ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 24 Γενάρη 1996
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΓΕΩΡΓΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΙΣΟΖΥΓΙΟ
Η νέα ΚΑΠ "ξεχείλωσε" το έλλειμμα

Η φιλελευθεροποίηση της αγοράς στα αγροτικά προϊόντα, στα πλαίσια της εφαρμογής της νέας ΚΑΠ, οδηγεί στη ραγδαία επιδείνωση του ελλείμματος στο εμπορικό γεωργικό ισοζύγιο από το 1992 και μετά.

Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Γεωργίας, το 1992 το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου αγροτικών προϊόντων ήταν 81,8 δισ. δραχμές, και με την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ, το 1993 εκτινάχτηκε στα 149,4 δισ. δραχμές και το 1994 έφτασε τα 164,8 δισ. δραχμές. Το γεγονός αυτό οφείλεται μόνο και μόνο στη διόγκωση του ελλείμματος στο γεωργικό ισοζύγιο με τις χώρες της Κοινότητας και όχι με τις τρίτες χώρες, αφού με τις τελευταίες μέχρι το 1994 είναι πλεονασματικό. Πιο συγκεκριμένα, το έλλειμμα του γεωργικού ισοζυγίου με τις χώρες της Κοινότητας είναι, σε δραχμές πάντα, το 1992 105,6 δισ., το 1993 διπλασιάστηκε πηγαίνοντας στα 227,8 δισ. και το 1994 μεγάλωσε ακόμα περισσότερο φτάνοντας τα 272,9 δισ. Αντίστοιχα, με τις τρίτες χώρες, το 1992 ήταν πλεονασματικό κατά 23,8 δισ. το 1993 κατά 78,4 δισ. και το 1994 κατά 108 δισ. Οσο για το 1995 εκτιμάται επίσης ότι η εικόνα του ελλείμματος θα είναι ακόμα χειρότερη. Το ανησυχητικό, πάντως, είναι ότι δε φαίνεται στον ορίζοντα μείωση του ελλείμματος, αλλά αντίθετα αναμένεται περαιτέρω επιδείνωσή του, ως αποτέλεσμα και της Συμφωνίας της ΓΚΑΤΤ, η οποία έρχεται να πλήξει καίρια τις επιδοτούμενες εξαγωγές ελληνικών αγροτικών προϊόντων προς τις τρίτες χώρες, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τα εσπεριδοειδή.

Οσον αφορά την επιδείνωση του ελλείμματος του εμπορικού ισοζυγίου στα αγροτικά προϊόντα, σε σχέση με τις χώρες τις Ευρωπαϊκής Ενωσης, τα πρωτεία κατέχουν τα ζωοκομικά προϊόντα (γαλακτοκομικά, κρέας κλπ.), τη στιγμή μάλιστα που η ελληνική κτηνοτροφία περνά μεγάλη κρίση. Αυξημένο έλλειμμα, επίσης, δημιουργήθηκε στα δημητριακά, όπου πριν την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ ήταν πλεονασματικό, καθώς και στις ζωοτροφές, ενώ την κατιούσα ακολουθούν φρούτα και λαχανικά. Στα ζωοκομικά το έλλειμμα με την ΕΕ, το 1992 ήταν 253,6 δισ. δραχμές, το 1993 275,7 δισ. και το 1994 έφτασε τα 331,5 δισ. δραχμές. Στα δημητριακά, ενώ το ισοζύγιο προς τις χώρες της ΕΕ ήταν πλεονασματικό το 1992 κατά 37,8 δισ. δραχμές, το 1993 έγινε ελλειμματικό κατά 4,1 δισ. και στη συνέχεια το 1994 κατά 1,4 δισ. Στις ζωοτροφές, επίσης, το έλλειμμα ήταν το 1992 19,4 δισ, δραχμές, το 1993 22 δισ. και το 1994 26,5 δισ. Τέλος, το εμπορικό ισοζύγιο στα οπωροκηπευτικά μπορεί να παραμένει πλεονασματικό με τις χώρες τις ΕΕ, ωστόσο όμως, ακολουθεί κάθετη πτώση. Το 1992 ήταν πλεονασματικό κατά 130,9 δισ. δραχμές, το 1993 έπεσε στα 121,6 δισ. και το 1994 πήγε ακόμα πιο χαμηλά, στα 117,2 δισ.

Η σωστή διατροφή αρχίζει από το πρωί

Τα δημητριακά και τα φρούτα, που αποτελούν υγιεινά προϊόντα, δεν έχουν μπει ακόμα στο πρωινό μας τραπέζι

Τα Ελληνόπουλα παραμένουν τα παχύτερα παιδιά στην Ευρώπη. Τα αποτέλεσμα των επιστημονικών ερευνών τα τελευταία 20 χρόνια συνδέουν την παιδική παχυσαρκία με την αυξημένη νοσηρότητα. Αυτά επισήμανε, η κλινική διαιτολόγος και προϊσταμένη του τμήματος διατροφής του Νοσοκομείου "Μεταξά" Αννα Παπατζιάλα,σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου με θέμα: "Οι διατροφικές συνήθειες των παιδιών και η σημασία ενός σωστού πρωινού για την ανάπτυξή τους".

Η Α. Παπατζιόλα τόνισε ότι από πρόσφατες μελέτες στον ελληνικό χώρο, που αφορούσαν παιδιά κυρίως σχολικής ηλικίας, φαίνεται ότι "τα ακατάστατα και "γρήγορα" γεύματα, η παράλειψη πρωινού, η επιλογή τροφών πλούσιων σε θερμίδες και φτωχών σε φυτικές ίνες και η υπερακατανάλωση ζάχαρης και αναψυκτικών οδηγούν τα παιδιά στην παχυσαρκία και στην έλλειψη θρεπτικών συστατικών, που είναι απαραίτητα για την ανάπτυξή τους. Η πρόσληψη ενέργειας στο ημερήσιο διαιτολόγιο των παιδιών προέρχεται σε ποσοστό 40-45% από λιπαρά και μόνο 10-12% από υδατάνθρακες".

Οπως υπογράμμισε χαρακτηριστικά, η Α. Παπατζιόλα, "τα παιδιά της εφηβικής ηλικίας αποφεύγουν να παίρνουν πρωινό, με αποτέλεσμα να επέρχεται εύκολη σωματική και πνευματική κόπωση, καθώς επίσης και η υπερφόρτωση των υπόλοιπων γευμάτων της ημέρας και η κατανάλωση "σνακς"". Η κατάσταση όμως αυτή, επισημαίνει η ίδια, επιβαρύνει το πεπτικό σύστημα του παιδιού και το οδηγεί στη βουλιμία. Η διατροφική συμπεριφορά του παιδιού, τόνισε η διαιτολόγος, σχετίζεται με το οικογενειακό του περιβάλλον, την εκπαίδευση και τους κοινωνικοοινομικούς παράγοντες της κοινωνίας.

Ο επίκουρος καθηγητής Γ. Τούντας επισήμανε ότι το ένα τρίτο των καρκίνων και των καρδιαγγειακών παθήσεων στην Ελλάδα οφείλονται στις κακές διατροφικές συνήθειες. Τα ανθυγιεινά πρότυπα, πρόσθεσε, που έχουν υιοθετήσει την τελευταία 20ετία οι Ελληνες θέτουν την υγεία τους σε σοβαρούς κινδύνους και επισήμανε ότι "στην κακή διατροφή των Ελλήνων αποφασιστικό ρόλο παίζει η έλλειψη ενός καλού πρωινού".

Σύμφωνα με έρευνα σε αστικές περιοχές της χώρας, διαπιστώθηκε ότι μόνο το ένα πέμπτο παίρνει πρωινό εκτός από καφέ και ότι το ένα δέκατο προσθέτει κάποια στερεά τροφή στον καφέ ή το γάλα.

Τα δημητριακά και τα φρούτα, που αποτελούν υγιεινά προϊόντα, δεν έχουν μπει ακόμα στο πρωινό μας τραπέζι.

ΛΕΣΒΟΣ
Παράνομα ιχθυοτροφεία...

Το υπουργείο Γεωργίας αρνείται την άμεση απαγόρευση αλιείας για την προστασία των κόλπων Καλλονής και Γέρας

Παράνομα, ουσιαστικά, λειτουργούν τα ιδιωτικά ιχθυοτροφεία, που έχουν εγκατασταθεί στον Κόλπο Καλλονής Λέσβου - μια μονάδα παραγωγής τσιπούρας και λαβρακιού, που έχει εγκαταστήσει πολυεθνική στον Κόλπο Καλλονής και μια μονάδα παραγωγής οστράκων. Οπως ομολογείται από απάντηση του υπουργείου Γεωργίας σε σχετική αναφορά μαζικών φορέων της Λέσβου, που κατέθεσαν βουλευτές του ΚΚΕ στη Βουλή, για τη μονάδα "Kalloni sea farm" δεν έχει εκδοθεί άδεια λειτουργίας ακόμη από την αρμόδια Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση. Ενώ για τη μονάδα παραγωγής οστράκων "Τουμπακάρης Αντώνιος" έχει εκδοθεί άδεια ίδρυσης και λειτουργίας, παρόλο που δεν έχει υποβληθεί η αναγκαία μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων στο υπουργείο Γεωργίας για την έκδοση της απαιτούμενης απόφασης έγκρισης περιβαλλοντικών όρων, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από την εφαρμογή της Κεντρικής Υπηρεσίας Αλιείας 69269/90.

Κατά τα λοιπά, στην απάντηση του υπουργείου Γεωργίας, που υπογράφεται από τον απελθόντα υφυπουργό, Αλ. Ακριβάκη, όσον αφορά το αίτημα των μαζικών φορέων του νησιού για την προστασία των μοναδικών αλιευμάτων και την άρση της άδειας για οστρακοκαλλιέργειες, που απειλούν με καταστροφή το μοναδικό οικοσύστημα στους Κόλπους Καλλονής και Γέρας, αναφέρεται ότι η ευθύνη για τη μίσθωση θαλάσσιων εκτάσεων και την έκδοση αδειών ανήκει στις αρμοδιότητες του νομάρχη... Τέλος, αντί έκτακτης, χρονιάτικης, από φέτος, "ολικής απαγόρευσης" της αλιείας, που ζητούν οι φορείς στους Κόλπους Καλλονής και Γέρας για την προστασία των αλιευμάτων, το υπουργείο ανακοινώνει πως αυτό θα γίνει στα πλαίσια που προβλέπεται από το σχετικό ΠΔ - δηλαδή κάθε τρία χρόνια και από το 1998.

Η ΝΕ Λέσβου του ΚΚΕ επανειλημμένα έχει ζητήσει να παρθούν μέτρα για την προστασία των μοναδικών κόλπων του νησιού, από τη ρύπανση που προκαλεί η ασύδοτη λειτουργία των ιχθυοτροφείων. Και σ' αυτή την κατεύθυνση, επισημαίνεται, είναι αναγκαία η απομάκρυνση των ιχθυοκαλλιεργειών από τους κλειστούς Κόλπους Καλλονής και Γέρας και η τοποθέτησή τους στην ανοιχτή θάλασσα. Το ΚΚΕ, όπως έχει υπογραμμίσει ο βουλευτής του Κόμματος στο νομό, Στρ. Κόρακας,τάσσεται υπέρ μιας ισόρροπης ανάπτυξης, με αξιοποίηση και ανάπτυξη της αγροτικής παραγωγής, του ενάλιου, του ορυκτού και του λοιπού φυσικού πλούτου και με την ανάπτυξη της επεξεργασίας της ντόπιας παραγωγής. Επίσης, με την ανάπτυξη των υπηρεσιών και του τουρισμού, ενάντια σε κάθε έλεγχο από το πολυεθνικό κεφάλαιο.

ΠΥΡΓΟΣ
Συλλαλητήριο κτηνοτρόφων αύριο

Συλλαλητήριο διαμαρτυρίας, πραγματοποιούν αύριο στις 10 το πρωί στην κεντρική πλατεία του Πύργου, οι κτηνοτρόφοι της Ηλείας, διεκδικώντας λύσεις στα οξυμένα προβλήματά τους.

Η πραγματοποίηση του αυριανού συλλαλητηρίου γίνεται μετά από απόφαση που πάρθηκε προχτές στα γραφεία της Ενωσης Γεωργικών Συνεταιρισμών Πύργου - Ολυμπίας με τη συμμετοχή εκπροσώπων της ΟΑΣ Ν. Ηλείας και των ΕΓΣ Αμαλιάδας και Λεχαινών, καθώς και πολλών κτηνοτρόφων του νομού. Στο Νομό Ηλείας, χιλιάδες μικρομεσαίοι κτηνοτρόφοι απειλούνται με αφανισμό, αφού εξαναγκάζονται να πουλάνε το γάλα σε εξευτελιστικές τιμές (π.χ. το πρόβειο γάλα με 130 δραχμές), ενώ σε πολλές περιπτώσεις δεν μπορούν ούτε να το διαθέσουν επειδή οι έμποροι αρνούνται να το αγοράσουν. Εκτος από τους κτηνοτρόφους της Ηλείας, σε κινητοποιήσεις ετοιμάζονται να προχωρήσουν και οι κτηνοτρόφοι της Ελασσόνας στο Νομό Λάρισας, ενώ αναβρασμός επικρατεί και σε πολλές ακόμα κτηνοτροφικές περιοχές της χώρας.

Βυθίστηκε το φορτηγό "Γιάννης"

Βυθίστηκε προχτές το απόγευμα το φορτηγό πλοίο "Γιάννης" με σημαία Παναμά (μη ασφαλισμένο στο ΝΑΤ) λόγω εισροής υδάτων στο αμπάρι Νο 1, ενώ έπλεε 600 μίλια βορειοανατολικά των νησιών της Καραϊβικής.

Στο πλοίο επέβαιναν 17 ναυτικοί (2 Ελληνες και 15 αλλοδαποί) οι οποίοι παρελήφθησαν σώοι από το πλοίο "Πάιονερ Εξπρές" το οποίο αναμένεται να τους αποβιβάσει μετά από επτά μέρες στο Τούρμπο Κολομβίας. Οι Ελληνες ναυτικοί είναι οι Λ. Δελαπόρτας πλοίαρχος και Φ. Απέργης Α μηχανικός. Το "Γιάννης" είχε αποπλεύσει στις 9 του Γενάρη από το Κόρτες Ονδούρας με προορισμό το Αβιλες Ισπανίας, φορτωμένο με 5.273 τόνους σιδηρομετάλλευμα.

Αντί να αυξηθούν οι εξαγωγές των ελληνικών αγροτικών προϊόντων, αυξάνουν οι εισαγωγές κοινοτικών αγροτικών προϊόντων στη χώρα μας



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ