ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 16 Μάη 1997
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΟΤΑ
Αισχρός εμπαιγμός από την κυβέρνηση

Μια άθλια θεατρική παράσταση σε βάρος των εκτάκτων εργαζόμενων στους ΟΤΑ, που διεκδικούν τη μονιμοποίησή τους, παίχτηκε χτες στη Βουλή με πρωταγωνιστές βουλευτές του ΠΑΣΟΚ όλων των τάσεων και κατηγοριών.

Αρχικά ο υπουργός Εσωτερικών, Αλ. Παπαδόπουλος, κατέθεσε τροπολογία που ήταν συγκερασμός τροπολογιών βουλευτών και στον ένα ή τον άλλο βαθμό ικανοποιούσε το αίτημα των εκτάκτων στους δήμους. Η τροπολογία δέχτηκε τα πυρά ομάδας κυβερνητικών βουλευτών, που, με το επιχείρημα ότι νομιμοποιούνται παρανομίες δημάρχων και ότι καταστρατηγείται ο περίφημος "νόμος Πεπονή", απειλούσαν πως όχι μόνο θα καταψηφίσουν την τροπολογία, αλλά και ότι η κυβέρνηση υποχωρεί στον "εκβιασμό των σκουπιδιών".

Το άμεσο αποτέλεσμα των "πιέσεων", που ασκούνταν στην κυβέρνηση, ήταν ο υπουργός Εσωτερικών να αναμορφώσει το αρχικό κείμενο της τροπολογίας έτσι που δεν κάλυπτε πια ούτε το 20% των ενδιαφερομένων. Παρά αυτή την "υποχώρηση" λίγο πριν τεθεί σε ψήφιση η τροπολογία κατατέθηκε από τους "Ροβεσπιέρους του ΠΑΣΟΚ" αίτηση ονομαστικής ψηφοφορίας, οπότε και αποδείχτηκε ότι η υπόθεση ήταν εξ αρχής στημένη και καλά σχεδιασμένη, ώστε το αίτημα των εργαζομένων να πάει στις ελληνικές καλένδες. Μετά την ολιγόλεπτη διακοπή της συνεδρίασης ο υπουργός Εσωτερικών δήλωσε ότι αποσύρει την τροπολογία, λέγοντας ότι το θέμα θα τεθεί τη Δευτέρα στη Διακομματική Επιτροπή που συζητά την αναμόρφωση του νόμου 2190.

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ δήλωσε ότι παρά τις διαφωνίες της θα ψήφιζε την αρχική διατύπωση της τροπολογίας, επιφυλασσόμενη όμως μετά τις "διορθώσεις" του υπουργού. Οταν τέθηκε θέμα ονομαστικής ψηφοφορίας αποχώρησε από την αίθουσα, αρνούμενη να συμμετάσχει στο ολοφάνερο θέατρο που παιζόταν, καταγγέλλοντας ταυτόχρονα την κυβέρνηση και τους κυβερνητικούς βουλευτές για τη στάση τους.

Εργαζόμενοι σε ομηρία

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Αχ. Κανταρτζής, τοποθετούμενος στην αρχή της συζήτησης, αφού επισήμανε ότι χιλιάδες εργαζόμενοι που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες των Δήμων και Κοινοτήτων παραμένουν σε ομηρία, παρατηρώντας πως στο κείμενο που κατ' αρχήν έφερε ο Αλ. Παπαδόπουλος γίνεται διαχωρισμός αυτών που απασχολούνται με σύμβαση ορισμένου χρόνου και με σύμβαση έργου, με αυτούς που απασχολούνται σε έργα αυτεπιστασίας, αν και οι δύο καλύπτουν πάγιες ανάγκες. Στην πρώτη κατηγορία έμπαινε προϋπόθεση προϋπηρεσίας 12 μήνες και στην άλλη 24 μήνες. "Το ΚΚΕ προτείνει να μονιμοποιηθούν όλοι εκείνοι που έχουν προσληφθεί μέχρι τις 31/12/96, εφ' όσον καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Να φύγει ο διαχωρισμός και οι διαφορετικές προϋποθέσεις", τόνισε ο βουλευτής του ΚΚΕ. Στη συνέχεια πρόσθεσε ότι παραμένει σε εκκρεμότητα το ζήτημα που αφορά τους εργαζόμενους σε δημοτικές επιχειρήσεις. Τέλος, είπε ότι το ΚΚΕ έχει καταθέσει τροπολογία που λέει ότι εντός 6 μηνών οι Δήμοι και οι Κοινότητες να επεξεργαστούν τους νέους κανονισμούς τους, οι οποίοι θα προβλέπουν και το τακτικό και το έκτακτο προσωπικό, ρύθμιση η οποία πρέπει να προστεθεί στη συζητούμενη τροπολογία.

Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που ανέλαβαν την υποχρέωση να υπερασπιστούν τη "διαφάνεια", την "αξιοκρατία", τη "νομιμότητα" και να πλήξουν το "ρουσφέτι" και το "βόλεμα", κατά σειρά ήταν ο Γ. Τσακλίδης, που μάλιστα δήλωσε ότι θα παραιτηθεί της βουλευτικής του ιδιότητας αν ψηφιζόταν η τροπολογία, οΑν. Πεπονής που πρότεινε και τις διορθώσεις του αρχικού κειμένου, οι Α. Ακριτίδης,Ι. Μαγκριώτης,Η. Βλαχόπουλος,Α. Χρυσανθακόπουλος,Π. Οικονόμου,Ντ. Βρεττός,ο Δ. Κουτσόγιωργας που προανήγγειλε την κατάθεση αιτήματος ονομαστικής ψηφοφορίας και οι Α. Κατσιλιέρης και Π. Παρασκευόπουλος.Ανάλογες απόψεις εξέφρασε και η βουλευτίνα του ΣΥΝ Μαρία Δαμανάκη.

Αναλαμβάνεται ακέραιη την ευθύνη

Σχολιάζοντας ο Μήτσος Κωστόπουλος τα "επιχειρήματα" και τις απειλές των προαναφερόμενων, τόνισε: "Δυσκολεύομαι να παρακολουθήσω τα επιχειρήματα κάποιων συναδέλφων. Εκτιμώ ότι η υπόθεση εξελίσσεται σε φιάσκο, γιατί υπάρχουν συνάδελφοι που λένε ότι "δε θα ψηφίσουμε" και "πάρτε την πίσω", ενώ ορισμένοι βουλευτές της ΝΔ λένε ότι θα ψηφίσουν τη δική τους τροπολογία. Ετσι η τροπολογία δεν περνάει. Από την άποψη αυτή και αντιλαμβανόμενοι την ευθύνη μας απέναντι σε 7.000 - 8.000 εργαζόμενους, το ΚΚΕ κατηγορηματικά δηλώνει ότι θα ψηφίσει την τροπολογία, παρότι δεν το εκφράζει. Στη ζυγαριά πέφτει από τη μια μεριά ο νόμος 2190, "η κατάργηση της αυθαιρεσίας", το διαβόητο ρουσφέτι, αλλά από την άλλη μεριά το ιερό δικαίωμα στη δουλιά και κανένας δεν μπορεί να κλείνει τα μάτια σε αυτό το δικαίωμα".

Οταν, όμως, ο υπουργός Εσωτερικών αναδιατύπωσε την τροπολογία περιορίζοντας έτσι τη ρύθμιση μόνο στους απασχολούμενους στην καθαριότητα, τα νεκροταφεία και τους κήπους και μάλιστα όχι όλους, ο Μήτσος Κωστόπουλος δήλωσε: "Μετά τις "διορθωτικές" παρεμβάσεις της κυβέρνησης βρισκόμαστε στη δυσάρεστη θέση να υποστηρίξουμε την άποψη ότι επιμένοντας στην άποψή μας να ψηφίσουμε την τροπολογία όπως μας δόθηκε αρχικά, επιφυλασσόμαστε πλέον να την ψηφίσουμε όπως διορθώθηκε για τον εξής απλό λόγο: Αυτοί που προσλαμβάνονται, όπως διαμορφώθηκε η τροπολογία, είναι ελάχιστοι και ο μεγάλος όγκος μένει απ' έξω. Λυπάμαι που το λέω αλλά εδώ παίχτηκε ένα παιχνίδι".

Μετά την κατάθεση ονομαστικής ψηφοφορίας ο Μήτσος Κωστόπουλος τόνισε: "Η κυβέρνηση, κάνοντας ολοταχώς βήματα προς τα πίσω, δυσκόλεψε ακόμα και την παραμονή μας στην αίθουσα. Αναλαμβάνετε ακέραιη την ευθύνη και ελπίζουμε να συναντήσετε αντιστάσεις από τους εργαζόμενους".

Γιάννης ΚΩΣΤΑΚΗΣ

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΣ ΥΠΟΤΕΛΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΝΑΖΙ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΕΣ
Αλλα λόγια ν' αγαπιόμαστε

Στις 21 Ιανουαρίου 1997, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Δ. Ρέππας, απαντώντας σε ερώτημα του "Ασοσιέιτεντ Πρες", για το αν η Ελλάδα προτίθεται να ζητήσει την έκδοση του ναζί εγκληματία πολέμου Αλόις Μπρούνερ, συνεργάτη του Μέρτεν και δεξί χέρι του Αϊχμαν, δήλωσε ότι "η Ελλάδα δεν μπορεί να ζητήσει την έκδοσή του".

Η απάντηση του κ. Ρέππα, στηρίζονταν στο ότι η ελληνική κυβέρνηση, βάσει νόμου, το 1959 εκχώρησε το δικαίωμα τιμωρίας των Γερμανών εγκληματιών πολέμου στη... γερμανική κυβέρνηση!

Για το θέμα αυτό το ΚΚΕ κατέθεσε την υπ' αρ. 3393/17.4.97. Ερώτηση για τους κ.κ. υπουργούς Εξωτερικών και Τύπου και ΜΜΕ, με την οποία τούς ρωτούσε, αν προτίθονταν να καταργήσουν τους σχετικούς Νόμους του 1959, νόμους βαριάς υποτέλειας, ώστε να μπορεί η Ελλάδα να τιμωρεί τους ναζί εγκληματίες, ως κυρίαρχο κράτος.

Η απάντηση του υπουργού Εξωτερικών (α.π. 35/22.4.97) απαντά σε άλλο θέμα, το θέμα των απαιτήσεων των γερμανικών επανορθώσεων, που αναφέρει ότι "το συζήτησαν ο κ. Σημίτης με τον κ. Κολ και συμφώνησαν να το συζητήσουν οι αρμόδιοι υπουργοί των δύο χωρών".

Κρατώντας πλήρως τις αμφιβολίες μας για το αν θα παραμείνει και αυτό το θέμα σε επίπεδο προφορικών συζητήσεων του Σημίτη και του Κολ, ή στην καλύτερη περίπτωση θα προχωρήσει η κυβέρνηση στη συνήθη "σύσταση επιτροπής για τη μελέτη" του θέματος (δηλαδή στο χρονοντούλαπο), θα θέλαμε να επανέλθουμε στο θέμα της ερώτησης του ΚΚΕ και στο γεγονός της άσχετης απάντησης του ΥΠΕΞ.

Αμφιβάλλουμε, δηλαδή, αν το ΥΠΕΞ παρανόησε ή έκανε λάθος στο αντικείμενο της ερώτησης και νομίζουμε ότι προσπαθεί να διώξει από πάνω του το θέμα - όσο το παίρνει.

Ας δούμε, λοιπόν, πώς έχει το θέμα και ποιες είναι οι πολιτικές διαστάσεις του.

Το 1957, στην καρδιά της περίφημης Καραμανλικής Οκταετίας (1955 - 1963), συλλαμβάνεται χάρις στην ετοιμότητα του γνωστού για την άμεμπτη θέση του στην υπόθεση Λαμπράκη και την αντιδικτατορική του στάση εισαγγελέα Ανδρέα Τούση, τότε επικεφαλής του Γραφείου Εγκληματιών Πολέμου, ο καταζητούμενος εγκληματίας πολέμου Μαξ Μέρτεν, υπεύθυνος για τη ληστεία και στη συνέχεια εξόντωση 56.000 Εβραίων της Θεσσαλονίκης.

Το 1958, προσδιορίζεται η δίκη του Μέρτεν για το Μάη του 1959. Εσπευσμένα τότε η κυβέρνηση Καραμανλή ψηφίζει το νόμο 3933/19.2.59, με τον οποίο παραιτείται η Ελλάδα από τη δίωξη των ναζί και αναθέτει την τιμωρία τους στη γερμανική κυβέρνηση.

Θυμίζουμε ότι στην αμερικανική ζώνη κατοχής της Γερμανίας, οι εγκληματίες πολέμου και κυρίως εκείνοι που κατείχαν επιστημονικές γνώσεις (όπως ο πολύς Βέρνερ φον Μπράουν, πατέρας του γερμανικού πυραύλου V2) ή τα στελέχη των μυστικών υπηρεσιών, (όπως ο γνωστός Gelen) προστατεύτηκαν από τους Αμερικανούς, οι οποίοι στη συνέχεια τους χρησιμοποίησαν, για να στελεχώσουν είτε τις δικές τους υπηρεσίες (ο Μπράουν κατασκεύασε τους πρώτους αμερικανικούς διηπειρωτικούς πυραύλους και τεχνητούς δορυφόρους στη ΝΑΣΑ) είτε τις δυτικογερμανικές (ο Γκέλεν, έγινε αρχηγός των Μυστικών Υπηρεσιών της Δυτικής Γερμανίας, παίρνοντας στην υπηρεσία του πλήθος ναζί πρακτόρων και στελεχών της Γκεστάπο, των SS, των SD κ.ά.). Και είναι γνωστό το πλήθος ναζί που ανήλθαν σε υψηλά αξιώματα στη Δυτική Γερμανία.

Στο σχετικό σάλο που ακολούθησε στην ελληνική Βουλή, η κυβέρνηση ισχυρίστηκε ότι ο νόμος αυτός δεν καλύπτει τον Μέρτεν, ενώ στην ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης έλεγε ότι ο νόμος έγινε "διά την προστασίαν ανωτέρων συμφερόντων της χώρας".

Ο Μέρτεν καταδικάζεται (Μάης του 1959), και αμέσως η κυβέρνηση εκδίδει το Νομοθετικό Διάταγμα 4016/3.11.59, με το οποίο "αναστέλλεται" κάθε δίωξη Γερμανών εγκληματιών πολέμου και διακόπτεται η εκτέλεση κάθε ποινής, και βέβαια μετά από αυτό, ο Μέρτεν αναχωρεί για τη Γερμανία, όπου φυσικά δεν τον ενόχλησε κανείς.

Δε θα μας απασχολήσουν οι καταγγελίες που είδαν τότε το φως της δημοσιότητας στη Δυτική Γερμανία, που η κυβέρνηση Καραμανλή προσπάθησε να "εξαφανίσει", αποσύροντας από τα περίπτερα το τεύχος του περιοδικού Spiegel, ότι δηλαδή ο Μέρτεν και η υπηρεσία του είχε σχέσεις με τον ίδιο τον Καραμανλή στην Κατοχή και τη Δοξούλα Μακρή, σύζυγο του τότε υπουργού Εσωτερικών, καθώς και τον υφυπουργό Εθνικής Αμυνας Γ. Θεμελή (ο οποίος ήταν Νομάρχης Πέλλης στην Κατοχή, θέση που μόνο με την έγκριση των στρατευμάτων Κατοχής μπορούσε να κατέχει). Είναι γνωστό, άλλωστε, από την υπόθεση Βάλντχαϊμ, τον ναζί που έφτασε στο αξίωμα του Προέδρου της Αυστρίας και του ΓΓ του ΟΗΕ, ότι στον ΟΗΕ υπάρχουν πολλοί φάκελοι, που αφορούν τη δράση προσώπων στον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο και που είναι απόρρητοι ακόμη. Κάποτε η Ιστορία θα δείξει το πραγματικό της πρόσωπο.

Αυτό που μας αφορά άμεσα, είναι η στάση όχι μόνο της καραμανλικής κυβέρνησης το 1959, η οποία ισχυρίζεται επίσημα ή ανεπίσημα ότι η αναστολή δίωξης των Γερμανών εγκληματιών έγινε για να εξασφαλίσει η Ελλάδα το Δάνειο για τα τότε μεγάλα έργα από τον πολύ Ερχαρτ (άλλος ναζί που έγινε το δεξί χέρι - Υπουργός οικονομικών - στην κυβέρνηση Αντενάουερ), αλλά και της σημερινής, που κινείται στην ίδια πολιτική.

Με το να θεωρεί το θέμα "κλειστό" ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, αλλά και με το να απαντά "λάθος" ο υπουργός Εξωτερικών, δεν κάνουν τίποτα άλλο από το να συνεχίζουν την ίδια πολιτική υποτέλειας του Καραμανλή και των συνεργατών του.

Είναι πολύ απλό, αν είχαν ελάχιστη τσίπα πατριωτισμού οι σημερινοί κυβερνώντες, θα κατέθεταν αύριο το πρωί ένα νόμο με ένα μοναδικό άρθρο, που να καταργεί τον Ν.3933/59 και το ΝΔ 4016/59. Τίποτα άλλο.

Ποιοι θα το κάνουν, όμως;

Αυτοί που ξεπούλησαν την Ελλάδα στην "Χόχτιφ", στη ΖΗΜΕΝΣ και στη ΜΑΝ, αυτοί που ξεπουλάνε τα πάντα στα γαλλικά και γερμανικά κονσόρτσιουμ και που αναθέτουν την επίλυση ακόμη και των εθνικών μας θεμάτων στο ΝΑΤΟ και τους Αμερικανούς;

Αυτοί που διαλύουν τη βιομηχανία μας και που ξεκληρίζουν την αγροτική μας παραγωγή, επειδή έτσι επιτάσσει η Ευρωπαϊκή Ενωση;

Αυτοί που ξεπουλάν στον ιδιωτικό τομέα όλες τις κρατικές αρμοδιότητες, που κατεδαφίζουν το ασφαλιστικό μας σύστημα, επειδή έτσι διατάσσει η Συνθήκη του Μάαστριχτ;

Αυτοί, που γεμίζουν την Ελλάδα και την Αθήνα άχρηστα οδικά έργα, επειδή έτσι επιτάσσουν τα μονοπώλια βενζίνης και οι αυτοκινητοβιομηχανίες και τα διαπλεκόμενα των εργολάβων;

Αυτοί που υποκύπτουν σε κάθε εταιρία των Ευρωπαίων "εταίρων" μας, γεμίζοντας την Ελλάδα μεταλλαγμένα (και καρκινογόνα) λαχανικά;

Από κυβερνήσεις που αποτελούνται από υπαλληλάκους της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των ΗΠΑ, προφανώς δεν περιμένουμε εθνική πολιτική σε κανέναν τομέα.

Γεώργιος Μ. ΣΑΡΗΓΙΑΝΝΗΣ

Εφτασε το μαχαίρι στο κόκαλο

Υπόλογη, τόσο απέναντι στους εργαζόμενους, όσο και στο λαό είναι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, με την απόφασή της να διατηρήσει το καθεστώς των εκτάκτων στους δήμους και τις κοινότητες, συντηρώντας έτσι ρουσφετολογικές και πελατειακές σχέσεις και κρατώντας τους εργαζόμενους σε εργασιακή ομηρία.

Η χωματερή των Ανω Λιοσίων παραμένει για έκτη μέρα κλειστή, καθώς απεργούν οι εργαζόμενοι, που ζητάνε τη μονιμοποίηση 95 συναδέλφων τους με συμβάσεις αυτεπιστασίας. Χτες το Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου των εργαζομένων συνεδρίασε και αποφάσισε ομόφωνα να προτείνει στη σημερινή Γενική Συνέλευση των εργαζομένων, που θα γίνει στις 11 το πρωί, την κλιμάκωση των απεργιακών κινητοποιήσεων με απεργία διαρκείας, κάτι που αυτόματα σημαίνει και επ' αόριστον κλείσιμο της χωματερής.

Η χτεσινή απόφαση της κυβέρνησης να μην προχωρήσει στη μονιμοποίηση των έκτακτων, αποσύροντας όλες τις σχετικές τροπολογίες από το νομοσχέδιο για τις περιφέρειες, προκάλεσε τη δικαιολογημένη οργή των εργαζομένων στους δήμους και κυρίως αυτούς της χωματερής. Είναι φυσιολογικό, καθώς μέχρι χτες οι υπουργοί της κορόιδευαν τους εργαζόμενους, δίνοντας υποσχέσεις ότι θα προχωρήσουν στη μονιμοποίηση ενός αριθμού εργαζομένων, βάζοντάς τους, μάλιστα, και όρους.

Αμεση επίπτωση της κυβερνητικής απόφασης είναι και τα προβλήματα που δημιουργούνται από τους σωρούς των σκουπιδιών. Ο πρόεδρος του σωματείου των εργαζομένων στη χωματερή, Γιώργος Χάρδας, μιλώντας στο "Ρ" και για τους εργαζόμενους, αλλά και για τα προβλήματα που άπτονται της δημόσιας υγείας και έχουν δημιουργηθεί με το κλείσιμο της χωματερής, επισήμανε: "Οι εργαζόμενοι στη χωματερή έχουν αποδείξει ότι πρώτιστο μέλημά τους είναι να διασφαλίσουν τη δημόσια υγεία, απαλλάσσοντας το Λεκανοπέδιο από τα σκουπίδια και τα ακατάλληλα προϊόντα. Η ευθύνη πλέον από εδώ και πέρα δεν ανήκει στους εργαζόμενους, αλλά στην ίδια την κυβέρνηση. Η κυβέρνηση πρέπει τώρα να λάβει τις ευθύνες και απέναντι στους κατοίκους της Αττικής. Τα τελευταία χρόνια υπάρχουν μόνο τρεις συνταξιούχοι από τη χωματερή και δέκα θάνατοι εργαζομένων. Το αναφέρουμε αυτό για να καταλάβουν όλοι ποιοι είναι οι ευαίσθητοι και ποιοι οι αναίσθητοι. Το μαχαίρι πλέον έφτασε στο κόκαλο". Ο γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΠΟΕ - ΟΤΑ) Γιάννης Στρατηγός τόνισε στο "Ρ": "Η χτεσινή απόφαση της κυβέρνησης, που, στην ουσία, εφαρμόζει πλήρως την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης, είναι μια μεγάλη κοροϊδία απέναντι στους εργαζόμενους, αλλά και στον ελληνικό λαό. Η κυβέρνηση μέχρι χτες έδινε υποσχέσεις στους εργαζόμενους, σήμερα όμως έδειξε ότι αυτό που πραγματικά θέλει είναι να διαιωνίσει το καθεστώς των εκτάκτων, που τους κρατά σε εργασιακή ομηρία. Θέλει να διατηρήσει τα ρουσφέτια και τις πελατειακές σχέσεις των δημάρχων και κυρίως των φιλοκυβερνητικών. Η κυβέρνηση είναι υπόλογη απέναντι και στον ελληνικό λαό, με το πρόβλημα της δημόσια υγείας που έχει δημιουργηθεί, καθώς έχει την κύρια ευθύνη. Αποδεικνύεται, όμως, για μια ακόμα φορά, ότι οι εργαζόμενοι απέναντι στις υποσχέσεις και στα κροκοδείλια δάκρυα που χύνουν ορισμένοι πρέπει να αντιτάξουν ενωτικό συλλογικό αγώνα".

Ο δήμαρχος Ελληνικού Κώστας Κορτζίδης, από την πλευρά του, σημείωσε στο "Ρ" ότι οι δήμαρχοι και η ΤΑ συνολικότερα πρέπει να σταθούν στο πλευρό των εργαζομένων, που παλεύουν ενάντια στο καθεστώς των εκτάκτων που τους κρατάνε πολιτικά ομήρους, γιατί το πρόβλημα τούς αφορά άμεσα. "Οι κάτοικοι είναι αγανακτισμένοι με την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με τα σκουπίδια. Αυτή την αγανάκτηση πρέπει να τη στρέψουν στον πραγματικό υπεύθυνο, που δεν είναι οι εργαζόμενοι και οι δήμαρχοι, αλλά η ίδια η κυβέρνηση και η πολιτική της, που δεν είναι τίποτα άλλο από την εφαρμογή των εντολών της Ευρωπαϊκής Ενωσης", σημείωσε ο δήμαρχος.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΟΤΑ
Αισχρός εμπαιγμός από την κυβέρνηση

Μια άθλια θεατρική παράσταση σε βάρος των εκτάκτων εργαζόμενων στους ΟΤΑ, που διεκδικούν τη μονιμοποίησή τους, παίχτηκε χτες στη Βουλή με πρωταγωνιστές βουλευτές του ΠΑΣΟΚ όλων των τάσεων και κατηγοριών.

Αρχικά ο υπουργός Εσωτερικών, Αλ. Παπαδόπουλος, κατέθεσε τροπολογία που ήταν συγκερασμός τροπολογιών βουλευτών και στον ένα ή τον άλλο βαθμό ικανοποιούσε το αίτημα των εκτάκτων στους δήμους. Η τροπολογία δέχτηκε τα πυρά ομάδας κυβερνητικών βουλευτών, που, με το επιχείρημα ότι νομιμοποιούνται παρανομίες δημάρχων και ότι καταστρατηγείται ο περίφημος "νόμος Πεπονή", απειλούσαν πως όχι μόνο θα καταψηφίσουν την τροπολογία, αλλά και ότι η κυβέρνηση υποχωρεί στον "εκβιασμό των σκουπιδιών".

Το άμεσο αποτέλεσμα των "πιέσεων", που ασκούνταν στην κυβέρνηση, ήταν ο υπουργός Εσωτερικών να αναμορφώσει το αρχικό κείμενο της τροπολογίας έτσι που δεν κάλυπτε πια ούτε το 20% των ενδιαφερομένων. Παρά αυτή την "υποχώρηση" λίγο πριν τεθεί σε ψήφιση η τροπολογία κατατέθηκε από τους "Ροβεσπιέρους του ΠΑΣΟΚ" αίτηση ονομαστικής ψηφοφορίας, οπότε και αποδείχτηκε ότι η υπόθεση ήταν εξ αρχής στημένη και καλά σχεδιασμένη, ώστε το αίτημα των εργαζομένων να πάει στις ελληνικές καλένδες. Μετά την ολιγόλεπτη διακοπή της συνεδρίασης ο υπουργός Εσωτερικών δήλωσε ότι αποσύρει την τροπολογία, λέγοντας ότι το θέμα θα τεθεί τη Δευτέρα στη Διακομματική Επιτροπή που συζητά την αναμόρφωση του νόμου 2190.

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ δήλωσε ότι παρά τις διαφωνίες της θα ψήφιζε την αρχική διατύπωση της τροπολογίας, επιφυλασσόμενη όμως μετά τις "διορθώσεις" του υπουργού. Οταν τέθηκε θέμα ονομαστικής ψηφοφορίας αποχώρησε από την αίθουσα, αρνούμενη να συμμετάσχει στο ολοφάνερο θέατρο που παιζόταν, καταγγέλλοντας ταυτόχρονα την κυβέρνηση και τους κυβερνητικούς βουλευτές για τη στάση τους.

Εργαζόμενοι σε ομηρία

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Αχ. Κανταρτζής, τοποθετούμενος στην αρχή της συζήτησης, αφού επισήμανε ότι χιλιάδες εργαζόμενοι που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες των Δήμων και Κοινοτήτων παραμένουν σε ομηρία, παρατηρώντας πως στο κείμενο που κατ' αρχήν έφερε ο Αλ. Παπαδόπουλος γίνεται διαχωρισμός αυτών που απασχολούνται με σύμβαση ορισμένου χρόνου και με σύμβαση έργου, με αυτούς που απασχολούνται σε έργα αυτεπιστασίας, αν και οι δύο καλύπτουν πάγιες ανάγκες. Στην πρώτη κατηγορία έμπαινε προϋπόθεση προϋπηρεσίας 12 μήνες και στην άλλη 24 μήνες. "Το ΚΚΕ προτείνει να μονιμοποιηθούν όλοι εκείνοι που έχουν προσληφθεί μέχρι τις 31/12/96, εφ' όσον καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Να φύγει ο διαχωρισμός και οι διαφορετικές προϋποθέσεις", τόνισε ο βουλευτής του ΚΚΕ. Στη συνέχεια πρόσθεσε ότι παραμένει σε εκκρεμότητα το ζήτημα που αφορά τους εργαζόμενους σε δημοτικές επιχειρήσεις. Τέλος, είπε ότι το ΚΚΕ έχει καταθέσει τροπολογία που λέει ότι εντός 6 μηνών οι Δήμοι και οι Κοινότητες να επεξεργαστούν τους νέους κανονισμούς τους, οι οποίοι θα προβλέπουν και το τακτικό και το έκτακτο προσωπικό, ρύθμιση η οποία πρέπει να προστεθεί στη συζητούμενη τροπολογία.

Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που ανέλαβαν την υποχρέωση να υπερασπιστούν τη "διαφάνεια", την "αξιοκρατία", τη "νομιμότητα" και να πλήξουν το "ρουσφέτι" και το "βόλεμα", κατά σειρά ήταν ο Γ. Τσακλίδης, που μάλιστα δήλωσε ότι θα παραιτηθεί της βουλευτικής του ιδιότητας αν ψηφιζόταν η τροπολογία, οΑν. Πεπονής που πρότεινε και τις διορθώσεις του αρχικού κειμένου, οι Α. Ακριτίδης,Ι. Μαγκριώτης,Η. Βλαχόπουλος,Α. Χρυσανθακόπουλος,Π. Οικονόμου,Ντ. Βρεττός,ο Δ. Κουτσόγιωργας που προανήγγειλε την κατάθεση αιτήματος ονομαστικής ψηφοφορίας και οι Α. Κατσιλιέρης και Π. Παρασκευόπουλος.Ανάλογες απόψεις εξέφρασε και η βουλευτίνα του ΣΥΝ Μαρία Δαμανάκη.

Αναλαμβάνεται ακέραιη την ευθύνη

Σχολιάζοντας ο Μήτσος Κωστόπουλος τα "επιχειρήματα" και τις απειλές των προαναφερόμενων, τόνισε: "Δυσκολεύομαι να παρακολουθήσω τα επιχειρήματα κάποιων συναδέλφων. Εκτιμώ ότι η υπόθεση εξελίσσεται σε φιάσκο, γιατί υπάρχουν συνάδελφοι που λένε ότι "δε θα ψηφίσουμε" και "πάρτε την πίσω", ενώ ορισμένοι βουλευτές της ΝΔ λένε ότι θα ψηφίσουν τη δική τους τροπολογία. Ετσι η τροπολογία δεν περνάει. Από την άποψη αυτή και αντιλαμβανόμενοι την ευθύνη μας απέναντι σε 7.000 - 8.000 εργαζόμενους, το ΚΚΕ κατηγορηματικά δηλώνει ότι θα ψηφίσει την τροπολογία, παρότι δεν το εκφράζει. Στη ζυγαριά πέφτει από τη μια μεριά ο νόμος 2190, "η κατάργηση της αυθαιρεσίας", το διαβόητο ρουσφέτι, αλλά από την άλλη μεριά το ιερό δικαίωμα στη δουλιά και κανένας δεν μπορεί να κλείνει τα μάτια σε αυτό το δικαίωμα".

Οταν, όμως, ο υπουργός Εσωτερικών αναδιατύπωσε την τροπολογία περιορίζοντας έτσι τη ρύθμιση μόνο στους απασχολούμενους στην καθαριότητα, τα νεκροταφεία και τους κήπους και μάλιστα όχι όλους, ο Μήτσος Κωστόπουλος δήλωσε: "Μετά τις "διορθωτικές" παρεμβάσεις της κυβέρνησης βρισκόμαστε στη δυσάρεστη θέση να υποστηρίξουμε την άποψη ότι επιμένοντας στην άποψή μας να ψηφίσουμε την τροπολογία όπως μας δόθηκε αρχικά, επιφυλασσόμαστε πλέον να την ψηφίσουμε όπως διορθώθηκε για τον εξής απλό λόγο: Αυτοί που προσλαμβάνονται, όπως διαμορφώθηκε η τροπολογία, είναι ελάχιστοι και ο μεγάλος όγκος μένει απ' έξω. Λυπάμαι που το λέω αλλά εδώ παίχτηκε ένα παιχνίδι".

Μετά την κατάθεση ονομαστικής ψηφοφορίας ο Μήτσος Κωστόπουλος τόνισε: "Η κυβέρνηση, κάνοντας ολοταχώς βήματα προς τα πίσω, δυσκόλεψε ακόμα και την παραμονή μας στην αίθουσα. Αναλαμβάνετε ακέραιη την ευθύνη και ελπίζουμε να συναντήσετε αντιστάσεις από τους εργαζόμενους".

Γιάννης ΚΩΣΤΑΚΗΣ

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΣ ΥΠΟΤΕΛΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΝΑΖΙ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΕΣ
Αλλα λόγια ν' αγαπιόμαστε

Στις 21 Ιανουαρίου 1997, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Δ. Ρέππας, απαντώντας σε ερώτημα του "Ασοσιέιτεντ Πρες", για το αν η Ελλάδα προτίθεται να ζητήσει την έκδοση του ναζί εγκληματία πολέμου Αλόις Μπρούνερ, συνεργάτη του Μέρτεν και δεξί χέρι του Αϊχμαν, δήλωσε ότι "η Ελλάδα δεν μπορεί να ζητήσει την έκδοσή του".

Η απάντηση του κ. Ρέππα, στηρίζονταν στο ότι η ελληνική κυβέρνηση, βάσει νόμου, το 1959 εκχώρησε το δικαίωμα τιμωρίας των Γερμανών εγκληματιών πολέμου στη... γερμανική κυβέρνηση!

Για το θέμα αυτό το ΚΚΕ κατέθεσε την υπ' αρ. 3393/17.4.97. Ερώτηση για τους κ.κ. υπουργούς Εξωτερικών και Τύπου και ΜΜΕ, με την οποία τούς ρωτούσε, αν προτίθονταν να καταργήσουν τους σχετικούς Νόμους του 1959, νόμους βαριάς υποτέλειας, ώστε να μπορεί η Ελλάδα να τιμωρεί τους ναζί εγκληματίες, ως κυρίαρχο κράτος.

Η απάντηση του υπουργού Εξωτερικών (α.π. 35/22.4.97) απαντά σε άλλο θέμα, το θέμα των απαιτήσεων των γερμανικών επανορθώσεων, που αναφέρει ότι "το συζήτησαν ο κ. Σημίτης με τον κ. Κολ και συμφώνησαν να το συζητήσουν οι αρμόδιοι υπουργοί των δύο χωρών".

Κρατώντας πλήρως τις αμφιβολίες μας για το αν θα παραμείνει και αυτό το θέμα σε επίπεδο προφορικών συζητήσεων του Σημίτη και του Κολ, ή στην καλύτερη περίπτωση θα προχωρήσει η κυβέρνηση στη συνήθη "σύσταση επιτροπής για τη μελέτη" του θέματος (δηλαδή στο χρονοντούλαπο), θα θέλαμε να επανέλθουμε στο θέμα της ερώτησης του ΚΚΕ και στο γεγονός της άσχετης απάντησης του ΥΠΕΞ.

Αμφιβάλλουμε, δηλαδή, αν το ΥΠΕΞ παρανόησε ή έκανε λάθος στο αντικείμενο της ερώτησης και νομίζουμε ότι προσπαθεί να διώξει από πάνω του το θέμα - όσο το παίρνει.

Ας δούμε, λοιπόν, πώς έχει το θέμα και ποιες είναι οι πολιτικές διαστάσεις του.

Το 1957, στην καρδιά της περίφημης Καραμανλικής Οκταετίας (1955 - 1963), συλλαμβάνεται χάρις στην ετοιμότητα του γνωστού για την άμεμπτη θέση του στην υπόθεση Λαμπράκη και την αντιδικτατορική του στάση εισαγγελέα Ανδρέα Τούση, τότε επικεφαλής του Γραφείου Εγκληματιών Πολέμου, ο καταζητούμενος εγκληματίας πολέμου Μαξ Μέρτεν, υπεύθυνος για τη ληστεία και στη συνέχεια εξόντωση 56.000 Εβραίων της Θεσσαλονίκης.

Το 1958, προσδιορίζεται η δίκη του Μέρτεν για το Μάη του 1959. Εσπευσμένα τότε η κυβέρνηση Καραμανλή ψηφίζει το νόμο 3933/19.2.59, με τον οποίο παραιτείται η Ελλάδα από τη δίωξη των ναζί και αναθέτει την τιμωρία τους στη γερμανική κυβέρνηση.

Θυμίζουμε ότι στην αμερικανική ζώνη κατοχής της Γερμανίας, οι εγκληματίες πολέμου και κυρίως εκείνοι που κατείχαν επιστημονικές γνώσεις (όπως ο πολύς Βέρνερ φον Μπράουν, πατέρας του γερμανικού πυραύλου V2) ή τα στελέχη των μυστικών υπηρεσιών, (όπως ο γνωστός Gelen) προστατεύτηκαν από τους Αμερικανούς, οι οποίοι στη συνέχεια τους χρησιμοποίησαν, για να στελεχώσουν είτε τις δικές τους υπηρεσίες (ο Μπράουν κατασκεύασε τους πρώτους αμερικανικούς διηπειρωτικούς πυραύλους και τεχνητούς δορυφόρους στη ΝΑΣΑ) είτε τις δυτικογερμανικές (ο Γκέλεν, έγινε αρχηγός των Μυστικών Υπηρεσιών της Δυτικής Γερμανίας, παίρνοντας στην υπηρεσία του πλήθος ναζί πρακτόρων και στελεχών της Γκεστάπο, των SS, των SD κ.ά.). Και είναι γνωστό το πλήθος ναζί που ανήλθαν σε υψηλά αξιώματα στη Δυτική Γερμανία.

Στο σχετικό σάλο που ακολούθησε στην ελληνική Βουλή, η κυβέρνηση ισχυρίστηκε ότι ο νόμος αυτός δεν καλύπτει τον Μέρτεν, ενώ στην ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης έλεγε ότι ο νόμος έγινε "διά την προστασίαν ανωτέρων συμφερόντων της χώρας".

Ο Μέρτεν καταδικάζεται (Μάης του 1959), και αμέσως η κυβέρνηση εκδίδει το Νομοθετικό Διάταγμα 4016/3.11.59, με το οποίο "αναστέλλεται" κάθε δίωξη Γερμανών εγκληματιών πολέμου και διακόπτεται η εκτέλεση κάθε ποινής, και βέβαια μετά από αυτό, ο Μέρτεν αναχωρεί για τη Γερμανία, όπου φυσικά δεν τον ενόχλησε κανείς.

Δε θα μας απασχολήσουν οι καταγγελίες που είδαν τότε το φως της δημοσιότητας στη Δυτική Γερμανία, που η κυβέρνηση Καραμανλή προσπάθησε να "εξαφανίσει", αποσύροντας από τα περίπτερα το τεύχος του περιοδικού Spiegel, ότι δηλαδή ο Μέρτεν και η υπηρεσία του είχε σχέσεις με τον ίδιο τον Καραμανλή στην Κατοχή και τη Δοξούλα Μακρή, σύζυγο του τότε υπουργού Εσωτερικών, καθώς και τον υφυπουργό Εθνικής Αμυνας Γ. Θεμελή (ο οποίος ήταν Νομάρχης Πέλλης στην Κατοχή, θέση που μόνο με την έγκριση των στρατευμάτων Κατοχής μπορούσε να κατέχει). Είναι γνωστό, άλλωστε, από την υπόθεση Βάλντχαϊμ, τον ναζί που έφτασε στο αξίωμα του Προέδρου της Αυστρίας και του ΓΓ του ΟΗΕ, ότι στον ΟΗΕ υπάρχουν πολλοί φάκελοι, που αφορούν τη δράση προσώπων στον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο και που είναι απόρρητοι ακόμη. Κάποτε η Ιστορία θα δείξει το πραγματικό της πρόσωπο.

Αυτό που μας αφορά άμεσα, είναι η στάση όχι μόνο της καραμανλικής κυβέρνησης το 1959, η οποία ισχυρίζεται επίσημα ή ανεπίσημα ότι η αναστολή δίωξης των Γερμανών εγκληματιών έγινε για να εξασφαλίσει η Ελλάδα το Δάνειο για τα τότε μεγάλα έργα από τον πολύ Ερχαρτ (άλλος ναζί που έγινε το δεξί χέρι - Υπουργός οικονομικών - στην κυβέρνηση Αντενάουερ), αλλά και της σημερινής, που κινείται στην ίδια πολιτική.

Με το να θεωρεί το θέμα "κλειστό" ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, αλλά και με το να απαντά "λάθος" ο υπουργός Εξωτερικών, δεν κάνουν τίποτα άλλο από το να συνεχίζουν την ίδια πολιτική υποτέλειας του Καραμανλή και των συνεργατών του.

Είναι πολύ απλό, αν είχαν ελάχιστη τσίπα πατριωτισμού οι σημερινοί κυβερνώντες, θα κατέθεταν αύριο το πρωί ένα νόμο με ένα μοναδικό άρθρο, που να καταργεί τον Ν.3933/59 και το ΝΔ 4016/59. Τίποτα άλλο.

Ποιοι θα το κάνουν, όμως;

Αυτοί που ξεπούλησαν την Ελλάδα στην "Χόχτιφ", στη ΖΗΜΕΝΣ και στη ΜΑΝ, αυτοί που ξεπουλάνε τα πάντα στα γαλλικά και γερμανικά κονσόρτσιουμ και που αναθέτουν την επίλυση ακόμη και των εθνικών μας θεμάτων στο ΝΑΤΟ και τους Αμερικανούς;

Αυτοί που διαλύουν τη βιομηχανία μας και που ξεκληρίζουν την αγροτική μας παραγωγή, επειδή έτσι επιτάσσει η Ευρωπαϊκή Ενωση;

Αυτοί που ξεπουλάν στον ιδιωτικό τομέα όλες τις κρατικές αρμοδιότητες, που κατεδαφίζουν το ασφαλιστικό μας σύστημα, επειδή έτσι διατάσσει η Συνθήκη του Μάαστριχτ;

Αυτοί, που γεμίζουν την Ελλάδα και την Αθήνα άχρηστα οδικά έργα, επειδή έτσι επιτάσσουν τα μονοπώλια βενζίνης και οι αυτοκινητοβιομηχανίες και τα διαπλεκόμενα των εργολάβων;

Αυτοί που υποκύπτουν σε κάθε εταιρία των Ευρωπαίων "εταίρων" μας, γεμίζοντας την Ελλάδα μεταλλαγμένα (και καρκινογόνα) λαχανικά;

Από κυβερνήσεις που αποτελούνται από υπαλληλάκους της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των ΗΠΑ, προφανώς δεν περιμένουμε εθνική πολιτική σε κανέναν τομέα.

Γεώργιος Μ. ΣΑΡΗΓΙΑΝΝΗΣ

Εφτασε το μαχαίρι στο κόκαλο

Υπόλογη, τόσο απέναντι στους εργαζόμενους, όσο και στο λαό είναι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, με την απόφασή της να διατηρήσει το καθεστώς των εκτάκτων στους δήμους και τις κοινότητες, συντηρώντας έτσι ρουσφετολογικές και πελατειακές σχέσεις και κρατώντας τους εργαζόμενους σε εργασιακή ομηρία.

Η χωματερή των Ανω Λιοσίων παραμένει για έκτη μέρα κλειστή, καθώς απεργούν οι εργαζόμενοι, που ζητάνε τη μονιμοποίηση 95 συναδέλφων τους με συμβάσεις αυτεπιστασίας. Χτες το Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου των εργαζομένων συνεδρίασε και αποφάσισε ομόφωνα να προτείνει στη σημερινή Γενική Συνέλευση των εργαζομένων, που θα γίνει στις 11 το πρωί, την κλιμάκωση των απεργιακών κινητοποιήσεων με απεργία διαρκείας, κάτι που αυτόματα σημαίνει και επ' αόριστον κλείσιμο της χωματερής.

Η χτεσινή απόφαση της κυβέρνησης να μην προχωρήσει στη μονιμοποίηση των έκτακτων, αποσύροντας όλες τις σχετικές τροπολογίες από το νομοσχέδιο για τις περιφέρειες, προκάλεσε τη δικαιολογημένη οργή των εργαζομένων στους δήμους και κυρίως αυτούς της χωματερής. Είναι φυσιολογικό, καθώς μέχρι χτες οι υπουργοί της κορόιδευαν τους εργαζόμενους, δίνοντας υποσχέσεις ότι θα προχωρήσουν στη μονιμοποίηση ενός αριθμού εργαζομένων, βάζοντάς τους, μάλιστα, και όρους.

Αμεση επίπτωση της κυβερνητικής απόφασης είναι και τα προβλήματα που δημιουργούνται από τους σωρούς των σκουπιδιών. Ο πρόεδρος του σωματείου των εργαζομένων στη χωματερή, Γιώργος Χάρδας, μιλώντας στο "Ρ" και για τους εργαζόμενους, αλλά και για τα προβλήματα που άπτονται της δημόσιας υγείας και έχουν δημιουργηθεί με το κλείσιμο της χωματερής, επισήμανε: "Οι εργαζόμενοι στη χωματερή έχουν αποδείξει ότι πρώτιστο μέλημά τους είναι να διασφαλίσουν τη δημόσια υγεία, απαλλάσσοντας το Λεκανοπέδιο από τα σκουπίδια και τα ακατάλληλα προϊόντα. Η ευθύνη πλέον από εδώ και πέρα δεν ανήκει στους εργαζόμενους, αλλά στην ίδια την κυβέρνηση. Η κυβέρνηση πρέπει τώρα να λάβει τις ευθύνες και απέναντι στους κατοίκους της Αττικής. Τα τελευταία χρόνια υπάρχουν μόνο τρεις συνταξιούχοι από τη χωματερή και δέκα θάνατοι εργαζομένων. Το αναφέρουμε αυτό για να καταλάβουν όλοι ποιοι είναι οι ευαίσθητοι και ποιοι οι αναίσθητοι. Το μαχαίρι πλέον έφτασε στο κόκαλο". Ο γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΠΟΕ - ΟΤΑ) Γιάννης Στρατηγός τόνισε στο "Ρ": "Η χτεσινή απόφαση της κυβέρνησης, που, στην ουσία, εφαρμόζει πλήρως την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης, είναι μια μεγάλη κοροϊδία απέναντι στους εργαζόμενους, αλλά και στον ελληνικό λαό. Η κυβέρνηση μέχρι χτες έδινε υποσχέσεις στους εργαζόμενους, σήμερα όμως έδειξε ότι αυτό που πραγματικά θέλει είναι να διαιωνίσει το καθεστώς των εκτάκτων, που τους κρατά σε εργασιακή ομηρία. Θέλει να διατηρήσει τα ρουσφέτια και τις πελατειακές σχέσεις των δημάρχων και κυρίως των φιλοκυβερνητικών. Η κυβέρνηση είναι υπόλογη απέναντι και στον ελληνικό λαό, με το πρόβλημα της δημόσια υγείας που έχει δημιουργηθεί, καθώς έχει την κύρια ευθύνη. Αποδεικνύεται, όμως, για μια ακόμα φορά, ότι οι εργαζόμενοι απέναντι στις υποσχέσεις και στα κροκοδείλια δάκρυα που χύνουν ορισμένοι πρέπει να αντιτάξουν ενωτικό συλλογικό αγώνα".

Ο δήμαρχος Ελληνικού Κώστας Κορτζίδης, από την πλευρά του, σημείωσε στο "Ρ" ότι οι δήμαρχοι και η ΤΑ συνολικότερα πρέπει να σταθούν στο πλευρό των εργαζομένων, που παλεύουν ενάντια στο καθεστώς των εκτάκτων που τους κρατάνε πολιτικά ομήρους, γιατί το πρόβλημα τούς αφορά άμεσα. "Οι κάτοικοι είναι αγανακτισμένοι με την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με τα σκουπίδια. Αυτή την αγανάκτηση πρέπει να τη στρέψουν στον πραγματικό υπεύθυνο, που δεν είναι οι εργαζόμενοι και οι δήμαρχοι, αλλά η ίδια η κυβέρνηση και η πολιτική της, που δεν είναι τίποτα άλλο από την εφαρμογή των εντολών της Ευρωπαϊκής Ενωσης", σημείωσε ο δήμαρχος.

Χωρίς τσίπα

Tελικά, τίποτε δεν είναι τυχαίο από τα όσα κατά καιρούς κάνει το κυβερνητικό "σοσιαλιστικό" κόμμα. Το κόμμα, που επιδεικνύει απίστευτα δείγματα πολιτικής αλητείας, εμπαίζοντας, αυτή τη φορά, ξεδιάντροπα και τους εργαζόμενους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Που, από τη μία και διά στόματος του υφυπουργού Εσωτερικών Λ. Παπαδήμα, δηλώνει σε εκπροσώπους των εργαζομένων της χωματερής των Ανω Λιοσίων ότι "εξετάζει θετικά" τις τροπολογίες, που έχουν κατατεθεί στη Βουλή. Τροπολογίες, που αποσκοπούν στην ικανοποίηση ενός καθ' όλα δίκαιου αιτήματος των εργαζομένων. Να μονιμοποιηθούν και να μην παραμένουν υπό καθεστώς ομηρίας, ως έκτακτοι, ενώ καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Ενώ, ασχολούνται, δηλαδή, με ένα "προϊόν", που υπήρχε και θα υπάρχει πάντα και, από ό,τι φαίνεται, "ευδοκιμεί" ιδιαίτερα στις μέρες μας: Το σκουπίδι. Που, από την άλλη, μέσα στη Βουλή παρουσιάζει τον υπουργό Εσωτερικών να έρχεται σε δήθεν σύγκρουση με βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, για το αν και πόσοι πρέπει να μονιμοποιηθούν. Μια "σύγκρουση", που είχε σαν αποτέλεσμα τροπολογία περί μονιμοποίησης των εργαζομένων να μην ψηφιστεί, ο απαράδεκτος θεσμός των εκτάκτων να "ζει και να βασιλεύει" και οι κυβερνητικοί παράγοντες άνετα να "παράγουν" πολιτική, μέσω ρουσφετιών και πελατειακών σχέσεων.

***

Tο "κεντροαριστερό" κυβερνών κόμμα δε διστάζει, εξωθώντας τους εργαζόμενους σε συνέχιση της απεργίας τους και σε περαιτέρω κλείσιμο της χωματερής, να θέσει σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία. Δε διστάζει να σταυρώσει τα χέρια και αμέριμνο να "αγναντεύει" τις σακούλες με τα σκουπίδια, να σωριάζονται στους δρόμους για μέρες. Δε διστάζει να το κάνει, προκειμένου να παρουσιαστεί "εντάξει" απέναντι στις Βρυξέλλες και τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει, για μείωση του δημόσιου τομέα, μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων, κατάργηση της μονιμότητας στο δημόσιο τομέα και εφαρμογή και σ' αυτόν "ελαστικών σχέσεων εργασίας".

***

Kαι το "κοινωνικά ευαίσθητο" κυβερνών κόμμα επιδίδεται σ' αυτούς τους επικίνδυνους χειρισμούς, έχοντας ανακαλύψει μια "συνταγή", δοκιμασμένη από παλιά: τον "κοινωνικό αυτοματισμό". Ποντάρει στην αναμενόμενη αντίδραση κατοίκων των πόλεων, που θα διαμαρτυρηθούν για τους σωρούς των σκουπιδιών και θα απαιτήσουν την αποκομιδή τους. Ποντάρει στο γεγονός ότι, μέσω των "Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης", που το στηρίζουν, θα στρέψει τα βέλη ενάντια στους εργαζομένους. Θα αποποιηθεί της βαρύτατης ευθύνης που φέρει, λέγοντας πως "για όλα φταίνε οι συντεχνίες, που διεκδικούν περισσότερα από όσα δικαιούνται, ενώ πασχίζουμε για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση". Θα πει πολλά, αλλά πολλούς δε θα πείσει. Γιατί ο κατήφορος για το κυβερνών κόμμα μπορεί να είναι ατελείωτος, αλλά δεν περνά απαρατήρητος. Γνώση δεν έχουν μόνο οι άρχοντες.

Θανάσης ΜΠΑΛΟΔΗΜΑΣ

Χωρίς τσίπα

Tελικά, τίποτε δεν είναι τυχαίο από τα όσα κατά καιρούς κάνει το κυβερνητικό "σοσιαλιστικό" κόμμα. Το κόμμα, που επιδεικνύει απίστευτα δείγματα πολιτικής αλητείας, εμπαίζοντας, αυτή τη φορά, ξεδιάντροπα και τους εργαζόμενους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Που, από τη μία και διά στόματος του υφυπουργού Εσωτερικών Λ. Παπαδήμα, δηλώνει σε εκπροσώπους των εργαζομένων της χωματερής των Ανω Λιοσίων ότι "εξετάζει θετικά" τις τροπολογίες, που έχουν κατατεθεί στη Βουλή. Τροπολογίες, που αποσκοπούν στην ικανοποίηση ενός καθ' όλα δίκαιου αιτήματος των εργαζομένων. Να μονιμοποιηθούν και να μην παραμένουν υπό καθεστώς ομηρίας, ως έκτακτοι, ενώ καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Ενώ, ασχολούνται, δηλαδή, με ένα "προϊόν", που υπήρχε και θα υπάρχει πάντα και, από ό,τι φαίνεται, "ευδοκιμεί" ιδιαίτερα στις μέρες μας: Το σκουπίδι. Που, από την άλλη, μέσα στη Βουλή παρουσιάζει τον υπουργό Εσωτερικών να έρχεται σε δήθεν σύγκρουση με βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, για το αν και πόσοι πρέπει να μονιμοποιηθούν. Μια "σύγκρουση", που είχε σαν αποτέλεσμα τροπολογία περί μονιμοποίησης των εργαζομένων να μην ψηφιστεί, ο απαράδεκτος θεσμός των εκτάκτων να "ζει και να βασιλεύει" και οι κυβερνητικοί παράγοντες άνετα να "παράγουν" πολιτική, μέσω ρουσφετιών και πελατειακών σχέσεων.

***

Tο "κεντροαριστερό" κυβερνών κόμμα δε διστάζει, εξωθώντας τους εργαζόμενους σε συνέχιση της απεργίας τους και σε περαιτέρω κλείσιμο της χωματερής, να θέσει σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία. Δε διστάζει να σταυρώσει τα χέρια και αμέριμνο να "αγναντεύει" τις σακούλες με τα σκουπίδια, να σωριάζονται στους δρόμους για μέρες. Δε διστάζει να το κάνει, προκειμένου να παρουσιαστεί "εντάξει" απέναντι στις Βρυξέλλες και τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει, για μείωση του δημόσιου τομέα, μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων, κατάργηση της μονιμότητας στο δημόσιο τομέα και εφαρμογή και σ' αυτόν "ελαστικών σχέσεων εργασίας".

***

Kαι το "κοινωνικά ευαίσθητο" κυβερνών κόμμα επιδίδεται σ' αυτούς τους επικίνδυνους χειρισμούς, έχοντας ανακαλύψει μια "συνταγή", δοκιμασμένη από παλιά: τον "κοινωνικό αυτοματισμό". Ποντάρει στην αναμενόμενη αντίδραση κατοίκων των πόλεων, που θα διαμαρτυρηθούν για τους σωρούς των σκουπιδιών και θα απαιτήσουν την αποκομιδή τους. Ποντάρει στο γεγονός ότι, μέσω των "Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης", που το στηρίζουν, θα στρέψει τα βέλη ενάντια στους εργαζομένους. Θα αποποιηθεί της βαρύτατης ευθύνης που φέρει, λέγοντας πως "για όλα φταίνε οι συντεχνίες, που διεκδικούν περισσότερα από όσα δικαιούνται, ενώ πασχίζουμε για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση". Θα πει πολλά, αλλά πολλούς δε θα πείσει. Γιατί ο κατήφορος για το κυβερνών κόμμα μπορεί να είναι ατελείωτος, αλλά δεν περνά απαρατήρητος. Γνώση δεν έχουν μόνο οι άρχοντες.

Θανάσης ΜΠΑΛΟΔΗΜΑΣ

Σκίτσο του Μποστ της εποχής Καραμανλή - Μέρτεν - Ερχαρτ!

Σκίτσο του Μποστ της εποχής Καραμανλή - Μέρτεν - Ερχαρτ!



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ