ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 6 Ιούνη 1997
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Απασχολήσιμοι με γλάστρες

Πάνε πενήντα δύο χρόνια. Τότε η θρυλική ΕΠΟΝ κυκλοφόρησε στην Αθήνα μια προκήρυξη με το σύνθημα: "ΟΧΙ στο χασίς, αλλά εκπολιτισμό της νεολαίας. Διαφθορά και κίνδυνος αφανισμού της νεολαίας".

Ηταν η Αθήνα, μετά την επέμβαση των Αγγλων ιμπεριαλιστών στη χώρα μας, οι οποίοι - όπως και οι Γερμανοί κατακτητές - χρησιμοποίησαν τα χασίσια ως μέσο καθυπόταξης της νεολαίας και του λαού μας.

Και ήταν η γενιά που εμπνεύστηκε απ' τα οράματα της Εθνικής Αντίστασης και άνοιξε - όπως και στην Κατοχή - μέτωπο ενάντια στα ναρκωτικά.

Σήμερα, στην Αθήνα - και σε άλλες πόλεις της χώρας - το νήμα σύνδεσης με τον αγώνα "ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά" βρίσκεται στις προφεστιβαλικές εκδηλώσεις της ΚΝΕ.

Το πρόβλημα της διάδοσης των ναρκωτικών - όπως και τότε - έχει εξελιχθεί σε εθνικό κίνδυνο.

Η κυρίαρχη τότε αντίληψη - ως προέκταση της στρατιωτικής επέμβασης στη χώρα μας - είχε και τα ναρκωτικά σαν όπλο για την επιβολή της.

Σήμερα, η αντίληψη της "παγκοσμιοποιημένης οικονομίας" επιχειρεί να επιβάλει τη λογική του συμβιβασμού με τα ναρκωτικά. Εκπορεύεται απ' τα κέντρα των Ευρωπαϊκής Ενωσης και ακούει στο όνομα της "μείωσης του κινδύνου". Αφού, δηλαδή, δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα, να συμβιβαστούμε μαζί του και να το διαχειριστούμε με διάφορους τρόπους, με ακραία έκφραση αυτής της διαχείρισης, εκείνη, που μπορεί να έχει ο χρήστης στο μπαλκόνι του μια γλάστρα με το "άγιο χασισάκι".

Ετσι, μ' άλλα λόγια, θα υλοποιηθεί και κεντροαριστερό όραμα του πρωθυπουργού για τους απασχολήσιμους στη χώρα μας. Ενας, δηλαδή, εργαζόμενος σε δυο ή ακόμα και τρεις δουλιές - πιθανά χωρίς ασφάλιση - θα συμπληρώνει τον κύκλο της εξάντλησής του με την περιποίηση του χασίς στη γλάστρα του για ίδια χρήση - όπως προτείνει ο Γ. Παπανδρέου.

Φαίνονται, ίσως, απλοϊκά αυτά, αλλά, δυστυχώς, είναι η εφιαλτική πραγματικότητα, που βιώνουν οι νέοι μας στη σύγχρονη εποχή. Εκεί, που τους αρνούνται - και τους αναιρούν - όλα τα δικαιώματα (όπως δουλιά, μόρφωση, ψυχαγωγία, πολιτισμό, αθλητισμό και τόσα άλλα), τους ...χαρίζουν ένα και μόνο"δικαίωμα": Να είναι, λέει, "ελεύθερος" να διαθέσει, όπως θέλει το σώμα του και να κάνει χρήση όποιας ουσίας θέλει.

Να διαλέξει, δηλαδή, εκείνος που έχει υποστεί την ακραία μορφή αλλοτρίωσης και ήδη ζει μόνο για την ουσία. Να διαλέξει, δηλαδή, εκείνος που έχει στερηθεί τη δυνατότητα κάθε ελεύθερης επιλογής, καθώς έχει ήδη τοποθετηθεί στο περιθώριο.

Και η άποψη αυτή παρουσιάζεται ως προοδευτική, ριζοσπαστική και λυτρωτική για τους νέους εκείνους, που μπήκαν "στο λούκι" των ναρκωτικών. Και την υποστηρίζει ένας περίεργος "συνασπισμός" δυνάμεων, που αρχίζει απ' τον οικονομικό σύμβουλο του Πινοσέτ, Μ. Φρίντμαν, και φτάνει ως τους εδώ εγχώριους ξεπεσμένους αριστερούς.

Και όλος αυτός ο συρφετός έχει το θράσος να εγκαλεί το ΚΚΕ και τη νεολαία του, για αντιδημοκρατική συμπεριφορά, επειδή τάχτηκε χωρίς περιστροφές κατά της χρήσης κάθε είδους ναρκωτικών.

Το ΚΚΕ και η ΚΝΕ, όπως και ένα σπουδαίο επιστημονικό προσωπικό που μάχεται καθημερινά από υπεύθυνες θέσεις κατά των ναρκωτικών, δεν αρνούνται απλά κάποιες ουσίες για τις φαρμακευτικές τους ιδιότητες. Αρνούνται την κοινωνική λειτουργία της ουσίας, που λέει ότι, αντί να σηκώνεις μπόι απέναντι σε εκείνους που δημιουργούν τα αδιέξοδα στους νέους, είναι καλύτερος ο δρόμος της φυγής, που οδηγεί στην εξαθλίωση της εξάρτησης.

Ε, όχι! Το ΚΚΕ και η επιστημονική κοινότητα έδιναν πάντα στη ζωή περιεχόμενο, με ενδιαφέροντα και οράματα.

ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Ετοιμάζει πακέτο ο Ρ. Χόλμπρουκ

Ικανοποιημένη δηλώνει η ελληνική κυβέρνηση από την τοποθέτηση του "ικανότερου Αμερικανού διπλωμάτη" ως ειδικού συντονιστή της Ουάσιγκτον για το Κυπριακό

H ελληνική κυβέρνηση υποδέχτηκε το διορισμό του Ρ. Χόλμπρουκ ως ειδικού συντονιστή της Ουάσιγκτον για το Κυπριακό, σαν να ήταν δική της επιλογή, γεγονός που δημιουργεί την εντύπωση πως έχει αποφασίσει να ακολουθήσει τις υποδείξεις του "ικανότερου - σύμφωνα με το χαρακτηρισμό του εκπροσώπου του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών - Αμερικανού διπλωμάτη".

"Ο διορισμός του κ. Χόλμπρουκ, όπως είπε ο υπουργός Τύπου, Δ. Ρέππας, είναι μια σαφής ένδειξη του ισχυρού ενδιαφέροντος των ΗΠΑ να αναλάβουν πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση του κυπριακού προβλήματος". Ο εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης στη συνέχεια έπλεξε, μέχρι παρεξηγήσεως, το εγκώμιο του Αμερικανού διπλωμάτη, υποστηρίζοντας πως "είναι ισχυρή προσωπικότητα και μπορεί πραγματικά να χειριστεί το κυπριακό πρόβλημα με τρόπο αποτελεσματικό". Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του ο Δ. Ρέππας διευκρίνισε πως η πρωτοβουλία που αναλαμβάνει ο Ρ. Χόλπρουκ "δεν έχει σχέση με τα θέματα των ελληνοτουρκικών σχέσεων ή θεμάτων που αφορούν το Αιγαίο".

Στο μεταξύ η εφημερίδα TIMES αναφέρεται σε χτεσινές δηλώσεις του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Νίκολας Μπερνς - που ο Πρόεδρος Κλίντον έχει επιλέξει για τη θέση του πρέσβη στην Ελλάδα - ότι "ο διορισμός του πιο σκληρού μας διαπραγματευτή, αντιπροσωπεύει μια ανανέωση της δέσμευσής μας να βοηθήσουμε στην προώθηση μιας τελικής πολιτικής λύσης στο Κυπριακό".

Στο δημοσίευμα περιλαμβάνονται δηλώσεις που ο κ. Χόλμπρουκ (ο οποίος - όπως αναφέρεται - "είχε παίξει σημαντικό ρόλο, με την ιδιότητα του βοηθού υπουργού Εξωτερικών, στις συνομιλίες για χαλάρωση της έντασης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας για διαφιλονικούμενες νησίδες στο Αιγαίο") έκανε στην εφημερίδα από τηλεφώνου, από την Κοπεγχάγη όπου βρίσκεται, ότι "το Κυπριακό μετά το Βοσνιακό, είναι το μεγάλο άλυτο πρόβλημα της Ευρώπης" και ότι "με τον τερματισμό του ψυχρού πολέμου, έχουν χαλαρώσει και οι προσπάθειες επίλυσης του προβλήματος. Τώρα, εμφανίζεται ένα είδος ισορροπίας, που όμως δεν μπορεί να είναι μακρόχρονης διάρκειας".

Ο Αμερικανός διπλωμάτης στις δηλώσεις του συνέδεσε το Κυπριακό με τα ελληνοτουρκικά, παρατηρώντας ακόμη ότι "η ένταση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας βρίσκεται σε έξαρση γι' αυτό είναι απόλυτη ανάγκη η Ευρώπη, οι ΗΠΑ και ο ΟΗΕ να προσπαθήσουν να λύσουν το πρόβλημα και είναι μεγάλη τιμή που μου ανατέθηκε αυτή η αποστολή".

Υπογράμμισε δε ότι "τόσο οι Ελληνες, όσο και οι Τούρκοι πρέπει να συνειδητοποιήσουν πως μια λύση που θα σέβεται αμφότερες τις κοινότητές τους, θα είναι προς όφελός τους".

Οι "Τάιμς" υπενθυμίζουν ότι και η Ευρωπαϊκή Ενωση, που θα εξετάσει την ένταξη της Κύπρου του χρόνου, πιέζει από την πλευρά της για επίτευξη λύσης.Ωστόσο, γράφει η εφημερίδα, ο κ. Χόλμπρουκ παραδέχτηκε ότι "υπάρχει το μεγάλο ερώτημα κατά πόσον οι πολιτικές συνθήκες στην Αγκυρα, την Αθήνα και τη Λευκωσία θα επιτρέψουν την επίτευξη λύσης".

Ο κ. Χόλμπρουκ δήλωσε τέλος στους "Τάιμς" ότι θα περιμένει να δει ποια θα είναι τα αποτελέσματα των απευθείας συνομιλιών του Προέδρου Κληρίδη και του Τουρκοκύπριου ηγέτη, Ραούφ Ντενκτάς, που θα συγκαλέσει ο ΓΓ του ΟΗΕ τον ερχόμενο μήνα, πριν επιχειρήσει μια περιοδεία στην περιοχή.

Προωθούν τη ΝΑΤΟποίηση σε Αιγαίο και Κύπρο

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ

Το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, σε ανακοίνωσή του σχετικά με το επίσημο κείμενο της ολλανδικής προεδρίας για τα σύνορα και τις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου όσον αφορά τον ορισμό του Ρ. Χόλμπρουκ ως ειδικού απεσταλμένου του Μ. Κλίντον για το Κυπριακό, αναφέρει:

"Η άρνηση της Ευρωπαϊκής Ενωσης να αναγνωρίσει την ύπαρξη συνόρων στο Αιγαίο, όπως προκύπτει και από το επίσημο κείμενο της ολλανδικής προεδρίας της ΕΕ, επιβεβαιώνει, και πάλι, ότι μετά την κρίση στα Ιμια η Ελλάδα έχει μπει σε καθεστώς περιορισμένης κυριαρχίας στο Αιγαίο.

Το γεγονός αυτό συνδέεται άμεσα με τη "βήμα προς βήμα" προώθηση του αμερικανικού σχεδίου ΝΑΤΟποίησης του Αιγαίου, που, εκ των πραγμάτων, τροφοδοτεί και εξυπηρετεί και τις επεκτατικές επιδιώξεις των τουρκικών κυβερνήσεων. Από αυτή την άποψη, η τοποθέτηση του υπουργού Εξωτερικών, "να σταματήσει η Τουρκία το νταηλίκι", αποτελεί σαπουνόφουσκα. Το ίδιο και οι δήθεν πιέσεις του πρωθυπουργού προς την ΕΕ, σε σχέση με την αναγνώριση από αυτήν των συνόρων στο Αιγαίο.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χαιρέτισε τον ορισμό του Ρ. Χόλμπρουκ ως ειδικού απεσταλμένου για την "επίλυση" του Κυπριακού, γεγονός που αποδείχνει ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ επιχαίρει για την ετοιμαζόμενη ΝΑΤΟποίηση και της Κύπρου".

Το ΚΚΕ καταγγέλλει την κυβερνητική πολιτική. Καλεί τους εργαζόμενους να αντιδράσουν μαζικά και αποφασιστικά στο νέο Ντέιτον, που προωθείται σε Αιγαίο και Κύπρο.

Δ. ΡΕΠΠΑΣ
"Δε μας αφορά" το ολλανδικό πρωτόκολλο

Σε μια προσπάθεια να πείσει ότι "δε μας αφορά" το πρωτόκολλο της ολλανδικής προεδρίας της ΕΕ, σύμφωνα με το οποίο η τελευταία δεν αποδέχεται καμία αρμοδιότητα για τον προσδιορισμό των εξωτερικών συνόρων της, επιδόθηκε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ας σημειωθεί ότι, λίγες μέρες πριν, η κυβέρνηση διθυραμβολογούσε, με αφορμή το κείμενο των Ολλανδών, ενόψει της Διακυβερνητικής, όπου γινόταν λόγος για το ενδιαφέρον της ΕΕ σχετικά με τα εξωτερικά της σύνορα. Αναφορά, που στο εσωτερικό της χώρας επιχειρήθηκε να εμφανιστεί ως "κεκτημένο", στα πλαίσια της "μάχης" για τη διασφάλιση των συνόρων της Ελλάδας εκ μέρους της ΕΕ...

Το πρωτόκολλο που ακολούθησε - και το οποίο καταρρίπτει την ευφάνταστη κυβερνητική προπαγάνδα - οδηγεί στο λογικό ερώτημα πώς, άραγε, η Κοινότητα θα προστατέψει εκείνα τα σύνορα, για τα οποία δεν αποδέχεται καμία ευθύνη να τα προσδιορίζει (και) στις περιπτώσεις που αφορούν μια χώρα - μέλος με τρίτο κράτος; Πάντως, ο Δ. Ρέππας ανέφερε ότι το σχετικό πρωτόκολλο υπήρξε με αφορμή τις διαφωνίες μεταξύ Βρετανίας και Ισπανίας για το Γιβραλτάρ και υποστήριξε πως η κυβέρνηση εκτιμά ως θετικό το ότι η ΕΕ αποδέχεται την αρχή του καθορισμού των συνόρων με βάση τις Διεθνείς Συνθήκες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ