ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 25 Γενάρη 1996
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Διμερείς συνομιλίες και πιέσεις
  • Υπό αμερικανική πίεση επαναλήφθηκαν οι ισραηλινο-συριακές συνομιλίες στο Μέριλαντ
  • Βασανιστήρια με το χέρι του νόμου στις ισραηλινές φυλακές

Τα χαμόγελα και τα συγχαρητήρια δεν κατάφεραν να διαλύσουν την ατμόσφαιρα πίεσης που κυριάρχησε στη χτεσινή συνάντηση του Παλαιστίνιου ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ και του Ισραηλινού πρωθυπουργού Σιμόν Πέρες. Ο δρόμος για την ολοκλήρωση της τρίτης φάσης της ειρηνευτικής διαδικασίας διαγράφεται γεμάτος από εμπόδια, όμως, και οι δύο άνδρες δήλωσαν αισιόδοξοι για τη μελλοντική πορεία. Αισιοδοξία και πίεση είναι τα χαρακτηριστικά και της χτεσινής πρώτης μέρας της επανάληψης των ισραηλινο-συριακών συνομιλιών στο Μέριλαντ των ΗΠΑ. Το εξωτερικό ειρηνικό προφίλ του Ισραήλ, όμως, σκιάζεται από τις καταγγελίες των ισραηλινών ανθρωπιστικών οργανώσεων για τα βασανιστήρια στις ισραηλινές φυλακές, που πλέον θα γίνονται σύμφωνα με το "γράμμα του νόμου".

Από κοντά συνεχάρη, χτες, ο Σιμόν Πέρες τον Γιάσερ Αραφάτ για την εκλογή του στη θέση του προέδρου του Παλαιστινιακού Συμβουλίου. Στη συζήτηση των δύο ανδρών, όμως, φαίνεται ότι κυριάρχησε η ανησυχία για τη μελλοντική πορεία των ειρηνευτικών συνομιλιών. Ο Γιάσερ Αραφάτ, σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, έθεσε, πλέον, επιτακτικά στον Ισραηλινό πρωθυπουργό το θέμα της απελευθέρωσης των Παλαιστίνιων κρατουμένων και επανέλαβε την πεποίθησή του ότι η ίδρυση ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους δεν είναι μακριά. Στενοί συνεργάτες του Παλαιστίνιου ηγέτη δήλωναν, χτες, ότι ο Γιάσερ Αραφάτ θα επιδιώξει να συζητηθεί το θέμα του τελικού καθεστώτος των παλαιστινιακών εδαφών πριν από το πέρας των συμφωνηθέντων τριών χρόνων αυτονομίας.

Και ο Σιμόν Πέρες, όμως, εμφανίστηκε, χτες, αποφασισμένος να ασκήσει πιέσεις, ιδιαίτερα, όσον αφορά το θέμα της κατάργησης των άρθρων εκείνων του καταστατικού της ΟΑΠ, που μιλούν για καταστροφή του εβραϊκού κράτους. Ο Γιάσερ Αραφάτ βρίσκεται σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση, αφού για να προχωρήσει σε μια τέτοια διαγραφή, θα πρέπει να έχει την έγκριση των 2/3 του 483μελούς εξόριστου παλαιστινιακού Κοινοβουλίου, του οποίου μέλη θα αποτελέσουν και εκλεγέντες στις παλαιστινιακές εκλογές. Το Ισραήλ θέτει τη διαγραφή αυτή ως προϋπόθεση για τις συνομιλίες και το θέμα αυτό μοιάζει να καταλήγει σε αδιέξοδο, αν αναλογιστεί κανείς ότι πολλά μέλη του εξόριστου παλαιστινιακού Κοινοβουλίου, όπως ο Ζορζ Χαμπάς, δεν αποδέχονται, καν, την ειρηνευτική συμφωνία με το Ισραήλ.

Με αισιοδοξία και πίεση, όμως, επαναλήφθηκαν, χτες, και οι ισραηλινο-συριακές συνομιλίες στο Μέριλαντ των ΗΠΑ. Στις συνομιλίες αυτές, που θα διακοπούν για το Σαββατοκύριακο και θα συνεχιστούν αμέσως μετά, παίρνουν μέρος στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες και από τις δύο πλευρές, με στόχο να βρεθεί μια οριστική λύση για τη διαφύλαξη της ασφάλειας και των δύο κρατών κατά μήκος των νέων συνόρων που θα σχηματιστούν, μετά από ενδεχόμενη αποχώρηση του Ισραήλ από τα Υψώματα του Γκολάν. Αν και οι διαφωνίες για τον τρόπο επίβλεψης της ασφάλειας αυτής είναι αρκετά μεγάλες, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Μάικ Μάκι Κέρι, δήλωσε σαφώς ότι "πρέπει να επιτευχθεί πρόοδος", αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι ΗΠΑ θα πιέσουν σημαντικά προς αυτή την κατεύθυνση.

"Από έξω εμφάνιση, από μέσα... "

Σε δύο τραπέζια ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων κάθεται το Ισραήλ αυτόν τον καιρό, επιδεικνύοντας μια "εντυπωσιακή" θέληση για διακρατική ηρεμία και υποχωρήσεις. Δε φαίνεται, όμως, να ακολουθείται παρόμοια πολιτική και στο εσωτερικό της χώρας, ιδιαίτερα όσον αφορά τις ισραηλινές φυλακές. Την οργή των ισραηλινών ανθρωπιστικών οργανώσεων έχει προκαλέσει η απόφαση του Ισραηλινού πρωθυπουργού Σιμόν Πέρες να εγκρίνει τη χρήση φυσικής βίας από τις αρχές ασφαλείας εις βάρος υπόπτων για "τρομοκρατικές ενέργειες". Οπως καταγγέλλει η οργάνωση "Μπστελέμ", η απόφαση αυτή, έστω και αν δίνονται οι διαβεβαιώσεις ότι με αυτόν τον τρόπο θα ελέγχεται η δράση του Σιν Μπετ και ότι ενδυναμώνεται η "δημοκρατικότητα" του ισραηλινού κράτους, νομιμοποιεί τα βασανιστήρια σε ανθρώπους που δεν τους έχει, καν, απαγγελθεί κάποια συγκεκριμένη κατηγορία. Αλλωστε, είναι γνωστό ότι τα βασανιστήρια στις ισραηλινές φυλακές, ιδιαίτερα εις βάρος Αράβων υπόπτων, είναι συνηθισμένο φαινόμενο, αφού μέχρι τώρα το Σιν Μπετ δεν έδινε αναφορά σε κανέναν, πλην του πρωθυπουργού.

ΠΟΛΩΝΙΑ
Παραιτήθηκε ο πρωθυπουργός

Μετά από απόφαση του στρατοδικείου να ερευνήσει την υπόθεση "κατασκοπίας" και πιέσεις της αντιπολίτευσης

ΒΑΡΣΟΒΙΑ.-

Στρατοδικείο της Πολωνίας αποφάσισε χτες να ερευνήσει την υπόθεση του πρωθυπουργού Γιόζεφ Ολέκσι, που κατηγορείται για κατασκοπία υπέρ της Μόσχας για περισσότερο από μια δεκαετία. Η κίνηση αυτή είχε σαν αποτέλεσμα την παραίτηση του πρωθυπουργού, που βρισκόταν λιγότερο από ένα χρόνο στην εξουσία.

Στρατιωτικοί επίτροποι, σε ανακοίνωσή τους, αναφέρουν ότι θα γίνουν ανακρίσεις, σχετικά με κατηγορίες για κατασκοπευτική δράση και σε βάρος δύο πρώην Ρώσων διπλωματών, που, κατά πληροφορίες, είναι οι Βλαντιμίρ Αλγκάνοφ και Γκριγκόρι Γιακιμίσιν.

Ο πρωθυπουργός Ολέκσι, που αναμενόταν να μιλήσει στην κρατική τηλεόραση χτες το βράδυ, έχει επανειλημμένα αρνηθεί αυτές τις κατηγορίες και στις 16 Γενάρη είχε ανακοινώσει ότι πιθανώς θα αποχωρούσε από το αξίωμά του εάν αρχίσουν οι ανακρίσεις. Ωστόσο, ο ίδιος είχε αναγνωρίσει ότι είχε παλιά στενή γνωριμία με Ρώσο διπλωμάτη, που έγινε αργότερα αξιωματούχος της υπηρεσίας πληροφοριών.

Ο εκπρόσωπος της στρατιωτικής Εισαγγελίας, Βλοντζιμιέρ Πόσπιεχ δήλωσε ότι οι δραστηριότητες του Ολέκσι θα ερευνηθούν για την κατηγορία ότι "έδινε... πληροφορίες σε ξένες υπηρεσίες πληροφοριών και συμμετείχε σε αυτές".

Ο Βαλέσα από την πλευρά του, μιλώντας από το γραφείο του στο Γκντανσκ, δήλωσε ότι περιμένει να φερθεί ο Ολέκσι "με σωστό τρόπο" και να παραιτηθεί.Υπενθυμίζεται ότι ο πρώην υπουργός Εσωτερικών, Αντρέι Μιλζανόφσκι, με την υποστήριξη του πρώην Προέδρου Λεχ Βαλέσα, είχε κατηγορήσει τον περασμένο μήνα τον Πολωνό πρωθυπουργό για κατασκοπία, ισχυριζόμενος ότι ενεργούσε επί μεγάλο διάστημα για λογαριασμό της Σοβιετικής Ενωσης και αργότερα της Ρωσίας.

Για βδομάδες τώρα, ο Ολέκσι έχει αρνηθεί να παραιτηθεί, παρά το γεγονός ότι, τόσο τα αντιπολιτευόμενα κόμματα, όσο και κόμματα που συμμετέχουν στον κυβερνητικό σχηματισμό τον καλούσαν να αποχωρήσει.

ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΗΠΑ
Συμβιβασμός με περισσότερες περικοπές

Ετήσια ωριαία ομιλία του Αμερικανού προέδρου και ουσιαστική έναρξη της προεκλογικής περιόδου

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Σε συμβιβασμό φαίνεται να οδηγούνται οι Ρεπουμπλικάνοι και ο Λευκός Οίκος, σε μια προσπάθεια να υπερσκελιστεί το τεράστιο πρόβλημα που έχει προκύψει με τον αμερικανικό προϋπολογισμό, τουλάχιστον, μέχρι τις προεδρικές εκλογές του ερχόμενου Νοέμβρη. Στις προεδρικές εκλογές, όμως, είχε στραμμένο το βλέμμα του και ο Αμερικανός Πρόεδρος, Μπιλ Κλίντον, κατά τη διάρκεια της εκφώνησης της ετήσιας ομιλίας του για την "κατάσταση του Εθνους".

Τη μερική χρηματοδότηση των ομοσπονδιακών κυβερνητικών προγραμμάτων (μέχρι το 75% του αρχικού τους φακέλου) είναι διατεθειμένη να εγκρίνει η ρεπουμπλικανική πλειοψηφία, τουλάχιστον έως την 1η Μάρτη, ώστε να αποφευχθεί άλλο ένα κλείσιμο των ομοσπονδιακών υπηρεσιών. Την είδηση αυτή δέχτηκε με ιδιαίτερη ανακούφιση και ευχαρίστηση ο Λευκός Οίκος, του οποίου ο προσωπάρχης υπογράμμισε ότι "η κατ' αρχάς συμφωνία για τον ισοσκελισμό του προϋπολογισμού είναι μια μεγάλη ευκαιρία και δεν πρέπει να πάει χαμένη".

Στη διαφωνία του με τους Ρεπουμπλικάνους αναφέρθηκε εκτενώς, κατά τη διάρκεια της ωριαίας ομιλίας του προς το έθνος, ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπιλ Κλίντον. Αφήνοντας την εντύπωση ενός μετριοπαθούς πολιτικού, η ομιλία του Κλίντον εστιάστηκε σε τρία βασικά σημεία: Στην προσπάθεια ενίσχυσης της οικογένειας και της κοινότητας, στην αναβάθμιση της εκπαίδευσης και την εδραίωση της αμερικανικής ηγεμονίας στο εξωτερικό κατά τη διάρκεια της τρέχουσας μεταψυχροπολεμικής περιόδου. Ο Αμερικανός Πρόεδρος απηύθυνε έκκληση προς του Ρεπουμπλικάνους, να μην επαναληφθεί "ποτέ" το κλείσιμο των ομοσπονδιακών υπηρεσιών και να εγκρίνουν την αύξηση του κατώτερου μισθολογικού ορίου.

Πάντως, ο αμερικανικός λαός, σύμφωνα με σφυγμομετρήσεις, δεν έδειξε κάποιο ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την ετήσια προεδρική ομιλία, η οποία αποτελούσε ξεκάθαρα την έναρξη της προεκλογικής προεδρικής εκστρατείας του Κλίντον για τις εκλογές του Νοέμβρη. Σύμφωνα, πάντα, με τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων, λιγότεροι από τους μισούς Αμερικανούς παρακολούθησαν την ομιλία και η πλειοψηφία αυτών εξέφρασε την ικανοποίησή της για τις προτάσεις του Κλίντον.

Λαστιχιένιες σφαίρες και σωματική βία χρησιμοποίησαν πάλι χτες οι

Λαστιχιένιες σφαίρες και σωματική βία χρησιμοποίησαν πάλι χτες οι Ισραηλινοί στρατιώτες κατά Παλαιστινίων διαδηλωτών

ΙΡΛΑΝΔΙΑ
Μεθοδεύεται ο σταδιακός αφοπλισμός

ΜΠΕΛΦΑΣΤ. -

Η διεθνής επιτροπή, που ασχολείται με τον αφοπλισμό των παραστρατιωτικών οργανώσεων στην περιοχή του Ολστερ απέρριψε το αίτημα της Βρετανίας να αφοπλιστεί ο Ιρλανδικός Δημοκρατικός Στρατός (ΙΡΑ) και κάποιες παραστρατιωτικές οργανώσεις πριν αρχίσουν οι διαβουλεύσεις. Ζήτησε ωστόσο, να αρχίσει ο αφοπλισμός κατά τη διάρκεια των διαβουλεύσεων για το μέλλον της Βόρειας Ιρλανδίας.

"Εχουμε βγάλει συμπέρασμα ότι οι παραστρατιωτικές οργανώσεις δε διατίθενται να αφοπλιστούν πριν αρχίσουν οι διαβουλεύσεις", τόνισε ο πρώην γερουσιαστής Τζορτζ Μίτσελ, που είναι επικεφαλής της επιτροπής.

Η έκθεση που συντάχθηκε από την επιτροπή προτείνει τόσο στον ΙΡΑ, όσο και στους ένοπλους Προτεστάντες Ενωτικούς να απαρνηθούν τη βία και να αφοπλιστούν σταδιακά, μετά την έναρξη των διαπραγματεύσεων για διαρκή ειρήνη.

Η βασική αυτή πρόταση αποτελεί πρόκληση για τη βρετανική κυβέρνηση, καθώς της αφαιρεί το βασικό λόγο, για τον οποίο αρνείται τις διαπραγματεύσεις και ο οποίος έχει οδηγήσει για ένα χρόνο σε αδιέξοδο την ειρηνευτική διαδικασία, αφού θεωρεί προϋπόθεση των διαπραγματεύσεων τον αφοπλισμό του ΙΡΑ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ