ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 18 Γενάρη 1996
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΑΡΤΕΡ
Για τη "Βιο - λογία" (ποίηση)

Ποίηση

"Τι είναι η λογοτεχνία; " αναρωτιόταν στο ομώνυμο έργο του, πριν από πολλά χρόνια, ένας Γάλλος συγγραφέας.

"Προς τι η λογοτεχνία; " αναρωτιέται, φοβάμαι, ο συγγραφέας του καιρού μας. Γιατί, σε εποχή βίας και απανθρωπιάς όπως η σημερινή, υποτίμησης των πνευματικών αξιών από δυνάμεις βαρβαρότητας που κερδοσκοπούν στο ζοφερό χρηματιστήριο της μοίρας της βασανισμένης ανθρωπότητας, αναρωτιέται ο συγγραφέας του 1995 τι νόημα έχει επιτέλους η λογοτεχνία. Τι νόημα έχει η ποίηση, όταν η κακοποίηση της ομορφιάς που είναι το μεδούλι της ανθρώπινης περίπτωσης μαίνεται γύρω μας.

Μήπως αυτό ακριβώς το εναγώνιο ερώτημα δεν εκφράζει ο Γιώργος Κάρτερ στην έξοχη "βιο - λογία" του; Οταν λέει, στο ποίημα "Εσώβιος πόρος":

"Ηρθε ο καιρός της σιωπής... / Εξω από την πόρτα μου/ οι άνθρωποι γαβγίζουν - δεν είναι είδηση/ σειρήνες επισύρουν εκκωφαντικά περιστατικά/ συρρέουν κύμβαλα αλαλάζοντα/ περιφέρονται βρυχηθμοί ζωυφίων/ φαρσέρ του ιερατείου κρούουν τους κώδωνες/ εκτοξεύονται ιαχές από μηχανές ουρανομήκεις".

Αλλά ο έρως της ποίησης που πυρπολεί την καρδιά του αναδύεται τελικά νικητής. Στο ίδιο ποίημα:

"Θέλω να πορευθώ από το πάθος μου/ καθώς ο Θεός από τους μύθους του/ Θα επανέλθω αμέσως ύστερα στην αγορά γυμνός/ εξαγνισμένος απ' το λόγο... ".

Και όταν, στο ποίημα "Πολιτεία", μας δίνει το "Μέγιστον μάθημα" του κοινωνικού χρέους:

"Αλλά να ξέρετε/ ποτέ δεn λιποτάχτησα από την πολιτεία μου/ έχω τη συνείδηση των ημερών μου/ η φωνή μου καρφώθηκε στις λέξεις μου/ κι αρνούμαι την αποκαθήλωση".

Στη "βιο - λογία" έχουμε έναν άνθρωπο που πάσχει για τον πάσχοντα άλλον. Μας αποκαλύπτεται εδώ μια καρδιά που φλέγεται από αγάπη και αλληλεγγύη για τον πλησίον. Μια καρδιά συντετριμμένη με τα βάσανα του κόσμου, με γνήσια ταπεινοσύνη (ποίημα "Εσώβιος πόρος"):

"Είμαι ο ελάχιστος αμαρτωλός του μέλλοντος".

Μόνο με τέτοιες καρδιές γράφεται, με αίμα, η αληθινή ιστορία αυτής της έρμης ανθρωπότητας, της τραγικά παράλογης και παράλογα τραγικής. Οπως διαλέγεται με τον Θεό στο ποίημα "Ωρα αιωρούμενη":

"Τι αληθεύει και τι λαθεύει Θεέ μου/ σ' αυτή την αιωρούμενη ώρα/ που θέλω να προσευχηθώ προτού χαθώ/ μέσα σ' αρχέγονα γεγονότα/ μέσα σε ήλιους μη ανατέλλοντες; / Στη διάπυρη καρδιά στεριώνει η ιστορία".

Στη διάπυρη καρδιά του Γιώργου Κάρτερ στεριώνει η αληθινή ποίηση, η ποίηση υπέρ του ανθρώπου.

Αντώνης ΣΑΜΑΡΑΚΗΣ

Χαμογελαστές ιστορίες

Το "Χαμόγελο της Εκάτης" είναι το πιο ώριμο και συναρπαστικό βιβλίο της Λίτσας Ψαραύτη.Μυθιστόρημα ιστορικό, αγγίζει με σεβασμό και εντιμότητα την ιστορική αλήθεια, κάνει άλματα μέσα στο χρόνο και περιγράφει τον έρωτα, την ψυχολογία, αλλά και τον παλμό της εποχής που έζησαν οι ηρωίδες.

Ο τρόπος που επέλεξε η συγγραφέας να συνδέσει τις τέσσερις σπονδυλωτές ιστορίες του βιβλίου είναι πρωτότυπος και ευρηματικός. Ενα αρχαίο κειμήλιο - σύμβολο σφραγίζει, άλλοτε τραγικά και άλλοτε ευχάριστα, το πεπρωμένο τεσσάρων ηρωίδων, που είναι: η Θεανώ - κόρη του βασιλιά Πολυκράτη, η Θεονίκη - δόκιμη καλόγρια σε βυζαντινό μοναστήρι, η Αρετή - θυγατέρα του προεστού της προεπαναστατικής Σάμου, η Τέτη - μια σύγχρονη κοπέλα. Τέσσερις ερωτικές ιστορίες που ζωντανεύουν εποχές ζόφου και αγριότητας, γενναιότητας και μεγαλείου.

Η συγγραφέας με αφηγηματική τέχνη οδηγεί τον αναγνώστη να προσεγγίσει τα πρόσωπα, μυθολογικά, ιστορικά, φανταστικά, τα φωτίζει και τα κάνει οικεία και αγαπητά. Πάνω απ' όλα βεβαιώνει ότι η Ελληνική Ιστορία, από τη μυθολογία ως τις μέρες μας, είναι συνεχής, ενιαία, αδιάσπαστη και ακατάλυτη. Μυθιστόρημα για αναγνώστες από 12 χρόνων, που θα το χαρούν και οι μεγάλοι (εκδόσεις Πατάκη,1996).

Τιτίνα ΔΑΝΕΛΛΗ

  • Τη νέα (τρίτη) ποιητική συλλογή της Φροσούλας Κολοσιάτου "Ηλικία" κυκλοφόρησε πρόσφατα ο εκδοτικός "Ομπρέλα" (Ζ. Πηγής 5). Εχουν προηγηθεί τα ποιητικά της έργα "Κατοχική εποχή" (εκδόσεις "Διογένης") και "Διαγωγή" (εκδόσεις "Γνώση"). Η "Ηλικία" περιλαμβάνει συνολικά 45 ποιήματα, που περιδιαβαίνουν τη σύγχρονη πραγματικότητα, ιχνογραφούν το πορτρέτο της ευτέλειας του ανθρωπίνου πολιτισμού, το σύγχρονο τοπίο της μαζικής εξόντωσης των λαών.
Λευκαδίτικο ρεκόρ

Με 9.000 τόμους βιβλίων, 9.500 φύλλα εφημερίδων, 2.500 ελληνόγλωσσα και ξενόγλωσσα περιοδικά, 150 γκραβούρες και χάρτες, 350 αφίσες και1.500 φωτογραφίες και καρτ ποστάλ, από το 1420 μέχρι σήμερα, ηΧαραμόγλειος Βιβλιοθήκη μπήκε στη νέα έκδοση του βιβλίου ρεκόρ "Γκίνες".Η Βιβλιοθήκη εδράζεται στη Λευκάδα και στεγάζει τα αποτελέσματα της έρευνας του Λευκαδίτη, Τέλη Χαραμόγλη,ο οποίος με υποδειγματική επιμονή και υπομονή αναζήτησε κάθε είδους έντυπο υλικό που αφορά στο νησί του. Και το αποτέλεσμα ήταν εντυπωσιακό. Μέχρι σήμερα έχουν συγκεντρωθεί 28.000 έντυπα,με 32.000 θέματα και η είσοδος στο "Γκίνες" ήρθε σαν φυσικό επακόλουθο.

Η Βιβλιοθήκη έχει το δικό της σπίτι από το 1991, σε ειδικά διαμορφωμένο κτίριο στο κέντρο της πόλης. Εξάλλου, ο Τέλης Χαραμόγλης έχει βραβευτεί από την Ακαδημία Αθηνών, ενώ συνεχίζει ακούραστα να εμπλουτίζει τη συλλογή.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ