ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 25 Μάη 1997
Σελ. /48
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Παγκόσμιος συντονισμός

Η Σύνοδος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ειρήνης στην Αθήνα

Το φιλειρηνικό κίνημα σε παγκόσμιο επίπεδο συντονίζει τα βήματά του και βγαίνει στο προσκήνιο διεκδικώντας τη θέση του. Ενα σημαντικό βήμα σε αυτή την κατεύθυνση ήταν και η συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ειρήνης (ΠΣΕ), που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα την προηγούμενη Δευτέρα 19 Μάη.

Ηταν η πρώτη σύνοδος του ανωτάτου αυτού οργάνου του ΠΣΕ μετά το συνέδριο, που έγινε τον περασμένο Οκτώβρη στο Μεξικό. Στη συνάντηση αυτή εξετάστηκαν οι εξελίξεις στον κόσμο, στα πλαίσια της "νέας τάξης πραγμάτων", και ο συντονισμός της δράσης του φιλειρηνικού κινήματος σε όλο τον κόσμο. Από το συνέδριο στο Μεξικό μέχρι σήμερα, η Ευρωπαϊκή Διάσκεψη των Κινημάτων Ειρήνης, που και αυτή έγινε στην Αθήνα την προηγούμενη βδομάδα, επιβεβαίωσε ουσιαστικά τις διεργασίες που έγιναν σε παγκόσμιο επίπεδο για την ανασυγκρότηση του παγκόσμιου φιλειρηνικού κινήματος και κατά ήπειρο.

Η Ευρωπαϊκή Διάσκεψη σαν πρώτη που πραγματοποιήθηκε έδωσε το στίγμα και σε συνδυασμό και με τις θέσεις που πήρε δίνει το στίγμα του προσανατολισμού του παγκόσμιου φιλειρηνικού κινήματος. Ανάλογες διασκέψεις προετοιμάζονται να γίνουν το επόμενο διάστημα και στις άλλες ηπείρους. Στην Αφρική, στη Λατινική Αμερική, πιθανά και Β. Αμερική, και την Ασία.

Μέσα από αυτές τις συναντήσεις επιδιώκεται ο συντονισμός δράσης του φιλειρηνικού κινήματος κατά ήπειρο,για να αντιπαλέψουν τη "νέα τάξη πραγμάτων". Τα κινήματα ειρήνης έχουν παντού ανοιχτά μέτωπα. Στη Λατινική Αμερική υπάρχουν οι επεμβάσεις, η αύξηση των στρατιωτικών κονδυλίων και γενικότερα η στρατιωτικοποίηση της περιοχής, το πρόβλημα του αποκλεισμού της Κούβας καθώς και τα προβλήματα της φτώχειας και της εξαθλίωσης. Στην Αφρική το πρόβλημα της πείνας οδηγεί στον αφανισμό λαούς ολόκληρους. Στην Ασία και την Ιαπωνία υπάρχει το πρόβλημα των αμερικανικών βάσεων. Εχουμε επίσης το αμερικανοϊαπωνικό σύμφωνο, την επέκταση των βάσεων σε όλη την περιοχή. Ετσι, σε κάθε ήπειρο υπάρχει το έδαφος για κινητοποίηση ενάντια στη "νέα τάξη" και τον ιμπεριαλισμό, με προτεραιότητες βέβαια ανάλογες με τα κατά τόπους προβλήματα.

Στο πνεύμα αυτό και η απόφαση της ΕΕ του ΠΣΕ, όπου χαιρετίζει τις μεγαλειώδεις εκδηλώσεις ειρήνης που οργάνωσε η ΕΕΔΥΕ στην Αθήνα και σε ολόκληρη την Ελλάδα, οι οποίες αποτελούν, όπως τονίζεται, μήνυμα αντίστασης και αγώνα κατά των σχεδίων της "νέας τάξης",που εξυφαίνονται στην κρίσιμη αυτή περιοχή των Βαλκανίων και της ΝΑ Μεσογείου.

Η ΕΕ του ΠΣΕ συμπαραστέκεται στους δοκιμαζόμενους λαούς της Βοσνίας και της Αλβανίας και στους αγωνιζόμενους λαούς της περιοχής της Ασίας, της Αμερικής, στον ηρωικό αγώνα της Κούβας. Μπροστά στο δράμα της Αφρικής, το ΠΣΕ καλεί τους λαούς, ενόψει της συνάντησης του G - 7, να ασκήσουν πίεση για να διατεθούν κονδύλια για τους λαούς που πεθαίνουν από την πείνα.

Εκφράζοντας την πλήρη συμφωνία της με τη διακήρυξη και την απόφαση της Ευρωπαϊκής Διάσκεψης των Κινημάτων Ειρήνης στην Αθήνα, στις 16 - 17 Μάη, τη θεωρεί και δική της απόφαση. Χαιρετίζει τις πρωτοβουλίες και τις κινητοποιήσεις που πραγματοποιούνται στην Ευρώπη ενάντια στην επέκταση και δράση του ΝΑΤΟ, κατά της στρατιωτικοποίησης της Ευρώπης, κατά των επεμβάσεων, για την απομάκρυνση των πυρηνικών.

Θεωρεί ότι η ύπαρξη και η δράση του ΝΑΤΟ αποτελεί κίνδυνο για την ειρήνη και την ασφάλεια, όχι μόνο στην Ευρώπη, αλλά σε ολόκληρο τον κόσμο.Υποστηρίζοντας την καμπάνια των Ευρωπαϊκών Κινήσεων για το 1997, το β εξάμηνο του 1997 θα επεκτείνει την ενημέρωση ενάντια στο ΝΑΤΟ σ' ολόκληρο τον κόσμο.

Καλεί τα κινήματα ειρήνης και τους λαούς να κινητοποιηθούν και να στηρίξουν την εκστρατεία του ΠΣΕ για την αποστρατιωτικοποίηση, τον αφοπλισμό, την καταστροφή των πυρηνικών όπλων, τη μείωση των στρατιωτικών δαπανών ενόψει και της 4ης Ειδικής Συνόδου του ΟΗΕ γι' αυτό το θέμα.

Τα ευρωπαϊκά κινήματα ειρήνης παίρνουν θέση

Οι επικίνδυνες προοπτικές από τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ ξεκαθαρίζουν όλο και περισσότερο στις συνειδήσεις των λαών σε Δυτική και Ανατολική Ευρώπη. Τα κινήματα ειρήνης ανασυγκροτούνται και αναλαμβάνουν δράση στη βάση αυτής της κατεύθυνσης. Χαρακτηριστικές του κλίματος είναι και οι ομιλίες των αντιπροσώπων των κινήσεων ειρήνης στην Ευρωπαϊκή Διάσκεψη των ΑΘηνών.

Η απόκρουση της νέας στρατηγικής του ΝΑΤΟ, που προβλέπει τη διεύρυνση του ρόλου του, αλλά και των ορίων του, ήταν στο επίκεντρο του προβληματισμού και των προτάσεων των ομιλητών. Κατατέθηκαν προτάσεις για ανάληψη κοινών πρωτοβουλιών και συντονισμό των κινημάτων ειρήνης σε αυτή την κατεύθυνση. Επίσης, τονίστηκε και μια άλλη πλευρά της διεύρυνσης του ρόλου του ΝΑΤΟ, αυτή που αφορά το ρόλο του ως διεθνούς κατασταλτικού μηχανισμού. Ο κίνδυνος αυτός, σημειώθηκε, δεν αφορά μόνο το φιλειρηνικό κίνημα, αλλά και το συνδικαλιστικό και γενικότερα. Το παράδειγμα της Αλβανίας και της διεθνούς στρατιωτικής επέμβασης είναι χαρακτηριστικό.

Η εκπρόσωπος του Ιταλικού Κινήματος Ειρήνης χαρακτήρισε σοβαρότατο λάθος τη διαιώνιση των στρατιωτικών συμμαχιών. Ηταν λάθος, είπε, η επιλογή διατήρησης, στη Δύση, του ΝΑΤΟ και όχι η ενίσχυση του ΟΗΕ και του ΟΑΣΕ. Οποιαδήποτε στρατιωτική συμμαχία, για να υπάρχει, χρειάζεται εχθρούς. Οποιος, λοιπόν, αποκλείεται από τη συμμαχία, παραμένει ο πιθανός εχθρός.

Ειδικά για τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης σημείωσε ότι τις τροφοδότησαν με την αυταπάτη της εξίσωσης: ευημερία = ένταξη στο ΝΑΤΟ. Η ίδια, προχωρώντας στην ομιλία της, τόνισε την ανάγκη μιας επίθεσης αφοπλισμού και ειρήνης που θα έχει ως στόχο τον πυρηνικό αφοπλισμό, τη μείωση των συμβατικών όπλων και των στρατευμάτων.

Είμαστε αντίθετοι, τόνισε, στην επέκταση του ΝΑΤΟ προς ανατολάς. Θα πρέπει να είναι σαφές ότι η ένταξη των χωρών της Ανατολικής Ευρώπης δεν μπορεί να σημαίνει νέες αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις σε αυτές τις χώρες, ούτε την ανάπτυξη στρατιωτικού πυρηνικού οπλισμού.

Στο μέλλον, είπε, θα πρέπει να καταλάβουμε ότι το κίνημα ειρήνης θα πρέπει να ασκήσει έντονη πίεση για μία νέα διεθνή πολιτική. Αν αυτό δεν το καταφέρουμε, ολόκληρη η δουλιά μας δε θα είναι αποτελεσματική.

Ο εκπρόσωπος του Γαλλικού Φιλειρηνικού Κινήματος αναφέρθηκε στις μεγάλες ευθύνες, αλλά και στις μεγάλες δυνατότητες απέναντι στους λαούς, στο κατώφλι του 2000. Ως βάση ανέφερε τις κοινές απόψεις που επικρατούν: Οτι τα προβλήματα των χωρών της Ευρώπης δε χρήζουν στρατιωτικής αλλά πολιτικής λύσης.

Το μείζον ζήτημα, είπε, είναι η πρόληψη των κρίσεων μέσα από την απάλειψη των αιτίων τους και όχι η "διαχείρισή" τους εκ των υστέρων, όπως ευαγγελίζεται το ΝΑΤΟ, αλλά και η ΕΕ, ενώπιον της σύστασης ευρωπαϊκού στρατού υπό τον έλεγχο του πρώτου. Είναι απαράδεκτη η επέκταση του ΝΑΤΟ σε συνδυασμό με αύξηση των εξόδων για τους εξοπλισμούς. Στο σημείο αυτό ανέφερε ότι πρέπει να αναληφθεί κοινή δράση προκειμένου να επιτευχθεί κοινή ασφάλεια χωρίς στρατιωτικά μέσα. Κάτι τέτοιο θεωρούμε, είπε, ότι δεν μπορεί να γίνει διά μέσου του ΟΑΣΕ, όπως ο Οργανισμός αυτός είναι σήμερα.

Και κατέληξε ότι, παρά τις διαφορές που μπορεί να υπάρχουν, τα κινήματα ειρήνης πρέπει να εργαστούν από κοινού ώστε να ενημερώσουν τους ενδιαφερόμενους λαούς και να προχωρήσουν σε μία πρώτη κοινή συγκέντρωση στις 5 - 6 Ιούλη στη Μαδρίτη στη σύνοδο του ΝΑΤΟ, όπου θα συζητηθεί το θέμα της διεύρυνσης.

Ο εκπρόσωπος του Πορτογαλικού Κινήματος Ειρήνης τόνισε ότι, εφόσον δεν υπάρχει Σύμφωνο Βαρσοβίας, το ΝΑΤΟ πρέπει να διαλυθεί. Η επέκταση του ΝΑΤΟ, είπε, καθώς και ο ρόλος που παίζουν οι παγκόσμιοι Οργανισμοί, όπως ο ΟΗΕ, αποτελούν κίνδυνο για την ασφάλεια και την ειρήνη. Ο ΟΑΣΕ, οι διαθέσεις και η πρακτική του είναι ενάντια στο πνεύμα και το γράμμα της τελικής πράξης του Ελσίνκι.

Ο εκπρόσωπος του Σλοβακικού Κινήματος Ειρήνης,Γιαροσλάβ Σέλκο, τόνισε ότι η ιδέα της ουδετερότητας της χώρας του υποστηρίζεται από μεγάλο μέρος του λαού. Γι' αυτό είναι απαραίτητο, είπε, να ξεκινήσει καμπάνια και δράση υπέρ της ουδετερότητας και της αξίας της. Επίσης, απηύθυνε κάλεσμα σε όσους στηρίζουν την ουδετερότητα να ενώσουν τις φωνές τους. Με αυτό τον τρόπο, πρόσθεσε, θα εξασφαλιστεί η ασφάλεια της χώρας μας και ταυτόχρονα θα προχωρήσουμε στην οικοδόμηση ενός συστήματος ασφάλειας στην Ευρώπη, που θα συμβάλει και στην παγκόσμια ασφάλεια.

Ο Ρώσος Α. Καρπόφ,από τη Διεθνή Ενωση για την Ειρήνη, σημείωσε σχετικά με την επέκταση του ΝΑΤΟ ότι η λαϊκή γνώμη στη Ρωσία είναι ότι ασκούνται πιέσεις προκειμένου να αναγκαστεί η Ρωσία να πληρώσει, και μάλιστα με πολύ υψηλό τίμημα, για τη στάση της παλιάς Σοβιετικής Ενωσης κατά τη διάρκεια του ψυχρού πολέμου. Σε αυτή την κατεύθυνση, πρόσθεσε, κινούνται και οι ηγέτες χωρών του ΝΑΤΟ. Για να τονίσει ότι πίσω από τα σχέδια αυτά βρίσκεται μια προσπάθεια ομηρίας της νέας Ρωσίας από τη Δύση. Υπάρχει λοιπόν, σημείωσε, ακόμα χρόνος για να ανοίξουμε τα μάτια των λαών σχετικά με τις επιπτώσεις από την επέκταση του ΝΑΤΟ και να παρέμβουμε στη διαμόρφωση της κοινής γνώμης, και φυσικά είμαστε έτοιμοι να ενώσουμε τον αγώνα μας ενάντια στην επέκταση του ΝΑΤΟ.

Ο εκπρόσωπος του Φιλειρηνικού Κινήματος της Κύπρου τόνισε την ανάγκη ενδυνάμωσης και συντονισμού της δράσης ενάντια στην επέκταση και τις επεμβάσεις του ΝΑΤΟ και ανύψωσης του ρόλου του ΟΗΕ και της ΟΑΣΕ, απελευθερώνοντας τους από την ηγεμονία των ΗΠΑ.

Ο εκπρόσωπος του Βουλγαρικού Κινήματος Ειρήνης επισήμανε ότι η πλειοψηφία του λαού δε συμμερίζεται την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ, που επιδιώκει η σημερινή βουλγαρική κυβέρνηση. Εμείς, είπε, έχουμε επιφυλάξεις ως προς το ΝΑΤΟ. Θα πρέπει, συμπλήρωσε, να υπολογιστεί και το γεγονός ότι ο Οργανισμός αυτός ιδρύθηκε κάτω από εντελώς διαφορετικές γεωπολιτικές συνθήκες. Σήμερα συνετή επιλογή για τη Βουλγαρία είναι η ουδετερότητα. Είμαστε υπέρ της οικοδόμησης μιας ενωμένης Ευρώπης και όχι μιας Ευρώπης διαμελισμένης.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΚΙΝΗΜΑΤΩΝ ΕΙΡΗΝΗΣ
Στο προσκήνιο η δύναμη των λαών

Τα κινήματα ειρήνης της Ευρώπης ανοίγουν νέες προοπτικές. Φέρνουν στο προσκήνιο τη δύναμη των λαών, τη διάθεσή τους να αγωνιστούν για την ειρήνη ενάντια στη νέα ιμπεριαλιστική τάξη. Συντονίζουν τα βήματά τους. Η Ευρωπαϊκή Διάσκεψη των Κινημάτων Ειρήνης,που διοργανώθηκε από την ΕΕΔΥΕ στις 16 και 17 Μάη στην Αθήνα, με τη συμμετοχή αντιπροσώπων από 13 ευρωπαϊκές χώρες, έστειλε ελπιδοφόρο μήνυμα. Τα κινήματα ειρήνης μπορούν να περάσουν στην αντεπίθεση. Να βάλουν εμπόδια στον επεκτατισμό του ΝΑΤΟ και της "νέας τάξης". Να αποτελέσουν το αντίπαλο δέος στον ιμπεριαλισμό.

Χαρακτηριστική η επισήμανση του προέδρου της ΕΕΔΥΕ, Ευ. Μαχαίρα."Πρέπει, λοιπόν, είπε, να κερδίσουμε το χαμένο έδαφος και το χαμένο χρόνο.Ασφαλώς και μπορούμε. Γιατί στη σύγκρουση μεταξύ ιμπεριαλιστικών δυνάμεων και λαών, οι λαοί ελευθερώθηκαν. Το ίδιο θα συμβεί και τώρα. Οι λαοί θα βρουν τους τρόπους να την ανατρέψουν τη "νέα τάξη" και να ζήσουν ειρηνικά, με ανθρώπινους νόμους και όχι νόμους της ζούγκλας".

Υπάρχει έδαφος

Πρόσφορο έδαφος βρήκε το κάλεσμα για συντονισμό και κοινή δράση σε πανευρωπαϊκό επίπεδο του γενικού γραμματέα της ΕΕΔΥΕ, Θ. Παφίλη.Το κάλεσμα αυτό για δυνάμωμα του αγώνα και ενημέρωση των ευρωπαϊκών λαών συνάντησε ιδιαίτερη ανταπόκριση. Η διάσκεψη αυτή ήταν η πρώτη διεθνής πρωτοβουλία μετά την ανάθεση στην ΕΕΔΥΕ από το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης της ευθύνης για συντονισμό των κινημάτων ειρήνης ολόκληρης της Ευρώπης.

Η Ευρωπαϊκή Διάσκεψη πραγματοποιήθηκε μέσα σε ένα κλίμα φιλειρηνικού ξεσπάσματος με τη μεγαλειώδη Μαραθώνια Πορεία και τις άλλες φιλειρηνικές εκδηλώσεις, που ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο. Η επιτυχία της, όπως τονίζει ο Θ. Παφίλης, "δείχνει πλέον την απόφαση των κινημάτων ειρήνης να αντιπαρατεθούν ενιαία απέναντι στην ενιαία στρατηγική που ακολουθεί σήμερα ο ιμπεριαλισμός παγκόσμια".

Εξάμηνη εκστρατεία

Κεντρική απόφαση ήταν η καμπάνια ενάντια στην επέκταση του ΝΑΤΟ,που κηρύχτηκε για το επόμενο εξάμηνο. Συγκεκριμένα, αποφασίστηκε η έναρξη καμπάνιας εξάμηνης διάρκειας, μέχρι το τέλος του 1997, σε Ανατολική και Δυτική Ευρώπη, ενάντια στην επέκταση του ΝΑΤΟ και με αίτημα τη διάλυσή του.Βέβαια τα ευρωπαϊκά κινήματα ειρήνης έχουν μπει ήδη σε τροχιά ενεργοποίησης. Σε Πολωνία, Ουγγαρία, Σλοβακία, Γερμανία, Ρουμανία, Αυστρία και άλλες χώρες υπάρχει μια αυξημένη δραστηριότητα από το φιλειρηνικό κίνημα και η Ευρωπαϊκή Διάσκεψη δίνει μια ώθηση.

Πρώτος μεγάλος σταθμός στις 1 - 8 Ιούλη,οπότε και προγραμματίζονται εκδηλώσεις στη Μαδρίτη,στη διάρκεια της Συνόδου του ΝΑΤΟ που θα συζητήσει για την επέκταση. Οι εκδηλώσεις θα συνεχιστούν μέχρι τις αρχές του Δεκέμβρη, που θα γίνει η επόμενη Σύνοδος του ΝΑΤΟ. Είναι μια καμπάνια ενημέρωσης και κινητοποίησης των λαών ενάντια στο ΝΑΤΟ, στη νέα στρατηγική του και την επέκτασή του.Ταυτόχρονα, ενάντια στη στρατιωτικοποίηση της Ευρώπης.

Σαφείς θέσεις και στόχοι

Οπως τονίζει ο Θ. Παφίλης,οι εξελίξεις, η διαμορφούμενη συνεχώς άσχημα διεθνής πραγματικότητα, καθώς επίσης και η δράση των κινημάτων αυτό το διάστημα, είχαν ως αποτέλεσμα το φιλειρηνικό κίνημα με πιο σαφείς θέσεις να προσπαθεί να κινητοποιήσει τους λαούς για πιο σαφείς στόχους.Απαντάει στην πρόκληση από ποιον κινδυνεύει η ειρήνη και η ασφάλεια,απαντάει στην ίδια την πραγματικότητα και τη χαρακτηρίζει ότι είναι βαρβαρότητα, ότι είναι νέα ιμπεριαλιστική τάξη. Απαντάει ποιος είναι ο αντίπαλος του φιλειρηνικού κινήματος. Και δεν απαντάει γενικά ότι είναι αντίπαλος ο πόλεμος, αλλά απαντάει πιο πρακτικά για το ποιος φέρνει τον πόλεμο και ποιος είναι ο επικίνδυνος.Και αυτοί είναι το ΝΑΤΟ και η ΔΕΕ. Δε σταματάει βέβαια εδώ, αλλά λέει και ποια είναι η απάντηση σε αυτή την κατάσταση. Είναι ο ενιαίος αγώνας των φιλειρηνικών κινημάτων.

Αυτό που ήρθε σαν εικόνα στην Ευρωπαϊκή Διάσκεψη, σημειώνει ο γενικός γραμματέας της ΕΕΔΥΕ, είναι ότι ευρύτερες δυνάμεις ανησυχούν για αυτή την πορεία της Ευρώπης.Επίσης ήρθε έντονα το κλίμα κατά της Συνθήκης του Μάαστριχτ.Ακόμα και οι πιο δύσπιστοι βλέπουν ότι οι έννοιες ΕΕ, ΝΑΤΟ, ΔΕΕ σχεδόν ταυτίζονται. Αυτό έρχεται με πιο κατηγορηματικό τρόπο να επιβεβαιωθεί από το γεγονός ότι συζητιέται στη Διακυβερνητική η Κοινή Εξωτερική Πολιτική και η Πολιτική Ασφάλειας, η οποία είναι ενταγμένη, και από πολιτική και από στρατιωτική άποψη, στις δομές του ΝΑΤΟ. Το αντιΝΑΤΟικό κλίμα στην Ευρώπη είναι διογκωμένο. Σημαντικός παράγοντας είναι οι θέσεις που παίρνουν τα φιλειρηνικά κινήματα ενάντια στη Συνθήκη του Ντέιτον και στην επέμβαση στην Αλβανία. Μετά τις επιφυλάξεις που είχαν αρχικά και κυρίως τις αυταπάτες.

Η απόφαση της Διάσκεψης

Η ασφάλεια και η ειρήνη, τονίζεται στην απόφαση της Ευρωπαϊκής Διάσκεψης, αντιμετωπίζονται με προγράμματα στρατιωτικοποίησης, στρατηγικής επεμβάσεων, ηγεμονισμό και επιβολή του δίκαιου του ισχυρού.

Το ΝΑΤΟ με τη νέα στρατηγική του, σύμφωνα με την οποία μπορεί να επεμβαίνει σε όλες τις χώρες, ακόμα και σε εσωτερικές τους υποθέσεις, προσπαθεί να υποδουλώσει την Ευρώπη και την ανθρωπότητα ολόκληρη στα συμφέροντα των ΗΠΑ και άλλων ισχυρών.

Γι' αυτό το σκοπό συγκροτεί τις δυνάμεις ταχείας επέμβασης, ώστε να μπορεί να παρεμβαίνει παντού. Γι' αυτό το σκοπό αυξάνεται η στρατιωτικοποίηση στην Ευρώπη.

Μπροστά σ' αυτή την πραγματικότητα ο φιλειρηνικός αγώνας των λαών μας μπορεί και πρέπει να είναι η μόνη απάντηση.

Ως προτεραιότητες του αγώνα αυτού αναφέρονται:

- Η διάλυση του ΝΑΤΟ και όλων των στρατιωτικών συμμαχιών και όχι επέκτασή τους.

- Η απομάκρυνση και καταστροφή των πυρηνικών όπλων από την Ευρώπη.

- Η μείωση των στρατιωτικών δαπανών και η διάθεση κονδυλίων για την αντιμετώπιση των οξυτάτων κοινωνικών προβλημάτων.

- Το σταμάτημα των επεμβάσεων στα Βαλκάνια και οπουδήποτε αλλού, η αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων από τις χώρες που βρίσκονται, η επίλυση των διεθνών προβλημάτων με ειρηνικά μέσα και χωρίς την κηδεμονία των ισχυρών.

- Η επαναφορά των διεθνών Οργανισμών ΟΗΕ, ΟΑΣΕ στις αρχές του Διεθνούς Δικαίου και της Τελικής Πράξης του Ελσίνκι και όχι η συνεχής μετατροπή τους σε όργανα των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ.

Παγκόσμιος συντονισμός

Η Σύνοδος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ειρήνης στην Αθήνα

Το φιλειρηνικό κίνημα σε παγκόσμιο επίπεδο συντονίζει τα βήματά του και βγαίνει στο προσκήνιο διεκδικώντας τη θέση του. Ενα σημαντικό βήμα σε αυτή την κατεύθυνση ήταν και η συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ειρήνης (ΠΣΕ), που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα την προηγούμενη Δευτέρα 19 Μάη.

Ηταν η πρώτη σύνοδος του ανωτάτου αυτού οργάνου του ΠΣΕ μετά το συνέδριο, που έγινε τον περασμένο Οκτώβρη στο Μεξικό. Στη συνάντηση αυτή εξετάστηκαν οι εξελίξεις στον κόσμο, στα πλαίσια της "νέας τάξης πραγμάτων", και ο συντονισμός της δράσης του φιλειρηνικού κινήματος σε όλο τον κόσμο. Από το συνέδριο στο Μεξικό μέχρι σήμερα, η Ευρωπαϊκή Διάσκεψη των Κινημάτων Ειρήνης, που και αυτή έγινε στην Αθήνα την προηγούμενη βδομάδα, επιβεβαίωσε ουσιαστικά τις διεργασίες που έγιναν σε παγκόσμιο επίπεδο για την ανασυγκρότηση του παγκόσμιου φιλειρηνικού κινήματος και κατά ήπειρο.

Η Ευρωπαϊκή Διάσκεψη σαν πρώτη που πραγματοποιήθηκε έδωσε το στίγμα και σε συνδυασμό και με τις θέσεις που πήρε δίνει το στίγμα του προσανατολισμού του παγκόσμιου φιλειρηνικού κινήματος. Ανάλογες διασκέψεις προετοιμάζονται να γίνουν το επόμενο διάστημα και στις άλλες ηπείρους. Στην Αφρική, στη Λατινική Αμερική, πιθανά και Β. Αμερική, και την Ασία.

Μέσα από αυτές τις συναντήσεις επιδιώκεται ο συντονισμός δράσης του φιλειρηνικού κινήματος κατά ήπειρο,για να αντιπαλέψουν τη "νέα τάξη πραγμάτων". Τα κινήματα ειρήνης έχουν παντού ανοιχτά μέτωπα. Στη Λατινική Αμερική υπάρχουν οι επεμβάσεις, η αύξηση των στρατιωτικών κονδυλίων και γενικότερα η στρατιωτικοποίηση της περιοχής, το πρόβλημα του αποκλεισμού της Κούβας καθώς και τα προβλήματα της φτώχειας και της εξαθλίωσης. Στην Αφρική το πρόβλημα της πείνας οδηγεί στον αφανισμό λαούς ολόκληρους. Στην Ασία και την Ιαπωνία υπάρχει το πρόβλημα των αμερικανικών βάσεων. Εχουμε επίσης το αμερικανοϊαπωνικό σύμφωνο, την επέκταση των βάσεων σε όλη την περιοχή. Ετσι, σε κάθε ήπειρο υπάρχει το έδαφος για κινητοποίηση ενάντια στη "νέα τάξη" και τον ιμπεριαλισμό, με προτεραιότητες βέβαια ανάλογες με τα κατά τόπους προβλήματα.

Στο πνεύμα αυτό και η απόφαση της ΕΕ του ΠΣΕ, όπου χαιρετίζει τις μεγαλειώδεις εκδηλώσεις ειρήνης που οργάνωσε η ΕΕΔΥΕ στην Αθήνα και σε ολόκληρη την Ελλάδα, οι οποίες αποτελούν, όπως τονίζεται, μήνυμα αντίστασης και αγώνα κατά των σχεδίων της "νέας τάξης",που εξυφαίνονται στην κρίσιμη αυτή περιοχή των Βαλκανίων και της ΝΑ Μεσογείου.

Η ΕΕ του ΠΣΕ συμπαραστέκεται στους δοκιμαζόμενους λαούς της Βοσνίας και της Αλβανίας και στους αγωνιζόμενους λαούς της περιοχής της Ασίας, της Αμερικής, στον ηρωικό αγώνα της Κούβας. Μπροστά στο δράμα της Αφρικής, το ΠΣΕ καλεί τους λαούς, ενόψει της συνάντησης του G - 7, να ασκήσουν πίεση για να διατεθούν κονδύλια για τους λαούς που πεθαίνουν από την πείνα.

Εκφράζοντας την πλήρη συμφωνία της με τη διακήρυξη και την απόφαση της Ευρωπαϊκής Διάσκεψης των Κινημάτων Ειρήνης στην Αθήνα, στις 16 - 17 Μάη, τη θεωρεί και δική της απόφαση. Χαιρετίζει τις πρωτοβουλίες και τις κινητοποιήσεις που πραγματοποιούνται στην Ευρώπη ενάντια στην επέκταση και δράση του ΝΑΤΟ, κατά της στρατιωτικοποίησης της Ευρώπης, κατά των επεμβάσεων, για την απομάκρυνση των πυρηνικών.

Θεωρεί ότι η ύπαρξη και η δράση του ΝΑΤΟ αποτελεί κίνδυνο για την ειρήνη και την ασφάλεια, όχι μόνο στην Ευρώπη, αλλά σε ολόκληρο τον κόσμο.Υποστηρίζοντας την καμπάνια των Ευρωπαϊκών Κινήσεων για το 1997, το β εξάμηνο του 1997 θα επεκτείνει την ενημέρωση ενάντια στο ΝΑΤΟ σ' ολόκληρο τον κόσμο.

Καλεί τα κινήματα ειρήνης και τους λαούς να κινητοποιηθούν και να στηρίξουν την εκστρατεία του ΠΣΕ για την αποστρατιωτικοποίηση, τον αφοπλισμό, την καταστροφή των πυρηνικών όπλων, τη μείωση των στρατιωτικών δαπανών ενόψει και της 4ης Ειδικής Συνόδου του ΟΗΕ γι' αυτό το θέμα.

Τα ευρωπαϊκά κινήματα ειρήνης παίρνουν θέση

Οι επικίνδυνες προοπτικές από τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ ξεκαθαρίζουν όλο και περισσότερο στις συνειδήσεις των λαών σε Δυτική και Ανατολική Ευρώπη. Τα κινήματα ειρήνης ανασυγκροτούνται και αναλαμβάνουν δράση στη βάση αυτής της κατεύθυνσης. Χαρακτηριστικές του κλίματος είναι και οι ομιλίες των αντιπροσώπων των κινήσεων ειρήνης στην Ευρωπαϊκή Διάσκεψη των ΑΘηνών.

Η απόκρουση της νέας στρατηγικής του ΝΑΤΟ, που προβλέπει τη διεύρυνση του ρόλου του, αλλά και των ορίων του, ήταν στο επίκεντρο του προβληματισμού και των προτάσεων των ομιλητών. Κατατέθηκαν προτάσεις για ανάληψη κοινών πρωτοβουλιών και συντονισμό των κινημάτων ειρήνης σε αυτή την κατεύθυνση. Επίσης, τονίστηκε και μια άλλη πλευρά της διεύρυνσης του ρόλου του ΝΑΤΟ, αυτή που αφορά το ρόλο του ως διεθνούς κατασταλτικού μηχανισμού. Ο κίνδυνος αυτός, σημειώθηκε, δεν αφορά μόνο το φιλειρηνικό κίνημα, αλλά και το συνδικαλιστικό και γενικότερα. Το παράδειγμα της Αλβανίας και της διεθνούς στρατιωτικής επέμβασης είναι χαρακτηριστικό.

Η εκπρόσωπος του Ιταλικού Κινήματος Ειρήνης χαρακτήρισε σοβαρότατο λάθος τη διαιώνιση των στρατιωτικών συμμαχιών. Ηταν λάθος, είπε, η επιλογή διατήρησης, στη Δύση, του ΝΑΤΟ και όχι η ενίσχυση του ΟΗΕ και του ΟΑΣΕ. Οποιαδήποτε στρατιωτική συμμαχία, για να υπάρχει, χρειάζεται εχθρούς. Οποιος, λοιπόν, αποκλείεται από τη συμμαχία, παραμένει ο πιθανός εχθρός.

Ειδικά για τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης σημείωσε ότι τις τροφοδότησαν με την αυταπάτη της εξίσωσης: ευημερία = ένταξη στο ΝΑΤΟ. Η ίδια, προχωρώντας στην ομιλία της, τόνισε την ανάγκη μιας επίθεσης αφοπλισμού και ειρήνης που θα έχει ως στόχο τον πυρηνικό αφοπλισμό, τη μείωση των συμβατικών όπλων και των στρατευμάτων.

Είμαστε αντίθετοι, τόνισε, στην επέκταση του ΝΑΤΟ προς ανατολάς. Θα πρέπει να είναι σαφές ότι η ένταξη των χωρών της Ανατολικής Ευρώπης δεν μπορεί να σημαίνει νέες αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις σε αυτές τις χώρες, ούτε την ανάπτυξη στρατιωτικού πυρηνικού οπλισμού.

Στο μέλλον, είπε, θα πρέπει να καταλάβουμε ότι το κίνημα ειρήνης θα πρέπει να ασκήσει έντονη πίεση για μία νέα διεθνή πολιτική. Αν αυτό δεν το καταφέρουμε, ολόκληρη η δουλιά μας δε θα είναι αποτελεσματική.

Ο εκπρόσωπος του Γαλλικού Φιλειρηνικού Κινήματος αναφέρθηκε στις μεγάλες ευθύνες, αλλά και στις μεγάλες δυνατότητες απέναντι στους λαούς, στο κατώφλι του 2000. Ως βάση ανέφερε τις κοινές απόψεις που επικρατούν: Οτι τα προβλήματα των χωρών της Ευρώπης δε χρήζουν στρατιωτικής αλλά πολιτικής λύσης.

Το μείζον ζήτημα, είπε, είναι η πρόληψη των κρίσεων μέσα από την απάλειψη των αιτίων τους και όχι η "διαχείρισή" τους εκ των υστέρων, όπως ευαγγελίζεται το ΝΑΤΟ, αλλά και η ΕΕ, ενώπιον της σύστασης ευρωπαϊκού στρατού υπό τον έλεγχο του πρώτου. Είναι απαράδεκτη η επέκταση του ΝΑΤΟ σε συνδυασμό με αύξηση των εξόδων για τους εξοπλισμούς. Στο σημείο αυτό ανέφερε ότι πρέπει να αναληφθεί κοινή δράση προκειμένου να επιτευχθεί κοινή ασφάλεια χωρίς στρατιωτικά μέσα. Κάτι τέτοιο θεωρούμε, είπε, ότι δεν μπορεί να γίνει διά μέσου του ΟΑΣΕ, όπως ο Οργανισμός αυτός είναι σήμερα.

Και κατέληξε ότι, παρά τις διαφορές που μπορεί να υπάρχουν, τα κινήματα ειρήνης πρέπει να εργαστούν από κοινού ώστε να ενημερώσουν τους ενδιαφερόμενους λαούς και να προχωρήσουν σε μία πρώτη κοινή συγκέντρωση στις 5 - 6 Ιούλη στη Μαδρίτη στη σύνοδο του ΝΑΤΟ, όπου θα συζητηθεί το θέμα της διεύρυνσης.

Ο εκπρόσωπος του Πορτογαλικού Κινήματος Ειρήνης τόνισε ότι, εφόσον δεν υπάρχει Σύμφωνο Βαρσοβίας, το ΝΑΤΟ πρέπει να διαλυθεί. Η επέκταση του ΝΑΤΟ, είπε, καθώς και ο ρόλος που παίζουν οι παγκόσμιοι Οργανισμοί, όπως ο ΟΗΕ, αποτελούν κίνδυνο για την ασφάλεια και την ειρήνη. Ο ΟΑΣΕ, οι διαθέσεις και η πρακτική του είναι ενάντια στο πνεύμα και το γράμμα της τελικής πράξης του Ελσίνκι.

Ο εκπρόσωπος του Σλοβακικού Κινήματος Ειρήνης,Γιαροσλάβ Σέλκο, τόνισε ότι η ιδέα της ουδετερότητας της χώρας του υποστηρίζεται από μεγάλο μέρος του λαού. Γι' αυτό είναι απαραίτητο, είπε, να ξεκινήσει καμπάνια και δράση υπέρ της ουδετερότητας και της αξίας της. Επίσης, απηύθυνε κάλεσμα σε όσους στηρίζουν την ουδετερότητα να ενώσουν τις φωνές τους. Με αυτό τον τρόπο, πρόσθεσε, θα εξασφαλιστεί η ασφάλεια της χώρας μας και ταυτόχρονα θα προχωρήσουμε στην οικοδόμηση ενός συστήματος ασφάλειας στην Ευρώπη, που θα συμβάλει και στην παγκόσμια ασφάλεια.

Ο Ρώσος Α. Καρπόφ,από τη Διεθνή Ενωση για την Ειρήνη, σημείωσε σχετικά με την επέκταση του ΝΑΤΟ ότι η λαϊκή γνώμη στη Ρωσία είναι ότι ασκούνται πιέσεις προκειμένου να αναγκαστεί η Ρωσία να πληρώσει, και μάλιστα με πολύ υψηλό τίμημα, για τη στάση της παλιάς Σοβιετικής Ενωσης κατά τη διάρκεια του ψυχρού πολέμου. Σε αυτή την κατεύθυνση, πρόσθεσε, κινούνται και οι ηγέτες χωρών του ΝΑΤΟ. Για να τονίσει ότι πίσω από τα σχέδια αυτά βρίσκεται μια προσπάθεια ομηρίας της νέας Ρωσίας από τη Δύση. Υπάρχει λοιπόν, σημείωσε, ακόμα χρόνος για να ανοίξουμε τα μάτια των λαών σχετικά με τις επιπτώσεις από την επέκταση του ΝΑΤΟ και να παρέμβουμε στη διαμόρφωση της κοινής γνώμης, και φυσικά είμαστε έτοιμοι να ενώσουμε τον αγώνα μας ενάντια στην επέκταση του ΝΑΤΟ.

Ο εκπρόσωπος του Φιλειρηνικού Κινήματος της Κύπρου τόνισε την ανάγκη ενδυνάμωσης και συντονισμού της δράσης ενάντια στην επέκταση και τις επεμβάσεις του ΝΑΤΟ και ανύψωσης του ρόλου του ΟΗΕ και της ΟΑΣΕ, απελευθερώνοντας τους από την ηγεμονία των ΗΠΑ.

Ο εκπρόσωπος του Βουλγαρικού Κινήματος Ειρήνης επισήμανε ότι η πλειοψηφία του λαού δε συμμερίζεται την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ, που επιδιώκει η σημερινή βουλγαρική κυβέρνηση. Εμείς, είπε, έχουμε επιφυλάξεις ως προς το ΝΑΤΟ. Θα πρέπει, συμπλήρωσε, να υπολογιστεί και το γεγονός ότι ο Οργανισμός αυτός ιδρύθηκε κάτω από εντελώς διαφορετικές γεωπολιτικές συνθήκες. Σήμερα συνετή επιλογή για τη Βουλγαρία είναι η ουδετερότητα. Είμαστε υπέρ της οικοδόμησης μιας ενωμένης Ευρώπης και όχι μιας Ευρώπης διαμελισμένης.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΚΙΝΗΜΑΤΩΝ ΕΙΡΗΝΗΣ
Στο προσκήνιο η δύναμη των λαών

Τα κινήματα ειρήνης της Ευρώπης ανοίγουν νέες προοπτικές. Φέρνουν στο προσκήνιο τη δύναμη των λαών, τη διάθεσή τους να αγωνιστούν για την ειρήνη ενάντια στη νέα ιμπεριαλιστική τάξη. Συντονίζουν τα βήματά τους. Η Ευρωπαϊκή Διάσκεψη των Κινημάτων Ειρήνης,που διοργανώθηκε από την ΕΕΔΥΕ στις 16 και 17 Μάη στην Αθήνα, με τη συμμετοχή αντιπροσώπων από 13 ευρωπαϊκές χώρες, έστειλε ελπιδοφόρο μήνυμα. Τα κινήματα ειρήνης μπορούν να περάσουν στην αντεπίθεση. Να βάλουν εμπόδια στον επεκτατισμό του ΝΑΤΟ και της "νέας τάξης". Να αποτελέσουν το αντίπαλο δέος στον ιμπεριαλισμό.

Χαρακτηριστική η επισήμανση του προέδρου της ΕΕΔΥΕ, Ευ. Μαχαίρα."Πρέπει, λοιπόν, είπε, να κερδίσουμε το χαμένο έδαφος και το χαμένο χρόνο.Ασφαλώς και μπορούμε. Γιατί στη σύγκρουση μεταξύ ιμπεριαλιστικών δυνάμεων και λαών, οι λαοί ελευθερώθηκαν. Το ίδιο θα συμβεί και τώρα. Οι λαοί θα βρουν τους τρόπους να την ανατρέψουν τη "νέα τάξη" και να ζήσουν ειρηνικά, με ανθρώπινους νόμους και όχι νόμους της ζούγκλας".

Υπάρχει έδαφος

Πρόσφορο έδαφος βρήκε το κάλεσμα για συντονισμό και κοινή δράση σε πανευρωπαϊκό επίπεδο του γενικού γραμματέα της ΕΕΔΥΕ, Θ. Παφίλη.Το κάλεσμα αυτό για δυνάμωμα του αγώνα και ενημέρωση των ευρωπαϊκών λαών συνάντησε ιδιαίτερη ανταπόκριση. Η διάσκεψη αυτή ήταν η πρώτη διεθνής πρωτοβουλία μετά την ανάθεση στην ΕΕΔΥΕ από το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης της ευθύνης για συντονισμό των κινημάτων ειρήνης ολόκληρης της Ευρώπης.

Η Ευρωπαϊκή Διάσκεψη πραγματοποιήθηκε μέσα σε ένα κλίμα φιλειρηνικού ξεσπάσματος με τη μεγαλειώδη Μαραθώνια Πορεία και τις άλλες φιλειρηνικές εκδηλώσεις, που ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο. Η επιτυχία της, όπως τονίζει ο Θ. Παφίλης, "δείχνει πλέον την απόφαση των κινημάτων ειρήνης να αντιπαρατεθούν ενιαία απέναντι στην ενιαία στρατηγική που ακολουθεί σήμερα ο ιμπεριαλισμός παγκόσμια".

Εξάμηνη εκστρατεία

Κεντρική απόφαση ήταν η καμπάνια ενάντια στην επέκταση του ΝΑΤΟ,που κηρύχτηκε για το επόμενο εξάμηνο. Συγκεκριμένα, αποφασίστηκε η έναρξη καμπάνιας εξάμηνης διάρκειας, μέχρι το τέλος του 1997, σε Ανατολική και Δυτική Ευρώπη, ενάντια στην επέκταση του ΝΑΤΟ και με αίτημα τη διάλυσή του.Βέβαια τα ευρωπαϊκά κινήματα ειρήνης έχουν μπει ήδη σε τροχιά ενεργοποίησης. Σε Πολωνία, Ουγγαρία, Σλοβακία, Γερμανία, Ρουμανία, Αυστρία και άλλες χώρες υπάρχει μια αυξημένη δραστηριότητα από το φιλειρηνικό κίνημα και η Ευρωπαϊκή Διάσκεψη δίνει μια ώθηση.

Πρώτος μεγάλος σταθμός στις 1 - 8 Ιούλη,οπότε και προγραμματίζονται εκδηλώσεις στη Μαδρίτη,στη διάρκεια της Συνόδου του ΝΑΤΟ που θα συζητήσει για την επέκταση. Οι εκδηλώσεις θα συνεχιστούν μέχρι τις αρχές του Δεκέμβρη, που θα γίνει η επόμενη Σύνοδος του ΝΑΤΟ. Είναι μια καμπάνια ενημέρωσης και κινητοποίησης των λαών ενάντια στο ΝΑΤΟ, στη νέα στρατηγική του και την επέκτασή του.Ταυτόχρονα, ενάντια στη στρατιωτικοποίηση της Ευρώπης.

Σαφείς θέσεις και στόχοι

Οπως τονίζει ο Θ. Παφίλης,οι εξελίξεις, η διαμορφούμενη συνεχώς άσχημα διεθνής πραγματικότητα, καθώς επίσης και η δράση των κινημάτων αυτό το διάστημα, είχαν ως αποτέλεσμα το φιλειρηνικό κίνημα με πιο σαφείς θέσεις να προσπαθεί να κινητοποιήσει τους λαούς για πιο σαφείς στόχους.Απαντάει στην πρόκληση από ποιον κινδυνεύει η ειρήνη και η ασφάλεια,απαντάει στην ίδια την πραγματικότητα και τη χαρακτηρίζει ότι είναι βαρβαρότητα, ότι είναι νέα ιμπεριαλιστική τάξη. Απαντάει ποιος είναι ο αντίπαλος του φιλειρηνικού κινήματος. Και δεν απαντάει γενικά ότι είναι αντίπαλος ο πόλεμος, αλλά απαντάει πιο πρακτικά για το ποιος φέρνει τον πόλεμο και ποιος είναι ο επικίνδυνος.Και αυτοί είναι το ΝΑΤΟ και η ΔΕΕ. Δε σταματάει βέβαια εδώ, αλλά λέει και ποια είναι η απάντηση σε αυτή την κατάσταση. Είναι ο ενιαίος αγώνας των φιλειρηνικών κινημάτων.

Αυτό που ήρθε σαν εικόνα στην Ευρωπαϊκή Διάσκεψη, σημειώνει ο γενικός γραμματέας της ΕΕΔΥΕ, είναι ότι ευρύτερες δυνάμεις ανησυχούν για αυτή την πορεία της Ευρώπης.Επίσης ήρθε έντονα το κλίμα κατά της Συνθήκης του Μάαστριχτ.Ακόμα και οι πιο δύσπιστοι βλέπουν ότι οι έννοιες ΕΕ, ΝΑΤΟ, ΔΕΕ σχεδόν ταυτίζονται. Αυτό έρχεται με πιο κατηγορηματικό τρόπο να επιβεβαιωθεί από το γεγονός ότι συζητιέται στη Διακυβερνητική η Κοινή Εξωτερική Πολιτική και η Πολιτική Ασφάλειας, η οποία είναι ενταγμένη, και από πολιτική και από στρατιωτική άποψη, στις δομές του ΝΑΤΟ. Το αντιΝΑΤΟικό κλίμα στην Ευρώπη είναι διογκωμένο. Σημαντικός παράγοντας είναι οι θέσεις που παίρνουν τα φιλειρηνικά κινήματα ενάντια στη Συνθήκη του Ντέιτον και στην επέμβαση στην Αλβανία. Μετά τις επιφυλάξεις που είχαν αρχικά και κυρίως τις αυταπάτες.

Η απόφαση της Διάσκεψης

Η ασφάλεια και η ειρήνη, τονίζεται στην απόφαση της Ευρωπαϊκής Διάσκεψης, αντιμετωπίζονται με προγράμματα στρατιωτικοποίησης, στρατηγικής επεμβάσεων, ηγεμονισμό και επιβολή του δίκαιου του ισχυρού.

Το ΝΑΤΟ με τη νέα στρατηγική του, σύμφωνα με την οποία μπορεί να επεμβαίνει σε όλες τις χώρες, ακόμα και σε εσωτερικές τους υποθέσεις, προσπαθεί να υποδουλώσει την Ευρώπη και την ανθρωπότητα ολόκληρη στα συμφέροντα των ΗΠΑ και άλλων ισχυρών.

Γι' αυτό το σκοπό συγκροτεί τις δυνάμεις ταχείας επέμβασης, ώστε να μπορεί να παρεμβαίνει παντού. Γι' αυτό το σκοπό αυξάνεται η στρατιωτικοποίηση στην Ευρώπη.

Μπροστά σ' αυτή την πραγματικότητα ο φιλειρηνικός αγώνας των λαών μας μπορεί και πρέπει να είναι η μόνη απάντηση.

Ως προτεραιότητες του αγώνα αυτού αναφέρονται:

- Η διάλυση του ΝΑΤΟ και όλων των στρατιωτικών συμμαχιών και όχι επέκτασή τους.

- Η απομάκρυνση και καταστροφή των πυρηνικών όπλων από την Ευρώπη.

- Η μείωση των στρατιωτικών δαπανών και η διάθεση κονδυλίων για την αντιμετώπιση των οξυτάτων κοινωνικών προβλημάτων.

- Το σταμάτημα των επεμβάσεων στα Βαλκάνια και οπουδήποτε αλλού, η αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων από τις χώρες που βρίσκονται, η επίλυση των διεθνών προβλημάτων με ειρηνικά μέσα και χωρίς την κηδεμονία των ισχυρών.

- Η επαναφορά των διεθνών Οργανισμών ΟΗΕ, ΟΑΣΕ στις αρχές του Διεθνούς Δικαίου και της Τελικής Πράξης του Ελσίνκι και όχι η συνεχής μετατροπή τους σε όργανα των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ