσει πρώτα τις υποχρεώσεις της απέναντι στην πόλη.

Συγκεκριμένα, ο Τομέας Καθαριότητας του δήμου ανακοίνωσε χτες ότι από τις 23.10.95, οπότε άρχισε να εφαρμόζεται το μέτρο επιβολής προστίμων, μέχρι σήμερα, βεβαιώθηκαν 248 παραβάσεις του περιβόητου Κανονισμού και επιβλήθηκαν πρόστιμα, συνολικού ύψους 22,4 εκατ.

Την ίδια ώρα όμως που η δημοτική αρχή, λειτουργώντας με τη γνωστή πλέον εισπρακτική της λογική, σπεύδει να "βεβαιώσει παραβάσεις" και να χαρατσώσει τους Αθηναίους, η ίδια παρουσιάζει σημαντική καθυστέρηση στην εκπλήρωση των υποχρεώσεών της. Αλλωστε, ενώ επιβάλλει πρόστιμα από τον Οκτώβρη, έχει παραπέμψει για φέτος την προμήθεια 40 σαρώθρων για τον καθαρισμό πεζοδρομίων, πεζοδρόμων και πλατειών, καθώς και την αγορά 5.000 νέων κάδων. Ακόμα, για τον ερχόμενο Σεπτέμβρη παρέπεμψε την κάλυψη όλου του δήμου από το σχετικό πρόγραμμα ανακύκλωσης.

Τη συμπαράσταση του ΚΚΕ ζητά η ΕΝΑΕ

Τη συμπαράσταση του ΚΚΕ στα προβλήματα της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, ζήτησε η Ενωση Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδας σε χτεσινή συνάντηση αντιπροσωπείας της και αντιπροσωπείας του Κόμματος με επικεφαλής την Γενική Γραμματέα της ΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα.

Ο αντιπρόεδρος της ΕΝΑΕ και νομάρχης Αργολίδας, Δ. Σαραβάκος,και ο Χρ. Φωτίου,νομάρχης Πειραιά, παρουσίασαν μια σειρά ζητημάτων που αφορούν στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και την προσπάθεια που γίνεται από την κυβέρνηση να περιορίσει περισσότερο τις αρμοδιότητες του θεσμού.

Η Αλέκα Παπαρήγα ενημέρωσε την αντιπροσωπεία για τις θέσεις του ΚΚΕ και υποστήριξε την ανάγκη για οικονομική ενίσχυση, ανάπτυξη των αρμοδιοτήτων τους και κυρίως, της δράσης της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης με αναπτυξιακή κατεύθυνση, προς το συμφέρον των εργαζομένων και του τόπου.

Να υπενθυμίσουμε ότι η ΕΝΑΕ έχει ξεκινήσει σειρά επαφών με τα κόμματα, με αφορμή την "κόντρα" που προέκυψε μεταξύ της ίδιας και των υπουργείων Εσωτερικών και Οικονομικών πάνω στις αρμοδιότητες.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σε οριακό σημείο η ύδρευση

Σε οριακό σημείο, βρίσκεται η Θεσσαλονίκη από άποψη ύδρευσης. Μέχρι να αρχίσουν τα έργα στον Αλιάκμονα, για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, θα πρέπει να γίνουν φέτος και του χρόνου 30 νέες γεωτρήσεις.

Αυτά δήλωσε χθες ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής του Οργανισμού Υδρευσης Θεσσαλονίκης (ΟΥΘ) Ι. Γκίκας, προσθέτοντας πως οι διαρροές του νερού λόγω της παλαιότητας του δικτύου φθάνουν στο 25%. "Οπως είναι σήμερα το δίκτυο, τα αντλιοστάσια και οι δεξαμενές, υπάρχει πρόβλημα, αφού κι αν ακόμη έχουμε κάποια ποσότητα νερού παραπάνω δεν μπορούμε να τη διανείμουμε κανονικά. Γι' αυτό πρέπει να γίνουν έργα σωστής διανομής του νερού", είπε ο Ι. Γκίκας. Ανακοίνωσε ότι τα έργα στον Αλιάκμονα, που πιστεύεται ότι θα λύσουν το πρόβλημα ύδρευσης της πόλης, θα αρχίσουν το Μάρτη. Φάνηκε ιδιαίτερα αισιόδοξος για την πορεία του έργου που χρηματοδοτείται κατά 85% από το Ταμείο Συνοχής της ΕΕ, λέγοντας ότι 150.000 κυβικά μέτρα νερού θα διατεθούν για την ύδρευση της Θεσσαλονίκης το 1999 από τον Αλιάκμονα. Σε ερώτηση σχετική με την ποιότητα του νερού του Αλιάκμονα και τα όσα λέγονται περί ύπαρξης ινών αμιάντου, τόνισε ότι το ποσοστό δεν ξεπερνά τα επιτρεπτά όρια. Οσον αφορά το θέμα των καθιζήσεων στο Καλοχώρι, είπε ότι λειτουργεί μόνο μία από τις 30 γεωτρήσεις. Παρ' όλα αυτά όμως, όπως υποστηρίζει η Κοινότητα Καλοχωρίου, συνεχίζεται η καθίζηση και ιδιαίτερα στην περιοχή όπου βρίσκεται η γεώτρηση του ΟΥΘ.

Μερική αναίρεση του βουλεύματος για Μπαλάφα - Μίχου

Την αναίρεση εν μέρει του βουλεύματος 2879/95 του Συμβουλίου Εφετών Αθήνας με το οποίο παραπέμπονται σε νέα δίκη ο Γ. Μπαλάφας και η Β. Μίχου, πρότεινε ο αντεισαγγελέας Χ. Αναστασόπουλος προς το Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου.

Συγκεκριμένα, ο αντεισαγγελέας Χ. Αναστασόπουλος πρότεινε να αναιρεθεί το βούλευμα ως προς το σκέλος των κατηγοριών ότι ο Γ. Μπαλάφας χρησιμοποίησε ξένη άδεια οδήγησης και η Β. Μίχου υπέγραψε ψευδή γεγονότα σε υπεύθυνη δήλωση. (Τα δύο αυτά αδικήματα διεπράχθησαν στην περίοδο 1990 - 91, είναι σε βαθμό πλημμελήματος και έχουν ήδη παραγραφεί).

Οι βασικές κατηγορίες που αντιμετωπίζουν ο Γ. Μπαλάφας και η Β. Μίχου, είναι παράβαση του νόμου περί ναρκωτικών και κατοχή και διάθεση σε τρίτους όπλων. Οι δύο κατηγορούμενοι, σύμφωνα με το βούλευμα, κατείχαν σε αγροικία στο Καπανδρίτι 6,5 κιλά χασίς, πιστόλια και πυρομαχικά.

Ενας 16χρονος ύποπτος για το διπλό φονικό

Ενας 16χρονος, σύμφωνα με πληροφορίες, κρατείται και ανακρίνεται από την Αστυνομία, ως ύποπτος για τη δολοφονία των δύο ηλικιωμένων αδελφών Καρακάση, που βρέθηκαν νεκρές στη μονοκατοικία τους στην οδό Αρκαδίας 47, στους Αμπελόκηπους, το βράδυ της Δευτέρας.

Πρόκειται για ένα παιδί που έμενε με νοίκι μαζί με τη μητέρα του σε διαμέρισμα ιδιοκτησίας των θυμάτων, στην οδό Αγαθουπόλεως. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο νεαρός πήγε στην οδό Αρκαδίας για να πληρώσει το νοίκι. Τα θύματα του άνοιξαν και του πρόσφεραν γλυκό. Πάνω στη συζήτηση όμως του εκμυστηρεύτηκαν ότι ήθελαν να τους διώξουν από το σπίτι που τους νοίκιαζαν, επειδή δε συμφωνούσαν με το χαρακτήρα του. Ο νεαρός προσβεβλημένος τις χτύπησε στο κεφάλι με ένα βαρύ αντικείμενο και στη συνέχεια τις έσφαξε. Στην πρώτη του κατάθεση αρνιόταν οποιαδήποτε ανάμειξη. Το βράδυ επρόκειτο να εξεταστεί πάλι παρουσία του εισαγγελέα ανηλίκων. Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, βρέθηκαν τα δακτυλικά του αποτυπώματα μέσα στο διαμέρισμα, αλλά δεν έχει βρεθεί άλλο πειστήριο του εγκλήματος, που να τον ενοχοποιεί άμεσα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ