ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 24 Γενάρη 1996
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΤΕΝ ΚΑΤΕ ΡΟΥΑΓΙΑΛ
Πλώρη για ομαδικές απολύσεις

Ταυτόχρονα, εκβιάζονται οι εργαζόμενοι να δεχτούν πολύμορφη εντατικοποίηση της εργασίας και πέμπτη βάρδια

Τη μείωση του προσωπικού της κατά 102 άτομα από τους 560, που συνολικά απασχολεί, σχεδιάζει η επιχείρηση "Ελληνική Υφαντουργία" στα Γιαννιτσά, που ανήκει στην ολλανδική πολυεθνική ΤΕΝ ΚΑΤΕ ΡΟΥΑΓΙΑΛ.Αντίθετοι στα σχέδια της εταιρίας οι εργαζόμενοι, φέρονται αποφασισμένοι να υπερασπιστούν τα δικαιώματά τους.

Με το σκεπτικό ότι πρέπει "πάση θυσία" να μειωθεί το κόστος εργασίας, οι εκπρόσωποι της εταιρίας σε συνάντηση που είχαν πριν δυο βδομάδες με τη διοίκηση του επιχειρησιακού σωματείου, τους ανακοίνωσαν ότι απαιτείται η μείωση του προσωπικού κατά 102 άτομα και ζήτησαν τη συναίνεση του σωματείου προς αυτή την κατεύθυνση. Μάλιστα πρότειναν ως εναλλακτική λύση την εντατικοποίηση, με τη δημιουργία πέμπτης βάρδιας εργασίας. Συγκεκριμένα να υπάρχουν τρεις βάρδιες, που θα εργάζονται πενθήμερο και άλλες δυο βάρδιες, που θα δουλεύουν και το Σαββατοκύριακο και μάλιστα σε 12ωρη βάση.

Η "Ελληνική Υφαντουργία" αποτελεί μια σύγχρονη καθετοποιημένη μονάδα - από βαμβάκι φτιάχνει ύφασμα - και έχει κυρίως εξαγωγικό χαρακτήρα, ενώ κύριος πελάτης της είναι η γνωστή βιομηχανία μπλουτζίν LEVI'S.Στον όμιλο ανήκουν άλλα δύο κλωστοϋφαντουργικά εργοστάσια, η ΗΛΙΟΤΕΞ στο Κιλκίς, με 250 άτομα προσωπικό και η ΗΛΙΟΣ ΤΕΝ ΚΑΤΕ στη Θεσσαλονίκη, με 300 περίπου εργαζόμενους. Μάλιστα στο τελευταίο πριν δυο τρεις μήνες και με το πρόσχημα του εκσυγχρονισμού, οι εκπρόσωποι της εταιρίας ανακοίνωσαν ότι θα προβούν σταδιακά σε απολύσεις μέσα στο '96. Να σημειώσουμε ότι μεγαλομέτοχος του ομίλου είναι ο γνωστός Ακκάς,πρόεδρος της EUROCOTON. Σε αυτόν επίσης ανήκε η επιχείρηση ALEXANDER FASHION,στην Κω που έκλεισε τον Οκτώβρη του '94, για να μεταφερθεί σε χώρα της Ανατολικής Ευρώπης, με φτηνό εργατικό κόστος. Αποτέλεσμα ήταν 120 Ελληνες και 90 Φιλιππινέζοι εργάτες να πεταχτούν στο δρόμο.

Ομόφωνα οι εργαζόμενοι στη γενική τους συνέλευση την περασμένη Κυριακή, αποφάσισαν να αποκρούσουν αγωνιστικά τα αντεργατικά σχέδια της εργοδοσίας και εξουσιοδότησαν το ΔΣ του σωματείου, ανάλογα με τις εξελίξεις, να προγραμματίσει αγωνιστικές κινητοποιήσεις.

Εγγραφή - συμμετοχή - δραστηριοποίηση

Πρόγραμμα δράσης της Επιτροπής Νέων Ιδιωτικών Υπαλλήλων

Τα οξύτατα προβλήματά τους συζήτησαν προχτές οι νέοι ιδιωτικοί υπάλληλοι, που συμμετείχαν στη σύσκεψη της Επιτροπής Νέων του σωματείου τους, ενώ έθεσαν και το πρόγραμμα δράσης τους, που θα στηρίζεται στο τρίπτυχο εγγραφή - συμμετοχή - δραστηριοποίηση.Τα θέματα που συζητήθηκαν, κυρίως, ήταν οι εργασιακές τους σχέσεις και η καταπάτηση από τους εργοδότες κεκτημένων δικαιωμάτων τους. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στις - χωρίς υπερβολή - τραγικές συνθήκες εργασίας των κούριερ.

Στην εισήγησή του ο Γ. Τιγγινάγκας,αναπληρωτής γραμματέας του Συνδέσμου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας, τόνισε: "Τις τελευταίες μέρες όλοι παρακολουθήσαμε τις διαδικασίες εκλογής νέου πρωθυπουργού, αλλά θα ήταν ουτοπία να πιστεύαμε ότι αυτό θα σημάνει και την αλλαγή πολιτικής.Η αντεργατική πολιτική θα συνεχιστεί με ακόμη μεγαλύτερη πίεση για την κατάργηση των δικαιωμάτων μας. Η μάχη θα είναι σκληρή και γι' αυτό χρειαζόμαστε πολλούς, τους χρειαζόμαστε όλους τους εργαζόμενους.Πρέπει να δημιουργήσουμε μια Επιτροπή Νέων, που θα δραστηριοποιείται και θα σκέφτεται συλλογικά, θα αγωνίζεται και θα αντιστέκεται στην επίθεση που δέχεται. Ολοι μαζί να ανοίξουμε δρόμους επικοινωνίας μεταξύ μας, αλλά και με τους άλλους συναδέλφους για να κερδίσουμε αυτά που μας ανήκουν".

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟΥ "ΚΑΖΗ"
Προβληματική η πολιτική και όχι το ΕΤΕΜ

Τα σχέδια της κυβέρνησης για διάλυση του Ταμείου Μετάλλου (ΕΤΕΜ) και συγχώνευσή του στο ΙΚΑ - ΤΕΑΜ, καταγγέλλει με ανακοίνωσή του το Σωματείο Εργαζομένων στου "ΚΑΖΗ" και προειδοποιεί πως μια τέτοια ενέργεια "θα νιώσει την κατακραυγή και την τιμωρία από τις 100άδες χιλιάδες μεταλλεργάτες και τις οικογένειές τους".

Το Ταμείο Μετάλλου - σημειώνεται στην ανακοίνωση - δεν είναι προβληματικό. Προβληματικές είναι οι πολιτικές που εφαρμόζονται τα τελευταία χρόνια απέναντί του, από τις κυβερνήσεις τόσο της ΝΔ, όσο και του ΠΑΣΟΚ. Οπως όλα τα ασφαλιστικά Ταμεία - συνεχίζει - έτσι και το ΕΤΕΜ χρησιμοποιήθηκε σαν "αιμοδότης" των βιομηχάνων, με τα φτηνά δάνεια από τα τεράστια αποθεματικά του και τα μηδαμινά επιτόκια.

Οπως επισημαίνει το σωματείο, αποτέλεσμα της χρόνιας υπονόμευσής του από τις κυβερνήσεις και την εργοδοσία, είναι να βρίσκεται σήμερα: Χωρίς προσωπικό. Χωρίς μηχανοργάνωση εσόδων και εργοδοτών, με αποτέλεσμα να χρωστάνε οι εργοδότες πάνω από 32 δισ. δρχ. και να διαφεύγουν δεκάδες ακόμα δισ. δραχμές. Να μην υπάρχουν μηχανισμοί (όπως ασφαλιστική ενημερότητα) που θα βοηθήσουν στην είσπραξη των οφειλομένων.

Η κυβέρνηση - τονίζεται - αντί να λύσει τα παραπάνω προβλήματα ώστε το ΕΤΕΜ να λειτουργήσει κανονικά, μιας και έχει και πολύ καλή σχέση συνταξιούχων - ασφαλισμένων (1: 5), έχει "το θράσος να λέει πως το Ταμείο είναι προβληματικό και πρέπει να συγχωνευτεί στο ΙΚΑ - ΤΕΑΜ. Πράγμα που πρακτικά σημαίνει η μισή σύνταξη που δίνει το ΕΤΕΜ".

Οσον αφορά δε, κάποιες "σκέψεις" που γίνονται, του στιλ "τουλάχιστον να κρατήσουμε τον κλάδο Πρόνοιας", το σωματείο δηλώνει την κατηγορηματική του αντίθεση.

ΔΗΜΟΣΙΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ
ΟΧΙ σε αυταπάτες

Κυβέρνηση βάρβαρης λιτότητας, ιδιωτικοποιήσεων και κατεδάφισης των κοινωνικών κατακτήσεων, χαρακτηρίζει η παράταξη την κυβέρνηση Σημίτη

Την επιχείρηση νέας εξαπάτησης "που εκτυλίσσεται, με το αζημίωτο, από διάφορα κανάλια, ότι τάχα εμείς οι εργαζόμενοι θα ωφεληθούμε από τη νέα κυβέρνηση", καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η "Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα".

"Η νέα κυβέρνηση - σημειώνεται στην ανακοίνωση - "χτίστηκε" με τα παλιά υλικά, μιας πολιτικής βάρβαρης λιτότητας, ιδιωτικοποιήσεων - εκποιήσεων του δημόσιου τομέα, δραστικών περικοπών των κοινωνικών παροχών και άγριας άμεσης και έμμεσης φορολογίας σε βάρος των εργαζομένων. Τη συνέχιση αυτής της πολιτικής - επισημαίνει - ευαγγελίζεται και η νέα κυβέρνηση και γι' αυτό εισέπραξε τη συμπαράσταση και τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, του προέδρου των ΗΠΑ και του ΣΕΒ".

"Οσο λοιπόν - τονίζεται - κι αν προσπαθούν οι ομοτράπεζοι στο μεγάλο φαγοπότι της εξουσίας, συνεπικουρούμενοι και από συνδικαλιστές τύπου σημερινού προέδρου της ΓΣΕΕ, να "φτιασιδώσουν" αυτήν την κυβέρνηση και να δημιουργήσουν νέες αυταπάτες, δε θα τα καταφέρουν. Ολοι πια γνωρίζουμε - υπογραμμίζεται - από τις απάτες και αυταπάτες που βιώσαμε, πως η μόνη διέξοδος για τους εργαζόμενους βρίσκεται στους ενωμένους και συντονισμένους αγώνες τους. Σε αυτή την κατεύθυνση η "Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα" δηλώνει πως θα διαθέσει όλες τις δυνάμεις της".

Η ΔΑΣ ΕΚ Θήβας καταγγέλλει το "Θατσερικό" νομοσχέδιο

Την κατηγορηματική της αντίθεση στο "Θατσερικού" τύπου νομοσχέδιο, που προωθεί η κυβέρνηση και με το οποίο δρομολογείται η ιδιωτικοποίηση 52 επιχειρήσεων του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα, εκφράζει με ανακοίνωσή της η Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία (ΔΑΣ), στο Εργατικό Κέντρο Θήβας.

Με το νομοσχέδιο αυτό - σημειώνεται στην ανακοίνωση - οι ΔΕΚΟ σπρώχνονται ενιαία και καθολικά στην ιδιωτικοποίηση, αναιρείται ο κοινωνικός τους χαρακτήρας και μετατρέπονται σε υπηρέτες και εστίες ασύδοτης κερδοσκοπίας του αδηφάγου ιδιωτικού κεφαλαίου. Γίνεται προσπάθεια - συνεχίζει - να μετατραπεί ο εθνικός πλούτος σε "βραχονησίδες" για ξεπούλημα.

Η ΔΑΣ, κρούοντας τον "κώδωνα του κινδύνου", καλεί τους εργαζόμενους σε αγωνιστική εγρήγορση και επίσης όλα τα Διοικητικά Συμβούλια των σωματείων επαρχίας Θήβας - πρώτα και κύρια όσα ανήκουν στις ΔΕΚΟ - να πάρουν τις απαραίτητες πρωτοβουλίες.

Η δεύτερη σελίδα της τροποποιημένης σύμβασης εργασίας της ΤΕΧΝΟΔΟΜΗΣ

ΠΕΜΕΝ: Να μπει τέρμα στο καθεστώς της επίταξης

"Με το πρόσφατο ατύχημα μέλους πληρώματος του πλοίου "Πυθέας" που χρησιμοποιείται ως βοηθητικό του Πολεμικού Ναυτικού, ανεδείχθησαν εκ νέου οι τραγικές παραλείψεις που γεννά το καθεστώς των επιτάκτων", τονίζει σε ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ενωση Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΜΕΝ),η οποία ζητά την άμεση κατάργηση του καθεστώτος της επίταξης και τη δίωξη των υπευθύνων για το θάνατο του ναύτη.

Τη θέση της ΠΕΜΕΝ ενισχύει και έγγραφο της ΓΣΕΕ στο οποίο η νομική υπηρεσία της συνομοσπονδίας στο συμπέρασμά της αποφαίνεται ότι: "Η επίταξη των προσωπικών υπηρεσιών ναυτικών, για την επάνδρωση των βοηθητικών πλοίων του Πολεμικού Ναυτικού δεν είναι νόμιμη, επειδή δε συνδέεται με τους σκοπούς της επιστράτευσης ούτε με έκτακτη ανάγκη, αλλά αποτελεί μόνιμο καθεστώς επί 20 χρόνια για την εξυπηρέτηση πάγιων αναγκών που θα μπορούσαν να καλυφθούν με την πρόσληψη προσωπικού".

Ζητούνται δηλώσεις "συνδικαλιστικών" φρονημάτων

Οι εργαζόμενοι στην ΑΒΕΤΕ ΤΕΧΝΟΔΟΜΗ καλούνται να υπογράψουν δήλωση ότι δεν είναι, ούτε υπήρξαν, μέλη συνδικάτων! Και αυθαίρετες αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις

Ακόμη ένα δείγμα γραφής πλήρους ασυδοσίας έδωσε η τεχνική εταιρία "ΑΒΕΤΕ Τεχνοδομή - Αφοί Τραυλού".Ερμηνεύοντας κατά το δοκούν το Προεδρικό Διάταγμα 156/1994 (υποχρεώνει τους εργοδότες να ενημερώνουν τους εργαζόμενους για τα συμβατικά τους δικαιώματα), τροποποίησε τη σύμβαση εργασίας έτσι ώστε να της δίνεται η δυνατότητα να αλλάζει ειδικότητα στους εργαζόμενους, να τους μεταθέτει σε άλλους χώρους ή περιοχές και να μεταβάλλει το χρόνο έναρξης και λήξης της εργασίας.

Στην τροποποίηση της σύμβασης περιλαμβάνονται ακόμη και ειδικοί όροι με τους οποίους πρέπει να συμμορφωθούν οι εργαζόμενοι, ένας εκ των οποίων είναι η δήλωση εκ μέρους τους ότι "δεν είναι τώρα ή στο πρόσφατο παρελθόν μέλος συνδικαλιστικής οργάνωσης ή σωματείων"!

Ολα τα παραπάνω βέβαια - όπως διευκρινίζει η εταιρία - τα εφαρμόζει στα πλαίσια ισχύος του Προεδρικού Διατάγματος 156/1994, το οποίο όμως πουθενά δεν εκχωρεί το δικαίωμα στον εργοδότη να αλλάζει ειδικότητα και να μεταθέτει τους εργαζόμενους, να μεταβάλλει το χρόνο έναρξης και λήξης της εργασίας και φυσικά πουθενά δε γίνεται αναφορά σε περιορισμό της συνδικαλιστικής δράσης των εργαζομένων.

Ολοι οι εργαζόμενοι της εταιρίας αναγκάζονται να υπογράψουν τη νέα σύμβαση, άσχετα αν προσλήφθηκαν πριν ή μετά τις τροποποιήσεις που έγιναν από την εργοδοσία, ενώ - σύμφωνα με πληροφορίες - όσοι αρνούνται να υπογράψουν απειλούνται με απόλυση!



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ