ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 26 Γενάρη 1996
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
22Ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΟΥΠΑΕ
Υποταγή στην κυβέρνηση... ψήφισε η ΠΑΣΚΕ
  • Ολοκληρώθηκαν χτες οι εργασίες με ψήφισμα - "λιβανιστήρι" προς την κυβέρνηση. Οι συνδικαλιστές της ΔΑΣ το καταψήφισαν και κατέθεσαν δέσμη προτάσεων για την επίλυση των προβλημάτων
  • Χρ. Σταμούλος: Οι κομμουνιστές θα εξαντλήσουμε όλες μας τις δυνάμεις στην προάσπιση των συμφερόντων των εργαζομένων, αλλά και για το "ζωντάνεμα" της Ομοσπονδίας

"Μακράν" από τα πραγματικά προβλήματα των δεκάδων χιλιάδων εργαζομένων στον τομέα των μεταφορών, οι συνδικαλιστές της κυβερνητικής παράταξης (ΠΑΣΚΕ) στην Ομοσπονδία Υπαλληλικού Προσωπικού Αυτοκινήτων Ελλάδας (ΟΥΠΑΕ), επαναβεβαίωσαν την πλήρη υποταγή τους στις κυβερνητικές επιλογές και έβαλαν "ταφόπετρα" στην προοπτική αγώνων.

Τα παραπάνω έγιναν στο 22ο Πανελλαδικό Εκλογοαπολογιστικό Συνέδριο της Ομοσπονδίας, που έληξε χτες με την εκλογή νέων οργάνων στο Διοικητικό Συμβούλιο και εκπροσώπων στη ΓΣΕΕ. Το ψήφισμα, που εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία, περιέχει μόνο ως πρόσχημα τα προβλήματα του κλάδου, ενώ στην ουσία είναι έπαινος προς την κυβέρνηση και τις επιλογές της. Οι εκπρόσωποι της ΔΑΣ (ΕΣΑΚ) κατήγγειλαν τη στάση των συνδικαλιστών της ΠΑΣΚΕ και κατέθεσαν δικές τους προτάσεις για την επίλυση των προβλημάτων του κλάδου.Ο επικεφαλής της ΔΑΣ και απερχόμενος αντιπρόεδρος της ΟΥΠΑΕ, Χρ. Σταμούλος,επισήμανε ότι η δράση της Ομοσπονδίας δεν είναι ανάλογη ούτε με τη δυναμική του χώρου, ούτε με τη συνεισφορά που πρέπει να έχει συνολικότερα στο συνδικαλιστικό κίνημα και τους αγώνες του. Κατήγγειλε την ανάπτυξη διασπαστικών ομοσπονδιών στον κλάδο των μεταφορών και υπογράμμισε ότι στόχος της εργοδοσίας και των αστικών κομμάτων είναι η καθιέρωση εργαζομένων "μιας χρήσης" στις μεταφορές, αμειβόμενων με το... κομμάτι, χωρίς ασφαλιστικές καλύψεις, ωράριο, πενθήμερο κλπ. "Οι κομμουνιστές εργαζόμενοι στις μεταφορές - τόνισε ο Χρ. Σταμούλος - θα εξαντλήσουμε όλες μας τις δυνάμεις στην υπεράσπιση των συμφερόντων των εργαζομένων, αλλά και στο ζωντάνεμα της δράσης της Ομοσπονδίας, με κεντρικούς άξονες δράσης": Να ενταχθούν στην ΟΥΠΑΕ πολλοί ακόμα εργαζόμενοι, μέσα από την ίδρυση σωματείων στους χώρους δουλιάς σε κάθε εταιρία (ΦΑΓΕ, ΔΕΛΤΑ, σούπερ μάρκετ, κ.α.) και να διαλυθούν στην πράξη οι διασπαστικές ομοσπονδίες (ΠΟΥΠΑ κλπ.). Να υπάρξει θεσμικό πλαίσιο - φραγμός για εργαζόμενους "μιας χρήσης", χωρίς δικαιώματα, ασφάλιση, ωράριο, και, παράλληλα, να κλείσει ο δρόμος για 12ωρες και 15ωρες βάρδιες στη μεταφορά, κάτι που θέτει σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές. Να υπάρξει συντονισμός δράσης με αγωνιστική προοπτική, για ενιαίο δημόσιο φορέα αστικών συγκοινωνιών, κοινωνικού χαρακτήρα και ρόλου, κόντρα στα νέα σχέδια ιδιωτικοποίησης, που μεθοδεύει η κυβέρνηση. Να αναληφθεί αμέσως δράση για αλλαγές στο καθεστώς που διέπει τα αστικά και υπεραστικά ΚΤΕΛ, τα αφεντικά των οποίων, αν και στην πλειοψηφία τους είναι άσχετα με το αντικείμενο της μεταφοράς, εντούτοις έχουν εξασφαλίσει δημόσιο χρήμα άνω των 200 δισ. δραχμών, με δάνεια αγύριστα.

Ο εκπρόσωπος της ΔΑΣ τόνισε ότι πρέπει να θεσμοθετηθούν συγκεκριμένοι όροι εργασίας και αμοιβής για τους οδηγούς φορτηγών, τουριστικών λεωφορείων και ταξί, που σήμερα, κατά τεκμήριο, δουλεύουν χωρίς ασφάλιση και ως επί το πλείστον με το μήνα ή το πολύ για μια συγκεκριμένη περίοδο. Τέλος, αναφέρθηκε στην ανάγκη να συγκροτηθεί και να αναπτυχθεί ένα μέτωπο πάλης κατά της ανεργίας, που μαστίζει ιδιαίτερα τους οδηγούς.

Οι συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ, αντί να σταθούν στα "καυτά" προβλήματα του κλάδου, επιχείρησαν να παρουσιάσουν σαν "δώρο" της κυβέρνησης ορισμένες κατακτήσεις που πέτυχαν οι εργαζόμενοι με τον αγώνα τους.

Οι εκπρόσωποι της ΔΑΚΕ δεν άρθρωσαν ούτε για το θεαθήναι αντιπολιτευτικό λόγο και έδωσαν την εντύπωση ότι καλύπτονται πλήρως από την κυβερνητική πολιτική, ενώ ο συνδικαλιστής του "ΣΥΝ", χωρίς να αναφερθεί στα προβλήματα των εργαζομένων, εξαπέλυσε προσωπική επίθεση κατά του Χρ. Σταμούλου και ζήτησε την ψήφο των εκλεκτόρων, με το επιχείρημα ότι πρέπει να ενισχυθεί μια μικρή παράταξη για να έχει και αυτή το δικό της λόγο στην Ομοσπονδία.

Στις εκλογές για την ανάδειξη νέας διοίκησης και αντιπροσώπων στη ΓΣΕΕ, η ΠΑΣΚΕ κατέλαβε 12 έδρες (είχε 11) και εξέλεξε 2 αντιπροσώπους (είχε τρεις), η ΔΑΣ "πήρε" δύο έδρες - όσες είχε - και εξέλεξε έναν αντιπρόσωπο στη ΓΣΕΕ. Η ΔΑΚΕ έχασε τη μια από τις δύο έδρες που είχε, ενώ η "Αυτόνομη Παρέμβαση" ("ΣΥΝ") δεν κατέλαβε έδρα στο 15μελές ΔΣ της ΟΥΠΑΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ