ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 24 Γενάρη 1996
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΘΝΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
"Θεατής" η ΓΣΕΕ, μέχρι νεωτέρας...
  • Η πλειοψηφία της ΕΕ της Συνομοσπονδίας αποφάσισε να αντιμετωπίσει με ... συσκέψεις την αδιαλλαξία των βιομηχάνων, απορρίπτοντας την αγωνιστική πρόταση της ΕΣΑΚ για απεργία στις 2 Φλεβάρη και συλλαλητήρια σε όλη τη χώρα
  • Γ. Μαυρίκος: Η λύση βρίσκεται στους αγώνες και την ενωμένη δράση των εργαζομένων

Με "κλιμάκωση" των... ενημερωτικών συσκέψεων αποφάσισε η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ στην Εκτελεστική Επιτροπή, που συνεδρίασε χτες, να αντιμετωπίσει την αδιαλλαξία των βιομηχάνων, που προχτές έριξαν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση την πρόκληση της "αύξησης" του 3+3% (4,5% σε ετήσια βάση)! Κατά τα άλλα, η ΕΕ επιβεβαίωσε απλώς την απόρριψη της πρότασης των βιομηχάνων, ενώ η συζήτηση για την οριστικοποίηση του ποσοστού αύξησης που διεκδικείται, μετατέθηκε για άλλη συνεδρίαση... Ωστόσο ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Χρ. Πρωτόπαππας,σε δηλώσεις του σε ραδιοφωνικούς σταθμούς, επιμένει να κάνει λόγο για αύξηση 10% ή 533 δρχ.!

Η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, επιχειρώντας σταθερά να μετατρέψει τους εργαζόμενους σε θεατές των σε βάρος τους εξελίξεων, απέρριψε και χτες το αγωνιστικό πρόγραμμα που πρότειναν οι σύμβουλοι της ΕΣΑΚ και που προβλέπει τα εξής:

  • Να απορριφθούν οι προτάσεις της εργοδοσίας και να αποκαλυφθεί στην ίδια την εργατική τάξη η απανθρωπιά αυτών των προτάσεων. Να καθοριστεί συγκεκριμένα η οικονομική διεκδίκηση της ΓΣΕΕ, που δεν μπορεί να αγνοεί την απαίτηση για 6.512 δραχμές κατώτερο μεροκάματο.
  • Να γίνουν με πρωτοβουλία της ΓΣΕΕ διμερείς διερευνητικές επαφές με βιοτέχνες και εμπόρους,για ουσιαστικότερη συζήτηση και προσπάθεια χάραξης παράλληλης στάσης απέναντι στον κοινό αντίπαλο που είναι το μεγάλο κεφάλαιο.
  • Να συνεχιστούν οι συσκέψεις με σωματεία, Εργατικά Κέντρα, Ομοσπονδίες, περιοδείες, υλικό και προπαγάνδιση πανελλαδική των αιτημάτων των εργαζομένων.
  • Να οργανωθούν συλλαλητήρια σε όλες τις βασικές πόλεις την Τρίτη 30 Γενάρη με αγωνιστικό διεκδικητικό πλαίσιο, που να ανεβάζει την αγωνιστική διάθεση των εργατοϋπαλλήλων.
  • Να εξαγγελθεί 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση για τις 2 Φλεβάρη, που είναι ημέρα της επόμενης κρίσιμης συνάντησης και συγκέντρωση στην Αθήνα μπροστά στο χώρο των διαπραγματεύσεων.
  • Μετά τη συνάντηση στις 2 Φλεβάρη και την απεργιακή κινητοποίηση να συνεδριάσει η ολομέλεια της διοίκησης, για να χαράξει την κλιμάκωση του αγώνα.

Οπως σημειώνουν σε δελτίο Τύπου οι σύμβουλοι της ΕΣΑΚ στην Εκτελεστική Επιτροπή, όλες αυτές οι προτάσεις απορρίφθηκαν από τις παρατάξεις ΠΑΣΚΕ- ΔΑΚΕ-"ΣΥΝ" που με τις προτάσεις τους "στοχεύουν να κρατήσουν τους εργαζόμενους στην ουσία απαθείς, για να διευκολυνθεί έτσι η υποταγή στις επιλογές των βιομηχάνων, της κυβέρνησης και στις λογικές του Μάαστριχτ".Κατά τη συνεδρίαση η ΠΑΣΚΕ ζήτησε να οριστικοποιηθεί στο 10% το ποσοστό αύξησης που διεκδικεί η Συνομοσπονδία, αλλά το θέμα θα συζητηθεί σε άλλη συνεδρίαση. Οι συνδικαλιστές του "ΣΥΝ" πρότειναν απεργιακή κινητοποίηση για τις 13 ή 15 Φλεβάρη και η ΔΑΚΕ, ενώ αρχικά ήταν αντίθετη στην προοπτική αγωνιστικής κινητοποίησης, στη συνέχεια έκανε λόγο για 4ωρη στάση εργασίας την ημέρα της επόμενης συνάντησης με τις εργοδοτικές οργανώσεις.

Η ΓΣΕΕ, επίσης, θα ζητήσει συνάντηση με το νέο πρωθυπουργό το επόμενο διάστημα και ταυτόχρονα θα ζητήσει από την κυβέρνηση να μην προωθήσει το νομοσχέδιο για τις ΔΕΚΟ προτού υπάρξει συνάντηση με το αρμόδιο υπουργείο για την ενημέρωσή της σχετικά με τις διατάξεις του.

Ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ Γ. Μαυρίκος δήλωσε, μετά το τέλος της συνεδρίασης της Εκτελεστικής Επιτροπής: "Οι προτάσεις μας απορρίφθηκαν και η πλειοψηφία της Εκτελεστικής Επιτροπής, η ΠΑΣΚΕ, έχει πελώριες ευθύνες για αυτή την κατάσταση. Ουσιαστικά φάνηκε σήμερα ότι το παιχνίδι είναι "σικέ" και ακόμα ότι θέλουν να κρατήσουν τους εργαζόμενους θεατές αυτής της προσπάθειας. Δε θα τους το επιτρέψουμε. Απευθυνόμαστε στα σωματεία και τους εργαζόμενους και ζητάμε αυτό το πρόγραμμα, που απέρριψε η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, να το αναλάβουν, να το οργανώσουν και να το ξεδιπλώσουν οι ίδιοι κλιμακώνοντας την αντίσταση. Δεν είναι μονόδρομος η λιτότητα και η διέξοδος δε θα δοθεί ούτε στα στρογγυλά τραπέζια των συζητήσεων και των συναντήσεων, ούτε στους διαδρόμους των υπουργείων, ούτε στις αίθουσες των συσκέψεων. Η λύση και η διέξοδος θα δοθεί με τους αγώνες και την ενωμένη δράση των εργαζομένων. Είτε ψηφίζει ΠΑΣΟΚ, είτε ΝΔ, είτε το ΚΚΕ, ο απλός εργαζόμενος ξέρει ότι το μεροκάματο των 6.500 δραχμών που ζητάμε είναι το μίνιμουμ που πρέπει να δώσουνε σήμερα, γιατί υπάρχουν πελώρια κέρδη της εργοδοσίας που πρέπει να δώσουν οι εργοδότες".

Γ. Φ

ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ ΣΤΗΝ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΜΕΤΑΛΛΟΥ
"Ναι" στα αιτήματα των σιδηροβιομηχάνων!

Την απαράδεκτη στάση της πλειοψηφίας καταγγέλλουν οι συνδικαλιστές της ΕΣΑΚ και καλούν τα σωματεία να πιέσουν για ενιαία και ικανοποιητική κλαδική σύμβαση

Απροκάλυπτη στήριξη στα "αιτήματα" των σιδηροβιομηχάνων προσφέρει η "ιερά συμμαχία" ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ στη διοίκηση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργατών Μετάλλου (ΠΟΕΜ). Στη χτεσινή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της Οργάνωσης, αρνήθηκαν όχι μόνο τη διεκδίκηση υπογραφής ενιαίας Συλλογικής Σύμβασης για τον κλάδο, αλλά θεώρησαν υπερβολικό ακόμα και το να διεκδικήσουν από τους σιδηροβιομήχανους ποσοστό αυξήσεων για το '96 της τάξης του 5+5%!

Είναι χαρακτηριστικό ότι η επιτροπή συνδικαλιστών που είχε αναλάβει από προηγούμενη συνεδρίαση της Εκτελεστικής τη διαμόρφωση του διεκδικητικού πλαισίου, πρότεινε κατ' αρχήν για τη σύμβαση με τους σιδηροβιομήχανους ποσοστά αυξήσεων 5+5%. Ομως, η πλειοψηφία της ΕΕ της ΠΟΕΜ θεώρησε υπερβολικά τα ποσοστά αυτά και παρέπεμψε σε νέα συνεδρίαση της Εκτελεστικής τη Δευτέρα 29 του Γενάρη! Ακούστηκαν δε σκέψεις για ποσοστά 4+4% και ακόμα μικρότερα! Την ίδια ώρα οι προτάσεις της πλειοψηφίας για τις άλλες τρεις συλλογικές συμβάσεις που υπογράφει ο κλάδος με τους βιοτέχνες, κυμαίνονται στο 12%.

Οι σύμβουλοι της ΕΣΑΚ επανέφεραν και στη χτεσινή συνεδρίαση την πρόταση για υπογραφή ενιαίας σύμβασης του κλάδου, πρόταση που αποτελεί και αίτημα των σωματείων - μελών της ΠΟΕΜ. Τόσο αυτή η πρόταση, όσο και η εναλλακτική για επιπλέον ποσοστό αυξήσεων 8% με τους σιδηροβιομήχανους, ώστε να μειωθεί σταδιακά η διαφορά με τους εργαζόμενους στη βιοτεχνία, συνάντησαν την κατηγορηματική άρνηση της πλειοψηφίας.

Η ΠΟΕΜ υπογράφει κάθε χρόνο τέσσερις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και συγκεκριμένα με τους σιδηροβιομήχανους, τους βιοτέχνες μετάλλου, τους αργυροχρυσοχόους και των αμαξωμάτων. Η πολυδιάσπαση αυτή, αλλά και η συμβιβαστική τακτική της πλειοψηφίας, έχει ως αποτέλεσμα να υπάρχουν μεγάλες διαφορές ανάμεσα στους εργαζόμενους στις βιομηχανίες με αυτούς στις βιοτεχνίες, απ' τις οποίες οι μόνοι κερδισμένοι είναι οι σιδηροβιομήχανοι. Ετσι π.χ. ο ηλεκτροσυγκολλητής της βιομηχανίας παίρνει κατά 85.000 δρχ. λιγότερο μισθό από τον ηλεκτροσυγκολλητή της βιοτεχνίας!

Σχολιάζοντας τη στάση της πλειοψηφίας ο Δ. Τσουμπρής,αντιπρόεδρος της ΠΟΕΜ και στέλεχος της ΕΣΑΚ, δήλωσε: "Είναι απαράδεκτα τα κατ' αρχήν ποσοστά αυξήσεων που προτείνει η πλειοψηφία, που και αυτά ακόμα σκέφτονται να τα περικόψουν παραπέρα για να είναι αρεστά στους σιδηροβιομήχανους, με τους οποίους, όπως φαίνεται, διατηρούν στενούς και μόνιμους δεσμούς. Οι συνδικαλιστές της πλειοψηφίας σε καμιά περίπτωση δε φαίνονται διατεθειμένοι να αξιοποιήσουν τη μεγάλη δύναμη των μεταλλεργατών. Καλούμε τα σωματεία να κάνουν δική τους υπόθεση την υπογραφή συλλογικών συμβάσεων με ουσιαστικές αυξήσεις".

  • Με ανακοίνωσή του το Σωματείο Εργαζομένων στου "ΚΑΖΗ" καλεί την ΠΟΕΜ να προχωρήσει στην υπογραφή ενιαίας κλαδικής συλλογικής σύμβασης, τονίζοντας πως "σε αντίθετη περίπτωση για άλλη μια χρονιά θα εξυπηρετηθούν αποκλειστικά και μόνο τα συμφέροντα των μεγαλοβιομηχάνων του κλάδου".
Συνεστίαση συνταξιούχων

Ο Σύνδεσμος Συνταξιούχων ΙΚΑ Αθήνας θα κόψει την πίτα του την Παρασκευή 26 Γενάρη, στις 9 μμ, στη συνεστίαση που οργανώνει στο κέντρο "ΜΕΛΩΔΙΑ ο Αντωνάκης" (Κύπρου 23).

Από συνάντηση των αντιπροσωπειών ΓΣΕΕ-ΣΕΒ για την Εθνική Γενική Συλλογ

Από συνάντηση των αντιπροσωπειών ΓΣΕΕ - ΣΕΒ για την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας

Ουσιαστικές αυξήσεις διεκδικεί η Ομοσπονδία Λογιστών

Την Παρασκευή η πρώτη συνάντηση με τους εργοδότες

Σε καταγγελία της κλαδικής συλλογικής σύμβασης εργασίας προχώρησε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Λογιστών,διεκδικώντας πραγματικές αυξήσεις για το '96. Ηδη έχει οριστεί η πρώτη διαπραγματευτική συνάντηση με τις εργοδοτικές οργανώσεις για την Παρασκευή 26 Γενάρη.

Η Ομοσπονδία διεκδικεί ποσοστά αυξήσεων για το '96, που να καλύπτουν την αύξηση του τιμάριθμου και τις απώλειες της τελευταίας τριετίας και να εξασφαλίζουν συμμετοχή στην αύξηση του εθνικού προϊόντος. Με βάση αυτά, οι διεκδικήσεις της ΠΟΛ διαμορφώνονται ως εξής: Μηνιαίος μισθός για τους λογιστές και βοηθούς λογιστές, με 0-2 χρόνια υπηρεσίας, αντίστοιχα στις 186.294 δρχ. και 168.482 δραχμές. Τα ποσά αυτά αυξάνονται ανάλογα με τα χρόνια υπηρεσίας και ανέρχονται για μεν τους βοηθούς λογιστές με 18-20 χρόνια υπηρεσίας στις 216.711 δρχ., για δε τους λογιστές με 38 χρόνια υπηρεσίας στις 300.000 δραχμές. Παράλληλα, διεκδικούν την καθιέρωση γνήσιας ΑΤΑ και 35ωρου - 5ήμερου και μια σειρά επιμέρους αιτήματα του κλάδου.

Η ΠΟΛ εκτιμά πως οι διαπραγματεύσεις θα είναι ιδιαίτερα δύσκολες - κάτι που επιβεβαιώνεται από την αδιάλλακτη στάση που τηρούν οι εργοδοτικές οργανώσεις στις διαπραγματεύσεις για την ΕΓΣΣΕ - και καλεί τη ΓΣΕΕ να εγκαταλείψει την τακτική της συναίνεσης και να μπει επικεφαλής πανεργατικού αγώνα διεκδίκησης. Επίσης, καλεί τους λογιστές σε αγωνιστική επαγρύπνηση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ