ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 25 Γενάρη 1996
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΒΑΜΒΑΚΟΥΡΓΙΑ ΒΟΛΟΥ
Ξέμεινε... πάλι από ρευστό

Μέσα σε λίγους μήνες εξανεμίστηκαν τα "δανεικά", που πήρε από τέσσερις τράπεζες και τώρα ζητά κι άλλα! Σε επίσχεση οι εργαζόμενοι, που ζητάνε τα δεδουλευμένα τους και εξασφάλιση της λειτουργίας του εργοστασίου

ΒΟΛΟΣ.-

Σε επίσχεση εργασίας προχώρησαν οι 530 εργαζόμενοι της "Βαμβακουργίας Βόλου", διεκδικώντας την καταβολή δεδουλευμένων αποδοχών, (έχουν να παίρνουν 500.000 δραχμές περίπου ο καθένας) και τη συνέχιση της ομαλής λειτουργίας της επιχείρησης, η οποία αντιμετωπίζει πάλι και για πολλοστή φορά σοβαρά προβλήματα.

Το εργοστάσιο επισκέφτηκε ο Αντ. Σκυλλάκος,κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ και ενημερώθηκε από τη διοίκηση του σωματείου των εργαζομένων.

Οπως είναι γνωστό το περασμένο καλοκαίρι και επί υπουργίας Σημίτη στο υπουργείο Βιομηχανίας, τέσσερις τράπεζες (Εθνική, Εμπορική, Ιονική και Αγροτική) είχαν χρηματοδοτήσει τη "Βαμβακουργία" με 1,4 δισ. δραχμές, προκειμένου να επαναλειτουργήσει. Επιπλέον, οι τράπεζες, μαζί με τον ιδιοκτήτη της επιχείρησης, είχαν αναλάβει την υποχρέωση εξεύρεσης πρόσθετων κεφαλαίων για την αγορά πρώτων υλών. Ομως πρόσθετα κεφάλαια δε βρέθηκαν, με αποτέλεσμα να χρησιμοποιηθεί το μεγαλύτερο μέρος, - (συνολικά 674.950.000 δραχμές) - του 1,4 δισ. δραχμές, που προοριζόταν για κεφάλαιο κίνησης, για αγορά βαμβακιού, άλλων πρώτων υλών και πληρωμές στο ΙΚΑ, προϋποθέσεις που δεν υπήρχαν στη συμφωνία.

Ετσι το 1,4 δισ. δραχμές τέλειωσε και τώρα η επιχείρηση ξέμεινε από κεφάλαιο κίνησης, ενώ οφείλει και πολλά χρήματα τόσο στους εργαζόμενους, όσο και προς το ΙΚΑ και τη ΔΕΗ. Μάλιστα, η ΔΕΗ έκοψε ήδη το ρεύμα στο εργοστάσιο, με αποτέλεσμα να σταματήσει η λειτουργία του.

Η ιδιοκτησία της "Βαμβακουργίας" - επιμένοντας στην ίδια τακτική - ζητάει και νέα χρηματοδότηση με 120 εκατομμύρια δραχμές, για κεφάλαιο κίνησης, μέχρι το θέμα να τεθεί, εξ αρχής, στη νέα κυβέρνηση. Σύμφωνα με μελέτη που εκπόνησε, πριν μερικές μέρες, η Εμπορική τράπεζα, η επιχείρηση κρίνεται όχι μόνο βιώσιμη, αλλά και κερδοφόρα.

Οι εργαζόμενοι - όπως ανέφεραν τα μέλη της διοίκησης του σωματείου τους, στον Αντ. Σκυλλάκο - ζητούν να περάσει η "Βαμβακουργία" στις τράπεζες,να εξασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας και να συνεχιστεί κανονικά η λειτουργία της. Πάντως, αποδεικνύεται τώρα - όπως τόνισε και ο Αντ. Σκυλλάκος - ότι είχε δίκιο το ΚΚΕ, όταν προειδοποιούσε ότι η προ μηνών χρηματοδότηση δε θα έλυνε τα προβλήματα της επιχείρησης, που οφείλονται κυρίως στην πολιτική της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων και ζητούσε να ενταχθεί η "Βαμβακουργία" σε ενιαίο φορέα κλωστοϋφαντουργίας, που πρέπει να δημιουργηθεί και να εφαρμοστεί από την κυβέρνηση κλαδική πολιτική.

Στον ΟΣΕ

Με τη διοίκηση του σωματείου των σιδηροδρομικών, στο Βόλο,συναντήθηκε, στη συνέχεια, ο Αντ. Σκυλλάκος. Οι εργαζόμενοι αναφέρθηκαν στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο σιδηρόδρομος και οι ίδιοι. Εξέφρασαν την ανησυχία τους, γιατί δεν υλοποιήθηκε ακόμα - παρά τις υποσχέσεις των αρμοδίων - η επένδυση 800 εκατομμυρίων δραχμών για την κατασκευή του νέου εργοστασίου επισκευής τροχαίου υλικού,ενώ ούτε το θέμα του εκσυγχρονισμού και της ανάπτυξης της σιδηροδρομικής γραμμής Βόλου - Παλαιοφαρσάλου, προχωρεί προς λύση. Επισήμαναν, μάλιστα, ότι στις δυο επιτροπές που έχουν συσταθεί για τη μελέτη αυτών των προβλημάτων, δε μετέχει εκπρόσωπος των εργαζομένων και φοβούνται μήπως τα σχετικά πορίσματα των επιτροπών παραπέμψουν τα έργα στις ελληνικές καλένδες.

Στο κολυμβητήριο

Σε άθλια κατάσταση βρίσκεται το κολυμβητήριο Βόλου,το οποίο επισκέφτηκε, στη συνέχεια, ο Αντ. Σκυλλάκος. Η στέγη του έχει αφαιρεθεί και πάνω από 1.500 νέοι, που ανήκουν σε τέσσερα σωματεία, κολυμπούν σε θερμοκρασίες υπό το μηδέν. Ο δήμος, οι αθλητές και οι εργαζόμενοι του κολυμβητηρίου ζητούν να υλοποιηθεί η υπόσχεση της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού για χρηματοδότηση 100 εκατομμυρίων δραχμών, ώστε να επισκευαστούν οι μεγάλες ζημιές του κολυμβητηρίου. Η ίδια άθλια κατάσταση επικρατούσε και στα αποδυτήρια του κολυμβητηρίου, τα οποία "σουλουπώθηκαν" κάπως με χρηματοδότηση του δήμου.

Προγράμματα διά πάσαν νόσον...

Από τα 800 προγράμματα συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης, που ανέθεσε το υπουργείο Εργασίας, τα 495 τα ανέλαβαν ιδιωτικοί φορείς

Από τα 800 προγράμματα Συνεχιζόμενης Επαγγελματικής Κατάρτισης,που έχει αναθέσει σε διάφορους φορείς το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων,μόνο τα 305 ανατέθηκαν σε φορείς που σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με το δημόσιο, Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, επιμελητήρια και συνεταιρισμούς, όπως προκύπτει από απάντηση του υπουργείου σε μια σειρά ερωτήσεις βουλευτών του ΚΚΕ,σχετικά με τα προγράμματα κατάρτισης που χρηματοδοτούνται από το Β Πακέτο Ντελόρ.

Η ερώτηση των βουλευτών του ΚΚΕ, Αντ. Σκυλλάκου, Δ. Κουμπούρη και Γερ. Αραβανή,απευθυνόταν στα υπουργεία Εργασίας, Παιδείας, Εθνικής Οικονομίας και Εσωτερικών - Δημόσιας Διοίκησης,από τα οποία δεν απάντησε το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, δηλώνοντας αναρμοδιότητα. Τα ερωτήματα αφορούσαν το ποσό που διατίθεται από το Β Πακέτο για το δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα και την επαγγελματική κατάρτιση, πόσα από τα σεμινάρια συνδέονται με το δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα, πόσα και σε ποιους φορείς δόθηκαν, σε ποιους τομείς είναι προσανατολισμένα και ποιος είναι ο μηχανισμός ελέγχου για την ποιότητα πραγματοποίησης και την πλήρωση των όρων ανάθεσης.

Σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας, υπάρχουν 12 ιδιωτικοί φορείς που έχουν αναλάβει περισσότερα από 10 προγράμματα ο καθένας, σε αντίθεση με τους μόλις δυο φορείς του δημοσίου τομέα(Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, ΙΝΕ/ΓΣΕΕ).

Το υπουργείο Παιδείας, από την πλευρά του, αναφέρει ότι προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης χρηματοδοτεί η Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς και σε μικρότερο βαθμό η Γραμματεία Λαϊκής Επιμόρφωσης. Η ΓΓΝΓ το προηγούμενο χρόνο συγχρηματοδότησε προγράμματα για τα οποία ήταν υπεύθυνο το υπουργείο Εργασίας. Από τη συνολική χρηματοδότηση της Γραμματείας, το 13% πήγε σε επαγγελματικές ενώσεις, συλλόγους και σωματεία, το 8,2% σε Εργατικά Κέντρα, το 55,3% στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και το 23,5% σε ιδιώτες.

Υπάρχουν και άλλα προγράμματα που σχετίζονται με την κατάρτιση, όπως το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα για την Εκπαίδευση και την Αρχική Επαγγελματική Κατάρτιση,που το υπουργείο Παιδείας υποστηρίζει ότι συνδέεται με το δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα, αλλά προς το παρόν δε σχετίζεται με σεμινάρια κατάρτισης, παρά μόνο σε περιορισμένο αριθμό για επιμόρφωση εκπαιδευτικών.Προγράμματα εκτελεί και το υπουργείο Εσωτερικών - Δημόσιας Διοίκησης,αλλά υλοποιούνται αποκλειστικά από το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης,υπάγονται στο κοινοτικό πρόγραμμα "ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ" και η σχετική δαπάνη είναι 819 εκατ. δραχμές, ενώ 4,5 εκατ. ECU προβλέπονται για την κατάρτιση στελεχών της δημόσιας διοίκησης, που επίσης υλοποιείται από εκπαιδευτικούς φορείς του δημοσίου.

Σχετικά με το σύστημα ελέγχου, η απάντηση των υπουργείων περιλάμβανε τόσο τη "Διεύθυνση Ελέγχου και Αξιολόγησης" του υπουργείου Εργασίας, όσο και μεικτές επιτροπές των υπουργείων Εθνικής Οικονομίας, Οικονομικών και Εργασίας, ελεγκτικά όργανα διευθύνσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης,αλλά και τη δυνατότητα που δίνεται σε στελέχη των υπουργείων και των Γραμματειών που αναθέτουν τα προγράμματα.

Πρόωρες εκλογές στο Σκαραμαγκά

Η "Εργοστασιακή Ενότητα" καλεί τους εργαζόμενους να προσέξουν, ειδικά αυτή τη φορά, πού θα ρίξουν την ψήφο τους

Τη διενέργεια πρόωρων εκλογών - τρεις μήνες πριν την κανονική λήξη της θητείας - για την ανάδειξη νέας διοίκησης του Σωματείου Εργαζομένων στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά,αποφάσισε χτες το ΔΣ του Σωματείου. Συγκεκριμένα, αποφασίστηκε στις 7 Φλεβάρη να γίνει η γενική συνέλευση των εργαζομένων και η εκλογή Εφορευτικής Επιτροπής, που θα αναλάβει να διενεργήσει τις αρχαιρεσίες τις αμέσως επόμενες μέρες.

Ταυτόχρονα, με ευθύνη της πλειοψηφίας - πιστή στις σχετικές δεσμεύσεις που ανέλαβε με τη συμφωνία της ντροπής - το πλαίσιο αιτημάτων για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας για το '96 προβλέπει διεκδίκηση αυξήσεων ύψους μόλις 9%. Το διεκδικητικό πλαίσιο, ήδη, αποστάλθηκε στη διοίκηση της εταιρίας και αναμένεται συνάντηση.

Οι σύμβουλοι της "Εργοστασιακής Επιτροπής" πρότειναν τη διεκδίκηση ποσοστού αυξήσεων 17% και ειδικότερα για τους χαμηλά αμειβόμενους (μαθητές ΟΑΕΔ και συμβασιούχους) ποσοστό 20%. Οπως επισήμαναν, οι εργαζόμενοι των ναυπηγείων, εξαιτίας της συμβιβαστικής τακτικής της πλειοψηφίας, έχουν υποστεί τα τρία τελευταία χρόνια 18,6% απώλειες εισοδήματος, ενώ προβλέπεται και νέα σημαντική μείωση του εισοδήματός τους και λόγω του ότι από τον Απρίλη θα αρχίσουν να πληρώνουν τη συμμετοχή τους - ως μέτοχοι - στο επενδυτικό πρόγραμμα με μηνιαία παρακράτηση από το μισθό.

Σχολιάζοντας την πρόταση της πλειοψηφίας για διενέργεια πρόωρων εκλογών, ο Σ. Βαρθολομαίος,στέλεχος της "Εργοστασιακής Επιτροπής", επισήμανε πως "η απόφαση αυτή δεν είναι τυχαία. Οι βασικός λόγος είναι ότι θέλουν να "αναβαπτιστούν" από την ψήφο των εργαζομένων, πριν αυτοί συνειδητοποιήσουν τις βαριές συνέπειες της συμφωνίας της ντροπής, όπως η αφαίμαξη του εισοδήματός τους (σε πρώτη φάση με τις δόσεις για το πρόγραμμα επενδύσεων), το χτύπημα των εργασιακών σχέσεων και τη συρρίκνωση του ναυπηγείου και τη διάλυσή του. Συνέπειες, που θα αρχίσουν να εμφανίζονται σταδιακά το αμέσως επόμενο διάστημα. Εμείς καλούμε τους εργαζόμενους να καταδικάσουν αυτά τα σχέδια, υπερψηφίζοντας το ψηφοδέλτιό μας, σαν τη μόνη δύναμη αντίστασης".

Αγανάκτηση για την απόλυση συνδικαλιστή

Την αγανάκτησή του, για την απόλυση του αντιπροέδρου του σωματείου Γιάννη Μπεκιάρη από τη φαρμακοβιομηχανία ΙΝΤΕΡΜΕΓΚΟ ΕΛΛΑΣ ΑΕΒΕ,εκφράζει και το ΔΣ της Ενωσης Εργατοϋπαλλήλων Φαρμακοβιομηχανίας Αττικής,απαιτώντας την άμεση επαναπρόσληψή του από τη διεύθυνση της εταιρίας.

Η Ενωση χαρακτηρίζει σε ανακοίνωσή της "άκυρη και καταχρηστική" την απόλυση που έγινε κατά παράβαση του Ν. 1264/82 για την προστασία συνδικαλιστών, "σε μια περίοδο όξυνσης των προβλημάτων του κλάδου (μείωση της παραγωγής, απολύσεις, αύξηση των εισαγόμενων προϊόντων, χτύπημα των δικαιωμάτων μας)".

Οι εργαζόμενοι της "Βαμβακουργίας Βόλου" διαδηλώνουν έξω από το υπουργείο Βιομηχανίας τον περασμένο Μάη



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ