ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 25 Μάη 1997
Σελ. /48
ΚΕΝΗ
ΜΝΗΜΕΣ (Για 25.5. Κυριακή)

ΜΝΗΜΕΣ (Για 25.5. Κυριακή)

λγ9

Στη μνήμη του αξέχαστου ΧΡΥΣΑΝΘΟΥ ΓΑΙΟΥ,συνεργάτη του "Ριζοσπάστη" στα πρώτα χρόνια της νόμιμης επανέκδοσής του, η συντρόφισσα της ζωής του Μαίρη, προσφέρει στο "Ρ" 5.000 δρχ. Και απευθύνει προς το Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Αιγαίου στη Χίο, την ακόλουθη επιστολή.

Αγαπητοί Κύριοι,

Σε συνέχεια της προηγούμενής μου απόφασης να βραβεύσω τον αριστεύοντα πρωτοετή φοιτητή του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων, με την παρούσα επιστολή μου, σας αναγγέλλω ότι με την ευκαιρία της συμπλήρωσης οκτώ (8) χρόνων από το θάνατο του ανεπανάληπτου και αξέχαστου ανδρός μου Δημοσιογράφου και θεατρικού Συγγραφέα Χρύσανθου Γάιου, εις μνήμη του οποίου συνεχίζω τους αγώνες του για την πρόοδο των νέων, παρ' όλες μου τις απογοητεύσεις, επιθυμώ να επαναλάβω και για το τρέχον Ακαδημαϊκό Ετος 1996 - 1997 τη χορήγηση βραβείου επίδοσης ως εξής| Διαθέτω το ποσό των 100.000 δρχ. για τη βράβευση του πρωτεύσαντος φοιτητή, του τρέχοντος Ακαδημαϊκού Ετους.

Αθήνα 10.5.1997 Φιλικά

Μαρία Περ. Σμυρνιούδη - Γαίου

Τ. Θ. 77069ΤΚ 17510Π. Φάληρο

* * *

λγ9

Στις 17 Μάη 1992, έπαψε να χτυπά η καρδιά του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης ΓΙΩΡΓΗ Γ. ΚΟΥΡΤΙΔΗ (φωτογραφία). Αντάρτης του ΕΛΑΣ, στην Κατοχή, πήρε μέρος σε μάχες και για την πατριωτική δράση του, πιάστηκε το 1946 και καταδικάστηκε σε θάνατο. Εζησε 11 χρόνια στις φυλακές και στις εξορίες, Κέρκυρα, Γιούρα και Μεσολόγγι, με αποτέλεσμα να κλονιστεί η υγεία του.

Ο αδελφός μου ΜΙΧΑΛΗΣ (Μίχας) Σωκ. ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ από το Κιλκίς, ΕΛΑΣίτης στην Κατοχή, στον εμφύλιο, τελείωσε την 5η σειρά της Σχολής Αξιωματικών του ΔΣΕ και ονομάστηκε αξιωματικός.

Σκοτώθηκε στη μάχη του Μπίκοβικ Καστοριάς, το Γενάρη του 1949.

Στη μνήμη των δύο αγωνιστών, η Χιόνια σύζυγος Γ. Κουρτίδη πρόσφερε 40.000 δρχ. στο ΚΚΕ και 20.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη".

* * *

λγ9

Ο ΝΙΚΟΣ ΜΠΟΥΡΙΚΑΣ (Σίφουνας) πολέμησε τους κατακτητές ως αξιωματικός του ΕΛΑΣ. Οι μεταβαρκιζιανές κυβερνήσεις τον "αντάμειψαν" με βασανιστήρια και 19 χρόνια φυλακή.

Με τη συμπλήρωση 4 χρόνων από το θάνατό του, η γυναίκα του Δήμητρα Μπουρίκα πρόσφερε στη μνήμη του, μέσω ΚΟΒ "Αγ. Κωνσταντίνου" Ηλιούπολης, 5.000 δρχ. στο ΚΚΕ.

* * *

λγ9

Με τη συμπλήρωση 3 χρόνων από το θάνατο του ΑΠΟΣΤΟΛΗ Κ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ τα αδέρφια του Ανδρέας Γεωργίου και Αλεξάνδρα Καρπή πρόσφεραν 30.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη".

* * *

λγ9

Στις 27 Μάη συμπληρώνεται ενάμιση χρόνος από τότε που έφυγε από τη ζωή ο αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΟΚΟΡΑΚΗΣ,από τη Ζαγορά Μαγνησίας.

Στη μνήμη του η οικογένειά του πρόσφερε στο ΚΚΕ 5.000 δρχ.

* * *

λ9

Ο ΗΛΙΑΣ ΖΗΚΟΠΟΥΛΟΣ,μέλος του ΚΚΕ από το 1947, γεννήθηκε στο χωριό Καλιστράτι Κοζάνης το 1927. Τελείωσε το Γυμνάσιο Τσοτυλίου. ΕΠΟΝίτης στην Κατοχή και αντάρτης του ΕΛΑΣ, πήρε μέρος στη μάχη του Μουχαρέμ Χάνι και σε άλλες μάχες. Το 1947 εντάχθηκε στο ΔΣΕ, πολέμησε με το βαθμό του λοχαγού και από τα τέλη του 1949 έζησε πολιτικός πρόσφυγας στην Τασκένδη. Τελείωσε το τοπικό Πανεπιστήμιο και πήρε πτυχίο Φιλολόγου - Ιστορικού. Ως το 1977, που επαναπατρίστηκε, δίδασκε στα ελληνόπουλα της Τασκένδης ελληνικά και ιστορία.

Ως το τέλος της ζωής του παρέμεινε πιστός στα ιδανικά του ΚΚΕ.

Πέθανε στις 27 Μάη 1990.

Στη μνήμη του η σύζυγός του Ελένη προσφέρει στο "Ριζοσπάστη" 10.000 δρχ.* * *

λγ9

Σήμερα, 25 Μάη, συμπληρώνονται 40 μέρες από το θάνατο του ΚΩΣΤΑ ΝΙΚΟΥ από το Βόλο, ο οποίος πέθανε στα 61 χρόνια του από ανακοπή της καρδιάς.

Στη μνήμη του προσφέρουν στο ΚΚΕ: Η οικογένειά του 10.000 δρχ.

Ο αδελφός του Γιώργος Νίκου, η αδελφή του Δέσποινα Ν. Χατζοπούλου, οι θείοι του Σταύρος και Αργυρώ Καππή και οι θείοι του Βασίλης και Κατίνα Μπουλαμάτση από 5.000 δρχ.

* * *

Πέρασαν 6 μήνες από το θάνατο του αγωνιστή ΜΑΝΟΛΗ ΠΕΤΣΑΚΟΥ.

Στη μνήμη του πρόσφεραν στη ΝΕ Ικαρίας: Η σύζυγός του Βασιλική και τα παιδιά του Μιχάλης, Αργυρώ και Ιωάννα 20.000 δρχ.

* * *

Πέρασαν 7 χρόνια από τις 22 Απρίλη 1990, που έφυγε από κοντά μας ο ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ.Ο ανεπάντεχος χαμός του μας πλήγωσε πολύ, αλλά τον νιώθουμε πάντα κοντά μας. Ηταν άνθρωπος με όνειρα για τη ζωή, για την ειρήνη, για την οικογένειά του. Παιδί της Θεσσαλίας, από τα εφηβικά του χρόνια μετανάστευσε στο Ανόβερο Γερμανίας και δούλεψε στο εργοστάσιο της VOLKS WAGEN, όπου άφησε και την τελευταία του πνοή.

Στη μνήμη του προσφέρουμε, μέσω της ΚΟ Ανόβερου, της οποίας ήταν μέλος, 50 μάρκα στο "Ριζοσπάστη",

Η γυναίκα του Τούλα, τα παιδιά του Ελένη, Δημήτρης, Αναστάσης

* * *

Ο θείος μας ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΒΥΘΟΥΛΚΑΣ (Μένεγας), μέλος του ΚΚΕ, που πέθανε στις 5 Μάη, με τη δράση του για τα κοινά ιδανικά μας, σε όλο το διάστημα της ζωής του, μας έδινε το παράδειγμα του σωστού αγώνα.

Στη μνήμη του προσφέρουμε στο Κόμμα μας, μέσω ΚΟΒ Αλυσίδας Πατησίων, 50.000 δρχ.

Διονύσης και Νικόλαος Σούλης, Δημήτριος Μαρούδας, Σπύρος και Βαγγέλης Βυθούλκας.

* * *

λγ9

Η ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΛΙΑΚΑ γεννήθηκε το 1914 στο Βερτίσκο Λαγκαδά. Ηταν παλιά καπνεργάτρια και ζούσε στη Σταυρούπολη Θεσσαλονίκης. Πέρασαν εξίμισι χρόνια από το θάνατό της.

Στη μνήμη της ο σύζυγός της Χρήστος Λιάκας πρόσφερε 4.000 δρχ. στο ΚΚΕ και 3.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη".

* * *

Σήμερα, 25 Μάη, συμπληρώνονται 3 χρόνια από το θάνατο του ΔΗΜΟΥ ΔΑΜΑΣΚΟΥΔΗ, μέλους του ΚΚΕ από τα Γιαννιτσά.

Στη μνήμη του και αντί για μνημόσυνο, ο αδελφός του Χρήστος Δαμασκούδης πρόσφερε, μέσω ΝΕ Πέλλας, 10.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη" και 10.000 δρχ. στην ΚΟΒ Γιαννιτσών.

* * *

λγ9

Στη μνήμη της μητέρας μου ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΒΑΦΕΙΔΟΥ, την οποία κηδέψαμε στις 11 Μάη 1997, προσφέρω στην ΚΟΒ Ροδοχώρι Συκεών 50.000 δρχ.

Πίτσα Χάνου

* * *

λγ9

Με τη συμπλήρωση 40 ημερών από το θάνατο του ΝΙΚΟΥ Πέτρου ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΑΔΗ,ακούραστου μαχητή του ΚΚΕ, ο ανιψιός του Αθανάσιος Βαλάσης πρόσφερε στη ΝΕ Ημαθίας 40.000 δρχ. και 10.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη".

* * *

λγ9

Στις 3 Μάη συμπληρώθηκαν 40 μέρες από το θάνατο του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης ΜΙΧΑΛΗ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΑΤΟΥ,μέλους του ΚΚΕ από το 1945, ο οποίος έχασε τη μάχη της ζωής ύστερα από 7 χρόνια, στις 23 Μάρτη 1997. Κηδεύτηκε στην Κεφαλλονιά στο χωριό Τρωιανάττα. Στην Κατοχή, ήταν από τους πρώτους στον ΕΛΑΣ Κεφαλλονιάς, όπως και σε όλους τους μετέπειτα αγώνες. Για την πατριωτική δράση του βασανίστηκε, εξορίστηκε, φυλακίστηκε περί τα 20 χρόνια. Εκλέχτηκε πρόεδρος του χωριού Τρωιανάττα για τέσσερες τετραετίες.

Αντί για στεφάνι στον τάφο του, ο αδερφός του Κώστας Χριστοφοράτος και η οικογένειά του πρόσφεραν 10.000 δρχ. στο ΚΚΕ και 10.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη".

* * *

λγ9

Στις 16 Ιούνη συμπληρώνονται 25 χρόνια από το θάνατο του αγαπημένου μας ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΚΑΛΤΣΙΔΗ από το Μαυρονέρι Κιλκίς.

Στη μνήμη του προσφέρουμε στο ΚΚΕ, για τα ιδανικά του οποίου αγωνίστηκε και στο οποίο αφιέρωσε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του, 10.000 δρχ.

Η γυναίκα του και η κόρη του Δημοκρατία Καλτσίδου

* * *

λγ9

Ο πατέρας μου ΝΙΚΟΛΑΣ Γ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ (φωτογραφία), γεννήθηκε το 1915. Καταγόταν από τον Καύκασο. Ηρθε στην Ελλάδα το 1920 με την οικογένειά του και εγκαταστάθηκε το Χωρύγι Κιλκίς. Στον εμφύλιο, ήταν λοχαγός του ΔΣΕ. Σκοτώθηκε το Μάρτη του 1948 στην περιοχή Κιλκίς.

Ο αδελφός μου ΡΗΓΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ πέθανε στα 50 του χρόνια.

Στη μνήμη τους, καθώς και στη μνήμη του ΕΥΡΙΠΙΔΗ Χαρ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ και του ΚΩΣΤΑ Λάζ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ,προσφέρω, μέσω ΚΟΒ Χωρύγιου, 20.000 δρχ. στο ΚΚΕ.

Γιώργος Κωνσταντινίδης (Γούλης)

* * *

λγ9

Πέθανε πρόσφατα, σε ηλικία 76 χρόνων από ανίατη αρρώστια ο αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης ΤΑΚΗΣ Νικ. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ από τη Χαλάστρα. Το 1943 οργανώθηκε στο ΕΑΜ και λίγο αργότερα έγινε μέλος του ΚΚΕ. Στην Κατοχή, οι κάτοικοι της Χαλάστρας τον εξέλεξαν πρόεδρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τον αποκαλούσαν "προεδράκο". Μετά την Απελευθέρωση καθαιρέθηκε βίαια την ώρα που εκφωνούσε λόγο στην πλατεία του χωριού.

Οι φίλοι και σύντροφοί του, μέλη της ΚΟΒ Χαλάστρας δε θα τον ξεχάσουν ποτέ γιατί ήταν τίμιος, ακέραιος χαρακτήρας, πάντα πρόθυμος να τους εξυπηρετήσει.

Στη μνήμη του η σύζυγός του Σία, τα παιδιά του Νίκος και Ελενίτσα και η νύφη του Χριστίνα πρόσφεραν 10.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη" και 10.000 δρχ. στην ΚΟΒ Χαλάστρας.

* * *

λγ9

Η ΜΑΡΙΑ ΤΖΗΜΑ,μέλος του ΚΚΕ από το 1943, γεννήθηκε το 1912 στο χωριό Πρόσβορο Γρεβενών από γονείς αγρότες. ΕΑΜίτισσα στην Κατοχή, μετά την Απελευθέρωση πιάστηκε και φυλακίστηκε. Από το 1947 και έως το τέλος του εμφύλιου, ήταν μαχήτρια του ΔΣΕ. Εζησε πολιτικός πρόσφυγας στην Τασκένδη, όπου δούλεψε σε εργοστάσια ετοίμων ενδυμάτων στο Τσιρτσίκ και στην Τασκένδη, ήταν υποδειγματική εργάτρια και βραβεύτηκε για τη συνειδητή δουλιά της.

Επαναπατρίστηκε το 1988 και κατοικούσε με την οικογένειά της στην Αθήνα.Στη μνήμη της οι σύντροφοί της πρόσφεραν στην ΚΟΒ Ταξιάρχη Κορυδαλλού 5.000 δρχ.

* * *

λγ9

Συμπληρώνονται 5 χρόνια από το θάνατο του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης ΚΩΝΣΤΑΝΤΗ ΓΕΩΓΛΕΡΗ.

Στη μνήμη του η γυναίκα του, τα παιδιά του και τα εγγόνια του προσφέρουν 20.000 δρχ. στο ΚΚΕ, μέσω της ΚΟΒ Αμπελόκηπων.

* * *

λγ9

Ο αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης ΗΛΙΑΣ ΚΟΛΟΒΟΣ, μέλος του ΚΚΕ, που έφυγε από κοντά μας την 1η Απρίλη 1997, πιστός και αταλάντευτος αγωνιστής έως το τέλος της ζωής του, διέθεσε από τις γραμμές του ΚΚΕ και της ΠΕΑΕΑ όλες του τις δυνάμεις στον αγώνα για τη λευτεριά της πατρίδας, για τη δημοκρατία και το σοσιαλισμό. Οι συγγενείς, οι σύντροφοι και συναγωνιστές του, οι συμπολίτες του από τους Σοφάδες και από το νομό Καρδίτσας θα τον θυμούνται.

Στη μνήμη του προσφέρω στο "Ριζοσπάστη", του οποίου ήταν καθημερινός αναγνώστης, 30.000 δρχ.

Η σύζυγός του Σταυρούλα Κολοβού

* * *

Στη μνήμη της αγωνίστριας ΚΟΥΛΑΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΔΟΥ, στελέχους του ΚΚΕ, η οποία έδωσε τη ζωή της παλεύοντας στη Θεσσαλονίκη για τη λευτεριά της πατρίδας και τα ιδανικά του κόμματός της, η Λούλα Παπαμιχαήλ πρόσφερε στο ΚΚΕ 5.000 δρχ.

* * *

λ9

Στις 27 Μάη συμπληρώνονται 55 χρόνια από το θάνατο του πατέρα μου ΝΙΚΟΛΑΟΥ Γ. ΓΑΚΗ.Πέθανε στις 27 Μάη 1942.

Στη μνήμη του προσφέρω 20.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη".

Χάρης Ν. Γάκης

* * *

λγ9

Στις 27 Μάη κλείνουν 4 μήνες από τότε που έφυγε από κοντά μας ο αγωνιστής ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗΣ,μέλος του ΚΚΕ. Για την αντιστασιακή δράση του, κυνηγήθηκε μετά την Απελευθέρωση και αναγκάστηκε να καταφύγει, με την οικογένειά του στο ΔΣΕ. Ηταν διμοιρίτης της υποδειγματικής Διμοιρίας των Πιετίων. Πολιτικός πρόσφυγας στην Τασκένδη, από το τέλος του εμφύλιου, δούλεψε ως εργοδηγός.

Επαναπατρίστηκε το 1980 και ζούσε στον Ασπρόπυργο Αττικής.

Στη μνήμη του προσφέρω 5.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη" και 2.000 δρχ. στο Παράρτημα Κατερίνης της ΠΕΑΕΑ.

Η αδελφή του Χρυσούλα Παπαδοπούλου

* * *

λ9

Πέρασαν 2 χρόνια μεγάλης απουσίας του αγαπημένου μου συντρόφου ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΖΗΚΑ.

Στη μνήμη του για την ειρήνη, την αλήθεια και το δίκαιο προσφέρω στο "Ριζοσπάστη" 20.000 δρχ.

Η σύντροφός του Ιουλία Ζήκα

* * *

λ9

Σήμερα, 25 Μάη συμπληρώνονται 40 μέρες από το θάνατο του αγαπημένου μας ΝΕΟΚΟΣΜΟΥ ΗΛΙΑΔΗ.Γεννήθηκε το 1926 στο Ριζό Σκύδρας. Αντάρτης του ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ, έζησε πολιτικός πρόσφυγας στην Τασκένδη, όπου σπούδασε πολιτικός μηχανικός και εργάστηκε ως τον επαναπατρισμό του. Ως το τέλος της ζωής του έμεινε πιστός στα ιδανικά για τα οποία αγωνίστηκε.

Στη μνήμη του προσφέρουμε 30.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη"

Η εξαδέλφη του Στέλλα Κρίκα, οι ανιψιές του Αγγέλα και Αννα


ΜΝΗΜΕΣ (Για 25.5. Κυριακή)

ΜΝΗΜΕΣ (Για 25.5. Κυριακή)

λγ9

Στη μνήμη του αξέχαστου ΧΡΥΣΑΝΘΟΥ ΓΑΙΟΥ,συνεργάτη του "Ριζοσπάστη" στα πρώτα χρόνια της νόμιμης επανέκδοσής του, η συντρόφισσα της ζωής του Μαίρη, προσφέρει στο "Ρ" 5.000 δρχ. Και απευθύνει προς το Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Αιγαίου στη Χίο, την ακόλουθη επιστολή.

Αγαπητοί Κύριοι,

Σε συνέχεια της προηγούμενής μου απόφασης να βραβεύσω τον αριστεύοντα πρωτοετή φοιτητή του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων, με την παρούσα επιστολή μου, σας αναγγέλλω ότι με την ευκαιρία της συμπλήρωσης οκτώ (8) χρόνων από το θάνατο του ανεπανάληπτου και αξέχαστου ανδρός μου Δημοσιογράφου και θεατρικού Συγγραφέα Χρύσανθου Γάιου, εις μνήμη του οποίου συνεχίζω τους αγώνες του για την πρόοδο των νέων, παρ' όλες μου τις απογοητεύσεις, επιθυμώ να επαναλάβω και για το τρέχον Ακαδημαϊκό Ετος 1996 - 1997 τη χορήγηση βραβείου επίδοσης ως εξής| Διαθέτω το ποσό των 100.000 δρχ. για τη βράβευση του πρωτεύσαντος φοιτητή, του τρέχοντος Ακαδημαϊκού Ετους.

Αθήνα 10.5.1997 Φιλικά

Μαρία Περ. Σμυρνιούδη - Γαίου

Τ. Θ. 77069ΤΚ 17510Π. Φάληρο

* * *

λγ9

Στις 17 Μάη 1992, έπαψε να χτυπά η καρδιά του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης ΓΙΩΡΓΗ Γ. ΚΟΥΡΤΙΔΗ (φωτογραφία). Αντάρτης του ΕΛΑΣ, στην Κατοχή, πήρε μέρος σε μάχες και για την πατριωτική δράση του, πιάστηκε το 1946 και καταδικάστηκε σε θάνατο. Εζησε 11 χρόνια στις φυλακές και στις εξορίες, Κέρκυρα, Γιούρα και Μεσολόγγι, με αποτέλεσμα να κλονιστεί η υγεία του.

Ο αδελφός μου ΜΙΧΑΛΗΣ (Μίχας) Σωκ. ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ από το Κιλκίς, ΕΛΑΣίτης στην Κατοχή, στον εμφύλιο, τελείωσε την 5η σειρά της Σχολής Αξιωματικών του ΔΣΕ και ονομάστηκε αξιωματικός.

Σκοτώθηκε στη μάχη του Μπίκοβικ Καστοριάς, το Γενάρη του 1949.

Στη μνήμη των δύο αγωνιστών, η Χιόνια σύζυγος Γ. Κουρτίδη πρόσφερε 40.000 δρχ. στο ΚΚΕ και 20.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη".

* * *

λγ9

Ο ΝΙΚΟΣ ΜΠΟΥΡΙΚΑΣ (Σίφουνας) πολέμησε τους κατακτητές ως αξιωματικός του ΕΛΑΣ. Οι μεταβαρκιζιανές κυβερνήσεις τον "αντάμειψαν" με βασανιστήρια και 19 χρόνια φυλακή.

Με τη συμπλήρωση 4 χρόνων από το θάνατό του, η γυναίκα του Δήμητρα Μπουρίκα πρόσφερε στη μνήμη του, μέσω ΚΟΒ "Αγ. Κωνσταντίνου" Ηλιούπολης, 5.000 δρχ. στο ΚΚΕ.

* * *

λγ9

Με τη συμπλήρωση 3 χρόνων από το θάνατο του ΑΠΟΣΤΟΛΗ Κ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ τα αδέρφια του Ανδρέας Γεωργίου και Αλεξάνδρα Καρπή πρόσφεραν 30.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη".

* * *

λγ9

Στις 27 Μάη συμπληρώνεται ενάμιση χρόνος από τότε που έφυγε από τη ζωή ο αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΟΚΟΡΑΚΗΣ,από τη Ζαγορά Μαγνησίας.

Στη μνήμη του η οικογένειά του πρόσφερε στο ΚΚΕ 5.000 δρχ.

* * *

λ9

Ο ΗΛΙΑΣ ΖΗΚΟΠΟΥΛΟΣ,μέλος του ΚΚΕ από το 1947, γεννήθηκε στο χωριό Καλιστράτι Κοζάνης το 1927. Τελείωσε το Γυμνάσιο Τσοτυλίου. ΕΠΟΝίτης στην Κατοχή και αντάρτης του ΕΛΑΣ, πήρε μέρος στη μάχη του Μουχαρέμ Χάνι και σε άλλες μάχες. Το 1947 εντάχθηκε στο ΔΣΕ, πολέμησε με το βαθμό του λοχαγού και από τα τέλη του 1949 έζησε πολιτικός πρόσφυγας στην Τασκένδη. Τελείωσε το τοπικό Πανεπιστήμιο και πήρε πτυχίο Φιλολόγου - Ιστορικού. Ως το 1977, που επαναπατρίστηκε, δίδασκε στα ελληνόπουλα της Τασκένδης ελληνικά και ιστορία.

Ως το τέλος της ζωής του παρέμεινε πιστός στα ιδανικά του ΚΚΕ.

Πέθανε στις 27 Μάη 1990.

Στη μνήμη του η σύζυγός του Ελένη προσφέρει στο "Ριζοσπάστη" 10.000 δρχ.* * *

λγ9

Σήμερα, 25 Μάη, συμπληρώνονται 40 μέρες από το θάνατο του ΚΩΣΤΑ ΝΙΚΟΥ από το Βόλο, ο οποίος πέθανε στα 61 χρόνια του από ανακοπή της καρδιάς.

Στη μνήμη του προσφέρουν στο ΚΚΕ: Η οικογένειά του 10.000 δρχ.

Ο αδελφός του Γιώργος Νίκου, η αδελφή του Δέσποινα Ν. Χατζοπούλου, οι θείοι του Σταύρος και Αργυρώ Καππή και οι θείοι του Βασίλης και Κατίνα Μπουλαμάτση από 5.000 δρχ.

* * *

Πέρασαν 6 μήνες από το θάνατο του αγωνιστή ΜΑΝΟΛΗ ΠΕΤΣΑΚΟΥ.

Στη μνήμη του πρόσφεραν στη ΝΕ Ικαρίας: Η σύζυγός του Βασιλική και τα παιδιά του Μιχάλης, Αργυρώ και Ιωάννα 20.000 δρχ.

* * *

Πέρασαν 7 χρόνια από τις 22 Απρίλη 1990, που έφυγε από κοντά μας ο ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ.Ο ανεπάντεχος χαμός του μας πλήγωσε πολύ, αλλά τον νιώθουμε πάντα κοντά μας. Ηταν άνθρωπος με όνειρα για τη ζωή, για την ειρήνη, για την οικογένειά του. Παιδί της Θεσσαλίας, από τα εφηβικά του χρόνια μετανάστευσε στο Ανόβερο Γερμανίας και δούλεψε στο εργοστάσιο της VOLKS WAGEN, όπου άφησε και την τελευταία του πνοή.

Στη μνήμη του προσφέρουμε, μέσω της ΚΟ Ανόβερου, της οποίας ήταν μέλος, 50 μάρκα στο "Ριζοσπάστη",

Η γυναίκα του Τούλα, τα παιδιά του Ελένη, Δημήτρης, Αναστάσης

* * *

Ο θείος μας ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΒΥΘΟΥΛΚΑΣ (Μένεγας), μέλος του ΚΚΕ, που πέθανε στις 5 Μάη, με τη δράση του για τα κοινά ιδανικά μας, σε όλο το διάστημα της ζωής του, μας έδινε το παράδειγμα του σωστού αγώνα.

Στη μνήμη του προσφέρουμε στο Κόμμα μας, μέσω ΚΟΒ Αλυσίδας Πατησίων, 50.000 δρχ.

Διονύσης και Νικόλαος Σούλης, Δημήτριος Μαρούδας, Σπύρος και Βαγγέλης Βυθούλκας.

* * *

λγ9

Η ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΛΙΑΚΑ γεννήθηκε το 1914 στο Βερτίσκο Λαγκαδά. Ηταν παλιά καπνεργάτρια και ζούσε στη Σταυρούπολη Θεσσαλονίκης. Πέρασαν εξίμισι χρόνια από το θάνατό της.

Στη μνήμη της ο σύζυγός της Χρήστος Λιάκας πρόσφερε 4.000 δρχ. στο ΚΚΕ και 3.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη".

* * *

Σήμερα, 25 Μάη, συμπληρώνονται 3 χρόνια από το θάνατο του ΔΗΜΟΥ ΔΑΜΑΣΚΟΥΔΗ, μέλους του ΚΚΕ από τα Γιαννιτσά.

Στη μνήμη του και αντί για μνημόσυνο, ο αδελφός του Χρήστος Δαμασκούδης πρόσφερε, μέσω ΝΕ Πέλλας, 10.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη" και 10.000 δρχ. στην ΚΟΒ Γιαννιτσών.

* * *

λγ9

Στη μνήμη της μητέρας μου ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΒΑΦΕΙΔΟΥ, την οποία κηδέψαμε στις 11 Μάη 1997, προσφέρω στην ΚΟΒ Ροδοχώρι Συκεών 50.000 δρχ.

Πίτσα Χάνου

* * *

λγ9

Με τη συμπλήρωση 40 ημερών από το θάνατο του ΝΙΚΟΥ Πέτρου ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΑΔΗ,ακούραστου μαχητή του ΚΚΕ, ο ανιψιός του Αθανάσιος Βαλάσης πρόσφερε στη ΝΕ Ημαθίας 40.000 δρχ. και 10.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη".

* * *

λγ9

Στις 3 Μάη συμπληρώθηκαν 40 μέρες από το θάνατο του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης ΜΙΧΑΛΗ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΑΤΟΥ,μέλους του ΚΚΕ από το 1945, ο οποίος έχασε τη μάχη της ζωής ύστερα από 7 χρόνια, στις 23 Μάρτη 1997. Κηδεύτηκε στην Κεφαλλονιά στο χωριό Τρωιανάττα. Στην Κατοχή, ήταν από τους πρώτους στον ΕΛΑΣ Κεφαλλονιάς, όπως και σε όλους τους μετέπειτα αγώνες. Για την πατριωτική δράση του βασανίστηκε, εξορίστηκε, φυλακίστηκε περί τα 20 χρόνια. Εκλέχτηκε πρόεδρος του χωριού Τρωιανάττα για τέσσερες τετραετίες.

Αντί για στεφάνι στον τάφο του, ο αδερφός του Κώστας Χριστοφοράτος και η οικογένειά του πρόσφεραν 10.000 δρχ. στο ΚΚΕ και 10.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη".

* * *

λγ9

Στις 16 Ιούνη συμπληρώνονται 25 χρόνια από το θάνατο του αγαπημένου μας ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΚΑΛΤΣΙΔΗ από το Μαυρονέρι Κιλκίς.

Στη μνήμη του προσφέρουμε στο ΚΚΕ, για τα ιδανικά του οποίου αγωνίστηκε και στο οποίο αφιέρωσε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του, 10.000 δρχ.

Η γυναίκα του και η κόρη του Δημοκρατία Καλτσίδου

* * *

λγ9

Ο πατέρας μου ΝΙΚΟΛΑΣ Γ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ (φωτογραφία), γεννήθηκε το 1915. Καταγόταν από τον Καύκασο. Ηρθε στην Ελλάδα το 1920 με την οικογένειά του και εγκαταστάθηκε το Χωρύγι Κιλκίς. Στον εμφύλιο, ήταν λοχαγός του ΔΣΕ. Σκοτώθηκε το Μάρτη του 1948 στην περιοχή Κιλκίς.

Ο αδελφός μου ΡΗΓΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ πέθανε στα 50 του χρόνια.

Στη μνήμη τους, καθώς και στη μνήμη του ΕΥΡΙΠΙΔΗ Χαρ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ και του ΚΩΣΤΑ Λάζ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ,προσφέρω, μέσω ΚΟΒ Χωρύγιου, 20.000 δρχ. στο ΚΚΕ.

Γιώργος Κωνσταντινίδης (Γούλης)

* * *

λγ9

Πέθανε πρόσφατα, σε ηλικία 76 χρόνων από ανίατη αρρώστια ο αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης ΤΑΚΗΣ Νικ. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ από τη Χαλάστρα. Το 1943 οργανώθηκε στο ΕΑΜ και λίγο αργότερα έγινε μέλος του ΚΚΕ. Στην Κατοχή, οι κάτοικοι της Χαλάστρας τον εξέλεξαν πρόεδρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τον αποκαλούσαν "προεδράκο". Μετά την Απελευθέρωση καθαιρέθηκε βίαια την ώρα που εκφωνούσε λόγο στην πλατεία του χωριού.

Οι φίλοι και σύντροφοί του, μέλη της ΚΟΒ Χαλάστρας δε θα τον ξεχάσουν ποτέ γιατί ήταν τίμιος, ακέραιος χαρακτήρας, πάντα πρόθυμος να τους εξυπηρετήσει.

Στη μνήμη του η σύζυγός του Σία, τα παιδιά του Νίκος και Ελενίτσα και η νύφη του Χριστίνα πρόσφεραν 10.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη" και 10.000 δρχ. στην ΚΟΒ Χαλάστρας.

* * *

λγ9

Η ΜΑΡΙΑ ΤΖΗΜΑ,μέλος του ΚΚΕ από το 1943, γεννήθηκε το 1912 στο χωριό Πρόσβορο Γρεβενών από γονείς αγρότες. ΕΑΜίτισσα στην Κατοχή, μετά την Απελευθέρωση πιάστηκε και φυλακίστηκε. Από το 1947 και έως το τέλος του εμφύλιου, ήταν μαχήτρια του ΔΣΕ. Εζησε πολιτικός πρόσφυγας στην Τασκένδη, όπου δούλεψε σε εργοστάσια ετοίμων ενδυμάτων στο Τσιρτσίκ και στην Τασκένδη, ήταν υποδειγματική εργάτρια και βραβεύτηκε για τη συνειδητή δουλιά της.

Επαναπατρίστηκε το 1988 και κατοικούσε με την οικογένειά της στην Αθήνα.Στη μνήμη της οι σύντροφοί της πρόσφεραν στην ΚΟΒ Ταξιάρχη Κορυδαλλού 5.000 δρχ.

* * *

λγ9

Συμπληρώνονται 5 χρόνια από το θάνατο του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης ΚΩΝΣΤΑΝΤΗ ΓΕΩΓΛΕΡΗ.

Στη μνήμη του η γυναίκα του, τα παιδιά του και τα εγγόνια του προσφέρουν 20.000 δρχ. στο ΚΚΕ, μέσω της ΚΟΒ Αμπελόκηπων.

* * *

λγ9

Ο αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης ΗΛΙΑΣ ΚΟΛΟΒΟΣ, μέλος του ΚΚΕ, που έφυγε από κοντά μας την 1η Απρίλη 1997, πιστός και αταλάντευτος αγωνιστής έως το τέλος της ζωής του, διέθεσε από τις γραμμές του ΚΚΕ και της ΠΕΑΕΑ όλες του τις δυνάμεις στον αγώνα για τη λευτεριά της πατρίδας, για τη δημοκρατία και το σοσιαλισμό. Οι συγγενείς, οι σύντροφοι και συναγωνιστές του, οι συμπολίτες του από τους Σοφάδες και από το νομό Καρδίτσας θα τον θυμούνται.

Στη μνήμη του προσφέρω στο "Ριζοσπάστη", του οποίου ήταν καθημερινός αναγνώστης, 30.000 δρχ.

Η σύζυγός του Σταυρούλα Κολοβού

* * *

Στη μνήμη της αγωνίστριας ΚΟΥΛΑΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΔΟΥ, στελέχους του ΚΚΕ, η οποία έδωσε τη ζωή της παλεύοντας στη Θεσσαλονίκη για τη λευτεριά της πατρίδας και τα ιδανικά του κόμματός της, η Λούλα Παπαμιχαήλ πρόσφερε στο ΚΚΕ 5.000 δρχ.

* * *

λ9

Στις 27 Μάη συμπληρώνονται 55 χρόνια από το θάνατο του πατέρα μου ΝΙΚΟΛΑΟΥ Γ. ΓΑΚΗ.Πέθανε στις 27 Μάη 1942.

Στη μνήμη του προσφέρω 20.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη".

Χάρης Ν. Γάκης

* * *

λγ9

Στις 27 Μάη κλείνουν 4 μήνες από τότε που έφυγε από κοντά μας ο αγωνιστής ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗΣ,μέλος του ΚΚΕ. Για την αντιστασιακή δράση του, κυνηγήθηκε μετά την Απελευθέρωση και αναγκάστηκε να καταφύγει, με την οικογένειά του στο ΔΣΕ. Ηταν διμοιρίτης της υποδειγματικής Διμοιρίας των Πιετίων. Πολιτικός πρόσφυγας στην Τασκένδη, από το τέλος του εμφύλιου, δούλεψε ως εργοδηγός.

Επαναπατρίστηκε το 1980 και ζούσε στον Ασπρόπυργο Αττικής.

Στη μνήμη του προσφέρω 5.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη" και 2.000 δρχ. στο Παράρτημα Κατερίνης της ΠΕΑΕΑ.

Η αδελφή του Χρυσούλα Παπαδοπούλου

* * *

λ9

Πέρασαν 2 χρόνια μεγάλης απουσίας του αγαπημένου μου συντρόφου ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΖΗΚΑ.

Στη μνήμη του για την ειρήνη, την αλήθεια και το δίκαιο προσφέρω στο "Ριζοσπάστη" 20.000 δρχ.

Η σύντροφός του Ιουλία Ζήκα

* * *

λ9

Σήμερα, 25 Μάη συμπληρώνονται 40 μέρες από το θάνατο του αγαπημένου μας ΝΕΟΚΟΣΜΟΥ ΗΛΙΑΔΗ.Γεννήθηκε το 1926 στο Ριζό Σκύδρας. Αντάρτης του ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ, έζησε πολιτικός πρόσφυγας στην Τασκένδη, όπου σπούδασε πολιτικός μηχανικός και εργάστηκε ως τον επαναπατρισμό του. Ως το τέλος της ζωής του έμεινε πιστός στα ιδανικά για τα οποία αγωνίστηκε.

Στη μνήμη του προσφέρουμε 30.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη"

Η εξαδέλφη του Στέλλα Κρίκα, οι ανιψιές του Αγγέλα και Αννα



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ